Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Google Home geeft uw huis een brein

  Slimme speakers komen naar Nederland. Vanaf 24 oktober ligt de Google Home in de winkels. Totaal TV nam alvast een voorproefje.
  Jorrit van Broekhoven
  26 september 2018
  comments 1
  Google Home geeft uw huis een brein

  Afgelopen zomer konden Android-gebruikers al kennismaken met de Nederlandse versie van de Google Assistent. Via smartphone en tablet kan deze virtuele assistent voortaan in het Nederlands worden aangesproken, en ze spreekt ook Nederlands terug. Diezelfde Assistent is het brein van de Google Home: de slimme speaker van Google die op 24 oktober in de Nederlandse winkels komt, maar nu al te koop is via het internet of over de grens in Duitsland. Daar kost hij 149 euro, en de prijs in Nederland wordt naar verwachting niet veel anders.

   

  Klein van stuk

  De Google Home is wat kleiner dan we hadden verwacht: iets meer dan 14cm hoog. De onderste helft is bekleed met grijze stof, waarachter de speakers zitten. De bovenste helft is van witte kunststof met aan de bovenkant enkele gekleurde leds die laten zien wanneer de Home actief is. Dit deel van de speaker is aanrakingsgevoelig en kan worden gebruikt om het volume harder of zachter te zetten, of om het geluid van muziek of een wekker te stoppen. Ook de twee microfoons van de Home bevinden zich op de bovenkant. De Home heeft slechts één fysieke knop: die bevindt zich op de achterkant en schakelt de microfoon uit of aan. Een handleiding ontbreekt in de verpakking, maar die is dan ook niet nodig. Bovendien is alles wat we moeten weten over de mogelijkheden van de Home (en dat worden er alleen maar meer) op het internet te vinden.

   

  Installatie

  Het installeren van de Google Home is uiterst eenvoudig. Prik de stekker in het stopcontact en start de Home-app op smartphone of tablet. Wie thuis een Chromecast gebruikt, heeft deze gratis app al geïnstalleerd. De app zal de aanwezigheid van de Google Home detecteren en de installatieprocedure starten. Na de keuze van een taal – hier is Nederlands nog niet beschikbaar, maar dat volgt dus later dit jaar – en het wifi-netwerk volgt een stukje training. Hiermee leert de Home onze stem beter te herkennen. Zo kunnen we er voor kiezen om bepaalde functies – bijvoorbeeld toegang tot onze agenda – te beperken tot onze eigen stem, en niet die van eventuele andere gebruikers. We moeten een paar keer “Hey Google” en “Ok Google” zeggen, en klaar is Kees. Dit zijn tevens de commando’s waarmee we elk commando aan de Home moeten beginnen. Als laatste stap in de installatie kunnen we opgeven welke diensten we standaard willen gebruiken voor het afspelen van muziek (zoals Spotify of Google Play Music) en video (bijvoorbeeld YouTube of Netflix).

   

  Hoe slim is Google Home?

  De Assistent blijkt behoorlijk soepel in het begrijpen van onze stemcommando’s en tijdens het gebruik komen we er al snel achter wat ze (de Assistent gebruikt een vrouwenstem) wel en niet begrijpt. “Play some music” levert willekeurige muziek, maar we kunnen ons verzoek specificeren: “Play some Billy Idol” of “Play White Wedding by Billy Idol”. Ook kunnen we vragen om het nieuws (“What’s the news?”), een wekker of timer zetten, vragen om de tijd of een algemene vraag stellen (“How old is Mariah Carey?”). Een blik op het internet leert de gebruiker al snel wat er verder zoal mogelijk is, en binnenkort kunnen al deze commando’s dus ook in het Nederlands worden gegeven. Hoe slim de Google Assistent precies is ontdekken we als we haar vragen het nummer ‘Mammals’ van Bloodhound Gang te spelen. In plaats daarvan start ze tot onze ergernis het nummer ‘The Bad Touch’, maar dan ontdekken we al snel dat dit inderdaad het nummer is dat we wilden horen. We waren abuis over de titel, maar de Assistent snapte toch wat we wilde horen omdat het woord ‘mammals’ veelvuldig in de tekst voorkomt. Op zo’n moment krijgen we even een glimp van het enorme bouwwerk van kunstmatige intelligentie dat schuil gaat achter de simpel ogende Google Home. De Google Assistent is behoorlijk geavanceerd als het gaat om begrip van de gebruiker en heeft hier een voorsprong op Apples Siri en Amazons Alexa, die op dit punt veel stugger zijn. In een niet al te grote kamer is de Google Home altijd onder stembereik. Alleen als we luid muziek spelen, kan Google Home onze stem niet meer horen.

