Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Gratis kijken naar de NPO

  Met de juiste ontvanger kunnen we in Nederland nog steeds gratis kijken en luisteren naar de landelijke tv- en radiozenders van de NPO.
  Jarco Kriek
  27 august 2019
  8
  comments 1
  Gratis kijken naar de NPO

  De landelijke tv-zenders NPO 1, NPO 2 en NPO 3, de radiozenders van de publieke omroep en de tv- en radiozenders van enkele regionale omroepen kunnen zonder abonnement via de ether worden ontvangen. Gratis dus. Wel is het vaak nodig om hiervoor een nieuwe ontvanger te kopen. De uitzendingen via de ether zijn dit jaar namelijk opgewaardeerd naar de nieuwste techniek. Voor veel Nederlanders betekent deze omschakeling van DVB-T naar DVB-T2 in combinatie met HEVC (H.265) dat er nieuwe ontvangstapparatuur moet worden gekocht. Het ongecodeerde etheraanbod van de NPO en de regionale omroepen werd voorheen namelijk vaak direct bekeken met de in de televisie aanwezige tv-tuner. De meeste televisies kunnen echter niet overweg met het DVB-T2/HEVC signaal dat nu wordt gebruikt. Ontvangst met de interne tv-tuners is alleen mogelijk met de nieuwste modellen 4K Ultra HD-televisies. Ook de meeste losse ontvangers kunnen het DVB-T2/HEVC signaal niet weergeven.

   

  Nieuwe ontvanger nodig

  In alle gevallen waarbij de oude ontvangstmogelijkheid niet meer werkt, is een nieuwe losse ontvanger nodig om naar de zenders van de NPO en de regionale omroepen te kijken of luisteren. Diverse fabrikanten zijn ingesprongen op de behoefte van veel Nederlanders met een DVB-T2/HEVC ontvanger die alleen ongecodeerde ethersignalen kan weergeven. Een van die fabrikanten is het Spaanse Qviart. Het bedrijf is vooral in Zuid-Europa populair als budgetmerk. Maar ook in Nederland zijn enkele modellen verkrijgbaar, gebaseerd op hybride ontvangst van satelliet, kabel en ethertelevisie met de Linux Enigma2 software in HD en zelfs 4K Ultra HD.

   

  Qviart T2H265

  Met deze uitgebreide hybride ontvangers kan – als het model geschikt is voor 4K Ultra HD – ook het ongecodeerde etheraanbod ontvangen worden. Maar eigenlijk zijn deze ontvangers te duur om alleen te gebruiken voor ongecodeerde DVB-T2/HEVC ontvangst. Voor dit doeleinde is het beter om te kiezen voor de Qviart T2H265. Dit is een zogenaamde FTA-ontvanger die geschikt is voor ontvangst van kabel en ethertelevisie. Voor een eenmalige investering van minder dan vijftig euro kan er weer gratis worden gekeken en geluisterd naar meer dan tien tv- en radiozenders van de landelijke en regionale omroepen. Het aanbod bestaat uit de NPO-zenders NPO 1, NPO 2, NPO 3, NPO Radio 1, NPO Radio 2, 3FM en NPO Radio 4. Verder kunnen in ieder geval de tv- en radiozenders van de lokale provincie en de aangrenzende provincie ontvangen worden. Alle tv-zenders zijn in het beeldformaat Full HD 1080p met een verversingmodus van 50Hz te bekijken. Dit betekent feitelijk dat het beeld vergeleken met oude ethertelevisie in de uitzendnorm DVB-T veel beter is.

   

  Geen Digitenne

  Als we naar zenders zoeken met de Qviart T2H265, zien we dat er veel meer Nederlandse zenders worden gevonden dan alleen de kanalen die hierboven genoemd zijn. Deze zenders zijn onderdeel van het gecodeerde zenderaanbod van Digitenne van KPN. Deze zenders kunnen dus wel ontvangen, maar niet bekeken worden. KPN gebruikt namelijk een nieuw gesloten coderingssysteem van Irdeto. Dit betekent dat alleen met door KPN in bruikleen geleverde ontvangers kan worden gekeken naar dit gecodeerde aanbod. Overigens is het kijken van gecodeerde zenders met de Qviart T2H265 in geen enkel geval mogelijk, omdat er geen optie is voor het plaatsen van een smartcard of CI-module.

