Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Google TV Streamer: Logische opvolger van de Chromecast

    Na meer dan tien jaar neemt Google afscheid van de Chromecast. De nieuwe Google TV Streamer brengt verbetering, maar geen revolutie.
    Jorrit van Broekhoven
    15 oktober 2024
    8
    comments 4
    Google TV Streamer: Logische opvolger van de Chromecast

     

    In 2013 lanceerde Google zijn eerste Chromecast, een apparaatje dat je in een HDMI-poort van de tv prikte, waarna je video's vanaf de smartphone of tablet op het grote tv-scherm kon afspelen. Na drie generaties van deze dongle evolueerde het apparaatje in de Chromecast met Google TV; een volwaardige mediaspeler waar je zelf apps op kunt installeren, geleverd met een afstandsbediening. Streamen vanaf smartphone en tablet kon hiermee nog steeds, maar was meestal niet nodig omdat haast alle denkbare apps beschikbaar zijn voor de speler zelf. Dat komt door de brede ondersteuning voor het gebruikte besturingssysteem Android TV. Google legt daar een eigen, gebruiksvriendelijke interface overheen die het Google TV heeft gedoopt.

     

    Google TV Streamer

    Ruim tien jaar na de introductie van de Chromecast neemt Google afscheid van de productnaam. De Chromecast wordt opgevolgd door de Google TV Streamer. Dat klinkt als een flinke verandering, maar in deze test zal blijken dat de verschillen helemaal niet zo vreselijk groot zijn. Wat wel opvallend anders is: de vorm van het apparaat. Dit is niet meer een HDMI-dongle die achter de tv in een HDMI-poort bungelt, maar een los apparaatje dat bij de tv in de buurt staat en met een HDMI-kabel op de tv wordt aangesloten. Met de Google TV Streamer neemt de fabrikant trouwens niet helemaal afscheid van de naam Chromecast. Het protocol waarmee Google het streamen vanaf smartphone of tablet naar de nieuwe Streamer mogelijk maakt, heet nog steeds gewoon Chromecast. Voor de Apple-gebruikers: Chromecast is voor de Google TV Streamer wat AirPlay 2 is voor de Apple TV.

     

    Toebehoren en aansluitingen

    Naast de Google TV Streamer zelf vinden we in de volledig papieren en kartonnen verpakking ook de afstandsbediening met batterijen, een voedingsblok met USB-C kabel en een piepkleine quickstart-gids met ook een Nederlandse uitleg. Voor de HDMI 2.1-kabel moet de koper zelf zorgen. De Streamer heeft wat meer aansluitmogelijkheden van zijn voorganger. Wie gebruik wil maken van een vaste ethernetaansluiting in plaats van wifi, kan dat nu doen via een ethernetpoort. Vroeger was hiervoor een losse ethernet-adapter van 20 euro nodig. Via de USB-C poort wordt de Streamer van stroom voorzien, maar we kunnen er ook een USB-hub op aansluiten, bijvoorbeeld om foto's, muziek en video's af te spelen vanaf een geheugenstick. Natuurlijk is het nog steeds mogelijkheid om met Chromecast muziek en video naar de het apparaat te streamen. Ook is Bluetooth 5.1 ingebouwd.

     

     

    Installatie

    Na het aansluiten van de Google TV Streamer is ingebruikname een koud kunstje. We volgen de aanwijzingen op het tv-scherm, die ons vragen om ons land en de gewenste taal. Daarna kunnen we op onze smartphone de Google Home-app starten en kiezen voor installatie van een nieuw apparaat. De Streamer wordt direct gevonden, er verschijnt een QR-code op het tv-scherm en als we die scannen met onze telefoon gaat de verdere installatie vanzelf. Het invoeren van huisnetwerk, wachtwoord en inloggen op ons Google-account gaat automatisch, net zoals de firmware-update voor de Streamer die al klaarstaat. Ook kunnen we aangeven van welke streaming-abonnementen Google TV ons straks aanbevelingen mag geven. Het lijstje waaruit we kunnen kiezen sluit niet helemaal aan op de Nederlandse realiteit. Zo missen we Videoland, HBO Max en SkyShowtime. Daarna gaat de verdere installatie via de tv en kunnen we in de Play Store de apps installeren die we nog missen.

     

    In gebruik

    De Google TV Streamer draait Android TV 14 en is voor zover we weten de enige mediaspeler met deze nieuwe versie van het besturingssysteem. De bediening en werking zijn merkbaar vlotter vergeleken met de Chromecast met Google TV. Vooral bij de zwaardere apps, zoals Kodi, is de nieuwe Streamer een verademing. De hogere snelheid is behalve aan het nieuwe Android TV 14 ook te danken aan het ruimere geheugen van 4 GB. Ook de opslag is met 32 GB fors gegroeid, zodat we genoeg ruimte hebben voor alle apps plus nog wat extra. In Android TV 14 zijn wat extra functies toegevoegd, maar de basis is hetzelfde. Bovenaan prijken de tabs Home, Apps en Bibliotheek. Deze laatste geeft een overzicht van titels die wel in Google TV op de kijklijst hebben gezet, plus eventuele aankopen. Nog steeds maakt Google TV in Nederland geen gebruik maken van onze voorkeuren binnen individuele apps als Netflix, Prime Video en Disney+, om daar een universele lijst met aanbevelingen van te maken. In andere landen verschijnt zo'n overzicht onder een speciale 'For You'-tab, maar die moeten we in Nederland dus missen. Ook speciale tabs voor films, series en live evenementen ontbreken hier.

