1. Tests

  Google Nest Hub: uw behulpzame assistent

  Met de Nest Hub heeft de Google Assistent er een nieuw apparaat bij om de gebruiker te helpen met uiteenlopende dagelijkse activiteiten.
  Pepijn van Rijen
  31 july 2019
  8
  comments 2
  Google Nest Hub: uw behulpzame assistent

  Sinds enkele jaren brengt Google de Google Home speakers op de markt. Deze speakers zijn voorzien van de Google Assistent, die we ook kennen van de Google Assistent App die op de telefoon geïnstalleerd kan worden of in Android is geïntegreerd. De hardware-reeks is onlangs uitgebreid met de Google Nest Hub: een kruising tussen een fotolijstje, tablet en speaker met een spraakgestuurde assistent. Google wil de term ‘slim huis’ niet gebruiken, maar zegt dat we een ‘behulpzaam huis’ krijgen met de apparatuur van het bedrijf. Is het nieuwe apparaatje handig en wat kunnen we er allemaal mee?

   

  Nest

  Het merk Nest kennen we van de slimme thermostaat die in 2011 op de markt verscheen. Revolutionair was destijds de mogelijkheid op de thermostaat met een app te bedienen. Later bracht het bedrijf onder meer rookmelders, een deurbel en beveiligingscamera’s uit. In 2014 is het bedrijf door Google gekocht en sinds 2018 worden de producten steeds meer geïntegreerd in de software van Google. De naam Nest wordt echter nog gehandhaafd. Nadat de Hub is uitgepakt en geïnstalleerd met behulp van de Google Home app op een smartphone, valt direct het scherm op. Het geeft een helder, rustgevend beeld, dat zich continu aanpast aan de hoeveelheid omgevingslicht. In het donker wordt er een grote klok weergegeven zonder veel licht, zodat de ogen niet irriteert. Is er meer licht in de kamer, of doen we een lamp aan, dan verschijnt er direct een fotopresentatie in beeld. Dit kunnen foto’s zijn van Google of uit de fotobibliotheek van de gekoppelde accounts.

   

  Mogelijkheden

  Er bestaan al veel fraaie digitale fotolijstjes. De assistent op de Google Nest Hub maakt het apparaat echter heel bijzonder. We kunnen allerlei dingen vragen: wat voor weer het wordt bijvoorbeeld, of wat er in onze agenda staat. Een vriendelijke vrouwenstem staat ons te woord. Of we geven het commando om één of meerdere timers te zetten. We zoeken een recept met producten die in de koelkast liggen. Of spelen muziek af, met de optie om bijvoorbeeld Spotify of YouTube Music te koppelen. Als er geen muziekabonnement gekoppeld is wordt er muziek afgespeeld van YouTube Music met reclame tussen de nummers door. We kunnen ook vragen om muziek van een bepaalde artiest, of een radiozender starten die wordt gestreamd door de dienst TuneIn. Alle Nederlandse en Vlaamse radiozenders zijn via de Nest Hub te beluisteren. Dankzij de flinke speaker achterop het apparaat is het geluid best goed, met voldoende volume.

   

  Muziek en beeld

  Wie in huis meerdere apparaten van Google heeft - Nest Hub, Home of Home mini - kan deze in groepen indelen. Zet bijvoorbeeld twee apparaten in de groep ‘beneden’ en een in ‘boven’. Als we vervolgens muziek afspelen op ‘beneden’, laten de twee apparaten exact dezelfde muziek horen, zodat we op de benedenverdieping in verschillende kamers van de muziek kunnen genieten. Zeggen we dat de muziek moet worden afgespeeld in het hele huis, dan zal het te horen zijn op alle drie de apparaten. In de praktijk werkt dit uitstekend: de muziek loopt exact synchroon op alle speakers. Naast audio leent het apparaat zich ook uitstekend om video af te spelen. We kunnen bijvoorbeeld vragen om een bepaalde video op YouTube te bekijken. Verder fungeert de Hub als een Chromecast-apparaat. We kunnen dus bijvoorbeeld vanuit de Ziggo-app streamen naar de Hub. Zo kunnen we bijvoorbeeld in de keuken prima tv-kijken tijdens het koken.

   

  Assistent als tolk

  Een mooie functie is de tolk-mogelijkheid. Als we zeggen ‘OK Google, wees mijn Franse tolk’ gaat de Hub in de tolkmodus en blijft het apparaat wachten en luisteren naar wat er gezegd wordt. Wordt er Nederlands gesproken, dan volgt er een Franse vertaling (in beeld en geluid). Wordt er Frans gesproken, dan wordt dit naar het Nederlands vertaald. Dit blijkt heel goed te werken en kan in alle veelgebruikte talen.

   

  Dagroutine

  Zodra we ‘OK Google, goedemorgen’ roepen, worden we op de hoogte gebracht van het weer, onze agendapunten en de bijbehorende verkeersinformatie. Daarna worden er podcasts afgespeeld die we via de app hebben geïnstalleerd. Zo kunnen bijvoorbeeld de laatste bulletins van het ANP, NOS of RTL Z nieuws afgespeeld worden. Er kunnen meerdere accounts gekoppeld worden. De assistent weet aan de hand van onze stem welke informatie er doorgegeven moet worden. Als een huisgenoot vraagt wat er in de agenda staat, zal er dus een ander antwoord komen dan wanneer we het zelf vragen. Nieuwsgierig naar wat er op tv komt? Dan zeggen we: ‘Ok Google, praat met Totaal TV. Wat komt er nu op tv?. Zit er niks leuks bij? Probeer dan ‘Speel The Walking Dead op Netflix op de tv’. Als de tv is voorzien van een Chromecast-ontvanger, kan Google de tv aanzetten en The Walking Dead opstarten (of een andere serie natuurlijk).

