Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Harmonie van vormgeving en beeld

  Sony presenteerde op de CES de tv-modellijnen voor 2019. Totaal TV nam de 75 inch variant van het high-end model XG95 onder handen.
  Jarco Kriek
  5 june 2019
  8
  comments 0
  Harmonie van vormgeving en beeld

  De Nederlandse kijker schrikt niet meer terug voor de aanschaf van een grotere televisie. Een tijdje terug vonden we 55 inch nog groot, maar nu is 65 inch al ingeburgerd aan het raken. En wie aan een 65 inch beeldscherm gewend is, stapt bij een volgende aankoop wat makkelijker over op 75 inch. Aan de 75 inch variant van deze high-end televisie van Sony hangt wel een stevig prijskaartje: de adviesprijs is 4499 euro. Bij de 75 en 85 inch varianten van de XG95-serie biedt Sony extra technieken die ontbreken bij de varianten met een kleiner beeldscherm. Het gaat onder meer om een diffuser die moet zorgen voor betere kijkhoeken. Verder is het beeldscherm in zestig zones verdeeld, waarin Sony de full array local dimming (FALD) backlight-techniek heeft toegepast.

   

  Dát is groot

  Deze Sony XG95 heeft een beelddiagonaal van maar liefst 189cm. Er is dus aardig wat ruimte nodig aan de muur of op een tv-meubel of. Zo moet het tv-meubel een minimale breedte van 145 centimeter hebben om de tv er zonder uitstekende randen op te kunnen plaatsen. De XG95 modellen zijn LCD-televisies en maken dus geen gebruik van de OLED beeldtechniek. Wel worden de nieuwste beeldtechnieken gebruikt. De FALD backlighttechniek zorgt ervoor dat er een verbeterd contrast wordt geleverd. Het verschil met OLED is er nog wel, maar is op deze televisie met moeite te zien. Ook zijn bij de 75 en 85 inch varianten de kijkhoeken verbeterd. De brede kijkhoek is een van de sterke punten van OLED.

   

  Fraaie vormgeving

  Met de donker geborstelde metalen bezels rond het beeldscherm is de Sony XG95 een ware blikvanger. De voet waarop de televisie steunt is stevig en loopt uit in twee poten die aan beide zijden van de televisie naar voren komen. De poten hebben een lengte van 42 centimeter, waarvan ongeveer 12 centimeter voor het beeldscherm uitsteekt. Natuurlijk kan de televisie ook probleemloos met de juiste bevestiging en beugels aan een muur gehangen worden. Let hierbij wel op dat de televisie behoorlijk zwaar is. Dezelfde fraaie vormgeving zien we bij de afstandsbediening, waarin het geborstelde metaal terugkomt. Sony heeft begrepen dat bij een televisie in deze prijsklasse een luxe afstandsbediening hoort. Helaas is de achterzijde van plastic, maar door de structuur op de achterkant is de grip van afstandsbediening goed. Verder heeft de afstandsbediening een goede toetsindeling. De Sony XG95 heeft de zogenaamde Netflix certificatie, waardoor deze online streamingdienst automatisch wordt geopend met één druk op de Netflix-toets. In de afstandsbediening is tevens een microfoon aanwezig. Hiermee kan de televisie met spraakcommando’s bediend worden. Ook ondersteunt de televisie op deze manier de Google Assistent.

   

  Aansluitingen

  Het aantal aansluitingen op de Sony XG95 is wat we van een duurdere high-end televisie mogen verwachten. Belangrijk zijn de vier HDMI-aansluitingen. Ook een composietaansluiting is aanwezig. Verder natuurlijk de standaard aansluitingen als een digitale optische geluidsuitgang, netwerkaansluiting en diverse USB-aansluitingen van de snelle 3.0 variant. Dit alles zorgt ervoor dat de gebruiker in vrijwel alle gevallen meer dan voldoende aansluitmogelijkheden heeft. Een minpunt is dat alle aansluitingen aan de achterzijde van de televisie zitten. Dit zorgt voor een brei van kabels, waarvoor Sony dan wel weer voorzieningen heeft bedacht om deze op een goede manier ‘weg te werken’. Onze voorkeur heeft echter de oplossing die Samsung bij zijn high-end televisiemodellen levert: een losse box waarop de stroomvoorziening en alle aansluitpunten aanwezig zijn. Zo heeft de tv slechts één vrijwel onzichtbaar dunne kabel aan de achterzijde nodig.

   

  Tuners

  De Sony XG beschikt over een multituner die geschikt is voor de uitzendnormen DVB-C, DVB-T/T2 en DVB-S/S2. Voor satellietontvangst is een twin tuner aanwezig. Dit betekent dat twee LNB’s of multi-LNB’s (zoals DUO of Triple LNB) aangesloten kunnen worden. De DVB-T/T2 tuner is geschikt voor ontvangst van de nieuwe Nederlandse ethertelevisie uitzendnorm DVB-T2 met HEVC. Hierdoor kunnen de ongecodeerd in de ether uitgezonden zenders van de NPO en regionale omroepen bekeken worden. Om gecodeerde zenders te kunnen bekijken, is een CI-slot aanwezig. Dit is geschikt voor de CI+ norm. De televisie werkt goed samen met CI en CI+ modules en smartcards van Nederlandse aanbieders zoals Ziggo, Canal Digitaal en Joyne. Het gecodeerde aanbod van Digitenne kan echter niet bekeken worden. Digitenne ondersteunt namelijk na de overstap naar DVB-T2/HEVC geen CI+ module en smartcard meer.