     

    Homescreen

    Aan de Home-tab is weinig veranderd: hier staan rijtjes van titels die trending zijn, goed verkopen of onlangs zijn toegevoegd, plus titels in diverse populaire genres. Hierbij staan titels van verschillende streamingdiensten door elkaar. Per titel kunnen we kiezen voor direct afspelen (de bijbehorende app wordt dan automatisch gestart), een trailer bekijken of aan de kijklijst toevoegen. Ook zijn er details over de cast, inhoud en meer. Klikken we een acteur, dan krijgen we een overzicht van andere titels waarin deze te zien is, plus gerelateerde YouTube-video's. Handig. Natuurlijk is het ook mogelijk om gewoon de app van een streamingdienst zelf te starten, en deze te gebruiken zoals we gewend zijn.

     

    De afstandsbediening

    De nieuwe afstandsbediening is wat groter dan zijn net iets te kleine voorganger. Zo is ruimte ontstaan voor de volumeknoppen, die eerder onhandig aan de zijkant zaten, plus een nieuwe knop waarvan we zelf kunnen kiezen welke app hij start. Voor YouTube en Netflix zijn zulke directe keuzeknoppen al aanwezig. Natuurlijk heeft ook deze afstandsbediening weer een microfoon om de Streamer met de stem te kunnen bedienen. De afstandsbediening wordt via bluetooth aan de Streamer gekoppeld, maar kan ook worden gebruikt om het volume van de tv, soundbar of AV-receiver te bedienen. Nieuw is de mogelijkheid om een zoekgeraakte afstandsbediening terug te vinden. Als we een knopje op de achterkant van de Streamer een paar seconden ingedrukt houden, begint de afstandsbediening te piepen.

     

    Smart home

    Ook nieuw aan de Google TV Streamer is de aanwezigheid van de Google Home-app op de speler. Voor wie de Home-app gebruikt voor smart home-toepassingen als slimme lampen en schakelaars, een slimme thermostaat of cameradeurbel is dit een uitkomst. Met een paar klikken zijn alle Home-functies onder handbereik op het tv-scherm, dat ook laat zien wie er voor de deur staat. Erg handig als er wordt aangebeld terwijl je een film zit te kijken en wil weten of je moet pauzeren (voor een pakje van PostNL) of door kunt kijken (de buurjongen met Kinderzegels). Ook domoticafuncties als de lampen aandoen of de thermostaat een graadje lager zetten kunnen we via de microfoon van de afstandsbediening in gang zetten. De Google TV Streamer werkt naadloos samen met de smart home-standaard Matter. Ook is het een zogeheten Thread borderrouter, waardoor slimme apparaten met elkaar kunnen communiceren zonder dat ze een - vaak kostbare - eigen hub nodig hebben. Dat scheelt weer geld.

     

    Artificial intelligence

    De Google TV Streamer is de eerste mediaspeler waarin kunstmatige intelligentie (AI) zich op verschillende manieren laat zien. Niet alleen in algoritmes die kijktips genereren op basis van ons eerdere kijkgedrag, maar ook bij het formuleren van samenvattingen van films of afleveringen van series. Grappig is ook de mogelijkheid om met AI een screensaver te genereren. Spreek een beschrijving in op de afstandsbediening (“een kat op de maan”) en dankzij AI maakt de Streamer er een screensaver van. Niet heel nuttig, maar een voorbode van wat er nog allemaal kan komen.

     

    Evolutie

    De vernieuwing die de Chromecast met Google TV vier jaar geleden bracht was veel groter dan het sprongetje vooruit van de Google TV Streamer. De nieuwe vormfactor is even wennen, maar snel weer vergeten. De grotere afstandsbediening, het ruimere geheugen en snellere werking zijn stuk voor stuk verbeteringen, maar wie uit de voeten kan met de Chromecast met Google TV hoeft niet naar de winkel te rennen voor de nieuwe Streamer. Aanwezigheid van de Home app en ondersteuning van Thread en Matter kunnen een bepaalde gebruikersgroep wel over de streep trekken. Gebruik je op dit moment nog helemaal geen mediaspeler? Dan is deze nieuwe Google TV Streamer absoluut een geweldige aanrader. Een nadeeltje is de prijs: met 119 euro is de Google TV Streamer fors duurder van de 70 euro die we betaalden voor zijn voorganger.

    GoogleGoogle TV StreamerChromecastmediaspeler

    Reacties