Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  HiTube 4K Combo Pro: lekker zappen voor weinig geld

  De HiTube 4K Combo Pro is een veelzijdig en goedkoop ontvangertje. In Nederland kan hij vooral dienst doen als handige 4K-zapper.
  Jarco Kriek
  21 september 2021
  7
  comments 0
  HiTube 4K Combo Pro: lekker zappen voor weinig geld

  De HiTube 4K Combo Pro is een hybride ontvanger met een multituner die satellietontvangst combineert met televisie via de kabel (DVB-C) of DVB-T (ether). Op het eerste oog dus ideaal, zeker met een verkoopprijs die net onder de honderd euro ligt. In Duitsland wordt de ontvanger dan ook veel verkocht. In de praktijk zitten er echter wat haken en ogen aan, waar de Nederlandse en Vlaamse satellietkijker binnen een jaar mee te maken krijgt.

   

  Meer merken

  De HiTube 4K Combo Pro is een OEM-ontvanger. Dat betekent dat het apparaat niet door de eigenaar van de merknaam is ontwikkeld en vervaardigd. Het zijn veelal uit Chinese fabrieken afkomstige apparaten, die door bedrijven kunnen worden gekocht en doorverkocht in hun eigen afzetmarkt. Als er voldoende apparaten bij de fabrikant worden afgenomen, mag de koper zijn eigen merknaam op het apparaat plakken. OEM-producten worden daarom ook wel plakmerkproducten genoemd. Omdat de fabrikant het product aan meerdere kopers aanbiedt, kan hetzelfde apparaat onder verschillende namen worden aangetroffen. Dit is ook bij de HiTube 4K Combo Pro het geval.

   

  Klein formaat

  De HiTube 4K Combo Pro past nog net niet in je broekzak, maar is wel reuze compact. De afmetingen zijn namelijk 16 bij 12 bij 2,5cm. Aan de voorzijde valt het display met vier posities op. Dit kan alleen cijfers weergeven.

   

  Aansluitingen

  Alle aansluitingen vinden we op de achterkant van het apparaat. Omdat het een hybride ontvanger betreft, is er naast een LNB-kabelingang (satelliet) ook een RF-ingang voor kabel of ethertelevisie aanwezig. Het tunerdeel kan niet gelijktijdig voor kabel- en ethertelevisie gebruikt worden. In de praktijk combineert de ontvanger dus satelliet met kabel, of satelliet met ether-tv. Verder zijn er twee USB-poorten aanwezig, waarvan één USB 3.0. Om het apparaat van internet te voorzien is er een ethernetpoort. Natuurlijk heeft deze 4K-ontvanger een HDMI-uitgang voor aansluiting op een tv. Verder vinden we nog twee mini-jack 3,5mm aansluitingen aan de achterzijde van deze ontvanger. De ene is voor analoog beeld en geluid, de andere een RS-232 servicepoort.

   

  Kaartlezer

  De ingebouwde kaartlezer werkt op basis van emulatie. Daarmee kan hij momenteel worden gebruikt om met een geactiveerde smartcard van Canal Digitaal en TV Vlaanderen te kijken naar gecodeerde zenders binnen het afgenomen abonnement. Maar daarbij hoort wel een belangrijke waarschuwing, want dit is nog maar eventjes het geval. Canal+ Luxembourg heeft namelijk aangekondigd dat het kijken met smartcard ergens in 2022 aan banden wordt gelegd. Door een wijziging kan er vanaf dat moment alleen nog met een smartcard worden gekeken in combinatie met de witte 3.5 CI+ module van Canal Digitaal en TV Vlaanderen. Interne kaartlezers zoals die in deze ontvanger worden dus buitenspel gezet. Omdat in de HiTube 4K Combo Pro geen Common Interface-slot aanwezig is, wordt het apparaat na de wijziging door Canal+ Luxembourg gedegradeerd tot zapper, waarmee alleen ongecodeerd via de satelliet uitgezonden tv- en radiozenders kunnen worden bekeken. De interne kaartlezer werkt nog wel met de oude losse smartcard van het voorheen zelfstandige kabelbedrijf Ziggo, maar het aantal van deze smartcards dat nog in werking is, wordt gestaag minder. De nieuwe smartcard van Ziggo werkt niet in deze ontvanger.

   

  Linux

  Ondanks de relatief lage adviesprijs is de HiTube 4K Combo Pro wel een Linux Enigma2-ontvanger. Dit brengt veel extra opties met zich mee, onder andere interactieve online mogelijkheden. De in Nederland veel gebruikte OpenPli software is niet voor deze ontvanger beschikbaar. Het meer op Duitsland gerichte OpenATV wel.

   

  Satelliet

  De satelliettuner beschikt over een werkende blindscan functie. Met blindscan kan vrijwel elke tv- en radiozender die op een satelliet aanwezig is ook daadwerkelijk gevonden worden. Ook de HiTube 4K Combo Pro weet met blindscan een groot deel van de actieve zenders op een satelliet te vinden, maar een nadeel is dat blindscan op deze ontvanger traag werkt. Verder zijn alle bekende functies van satellietontvangst aanwezig. Denk hierbij aan alle DiSEqC-instellingen, waardoor niet alleen vaste schotelinstallaties met maximaal 32 LNB's gebruikt kunnen worden, maar ook draaibare oplossingen mogelijk zijn. Een ander voordeel is dat in deze ontvanger een DVB-S2X-tuner wordt gebruikt. Dit maakt op bepaalde satellietposities ontvangst mogelijk van een groot pakket Franse en Italiaanse publieke en commerciële zenders zonder tv-abonnement. De tuner heeft een goede ontvangstgevoeligheid.