   

  Android TV

  Het besturingssysteem van de Sony XG95 is Android TV. Gebruikt wordt de versie Oreo 8.1. De aanwezigheid van Android TV betekent dat online streamingdiensten als Netflix, Videoland, Amazon Prime Video, NLZIET en binnenkort ook NPO Start (Plus) door middel van apps gebruikt kunnen worden. Maar er zijn nog meer online en interactieve mogelijkheden. Zo kan er via Spotify naar muziek geluisterd worden en zijn tienduizenden radiozenders uit de gehele wereld beschikbaar via TuneIn. En mocht een app van een online dienst niet op het Android TV-platform aanwezig zijn, dan biedt de ingebouwde Chromecast uitkomst. Op deze manier kan vanaf tablet of smartphone naar de televisie gestreamd worden, waardoor het aanbod van te gebruiken online diensten nog groter wordt. Android TV biedt verder mogelijkheden om de Sony XG95 als uitstekende mediaspeler te laten werken. Zo kan de populaire mediaspeler Kodi op de televisie geïnstalleerd worden. Alle hierboven genoemde mogelijkheden werken probleemloos op de Sony XG95.

   

  Beeldkwaliteit

  Bij een televisie is natuurlijk de beeldkwaliteit het belangrijkst. De Sony XG95 heeft een 4K Ultra HD beeldscherm. De gebruikte Full Array LED beeldtechniek zorgt onder meer voor meer helderheid en contrast, wat in combinatie met de X1 Ultimate processor van Sony zorgt voor een beeldbeleving die past bij een high-end televisie. Direct uit de doos levert de XG95 met de voorgeprogrammeerde instellingen al een goed beeld. Wie echter de tijd neemt of met de vele beeldinstellingen en beeldverbeteraars te spelen, kan zeker een nog beter plaatje op het beeldscherm toveren. Daarbij verdient het de voorkeur om zo weinig mogelijk beeldverbeteraars te gebruiken.

   

  Audio

  Waar de Sony XG95 verbluffend goed mee scoort, is de geluidskwaliteit. Nu is gebruik van een eigen geluidsinstallatie of soundbar altijd een betere optie, maar het geluid dat deze televisie zelfstandig produceert is wel erg indrukwekkend. Net als bij de duurdere OLED-televisies heeft Sony getracht om het geluid recht uit het scherm te laten komen. Dit moet de kijker het gevoel geven dat de mensen op het beeldscherm daadwerkelijk tegen je praten. Dit is bij de Sony XG95 goed gelukt.

   

  Energieverbruik

  Wie deze tv aanschaft moet er wel rekening mee houden dat hij aardig wat stroom uit het net slurpt. Dit is natuurlijk bij alle televisies met een beelddiagonaal van 75 inch het geval: hoe groter het beeldoppervlak, des te meer energie er verbruikt wordt. Bij de Sony XG95 is het verbruik nog iets hoger door de gebruikte beeldtechnieken. Ook is het verbruik afhankelijk van de gekozen beeldinstelling. Maar wees niet verwonderd als bij een meting blijkt dat het stroomverbruik op bepaalde momenten boven de 250 watt uitkomt.

   

  Conclusie

  Wie de Sony XG95 koopt, haalt een schitterende televisie met een geweldig beeld en verbluffende geluidskwaliteit in huis. Maar het prijskaartje dat Sony op deze televisie heeft geplakt vinden we wel wat buitensporig. Zeker omdat het in de basis een LCD-tv is, en geen OLED-scherm. Verder komt de FALD-backlight als technische vernieuwing minder goed uit de verf dan we hadden gehoopt.

   

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Sony Nederland

  SonySmart TVFALDXG95Sonic 4KUltra HD4K Ultra HDAndroid TV75 inch

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Synchronic

   Synchronic is een intrigerende sci-fi horrortrip over een designerdrug die toegang lijkt te geven tot bizarre, buitenaardse werelden. Wij geven de dvd van deze excentrieke film vijf keer weg.

  TV-TIP Hartenstrijd

  Hartenstrijd
  Net5 om 20:30 uur
  Na voor de zoveelste keer bedrogen te zijn, is voor motoragente Tina de maat vol. Van nu af aan wil zij geen relatie meer.

  TV-TIP De douane in actie

  De douane in actie
  RTL 5 om 20:30 uur
  Voor het tweede seizoen op rij volgen we in De Douane in Actie opnieuw een aantal speurende douaniers.

  Interview

  • *

   Leonie ter Braak

   Kinderen kopen een huis

   Leonie ter Braak gaat samen met kinderen én makelaar Geert Klaver op huizenjacht. Elke aflevering leren we een nieuw gezin kennen.
   Reacties0 reactie(s)