1. Tests

  Grundig DRS 100 CI en PRS 1080 CI: Kijkgenot op de camping

  Met de nieuwkomers van Grundig neemt u het satellietkijkgenot mee op vakantie – met of zonder opnamemogelijkheid.
  25 december 2015
  0.0
  comments 1
  Grundig DRS 100 CI en PRS 1080 CI: Kijkgenot op de camping

  Compacte satellietontvangers zijn er te kust en te keur. Anders wordt het als we de ontvanger niet alleen thuis willen gebruiken, maar ook op de camping, waar geen normale netstroom beschikbaar is. Met de nieuwkomers van Grundig neemt u het satellietkijkgenot mee op vakantie – met of zonder opnamemogelijkheid.

   

  Wie er met de camper of caravan op uit gaat, kent het probleem. Geen stroom, behalve dan de accu. Om van de 12 volt accuspanning naar 230 volt netspanning te komen, kunnen we een omvormer gebruiken, maar die geeft nogal wat verlies. Het lage rendement en een ontvanger met een hoog verbruik leiden al snel tot een lege accu! Een betere oplossing is dan ook een satellietontvanger die werkt op 12 volt. Met het verdwijnen van de Lemon 030 CI is de populairste campingontvanger niet langer verkrijgbaar, maar Grundig komt met twee waardige opvolgers.

   

  Grundig of GSS?

  Een oude bekende uit het analoge satelliettijdperk is de Grundig satellietontvanger met een zogenaamde ‘muis’. Speciaal voor gebruik in camper en de vrachtauto. Tijden veranderen, en dus ook uitzendtechnieken. Wat niet is veranderd is het idee van Grundig: een ontvanger met een afstandsbedieningsoog in een apart kastje - de muis. Nu uiteraard voor ontvangst van de digitaal uitgezonden zenders.

  Omdat de naam Grundig niet meer is wat hij geweest is, heet de Grundig niet meer Grundig, maar GSS. GSS staat voor Grundig Satellite Systems, zeg maar de professionele afdeling van Grundig. GSS heeft voor het gebruik in huis en onderweg twee modellen gemaakt. Om een compleet overzicht te geven, hebben we maar meteen beide modellen aan een test onderworpen. De onderlinge verschillen zijn klein, maar wel heel interessant.

   

  Met of zonder harddisk

  De twee GSS-modellen die we testen zijn de DRS 100 CI en de PRS 1080 CI. De DRS 100 CI is een eenvoudige Common Interface-ontvanger met afstandsbediening en muis. De PRS 1080 CI is in principe dezelfde ontvanger, maar nu met een ingebouwde harddisk om een programma te kunnen opnemen. Door de muis hoeft de ontvanger niet open en bloot in het zicht te staan, maar kan in een kastje weggebouwd worden. Het enige wat nog in het zicht komt, is de muis: het infrarood oogje voor de bediening van de ontvanger.

   

  Het bijzondere van beide ontvangers is natuurlijk dat ze niet alleen op 230 volt werken, maar ook op 12 of 24 volt aangesloten kunnen worden. De ontvangers worden geleverd met een externe voeding. Deze netvoeding zet de normale 230 volt netspanning om in een geschikte gelijkspanning, en kan dus thuis worden gebruikt. De accu in de camper levert ruim 12 volt en is dus een ideale stroombron voor de ontvanger op een vakantielokatie.

   

  Aansluiten

  De ontvanger is niet echt conventioneel, tenminste niet als we het over de vormgeving hebben. Wel zorgt deze vormgeving ervoor dat de maat van de kast zelf heel beperkt blijft. De ontvanger kan staand of liggend geplaatst worden. Aan beide zijkanten zitten diverse aansluitingen, met aan de ene kant de aansluitingen voor de spanning, de schotel en het Common Interface-slot. Aan de andere kant zitten de scart-aansluitingen voor de tv en de video/DVD-recorder en de digitale en analoge audio-aansluitingen. Daarnaast zit de aansluiting voor de infrarood-muis. Zodra de ontvanger aangesloten is, blijkt dat de importeur de ontvanger al netjes voorgeprogrammeerd heeft. Alle zenders staan keurig op volgorde, met de Nederlandse zenders vooraan.

   

  Dagelijks gebruik

  Omdat de ontvanger al netjes van zenders is voorzien, kunnen we direct aan het spelen gaan. Op kleine afwijkingen na werken beide ontvangers op de zelfde manier. De menu’s zijn heel eenvoudig, naar de huidige maatstaven misschien wel saai. Het is wel jammer dat het menu, maar ook de gebruiksaanwijzing, niet in het Nederlands zijn. Opvallend is het gemak waarmee de ontvanger bediend kan worden; heel eenvoudig zonder toeters en bellen. De menu’s zijn over het algemeen duidelijk en intuïtief, maar sommige functies zijn duidelijk afwijkend van andere ontvangers, zodat de gebruiksaanwijzing af en toe geraadpleegd moet worden. Zo kan de ontvanger een lijst van zenders laten zien op alfabetische volgorde. Om deze lijst op te roepen, moet er een nogal ingewikkelde volgorde van knoppen ingedrukt worden: de OK-toets, dan de ‘0’, en dan de cijfertoets die overeenkomt met de letter waar de zendernaam mee begint. Als we Nederland 1 willen zoeken, drukken we dus ‘OK’, op ‘0’en vervolgens de cijfertoets ‘6’. Het gevolg is dat alle zenders die beginnen met een M, N, en O in de lijst staan. Dat is even wennen, maar er is mee te leven. Zo kunnen we ook eenvoudig zenders in de zenderlijst veranderen. Dit gaat eenvoudig, maar wel weer op een beetje afwijkende manier.

