1. Tests

  Gunstig geprijsd van GigaBlue

  In Nederland is GigaBlue vrij onbekend, maar in Duitsland is het budgetmerk populair. We testten een betaalbare Ultra HD-ontvanger.
  Jarco Kriek
  10 maart 2020
  7
  comments 1
  Gunstig geprijsd van GigaBlue

  GigaBlue levert een flink assortiment aan ontvangers, variërend van satelliet tot kabel en DVB-T2, of een hybride combinatie van deze uitzendnormen. Dit keer nemen we de GigaBlue UHD X3 4K onder de loep. Dit is een 4K Ultra HD satellietontvanger met twee ingebouwde FBC DVB-S2 twin satelliettuners. Deze ontvanger is niet in alle Nederlandse satellietspeciaalzaken te koop. Online is de UHD X3 4K - zelfs zonder verzendkosten via bijvoorbeeld Amazon - echter te koop bij meerdere Duitse satellietzaken. Wat maakt deze satellietontvanger op voorhand interessant? Het is een goedkope twin tuner 4K satellietontvanger die functioneert op het open Linux Enigma2 besturingssysteem. De ontvanger combineert satellietontvangst met een uitgebreid online aanbod. Maar hoe werkt de GigaBlue UHD X3 4K in praktijk?

   

  Unboxing

  Dat de GigaBlue UHD X3 4K een budgetontvanger is, blijkt als we het apparaat uit zijn vrij eenvoudige doos bevrijden. De ontvanger voelt wel heel erg plastic aan. Aan de voorzijde valt de langwerpige blauwe led in het midden van het apparaat op, maar verder is er geen display aanwezig. Onder de frontklep vinden we een interne kaartlezer en een Common Interface-slot om met een module en smartcard de ontvangst van gecodeerde zenders mogelijk te maken. Let er wel op dat de CI-slot het CI+ protocol niet ondersteunt. In de doos vinden we verder een stroomadapter en afstandsbediening. Dat de UHD X3 4K een klein formaat heeft, blijkt als we de afstandsbediening op de satellietontvanger leggen: ze zijn in lengte vrijwel gelijk. De UHD X3 4K meet 28 bij 23 bij 6cm.

   

  Aansluitingen

  Alle aansluitmogelijkheden vinden we aan de achterzijde van de ontvanger. De GigaBlue UHD X3 4K werkt met een losse stroomadapter. Dit betekent dat de ontvanger ook mobiel op 12 volt voedingsspanning kan worden gebruikt. De plug van de stoomadapter prikken we aan de achterzijde naast een fysieke aan/uit schakelaar. Bij mobiel gebruik moeten we er wel rekening mee houden dat het apparaat alleen met een HDMI-kabel op een televisie aangesloten kan worden. Wie een (oudere) televisie gebruikt zonder HDMI en met alleen maar scart kan de UHD X3 4K dus beter niet kopen. De twee aanwezige USB-poorten vinden we op de achterzijde. Volgens de specificaties van de fabrikant zijn deze voorzien van de 3.0-techniek, maar in de praktijk blijkt dat de datasnelheid meer overeenkomt met die van een USB 2.0-poort. De netwerk/ethernet-aansluiting is 100Mbit. De twee interne satelliettuners hebben geen fysieke doorlus, maar kunnen wel softwarematig aan elkaar verbonden worden.

   

  Tuners

  Voor de tuners in de GigaBlue UHD X3 4K hebben we alleen maar lof. Beide zijn FBC DVB-S2X tuners, die ook nog eens zeer gevoelig zijn. De zenders die in DVB-S2X op de Eutelsat-satelliet op 33 graden oost worden uitgezonden, zijn met een relatief kleine schotelantenne van 60cm probleemloos te ontvangen. Dit geldt ook voor diverse Multistream transponders die op verschillende satellieten te vinden zijn. Zo toverden we een groot Frans en Italiaans zenderpakket op het scherm. Ook zeer smalbandig uitgezonden zenders met een lage symbolrate kunnen in de meeste gevallen ontvangen worden.

   

  Opnemen

  In de test konden we met de DVB-S2X tuners zonder problemen acht ongecodeerde tv-zenders gelijktijdig opnemen. Ook bij gecodeerde uitzendingen konden meerdere zenders gelijktijdig opgenomen worden. Het aantal gecodeerde zenders dat gelijktijdig kan worden opgenomen is overigens afhankelijk de restricties die worden opgelegd door pakketaanbieders zoals Canal Digitaal, TV Vlaanderen en Joyne. Ook de combinatie van gecodeerde en ongecodeerde zenders is geen probleem voor GigaBlue UHD X3 4K. Om programma's op te nemen moeten we via USB een harde schijf of USB-stick op de ontvanger aansluiten. Is dit eenmaal gedaan, dan kunnen ook live bekeken programma's tijdelijk worden gepauzeerd, het zogenaamde timeshifting. De elektronische programmagids (EPG) geeft programmainformatie voor meerdere dagen vooruit. Het direct vanuit de EPG instellen van opnames gaat vlekkeloos.

   

  Linux

  De GigaBlue UHD X3 4K is een open source Linux Enigma2 ontvanger. Dit betekent dat meerdere hobbygroepen firmware voor de ontvanger hebben gemaakt. In onze test hebben we de firmware van OpenATV gebruikt. OpenPli ondersteunt op dit moment deze nieuwste telg uit de GigaBlue-stal niet. Met add-ons kan de ontvanger door de gebruiker naar wens verder worden uitgebreid. Hierdoor komen meerdere online IPTV-mogelijkheden beschikbaar. De UHD X3 4K wordt op deze manier een hybride satelliet en IPTV multimediaontvanger.