   

  Goede ontvangst

  Wat ons direct opvalt is de gevoeligheid van de tuner. Een goede ontvangst is hierdoor mogelijk. Dit betekent dat bij gebruik langs de grens met Duitsland nog eens tientallen Duitse publieke zenders van ARD en ZDF in Full HD beeldkwaliteit te ontvangen zijn. Maar ook als de ontvanger verder van de Duitse grens wordt gebruikt, zijn deze zenders met de Qviart T2H265 te ontvangen. Langs de kust kunnen bij gunstige ontvangstcondities zelfs enkele Britse zenders ontvangen worden. Hiervoor moet echter wel een goede buitenantenne gebruikt worden. Overigens levert de Qviart zelf de 5 volt voedingsspanning voor een eventuele antenneversterker.

   

  Compacte ontvanger

  De Qviart T2H265 is een compact apparaat. De afmetingen zijn slechts 17 x 10 x 4 cm. Naast de ontvanger wordt een afstandsbediening met bijbehorende batterijen geleverd. De ontvanger werkt met een voedingsspanning van 12 volt. Dit betekent dat de Qviart ideaal is voor vakantie- en recreatiegebruik in binnen- en buitenland. Als in het land van bestemming een ongecodeerd etheraanbod beschikbaar is, kan dit met deze ontvanger worden weergegeven. Het maakt daarbij niet uit of het aanbod in DVB-T, DVB-T2 of DVB-T2/HEVC uitgezonden wordt; de Qviart zorgt in alle gevallen voor kijk- en luisterplezier.

   

  Aansluitingen

  Er zijn slechts enkele aansluitingen op de Qviart T2H265 aanwezig. De antenneaansluiting heeft wel een doorlusmogelijkheid. Wat we minder positief vinden is de vorm van de digitale geluidsuitgang. Die is wel aanwezig maar, dan in de vorm van coaxiale S/PDIF. In verband met de aansluitmogelijkheden op andere apparatuur had een optische toslink-aansluiting meer voor de hand gelegen. Natuurlijk is er een HDMI-aansluiting aanwezig. De scart-aansluiting is belangrijk voor het aansluiten op oudere beeldbuistelevisies.

   

  Mediaspeler en opnemen

  Verder zien we een USB 2.0 aansluiting op de achterzijde van het apparaat. Hiermee kunnen we nieuwe firmware in de ontvanger plaatsen, maar in de Qviart T2H265 is ook een mediaspelerfunctie aanwezig waarmee we vanaf een USB-datadrager de meest gangbare video-, foto- en muziekbestanden kunnen afspelen. Via de USB-aansluiting kunnen we met een externe harde schijf of USB-stick ook programma’s opnemen of lopende programma’s tijdelijk pauzeren. Dit is een groot pluspunt ten opzichte van de bruikleenontvangers die KPN levert, waarbij de aanwezige USB-aansluiting niet geactiveerd is.

   

  Interface en firmware

  De grafische vormgeving van het menu en de informatiebalken is simpel, maar hierdoor wel gebruiksvriendelijk. Het menu is duidelijk en de instelmogelijkheden zijn ruim voldoende. Verder beidt de informatiebalk goede informatie over de zender. Op de Qviart T2H265 is een EPG aanwezig die goed voldoet. Het is aan te raden om direct na ingebruikname van deze ontvanger te controleren of de laatst beschikbare firmwareversie geïnstalleerd is. Dit is versie 7.0. Bij alle voorgaande versies is namelijk een lipsyncprobleem aanwezig, waardoor de hoorbare spraak en de mondbewegingen niet gelijk lopen.

   

  Conclusie

  Wie een goedkope ontvanger voor ontvangst van het ongecodeerde etheraanbod zoekt, heeft aan de Qviart T2H265 een prima apparaatje. Makkelijk in gebruik, goede ontvangst en de ingebouwde mediaspeler maken dit een van de aangewezen ontvangers om in Nederland gratis naar publieke tv- en radiozenders te kijken en luisteren.

  Qviartfree-to-airFTAT2H265Qviart T2H265DVB-T2

  Reacties

 1. TV-TIP I Want Your Song

  I Want Your Song
  SBS 6 om 20:30 uur
  Met nummers als Ik wil zwemmen (in Bacardi Lemon) en Bieber van de kroeg heeft de Leidse vibratokoning Mart Hoogkamer de ­polonaise aan zijn kont hangen.

  TV-TIP The Beach

  The Beach
  Net 5 om 20:30 uur
  Een jonge Amerikaan heeft genoeg van zijn technologische omgeving. Door naar Thailand af te reizen probeert hij de sleur van alledag te doorbreken en de zin van zijn bestaan terug te vinden. In Thailand maakt hij kennis met een eigenaardige man die hem vertelt over een wonderbaarlijk mooi strand. Dit strand zou een paradijs op aarde moeten zijn.

  Interview

  • *

   Anita Witzier

   Festival van de liefde

   Anita Witzier en Edson da Graça gaan op zoek naar de mooiste liefdesverhalen en helpen de liefde een handje.
   Reacties0 reactie(s)