   

  De beeldkwaliteit is dik in orde, behoorlijk scherp en contrastrijk. Opvallend is wel de wat warme kleurbalans van de ontvanger. Het wit is wel wit, maar met een klein beetje een warme gloed. Ook is de geluidskwaliteit zonder meer goed te noemen, maar ook hier een beetje kleuring in het geluid. Het geluid heeft wat meer laag, zonder dat dit storend is. Voor een kleine tv kan het zelfs een voordeel zijn. Tijdens het dagelijkse gebruik blijkt de ontvanger ook een degelijke ontvanger te zijn; geen rare en opvallende fouten.

   

  De ontvanger werkt gewoon betrouwbaar met de meeste modules, alleen de zender Mezzo is met een CanalDigitaal-module echt niet aan de gang te krijgen. Of dit aan de ontvanger ligt of aan de module? Dat is moeilijk te zeggen, maar de oude Aston 1.05 en de Matrix module hebben geen problemen met Mezzo. Ook zien we weer dat het zappen met de CanalDigitaal-module bepaald niet snel gaat. Andere modules presteren duidelijk beter. Het zappen gaat redelijk vlot, binnen anderhalve seconde in het gecodeerde pakket. Voor de gebruikers van de oude Irdeto smartcards: de ontvangers hebben geen enkele moeite met een Irdeto module en kaart.

   

  Opnemen

  De PRS 1080 CI is op één punt duidelijk afwijkend ten opzichte van de DRS 100 CI: de PRS 1080 CI kan opnemen. Hiervoor heeft de PRS 1080 CI een ingebouwde harddisk. Normaal is een harddisk in een satellietontvanger voor mobiel gebruik niet echt aan te raden. GSS heeft dat probleem opgelost door te kiezen voor een harddisk die speciaal voor een laptop is gemaakt. Deze zijn over het algemeen beter bestand tegen stoten én een stuk kleiner. Door de keus voor de laptop-harddisk is de ontvanger ongekend stil voor een ontvanger met harde schijf.

   

  De PRS 1080 CI is geen twin ontvanger, maar gewoon een enkele ontvanger. We kunnen dus een zender opnemen, maar niet tegelijkertijd naar een andere zender kijken. Voor gebruik in een camper kan dit toch heel interessant zijn. Neem voor vertrek wat leuke programma’s op, en laat de kinderen tijdens de reis lekker tv kijken. Of ga overdag op het strand liggen, en kijk ’s avonds naar wat u gemist heeft. Het opnemen is buitengewoon eenvoudig: gewoon de opnametoets indrukken en het huidige programma wordt opgenomen. Stoppen is iets lastiger: de stoptoets moet hiervoor een paar seconden worden ingedrukt. Door diverse keren op de opname toets te drukken kunnen we - net als bij veel videorecorders - een opnameduur ingeven. Opnames zijn gemakkelijk af te spelen en natuurlijk in dezelfde kwaliteit als een directe uitzending.

   

  230 of 12 volt

  Zoals gezegd kunnen beide ontvangers op 230 volt gebruikt worden, maar ook op 12 volt accuspanning. Het stroomverbruik is heel beperkt; 15 Watt bij een volle accu van 13,8 volt. Het verbruik in stand-by is ongekend laag, maar 0,5 Watt. De ontvangers blijken ook goed tegen de wisselende accuspanning te kunnen. Een auto-accu is namelijk nooit 12 volt, maar meestal 13,8 volt. Omdat de ontvanger tussen de 12 volt en 24 volt aankan, zal hij niet snel in de problemen komen.

   

  Conclusie

  GSS heeft met de DRS 100 CI en de PRS 1080 CI een paar mooie ontvangers voor mobiel gebruik in camper of caravan op de markt gebracht. En toch is deze ontvanger ook thuis een aanwinst, vooral in een design interieur. De ontvanger kan dan netjes weggewerkt worden. De ontvanger presteert goed zonder opvallend te zijn, eenvoudig en betrouwbaar. De muis is een geweldige vondst. Het zappen gaat redelijk vlot en de beeld- en geluidsprestaties zijn goed.

  Reacties

 1. TV-TIP Star

  Star
  Fox om 20:05 uur
  De getalenteerde zangeres Star Davis droomt van een muziekcarrière en begint een meidengroep. Het duurt niet lang voordat het trio ontdekt wordt, maar dan beginnen de problemen pas echt.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP The Roast of Johnny de Mol

  The Roast of Johnny de Mol
  Comedy Central om 20:30 uur
  Patty Brard, Peter Pannekoek, Tooske Ragas, Najib Amhali, Heleen van Royen, Ruben van Zwieten, Tatum Dagelet en Danny Froger roesten vanavond Johnny de Mol. De Roast Master is Jeroom.