   

  Kabel en ether

  Naast satelliet kan dus gekozen worden voor kabel of ethertelevisie. In onze test onderzochten we beide mogelijkheden. Bij kabelontvangst waren er geen noemenswaardige problemen bij ontvangst van het ongecodeerde zenderpakket van Ziggo. In Nederland zijn via de ether alleen de ongecodeerd verspreidde landelijke kanalen van de NPO en diverse regionale tv- en radiozenders te zien en te horen. Dit lukte eveneens probleemloos. De zenders van KPN Digitenne werden wel gevonden, maar die zijn vanwege de gebruikte coderingsnorm alleen met de door KPN geleverde Digitenne-decoders te bekijken.

   

  Opnemen

  Het opnemen of tijdelijk pauzeren van een live uitgezonden programma (timeshifting) is mogelijk als extern een harde schijf of USB-stick wordt aangesloten. Het beste kan hiervoor de USB 3.0-poort gebruikt worden. Direct vanuit de programmagids (EPG) opnemen gaat goed. Het opnemen van meerdere ongecodeerde zenders terwijl live naar een andere zender wordt gekeken is met de HiTube 4K Combo Pro ook mogelijk. Wel valt op dat de ontvanger wat steekjes laat vallen bij het opnemen van DVB-S2X zenders bij gelijktijdige ontvangst.

   

  Beeldkwaliteit

  Als we met de HiTube 4K Combo Pro naar lineaire tv kijken - of via het thuisnetwerk naar videobestanden – hebben we op de beeldkwaliteit van deze ontvanger weinig aan te merken. Er kan worden gekeken in de beeldformaten 576i, 576p, 720p, 1080i,1080p en 2160p. Het zappen tussen zenders zorgt soms voor enige onduidelijke vertragingen. De meegeleverde afstandsbediening voldoet, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Optioneel kan voor deze ontvanger een infraroodoog gekocht worden. Hiermee kan de kleine ontvanger uit het zich in een kastje of achter de televisie geplaatst worden, en nog steeds met de afstandsbediening worden bestuurd.

   

  Technisch hart

  Onder de motorkap van deze ontvanger zien we heel veel onderdelen van goedkope Chinese makelij. Dat is op zich niet vreemd voor een ontvanger met deze adviesprijs, maar een veel langere levensverwachting dan de wettelijke garantietermijn van twee jaar zit er bij intensief gebruik waarschijnlijk niet in. In de HiTube 4K Combo Pro zit een quad core processor van 1600MHz van Hisilicon, die volgens de specificaties een CPU-snelheid van 15000DMIPS moet kunnen leveren. Verder is een DDR RAM geheugen van 1GB en een NAND-flash geheugen van 8GB aanwezig.

   

  Eindoordeel

  De HiTube 4K Combo Pro valt niet op door zijn voorbeeldige werking. Er moet nog veel aan drivers en software gesleuteld worden, en er vallen enkele bugs op wanneer we langere tijd met deze ontvanger aan de slag gaan. Nu verwachten we voor onder de 100 euro geen perfect werkende hybride ontvanger, maar een beetje meer dan dit had wel gemogen. Voor wie een goedkope hybride 4K-zapper zoekt en niet al te hoge eisen heeft, is deze ontvanger geen slechte koop.

  Reacties

 1. TV-TIP Erin Brockovich

  Erin Brockovich
  Net5 om 20:00 uur
  Erin Brockovich (Julia Roberts) werkt als assistent op een advocatenkantoor. Ze ontdekt dat een groot bedrijf gif loost in het drinkwater. Erin stelt advocaat Ed Masry (Albert Finney) op de hoogte, maar hij is huiverig om het bedrijf met een beurswaarde van 28 miljard aan te klagen. Daarom besluit Erin zelf een zaak aan te spannen.

  TV-TIP Heel Holland Bakt

  Heel Holland Bakt
  NPO 1 om 20:24 uur
  Het thema van de aflevering is ‘oost west, thuis best’ en dat uit zich in een handvol uitdagende opdrachten. Als eerst moeten de thuisbakkers een fruitmand van botercrème maken. Wie deze opdracht op zijn sloffen uit kan voeren, heeft een voordeel bij de technische opdracht. Er moeten namelijk karamelsloffen worden gebakken. Wie dan nog niet uit z’n slof is geschoten, mag aan de slag met de grootste uitdaging van de avond: een ‘bak je droomhuis’-spektakelstuk. De bakkers die dit voor elkaar krijgen, hoeven nog niet naar huis.

  Interview

  • *

   Joris Linssen

   Out of Office

   In het nieuwe Out of Office volgt Joris Linssen vijf mensen met een burn-out die een half jaar gaan helpen op een zorgboerderij. Heeft hij ooit overwogen om zelf een pauze te nemen en ‘out of office’ te gaan?
   Reacties0 reactie(s)