   

  Geluidskwaliteit

  Voor spraak voldoet de Google Home prima, maar als we hem voor muziek gebruiken is de kwaliteit van het geluid niet echt indrukwekkend. Nu verwachten we niet zo veel van een luidspreker van dit formaat, maar we hebben zeker kleine speakers gehoord die minder karton-achtig klonken. Nu went dat na een tijdje, maar voor wie Google Home wil combineren met een betere geluidskwaliteit zijn er ook opties. De eerste is de aanschaf van de Google Home Max, de forsere en veel duurdere grote broer van de standaard Home. Maar we kunnen er ook voor kiezen om de Google Home het geluid te laten sturen naar een andere apparaat, dat beschikt over Chromecast of Chromecast Audio. Sommige audioapparatuur heeft Chromecast al ingebouwd, andere apparaten zijn geschikt te maken door er een Chromecast Audio dongle op aan te sluiten. In de Home app kan worden gezocht naar alle Chromecast-apparatuur op het wifi-netwerk. Die kan worden voorzien van zelf te kiezen en gemakkelijk te onthouden namen – bijvoorbeeld ‘stereoset’. Daarna is het simpel: met het commando “Ok Google, play music on stereoset” wordt het geluid afgespeeld op het gekozen apparaat. Op dezelfde manier kan Google Home worden gebruikt voor het afspelen van bijvoorbeeld YouTube video’s op tv’s die zijn uitgerust met Chromecast.

   

  Google praat met iedereen

  Het samenwerken met andere diensten en apparatuur is een van de meest interessante mogelijkheden van de Google Home. Via de Home app kan verbinding worden gemaakt met honderden producten, zoals de Hue-lampen van Philips, thermostaten van Honeywell, stofzuigers van iRobot of het domoticaplatform SmartThings van Samsung. Daarna kunnen al deze spullen via de Google Home met spraak worden aangestuurd. Nog meer wordt er mogelijk dankzij apps als Yonomi en IFTTT (If This Then That), die het activeren van allerhande apparatuur kunnen automatiseren volgens de wensen van de gebruiker. Zo worden de mogelijkheden eindeloos.

  Google Homesmart speakerslimme luidsprekerGoogle AssistentChromecast

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Wonder Woman 1984

   Het geduld van de fans wordt beloond! Reis terug in de tijd naar de jaren tachtig waar Diana Prince als Wonder Woman wordt geconfronteerd met de Koude Oorlog en oog in oog komt te staan met de levensgevaarlijke ‘Cheetah’ en de geflopte zakenman Max Lord. Totaal TV mag vijf keer de dvd van deze grensverleggende superheldinnenfilm weggeven.

  TV-TIP Vroege vogels

  Vroege vogels
  NPO 2 om 19:55 uur
  Vroege Vogels is in het Gooisch Natuurreservaat, dat met bruggen, buizen en tunnels één groot natuurgebied vormt.

  TV-TIP Vera

  Vera
  RTL 8 om 20:25 uur
  Detectives doen het goed op RTL 8. Na Poirot staat dit keer de eigengereide Vera Stanhope in de startblokken.

  Interview

  • *

   Johanna ter Steege

   De beentjes van Sint-Hildegard

   Omroep Max brengt De beentjes van Sint-Hildegard, met Herman Finkers en Johanna ter Steege, op de buis.
   Reacties0 reactie(s)