Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Google Nest Hub 2: het zenuwcentrum van je smarthome

  Met de nieuwe versie van de Nest Hub biedt Google veel functies voor een zacht prijsje. Een unieke feature is de intelligente slaapmonitor.
  Jorrit van Broekhoven
  15 june 2021
  8
  comments 0
  Google Nest Hub 2: het zenuwcentrum van je smarthome

  Het is nog niet zo makkelijk om de Nest Hub in een paar woorden te vatten. Het is een slimme speaker, maar ook meer dan dat. Doordat Googles nieuwste gadget is uitgerust met een display heeft hij extra mogelijkheden en krijgt hij een voorname rol in een smart home. Daarnaast stopte Google een slaapmonitor in de nieuwe uitvoering van de Nest Hub, die een adviesprijs van net geen honderd euro heeft.

   

  Generatie 2

  De tweede generatie van de Google Nest Hub lijkt sprekend op zijn voorganger. Hij heeft een touchscreen van zeven inch, gemonteerd op een voet waarin een mono luidspreker huist. De Nest Hub komt in de uitvoeringen chalk en charcoal, met respectievelijk een licht- en donkergrijze stof over de speaker. Een adapter wordt meegeleverd. Ten opzichte van de eerste generatie biedt de nieuwe Nest Hub een verbeterde geluidsweergave met meer bas en een slaapmonitorfunctie, die Google Sleep Sensing heeft genoemd. Bij de installatie van de Nest Hub wordt de gebruiker er herhaaldelijk op gewezen dat het apparaatje geen camera bevat. Hij is dan ook niet geschikt voor videobellen. Daarvoor heeft Google de grotere Nest Hub Max, met een scherm van 10 inch en krachtiger speakers. De Hub Max heeft echter geen slaapmonitor en een veel hogere prijs (280 euro).

   

  Installatie

  De installatie van de Nest Hub verloopt grotendeels via de Google Home-app op onze smartphone. Nadat we het apparaatje op de stroom aansluiten verschijnt er een QR-code op het scherm, die we scannen met de telefoon. Daarna kennen we de Nest Hub aan een kamer toe, krijgt hij een software-update, koppelen we hem aan onze Google-account en volgt er een hele rits opties (zoals voice match, muziek- en videoservices koppelen), die we kunnen inschakelen als we er gebruik van willen maken. Via filmpjes en infoschermen vertelt de Nest Hub ons over de mogelijkheden van de onder meer de slaapmonitor. Informatie wordt steeds heel duidelijk en aantrekkelijk gepresenteerd.

   

  Gebruik

  Het gebruik van de Nest Hub is intuïtief en eenvoudig. Omdat het aantal functies beperkt is, verdwalen we nooit in de menu's. Handig is dat we een klok als screensaver kunnen instellen. Ook kunnen we kiezen voor een selectie uit de Google-bibliotheek of onze eigen foto's. Met Google Duo kunnen we (groeps)gesprekken voeren met andere gebruikers. Natuurlijk alleen met geluid, want de Nest Hub heeft geen camera. Ook is het mogelijk om via Duo met een andere kamer in huis te bellen. Er is geen Duo-account nodig om een oproep te doen: hiermee laat je een ingesproken boodschap klinken uit een luidspreker elders in huis. Handig als etensbel.

   

  Geen tablet

  De Nest Hub is een veelzijdig apparaat en tegelijkertijd een gadget met duidelijke beperkingen. We kunnen hem bijvoorbeeld gebruiken om video en audio naar te streamen vanaf de smartphone. Dit gaat via Chromecast. Filmpjes van YouTube en muziek van Spotify zien en horen we dan via de Nest Hub. Ook kunnen we pauzeren of een nummer of video overslaan. Maar zodra we wat meer willen – zoals door onze favorietenlijst bladeren – zijn we weer op onze smartphone aangewezen. Door zijn vorm en mogelijkheden lijkt de Nest Hub misschien op een tablet, maar dat is hij niet. Het is dus niet mogelijk om apps te installeren op het apparaat.

   

  Hey Google

  Toch is er heel wat mogelijk met de Nest Hub. Dat is voor een groot deel te danken aan de aanwezige Google Assistent. Met spraakcommando's krijgen we antwoord op onze vragen, informatie over weer en verkeer, films in de bioscoop en meer. Ook kunnen we een timer of wekker zetten, een agenda bijhouden en contact zoeken met een groeiend aantal bedrijven. Kortom, alle functies die we kennen van andere slimme Google-apparaten, zoals de Google Home, Nest Audio en Nest Wifi.

   

  Beeld en geluid

  Het geluid van de Nest Hub is inderdaad verbeterd ten opzichte van de vorige versie. Vooral de lage tonen zijn meer aanwezig. Het midden en hoog klinkt echter wat geknepen, waarschijnlijk omdat er aan de voorkant van de Nest Hub maar een kleine ruimte is onder het display. Dat display zelf ziet er met een resolutie van 1024 bij 600 beeldpunten niet verkeerd uit. Bedenk dat de Nest Hub geen apparaat is dat je in de hand of op schoot neemt, maar meestal van iets grotere afstand bekijkt. Voor bijvoorbeeld gebruik op een nachtkastje, bureau of eettafel is de resolutie ruim voldoende en het beeld mooi helder. In een donkere (slaap)kamer wordt de helderheid van de screensaver netjes aangepast.