   

  Smartcard

  Smartcards kunnen geplaatst worden in de interne kaartlezer of een CI-module. De interne kaartlezer werkt op basis van softcam emulatie. De smartcards van Canal Digitaal en TV Vlaanderen werken op deze manier goed. Dit is ook het geval als de smartcard met een geschikte module in het CI-slot worden geplaatst. De CI+ module van Joyne werkt eveneens goed in het CI-slot: dit omdat bij deze module de extra '+' niet is geactiveerd.

   

  Multimedia

  De GigaBlue UHD X3 4K beschikt over enkele multimediafuncties. Zo kan het apparaat in het huisnetwerk opgenomen worden. Daarna kan de ontvanger bijvoorbeeld vanaf een mediaspeler benaderd worden en kan content worden gestreamd. Tevens kan de UHD X3 4K zelf als mediaspeler worden gebruikt. De meest gebruikte video-, muziek- en fotobestanden worden goed afgespeeld. Met behulp van een app kunnen uitzendingen op afstand voor opname worden geprogrammeerd. Met deze GigaBlue Streaming App kan ook content van de satellietontvanger naar tablet of smartphone worden gestreamd. De UHD X3 4K laat op multimediagebied wel enkele steekjes vallen. Zo wordt HbbTV niet ondersteund; ook niet als de add-on binnen OpenATV wordt gebruikt. Als deze add-on wordt geopend, slaat het apparaat direct op tilt.

   

  Satellietmogelijkheden

  Wat betreft de satellietmogelijkheden zien we dat de GigaBlue UHD X3 4K vrij compleet is. Vrijwel alle schotels en LNB's kunnen aangestuurd worden. Zo worden de DiSEqC protocollen 1.1, 1.2 en USALS ondersteund. Met de SAT>IP clientfunctie wordt de UHD X3 4K zonder moeilijke instellingen een multiroom-apparaat. De meeste zoekmogelijkheden voor het vinden van tv- en radiozenders zijn aanwezig. Een gemis is echter het ontbreken van blindscan. Net als bij HbbTV lijkt dit een driverprobleem te zijn. De fabrikant dient dus enige tijd, moeite en vooral geld in het verbeteren van de drivers te steken. De vraag is echter of dit daadwerkelijk gaat gebeuren bij een budgetmerk als GigaBlue.

   

  Technisch hart

  Als we de GigaBlue UHD X3 4K openmaken, zien we toch wel wat minpuntjes. De gebruikte componenten op het moederboard zijn niet allemaal van A-kwaliteit. De gebruikte processor is de BCM726042, een dualcore variant met een kloksnelheid van 1,7GHz. Hieraan gekoppeld is een DDR4 RAM geheugen van 1GB en een eMMC flashgeheugen van 4GB. Dit zorgt ervoor dat de UHD X3 4K zeker niet de snelste maar wel een goede zapper is. De ontvanger beschikt over een multiboot-functie, wat voor de satelliethobbyist een belangrijk pluspunt is. Een koude start van de ontvanger duurt zo'n 25 seconden, en dat is snel voor een Linux ontvanger. Vanuit stand-by is opstarten binnen enkele seconden gepiept. De UHD X3 4K is met een gemiddeld stroomverbruik van ongeveer 15 watt een zuinig apparaat.

   

  Beeldkwaliteit

  De GigaBlue UHD X3 4K is een 4K Ultra HD satellietontvanger en ondersteunt de beeldformaten 578p, 720p, 1080i, 1080p en 2160p. De beeldkwaliteit is bij zowel SD-, HD- als UHD-content goed te noemen. Bij upscaling worden soms echter wat kleine foutjes zichtbaar.

   

  Conclusie

  Als je goed zoekt is de GigaBlue UHD X3 4K voor iets meer dan 150 euro te koop. Dat is een keurige prijs voor een satellietontvanger met deze mogelijkheden, prijs en kwaliteit. Wie de satellietontvanger echter meer als multimedia-apparaat wil gebruiken, loopt al snel tegen enkele minpunten aan.

  GigaBluesatellietontvangerUHD X3 4K4KUltra HD4K Ultra HDFBC

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • The Lawyer

   Win het eerste en tweede seizoen The Lawyer

   Wanneer advocaat Frank Nordling de waarheid achter de dood van zijn adoptieouders ontdekt, stort zijn wereld in. Na een tumultueus eerste seizoen lacht het leven Frank weer toe. Maar erg lang duurt dat niet… Totaal TV geeft vijf keer de streamstart voor het eerste én tweede seizoen weg.

  TV-TIP I can see your voice

  I can see your voice
  RTL 4 om 20:30 uur
  Kun je aan iemand zien of hij of zij kan zingen? Zes kandidaten moeten een panel en gastartiest overtuigen van hun zangtalent, zonder een noot te zingen.

  TV-TIP Mr. & Mrs. Smith

  Mr. & Mrs. Smith
  Net5 om 20:30 uur
  John en Jane Smith zijn een gewoon koppel met een gewoon huwelijk, waar de pit een beetje uit is. Beiden hebben echter een groot geheim: ze behoren, zonder dat de ander het weet, tot de beruchtste en meest gevraagde huurmoordenaars ter wereld, en zijn bovendien in dienst bij concurrerende bedrijven.

  Interview

  • Alle hens aan dek Victor Reinier

   Victor Reinier

   Alle hens aan dek

   Vijf BN-ers zeilen de Noordelijke Oceaan route, onder leiding van voormalig Volvo Ocean Race-schipper Hans Bouscholte.
   Reacties0 reactie(s)