1. Tests

  Hivion HV-9090XCI: De bekende onbekende

  Een elegant ogende satellietontvanger van het merk Hivion: scherp geprijsd en met een fraai kastje.
  Jarco Kriek
  13 januari 2016
  0.0
  comments 0
  Hivion HV-9090XCI: De bekende onbekende

  Nieuwe merken op de markt van satellietontvangers vallen vaak op door een klein prijsje en modern uiterlijk. En als het meezit ook door een goede en betrouwbare werking. TVSatellite test dit keer een elegant ogende satellietontvanger van het merk Hivion: scherp geprijsd en met een fraai kastje. Drie weken lang keken we of de klein bemeten HV-9090XCI ook qua prestaties aan de eisen voldoet.

   

  Vóór de kennismaking met de HV-9090XCI was het merk Hivion ook voor ons een onbekende. Maar als we wat meer onderzoek doen naar het merk, blijkt Hivion direct afkomstig te zijn uit de gerenommeerde eMtech fabriek. Bij eMtech vaart men de laatste jaren een nieuwe koers. Bracht men vroeger nog onder de eigen fabrieksnaam ontvangers op de markt, tegenwoordig doet men dit alleen nog maar onder twee zogenaamde brandmarks (merknamen) die eigendom zijn van het bedrijf. Naast Hivion is dat het meer bekende Homecast. Daarnaast verkoopt eMtech concepten van decoders aan diverse andere bedrijven of opdrachtgevers. Zo is de Samsung DVB-T ontvanger die KPN op dit moment gebruikt afkomstig van eMtech, en ook een merk als Jeppsen haalt bijna al zijn producten uit de eMtech fabriek.

   

  Als we verder kijken naar de Hivion HV-9090XCI blijkt dat eMtech het ontwerp aan meerdere afnemers heeft verkocht. Zo heeft de in Nederland te verkrijgen MarNed DS-100XCI dezelfde basis als de Hivion HV-9090XCI. Binnenkort stopt eMtech overigens met de levering in Europa van deze ontvanger onder de Hivion-merknaam. Reden hiervoor is dat het product goed verkoopt in de OEM-markt, maar zeker ook vanwege de ‘ondeugende’ opties van de ontvanger (waarover later mee). De Hivion HV-9090XCI zal daarom binnenkort onder de naam Maxytec M-box te koop zijn in een nieuwe verpakking maar dezelfde behuizing.

   

  Klein maar toch groot

  Ondanks de compacte afmeting van de ontvanger (260 x 54 x 232 mm) zijn de specificaties indrukwekkend. Zo heeft deze ontvanger een zenderopslagcapaciteit van 5000 televisie- en radiozenders, gaat hij zeer goed om met SCPC-uitgezonden satellietzenders met een zeer lage bitrate en heeft hij leuke extraatjes als mozaiekbeeld van meerdere zenders en een equalizer.

   

  Maar er zijn ook technische beperkingen aan de HV-9090XCI. Dat blijkt bij gebruik van de ontvanger in combinatie met een vaste schotel die meerdere satellietposities ontvangt. Omdat de Hivion het belangrijke DiSEqC 1.1 protocol niet ondersteunt, kan hij in een dergelijke opstelling maximaal vier satellietposities tegelijk aansturen. Natuurlijk zijn daarvoor wel oplossingen te verzinnen, maar het is toch prettig om dit vóór aankoop te weten. Voor mensen die gebruik maken van een DiSEqC-motorsturing zijn er eigenlijk geen beperkingen. Zowel de DiSEqC 1.2 motorsturing als het Stab USALS-protocol - ook wel DiSEqC 1.3 genoemd - zijn aanwezig en werken zonder enige problemen.

   

  Snelle jongen

  Aan snelheid ontbreekt het deze ontvanger ook niet. Bij het opstarten tovert hij binnen de vier seconden een FTA-kanaal in beeld. Zet men hem aan op een gecodeerd kanaal, bijvoorbeeld een zender uit het CanalDigitaal pakket, dan doet hij daar gemiddeld twee seconden langer over. Ook het inscannen van zenders met een automatische zenderzoekopdracht op een bepaalde satelliet doet de ontvanger binnen zeer respectabele tijd. We vermelden daarbij dat we de HV-9090XCI geleverd kregen met een complete zenderlijst voor de Astra-satelliet, waarin de Nederlandse zenders netjes op volgorde waren geplaatst. Binnenkort krijgt de Hivion een eigen website met de laatste settings en softwareprogramma’s (tools) om nieuwe settings en software in de ontvanger te plaatsen.

   

  Multi-kaartlezer

  De HV-9090XCI beschikt over één smartcardlezer en twee Common Interface-sloten. De ontvanger werkt prima samen met de belangrijkste CI-modules voor de Nederlandse en Vlaamse kijkers. Haperingen kunnen we constateren als we de zogenaamde hobby CI-modules gebruiken. Zo wil de T-Rex module nog wel eens initialiseren. Overigens komt dit weer niet voor met de eerdere hardwareversie van deze module, die onder de naam Dragon module op de markt is gebracht.