   

  Smart home

  Met de Nest Hub schakelen we slimme verlichting aan en uit, bedienen we wifi-stekkers en de thermostaat, kijken we naar de beelden van een geschikte bewakingscamera of deurbel, en hebben we toegang tot alle smart home-toepassingen die in de Google Home-app beschikbaar zijn. Dat maakt de Nest Hub tot het zenuwcentrum van een slimme woning. Heel handig is dat we niet meer voor elke handeling naar de smartphone hoeven te grijpen. Functies voor bijvoorbeeld verlichting zijn op de Nest Hub beschikbaar voor alle huisgenoten, wat erg prettig is.

   

  Sleep Sensing

  Wat de nieuwe Nest Hub echt uniek maakt is de Sleep Sensing slaapmonitor. Deze maakt gebruik van Googles eigen Soli-chip, die een radarantenne en sensor combineert om kleine bewegingen heel nauwkeurig te registreren. Dit maakt het mogelijk om de Nest Hub met handgebaren te bedienen, bijvoorbeeld om een weksignaal te stoppen of een video te pauzeren. Een interessantere toepassing is Sleep Sensing, waarbij ons slaapgedrag gedurende de nacht wordt gevolgd. De Soli-radar meet of we rustig of onrustig slapen, of we tijdens de nacht uit bed gaan, hoe onze ademhaling is en hoe we ons houden aan de geplande bed- en opstatijden. Dankzij andere sensoren weet de Nest Hub ook of we hebben gesnurkt of gehoest en hoe licht en warm het was in de slaapkamer.

   

  Slaapadvies

  Al die informatie wordt gecombineerd in een slaaprapport dat we de volgende ochtend op het scherm van de Nest Hub kunnen bekijken. De gegevens worden gepresenteerd als drie cirkels – voor slaapschema, kwaliteit en duur – die elkaar in het ideale geval volledig overlappen. Voor een beter overzicht van meerdere dagen kunnen we terecht in de Google Fit-app. Deze combineert de slaapinformatie van de Nest Hub met eventuele andere fitness- en welnessapparaten, zoals bewegingstrackers of een slimme weegschaal. Voor mensen met slaapproblemen kan Sleep Sensing echt een nuttige functie vervullen. Gebruikers die op deze manier ontdekken dat ze veel woelen, snurken of hoesten tijdens de nacht kunnen via de Nest Hub slaapadviezen vinden. Ook helpt hij om aangenaam wakker te worden met langzaam opkomende geluiden en verlichting.

   

  Abonnement

  Minder leuk is dat Sleep Sensing maar tijdelijk gratis kan worden gebruikt. In de toekomst wordt de functie namelijk een betaalde abonneedienst. Wat het gaat kosten is nog niet bekend, en ook niet wanneer. Google heeft het over 'volgend jaar', wat natuurlijk niet erg duidelijk is. Toch is ook een betaalde versie van Sleep Sensing wellicht de moeite waard voor gebruikers die kampen met een slechte nachtrust. Bedenk wel dat deze gadget geen medisch instrument is: voor ernstige of aanhoudende slaapproblemen is er de huisarts.

   

  Microfoon

  Gebruikers die liever niet hebben dat Google hun snurk-, hoest- en andere bedgeluiden oppikt, kunnen dat voorkomen door de microfoon uit te zetten. Hiervoor is een schakelaar aanwezig op een handig bereikbare plek achter op het scherm. Vanzelfsprekend reageert de Nest Hub daarna ook niet meer op 'Hey Google' commando's. Aan de achterkant van het scherm bevinden zich ook knoppen om het geluidsvolume harder of zachter te zetten. Vaak is dat handiger dan via het display.

   

  Privacy

  Niet alleen de microfoon baart sommige gebruikers zorgen over de privacy. Begrijpelijk, want het is natuurlijk niet te zien wat zo'n internetapparaatje doet met alle gegevens die het verzamelt. Voor elke functie die gegevens verzendt moet echter eerst expliciet toestemming worden gegeven. Natuurlijk is de functionaliteit van de Nest Hub wel vrij beperkt als al deze functies worden geweigerd.

   

  Conclusie

  We durven de Nest Hub geen onmisbaar apparaat te noemen. De meeste functies zijn ook beschikbaar op de smartphone, en voor wie op zoek is naar een slimme speaker zijn er betere alternatieven. Maar verdraaid handig is de Nest Hub wel, zeker als hij wordt gebruikt voor smart home toepassingen. Gebruikers die zich ongerust maken over hun slaappatroon hebben aan de Nest Hub een prettige coach, maar bedenk wel dat die functie ergens volgend jaar geld gaat kosten.

   

  De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Google

  GoogleNestNest HubNest Hub 2Nest Hub 2nd generationSmart HomeChromecastslaapmonitorSleep SensingGoogle HomeGoogle Fitslimme luidsprekersmart speaker

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win een thuiscode voor Fortress

   Fortress draait om een topgeheim resort voor gepensioneerde Amerikaanse inlichtingenofficieren. Als een groep criminelen het complex binnendringt, is het aan een gepensioneerde officier en zijn zoon om in te grijpen. Totaal TV mag vijf keer een Pathé Thuis-code voor deze spraakmakende actiethriller weggeven.

  Interview

  • *

   Sander Lantinga

   Vier is te veel

   De gloednieuwe quiz Vier is te veel vraagt meer dan kennis alleen: zonder overtuigingskracht en eigenwijsheid schoppen de kandidaten het niet ver. In de zoektocht naar een spitsvondige presentator kwam SBS6 uit bij Radio 538-dj Sander Lantinga.
   Reacties0 reactie(s)