Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Hama DR200BT: handig draagbaar muziekplezier

  Totaal TV had al vaak een DAB+ radio op de testbank, maar nog nooit een model van Hama. De DR200BT is tevens een bluetoothspeaker.
  Jarco Kriek
  1 november 2023
  8
  comments 0
  Hama DR200BT: handig draagbaar muziekplezier

  Een groeiende groep Nederlanders maakt gebruik van het digitale radionetwerk DAB+. Hiervoor is wel een nieuwe radio nodig. De keuze aan radio's die geschikt zijn voor DAB+ groeit gestaag. Niet alleen de bekende radiomerken brengen DAB+ modellen op de markt, maar ook andere bedrijven. Zijn deze apparaten net zo goed als die van de gevestigde merken?

   

  Hama

  Hama is zo'n fabrikant die niet echt wortels heeft in de radiomarkt. Veel mensen kennen de merknaam van de dia's, fotohoekjes en andere accessoires die met fotografie te maken hebben. Hama heeft echter een veel breder assortiment, met kabels, tv-muurbeugels, draagbare speakers en ook een lijn met DAB+ radio's. De DR200BT valt binnen het aanbod om meerdere redenen op. Deze radio is klein en dus handig om mee te nemen. Naast ontvangst van DAB+ biedt de radio ook ontvangst van de analoge FM-band en kan er via bluetooth muziek worden gestreamd van een tablet of smartphone naar de DR200BT. En dat voor een prijs onder de 100 euro.

   

  Klein

  De Hama DR200BT is een klein en handzame radio met afmetingen van 6 bij 18 bij 7 centimeter. De radio weegt net iets meer dan tweehonderd gram en is daarom uitermate geschikt om overal mee naar toe te nemen. Een ideale radio voor bijvoorbeeld een uitstapje naar het bos, het strand of op vakantie.

   

  Accu

  De DR200BT kan via netstroom gebruikt worden, maar in de radio is ook een Li-ion batterij van 2000 mAh aanwezig. Deze batterij is binnen drie uur opgeladen van volledig leeg naar volledig vol. Hama geeft aan dat de radio met een volle batterij tot acht uur achter elkaar gebruikt kan worden. Dit is echter een erg gunstige indicatie, en Hama geeft zelf ook wel aan dat de periode afhankelijk is van de manier waarop de radio gebruikt wordt. Hoe luider het geluid van de radio bijvoorbeeld wordt gezet, hoe meer stroom hij verbruikt. Hetzelfde geldt voor de helderheidsweergave van het scherm. Hoe helderder, hoe sneller de batterij leeg is. En wat ook opvalt, is dat er bij gebruik van de bluetooth-functie meer stroom wordt verbruikt. Onder de streep komt dit neer dat de DR200BT bij het luisteren van radio via DAB+ op een normaal geluidsniveau ongeveer vierenhalf uur achter elkaar gebruikt kan worden. Als bluetooth-speaker is de DR200BT minder dan vier uur te gebruiken. Veel korter dus dan Hama aangeeft. De accu wordt opgeladen door een USB-C kabel, die wordt meegeleverd. Een USB stroomadapter is echter niet in de verpakking te vinden.

   

  Speaker

  De DR200BT is uitgerust met een enkele luidspeaker. Dit betekent dat de radio alleen mono geluid kan weergeven. Het uitgangsvermogen bedraagt 5 watt continu vermogen (rms). De speaker geeft een heldere klankkleur voor een radio van dit formaat. Het geluid kan naar persoonlijk inzicht ingesteld worden door de aanwezige equalizer. Dat de DR200BT alleen mono geluid kan weergeven, is een van de grootste minpunten.

   

  Uiterlijk

  De DR200BT heeft een trendy design. De radio heeft een grijs uiterlijk en een behuizing die nu eens niet helemaal uit traditioneel plastic bestaat, maar een bekleding van textiel heeft gekregen. Dat ziet er mooi uit, maar het is ook direct een minpunt. De kans op het beschadigen of zelfs scheuren van de bekleding is namelijk zeker aanwezig. Aan de achterzijde van de radio vinden we naast de USB-C aansluiting voor het opladen van de accu ook een 3,5 mm mini-jack aux-ingang. Hiermee kan een extern apparaat via een kabelverbinding op de radio worden aangesloten. De aanwezige USB-aansluiting kan uitsluitend voor het opladen van de accu gebruikt worden en dus niet voor het afspelen van muziekbestanden vanaf een USB-stick. Aan de bovenzijde zijn tien toetsen te vinden. Hiermee kan de radio volledig bediend worden. De knopjes zijn wat klein voor mensen met dikkere vingers. Het opvallendst aan de DR200BT is het 2,4 inch beeldscherm. Dit kan in drie helderheden worden ingesteld. De weergave van tekst op dit scherm is duidelijk.

   

  DAB+

  Als de radio voor het eerst wordt ingesteld, zoekt hij automatisch de zenders die via het digitale radionetwerk DAB+ uitzenden. Op elk ander gewenst moment kan via het menu een nieuwe automatische zoektocht naar nieuwe zenders worden gestart. De ontvangstgevoeligheid van DAB+ is bij deze radio voldoende, maar verwacht geen ontvangst van radiozenders die zich wat verder weg bevinden. De ontvangst van zenders gaat met een telescoopantenne die vast aan de DR200BT verbonden zit. Het aansluiten van een externe antenne - zoals een buitenantenne - voor betere ontvangst is dus niet mogelijk. Een nadeel is dat bij een nieuwe zoekopdracht de eerder opgeslagen zenders in het geheugen aanwezig blijven. Zeker bij gebruik op meerdere locaties kan dit hinderlijk zijn.

   

  FM

  De DR200BT kan naast DAB+ ook radiozenders uitgezonden via het analoge FM-netwerk ontvangen. Ook hierbij geldt dat de ontvangst voldoende, maar niet exceptioneel goed is. Bij de ontvangst wordt RDS ondersteund, En natuurlijk geldt ook hierbij dat ontvangst alleen mogelijk is met de vaste telescoopantenne.

   

  Favorietenlijst

  In de DR200BT zijn dertig opslagplaatsen voor favoriete radiozenders. De helft is beschikbaar voor DAB+, de andere helft voor FM. De favorietenlijsten zijn via de bedieningsknoppen en het beeldscherm te selecteren. Twee zenders zijn echter direct te kiezen met bedieningsknoppen.

   

  Meer opties

  De DR200BT beschikt over enkele andere handige mogelijkheden. Zo wordt de tijd automatisch gesynchroniseerd via zowel DAB+ als de RDS-functie bij gebruik van FM. Verder heeft de radio een alarmfunctie waardoor hij ook als wekker kan worden gebruikt. Zeker door het kleine formaat is deze radio naast gebruik binnen- en buitenhuis ook heel goed inzetbaar als hybride wekkerradio op het nachtkastje.

   

  Conclusie

  De Hama DR200BT is een kleine, handzame radio die voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Verwacht geen muziekmonster dat snoeihard muziek uit de speaker blaast. Het geluid kan tot een redelijk niveau zonder vervorming worden beluisterd. Dankzij de bluetooth-optie is de DR200BT naast een radio ook een draadloze speaker.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door H. van Hunen

  HamaradioDAB+FMBluetoothdraagbaaraccu

  Reacties

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)