   

  De kaartlezer van de Hivion is voorzien van de UCAS-applicatie. Dit wil zeggen dat de kaartlezer met de meest gebruikte coderingsnormen overweg kan. Ook de in Nederland en Vlaanderen gebruikte normen SECA/Mediaguard en Irdeto. Zonder problemen kan men dus ook met alleen een geldige smartcard van CanalDigitaal of TV Vlaanderen kijken naar zenders binnen het pakket van beide providers. Dat bespaart de aanschaf van een CI-module. Soms hebben ontvangers met een UCAS-kaartlezer problemen met het ontvangen van een heractivatie of key-update signaal. We probeerden een heractivatie van de SECA en Irdeto smartcard van CanalDigitaal en activatie van een TV Vlaanderen smartcard. Uiteindelijk werden alle drie de smartcards voorzien van het verzonden signaal. De SECA smartcard van CDS ging als eerste aan, gevolgd door de Irdeto smartcard van dezelfde provider. De kaart van TV Vlaanderen werd als laatste voorzien van een activatiesignaal, maar dit gebeurde ruim binnen de door TV Vlaanderen gestelde tijdslimiet van 60 minuten. Van geluidsproblemen bij de zender VijfTV - die bij sommige satellietontvangers op dit moment optreden - is bij de HV-9090XCI geen sprake.

   

  Kopers van deze ontvanger moeter er wel van bewust zijn dat de UCAS-applicatie niet ondersteund wordt door enige satellietprovider in Europa. Sterker nog: het is de meeste zelfs een doorn in het oog. In het verleden hebben diverse satellietproviders dan ook pogingen gedaan om dit soort applicaties uit te schakelen via updates van het eigen coderingssysteem. De werking in de toekomst dan daarom niet verzekerd worden.

   

  Aardig om te melden is dat we in het menu nog een verborgen emulatiemenu aantroffen. Dit kan geactiveerd worden door in menu naar het gedeelte ‘geavanceerd’ te gaan en daar de cijfercombinatie ‘12345’ in te toetsen. Vervolgens kan men handmatig informatie invoeren om de emulator te voeren. Het mag duidelijk zijn dat betaaltelevisieproviders ook op dit punt niet erg gecharmeerd zijn van deze geavanceerde ontvangermogelijkheden.

   

  Menustructuur

  Het menu, de structuur daarvan en de Elektronische Programma Gids (EPG) zijn echte pluspunten: ze voldoen aan alle eisen die een gebruiker mag stellen. De duidelijkheid en Nederlandstalige menuschermen zijn een extra positief punt. Nadelen zitten er in de software. Na het oproepen van de zenderlijst en het kiezen van een zender blijft de zenderlijst actief, en dus zichtbaar in beeld. Alleen met een druk op de exit-knop van de afstandsbediening verdwijnt de lijst van het scherm. Verder hebben we even moeten puzzelen voordat we de teletekstpagina’s konden oproepen. Uiteindelijk vonden we ze onder de OPT-toets op de afstandsbediening: niet als directe keuze, maar na het doorlopen van enkele opties met de pijltjestoetsen. Als tweede optie staat de teletekst-activering verstopt.

   

  De afstandsbediening zelf is een prima ding: een lange, niet al te brede zapper die net als de ontvanger modern en elegant is vormgegeven. De toetsenindeling is logisch en de gevoeligheid in orde.

   

  Conclusie

  De Hivion HV-9090XCI is zeker voor de beginnende satellietgebruiker een goed instapmodel. Mede door de UCAS-kaartlezer en de daarnaast aanwezige CI-sloten is het een ontvanger met een prima prijs/kwaliteitsverhouding. De minpuntjes zitten vooral in de software, en kunnen door de Nederlandse importeur in de toekomst met gerichte updates worden opgelost. Als dat gebeurt, is de satellietontvanger in zijn geheel plots een stuk gebruikersvriendelijker geworden. De eerste versies van de HV-9090XCI beschikten over slechts één scartaansluiting. In de volgende versie zal er een extra scartaansluiting aanwezig zijn, zodat ook dat minpunt door de importeur is aangepakt.

   

  De zapsnelheid is een groot pluspunt. Zappen tussen ongecodeerde kanalen gebeurt binnen de seconde; tussen gecodeerde kanalen duurt dit twee seconden. Ook de gevoeligheid van de tuner is een sterk punt. Daarnaast beschikt de ontvanger over alle standaard aansluitopties.

   

  Een koper dient zich ervan bewust te zijn dat er bij het updaten van de zenderlijsten en software altijd een verbinding moet worden gemaakt tussen de ontvanger en een computer. Via de satelliet is er voor de Hivion geen OTA software-update beschikbaar, en het is onwaarschijnlijk dat die in de toekomst wel zal komen.

  Reacties

 1. TV-TIP Genaaid

  Genaaid
  NPO 3 om 20:25 uur
  Vijf beginnende modeontwerpers krijgen de kans om een duurzame collectie te ontwikkelen. Er is alleen één voorwaarde: ze moeten eerst zelf ervaren hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat. Samen met Jennifer Hoffman reizen ze naar Myanmar, waar ze aan den lijve ondervinden welke prijs er écht voor onze kleding wordt betaald. Het blijkt voor alle kandidaten een confronterende ontdekkingsreis naar de schaduwkant van de mode-industrie.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Inglourious Basterds

  Inglourious Basterds
  Veronica om 20:30 uur
  Een groep Joods-Amerikaanse soldaten, bekend als The Basterds, krijgt tijdens Wereldoorlog II de opdracht om in Frankrijk terreur te zaaien bij de nazi's.