   

  Alle apparaten gekoppeld

  Er zijn momenteel al ruim duizend apparaten die gekoppeld kunnen worden aan de Google Assistent. Nest heeft zelf onder andere een binnen- en buitencamera, thermostaat, deurbel, deurslot, rookmelder en alarmsysteem in het assortiment. Als we de deurbel als voorbeeld nemen, wordt duidelijk wat de uitgebreide mogelijkheden met de Nest Hub zijn. Als er iemand aanbelt, verschijnt op het beeldscherm direct het beeld van de camera in de deurbel, zodat we kunnen zien wie er voor de deur staat. Ook hebben we de mogelijkheid om via de Nest Hub terug te praten. Wanneer we de binnen- of buitencamera hebben geïnstalleerd, kunnen we de Nest Hub zeggen dat we de camerabeelden willen zien. We kunnen de apparaten zelf een naam geven, zodat we er altijd makkelijk naar kunnen vragen. Is er een Nest thermostaat gekoppeld? Dan regelen we ook de temperatuur met onze stem.

   

  Afluisterschandaal

  Onlangs kwam Google negatief in het nieuws omdat een oud-werknemer aan het licht bracht dat de Google Home zou afluisteren. Het ligt echter iets genuanceerder. Het klopt dat uitgesproken commando's worden opgeslagen en geanalyseerd door werknemers in opdracht van Google. Het gaat hierbij om uitspraken waarbij de Assistent geen oplossing kon bieden. Google wil de dienst graag verbeteren, zodat er een zo goed mogelijke reactie op elke vraag gegeven kan worden. Om de assistent te activeren, moet er altijd ‘Hey Google’ of ‘Ok Google’ gezegd worden. Heel soms kan het apparaat ook bij een andere commando geactiveerd worden (dit hebben we tijdens onze testperiode echter niet waargenomen). In dat geval zal die opname ook terecht komen bij Google. Er zijn ook gebruikers die ‘Hey Google’ zeggen en vervolgens een privégesprek beginnen terwijl het apparaat nog aan het luisteren is. Ook dan is er een opname beschikbaar dat geanalyseerd kan worden. Het is mogelijk om alle gesproken commando’s op te vragen binnen het eigen Google-account. Gebruikers kunnen vervolgens iedere opname verwijderen. Het klopt dat dus Google-apparaten als de Nest Hub gebruikers kunnen afluisteren, maar bedenk dat het hierbij alleen om opnamen gaat die in de meeste gevallen ook voor Google bestemd waren. Wil je zeker zijn dat je privégesprekken echt nooit door iemand anders opgevangen kunnen worden, dan heeft de Nest Hub een uitknop aan de achterkant. Of je haalt de stekker eruit.

   

  Meer mogelijkheden

  Google wil natuurlijk dat we de Hub, samen met andere apparaten waarop de Google Assistent actief is, gedurende de dag regelmatig gaan gebruiken. Het is nu echter nog zoeken naar mogelijkheden die ons leven echt makkelijker maken. Het mooie is dat steeds meer bedrijven de mogelijkheden omarmen en er steeds meer apparaten en apps komen die aan de Google Assistent gekoppeld kunnen worden. Op die manier wordt het een centraal punt in huis waarmee van alles te regelen valt. Het feit dat sommige opnames geanalyseerd kunnen worden door Google klinkt misschien eng, maar hierdoor worden de prestaties van de Assistent doorlopend verbeterd. Wie grote geheimen heeft kan hem misschien beter niet gebruiken, maar verder is de Google Nest Hub een mooi apparaat dat zijn werk prima doet.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Google

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • The Miseducation of Cameron Post

   Win The Miseducation of Cameron Post

   Na de dood van haar ouders gaat Cameron Post bij haar conservatieve tante wonen. Wanneer ze op een schoolfeest zoenend met een meisje wordt betrapt, wordt ze naar een christelijk instituut gestuurd. Totaal TV mag bij CineMember vijf streamstarts weggeven voor deze winnaar van de Grand Jury Prize Sundance Filmfestival.

  TV-TIP Een huis vol in quarantaine

  Een huis vol in quarantaine
  NPO 1 om 19:05 uur
  De familie Kraan had al zeven kinderen en aan het begin van de coronapiek kwam er een achtste bij. Dat was enorm zwaar voor moeder Linda.

  TV-TIP First dates hotel

  First dates hotel
  NPO 3 om 19:30 uur
  Voor het derde seizoen op rij sleept Fred Sirieix het hele First Dates-circus richting het Zuid-Italiaanse Campania voor een onvervalst stukkie flirten.

  Interview

  • John Williams in Briljant!

   John Williams

   Briljant!

   In Briljant! pitchen creatieve geesten hun ideeën bij experts. Degene met ‘t meest briljante concept voor een beter, schoner en socialer Nederland, krijgt tienduizend euro.
   Reacties0 reactie(s)