1. Tests

  Handige gadget (maar een beetje overbodig)

  Google verkoopt een slordige tien miljoen Chromecasts per jaar. Het succes krijgt een vervolg met de nieuwe Chromecast Ultra.
  Jarco Kriek
  12 september 2017
  8
  comments 6
  Handige gadget (maar een beetje overbodig)

  Google lanceerde dit jaar een nieuw model van zijn populaire Chromecast streaminggadget. De vorige twee modellen waren geschikt om HD-content te streamen. Het derde model maakt naast het streamen van SD en HD ook Ultra HD streaming mogelijk.

   

  Voordelen

  Het concept is hetzelfde gebleven. Chromecast Ultra is een HDMI-dongel en hoewel deze versie voor 4K Ultra HD geschikt is, kan hij ook probleemloos op een HD-televisie gebruikt worden. De beschikbare Ultra HD-content wordt dan keurig weergegeven, maar natuurlijk

  niet in die beeldkwaliteit. Er is ook nog een andere reden waarom de gadget voor een bepaalde doelgroep belangrijk is. Chromecast Ultra heeft namelijk de mogelijkheid om bedraad met het thuisnetwerk te worden verbonden. Bij de voorgaande modellen kon dit alleen draadloos via wifi. Wie Chromecast wil gebruiken op een plek in huis waar de wifi-dekking slecht is, kan Chromecast Ultra probleemloos inzetten zonder het plaatsen van extra apparatuur.

   

  Aansluiten

  Het aansluiten van Chromecast Ultra is kinderspel; de dongel wordt in een vrije HDMI-ingang van de televisie geprikt. Nadat de stroomadapter in het stopcontact is gedaan, start het apparaatje automatisch op. We kunnen de Chromecast Ultra op twee manieren aan het thuisnetwerk koppelen: draadloos en bedraad. We raden aan om altijd een ethernetkabeltje te gebruiken als dat mogelijk is. Dit heeft vooral te maken met de datastroom, die bij het streamen van Ultra HD-content behoorlijk wat bandbreedte in beslag neemt. Maar we zijn nu nog niet klaar om het apparaat daadwerkelijk te gebruiken. De Chromecast Ultra moet nog worden gekoppeld aan apparaten binnen het huisnetwerk. Dit gaat via een app voor tablet of smartphone. Als alle aanwijzingen die op het scherm van het mobiele apparaat verschijnen worden opgevolgd, is Chromecast Ultra binnen enkele minuten klaar voor gebruik. We moeten er wel op letten dat de Chromecast en het mobiele apparaat waarmee de Chromecast geactiveerd wordt verbonden moeten zijn met hetzelfde netwerk.

   

  HDR

  Uiterlijk vertoont de Chromecast Ultra ten opzichte van zijn voorganger niet veel wijzigingen. Wel heeft de Chromecast Ultra een HDMI 2.0 aansluiting. De verbeteringen zitten vooral inwendig in de hardware. Een snellere en betere processor zorgt ervoor dat streamen van Ultra HD-content mogelijk is, maar we merken ook dat apps sneller reageren en het beeld hierdoor sneller opstart. Een andere vernieuwing is de ondersteuning van High Dynamic Range, namelijk HDR10. De ondersteuning van deze techniek zorgt voor een natuurlijker beeld, ook bij HD-content. Ook dit kan een aankoopargument zijn voor kijkers die niet over een Ultra HD-televisie beschikken. Of dit voldoende is om de Chromecast te vervangen voor een twee keer zo dure Chromecast Ultra moet ieder voor zichzelf bepalen: de meerprijs bedraagt veertig euro.

   

  Upscaling

  Om content in Ultra HD of HDR te kunnen kijken, dient deze mogelijkheid wel door de app van de videodienst te worden ondersteund. Chromecast Ultra kan geen content opwaarderen naar de Ultra HD beeldnorm. Dat is iets om rekening mee te houden. Een Ultra HD-televisie doet deze zogeheten upscaling wel. Dit maakt de Chromecast Ultra eigenlijk overbodig voor de meeste bezitters van Ultra HD-televisies. Deze televisies beschikken namelijk vrijwel allemaal over een Smart TV platform. De videodiensten die in Ultra HD beschikbaar zijn, zoals Netflix YouTube en Vevo, zijn via een app al op deze televisies beschikbaar. Natuurlijk kan men met Chromecast ook content van talloze andere apps naar de televisie streamen, maar daar is de duurdere Chromecast Ultra eigenlijk niet voor nodig. Daar kan met de normale, helft goedkopere Chromecast ook worden volstaan. Handig is Chromecast Ultra wel voor Ultra HD-beeldschermen die niet over een Smart TV platform beschikken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan computerbeeldschermen met een HDMI 2.0 aansluiting.

   

  Audio

  Naast video kan met de Chromecast Ultra ook audio via apps naar de televisie gestreamd worden. Dat kan onder meer via apps als Deezer, Spotify en TuneIn. Wanneer de televisie op een geluidsinstallatie is aangesloten, krijgen we zo onze favoriete muziek en streams van tienduizenden wereldwijde online radiozenders op de speakers.

   

  Begrensde mogelijkheden

  Er zijn grenzen aan het gebruik van Chromecast, en die gelden voor zowel de HD als de Ultra HD versie. Zo moet de app voor tablet en smartphone beschikken over ondersteuning van Chromecast. Dat is bij veel apps het geval, maar niet bij allemaal. Zo ontbreekt ondersteuning bij het onlangs in Nederland en België begonnen Amazon Prime Video. Deze videodienst kan alleen via enkele modellen Smart TV en met de Sony PlayStation 4 spelconsole op televisies bekeken worden.

   

  Conclusie

  Google borduurt met Chromecast Ultra voort op de succesformule van de voorgaande modellen. Het apparaat voldoet zeker aan de verwachting; de werking is goed en het aansluiten eenvoudig. Toch is Chromecast Ultra een beetje overbodig voor de meeste bezitters van Ultra HD-televisies. Voor de liefhebber van goed beeld die nog niet over een Ultra HD-televisie beschikt, kan deze Chromecast wel interessant zijn. Dat is ook het geval als een draadloze verbinding met de router problematisch is.

  ChromecastGoogle4KUltra HDHDR

  Reacties

 1. TV-TIP Plan C

  Plan C
  NPO 3 om 20:25 uur
  Ronald Plasmeyer (Ruben van der Meer) is een loser van een politieman, die een overval bekokstooft en de verkeerde partners inhuurt. Het resultaat is een Neder-Fargo vol venijn en grimmige humor, die smaakt naar méér.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD PICNIC AT HANGING ROCK

   In 1900 maakt een groep schoolmeisjes een dagtocht naar het donkere, broeierige Hanging Rock. Tijdens de picknick verdwijnen drie meisjes en hun gouvernante in de Australische bush. Deze miniserie naar de roman van Joan Lindsay verschijnt 25 september op dvd en via lumiereseries.com streaming vanaf 18 september: Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.

  TV-TIP Dances With Wolves

  Dances With Wolves
  Net5 om 20:30 uur
  In de jaren zestig van de 19de eeuw maakt militair Dubar, die zich vrijwillig in de eenzaamheid heeft teruggetrokken, kennis met de Sioux-indianen. Hij vindt de nieuwe cultuur zo verfrissend, dat hij zich in de stam laat opnemen. Zijn regiedebuut bleek meteen Kevin Costners grote artistieke klapper.