Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Homatics Box R 4K Plus: nieuw merk mediaspeler met Android TV

  In 2023 blijft de kabel- of satellietontvanger wat vaker uit en starten we in plaats daarvan de mediaspeler. Totaal TV probeert een nieuw merk.
  Jarco Kriek
  6 september 2023
  9
  comments 5
  Homatics Box R 4K Plus: nieuw merk mediaspeler met Android TV

  Doordat de mediaconsumptie in de meeste landen momenteel snel verschuift van lineair naar online, verleggen fabrikanten hun focus van tv-decoders naar de meer verkochte mediaspelers. Een gevolgd van het grotere aanbod van mediaspelers is de komst van onbekende merknamen op dergelijke apparaten. Onbekend maakt onbemind, maar soms levert het verrassend mooie pareltjes op.

   

  Homatics

  Dit is ook het geval met deze Homatics Box R 4K Plus. Een hele mond vol en misschien was het voor het verkooppraatje beter geweest om een korte, pakkende naam te kiezen. Dat past ook beter bij de bescheiden afmetingen van deze mediaspeler, die in de palm van een hand past. Het formaat is vergelijkbaar met dat van de nieuwste Ziggo-decoder Next Mini. Makkelijk uit het zicht weg te werken achter de televisie. Veel eigenaren zullen daarvoor kiezen, want de witte uitvoering van de mediaspeler zal niet iedereen bekoren.

   

  Android TV

  Net als de meeste hedendaagse mediaspelers gebruikt deze Homatics Box (we vergeten even alle toevoegingen) het Android TV besturingsplatform van Google. De fabrikant heeft deze mediaspeler voorzien van Android TV 11. Niet de nieuwste versie van dit platform, maar voor mediaspelers wel het meest gebruikt. Zo gebruikt KPN in de nieuwste TV+ bruikleendecoder eveneens Android TV 11. Met een software-update kan Homatics de mediaspeler in de toekomst opwaarderen naar een nieuwere versie van Android TV. De gebruikte hardware is daar gezien de specificaties technisch voor geschikt, maar of zo'n update er ook echt komt is niet met zekerheid te zeggen. Sommige fabrikanten maken de commerciële keuze om een nieuwere Android TV-versie alleen op een nieuwer model mediaspeler beschikbaar te stellen.

   

  Google-diensten

  Het gebruik van Android TV brengt enkele interessante functies met zich mee. Zo zit in deze mediaspeler Chromecast ingebouwd. Hiermee kunnen we video's, foto's en muziek van een pc, laptop, tablet of smartphone binnen hetzelfde netwerk naar de mediaspeler streamen en weergeven op een aangesloten tv. Chromecast is ook een uitkomst voor apps die niet beschikbaar of bruikbaar zijn op de Homatics mediaspeler, maar wel op een smartphone. Denk bijvoorbeeld aan het kijken naar tv-zenders via de mobiele app van de tv-provider van vrienden of kennissen. Ook de Google Assistent is beschikbaar. Hiermee kunnen we de speler met spraakcommando's via de afstandsbediening bedienen. En nu we het toch over de afstandsbediening hebben: deze is klein, ligt lekker in de hand en heeft net als de mediaspeler zelf een witte uitvoering. De werking gaat niet via infrarood, maar met bluetooth. Hierdoor kunnen we de mediaspeler dus probleemloos achter een televisie plaatsen, zonder dat het ten koste gaat van de werking.

   

  Hardware

  De Homatics Box gebruikt een hedendaagse chipset die we in meer mediaspelers tegenkomen. Dit is de Amlogic S905X4, uitgerust met een 4GB DDR 4 werkgeheugen en een 32GB eMMC flash opslaggeheugen. Dat laatste is ruim voldoende om honderden apps op de mediaspeler te installeren. De Google Play store heeft hiervoor voldoende apps in de virtuele schappen liggen. Meer dan 7000 apps zijn gratis of tegen betaling verkrijgbaar. Daarbij zitten alle apps van de bekende en minder bekende streamingdiensten. Omdat deze Homatics mediaspeler geschikt is voor 4K kunnen we probleemloos kijken naar beschikbare 4K-content van streamingdiensten als Netflix, HBO Max en Apple TV+. Deze mediaspeler is door Netflix als 4K-mediaspeler gecertificeerd, wat de koper een extra garantie biedt dat de mediaspeler voldoet aan de hoge door Netflix gestelde eisen.

   

  Draadloos

  Natuurlijk is het aan te bevelen om deze mediaspeler bekabeld met het huisnetwerk te verbinden. Hiervoor is een gigabit netwerkaansluiting aanwezig. Als dit geen ideale optie is, lukt het ook draadloos via wifi. In tegenstelling tot zijn voorganger beschikt deze Plus-uitvoering van de Homatics Box over Wi-Fi 6. Ook het geheugen en de opslagcapaciteit zijn uitgebreid. Naast wifi is ook bluetooth 5 onderdeel uit van de draadloze connectiviteit van deze mediaspeler. Opvallend en interessant is de hotspot-functie. Hierdoor kunnen we deze mediaspeler als een soort extra router binnen het huisnetwerk gebruiken. Een functie die niet bij iedere Android TV mediaspeler beschikbaar is.

   

  Beeld en geluid

  Zoals gezegd is deze mediaspeler geschikt voor het weergeven van beeld in 4K-resolutie. Daarnaast zijn natuurlijk lagere beeldresoluties als 1080p, 1080i, 720p en alle SD-beeldresoluties te bekijken. De Homatics Box R 4K Plus kan met zijn extra mogelijkheden gezien worden als vitaal onderdeel van een homecinema opstelling. Het apparaat ondersteunt bijvoorbeeld Dolby Vision, Dolby Atmos en DTS-HD. Ook wat betreft videocodecs kan hij de nieuwste technieken aan, zoals H.265 (HEVC) en AV1.

   

  Gebruik

  De eerste installatie van deze Homatics Box verloopt hetzelfde als bij andere Android TV mediaspelers. Door de meldingen en ondersteuning op het beeldscherm is dat vrij eenvoudig. Wel is een Google-account nodig. Mensen die privacy hoog in het vaandel hebben, doen er goed aan om voor de installatie een apart Google-account aan te maken. Dit is gratis en neemt maar enkele minuten in beslag. Als Android TV geïnstalleerd en geactiveerd is, kan het inrichten van de mediaspeler beginnen. Vanuit de Android TV Play store kunnen we alle gewenste apps installeren. Met een aanbod van ruim 7000 beschikbare apps en een groot opslaggeheugen is het natuurlijk verleidelijk om lukraak van alles te installeren, maar voor de overzichtelijkheid is het slim om hier enigszins terughoudend in te zijn. De mediaspeler werkt vlot en zonder problemen. Het menu is zoals we dat gewend zijn van Android en het navigeren door het menu gaat soepel. En het allerbelangrijkst: beeld en geluid zijn zoals het hoort. Entertainmentplezier verzekerd.

   

  Conclusie

  Mediaspelers zijn er in alle soorten en maten en de keuze is vaak een kwestie van persoonlijke voorkeuren. Deze Homatics mediaspeler heeft eigenlijk alles wat een hedendaagse mediaspeler in huis hoort te hebben. Hij is voorzien van een nieuwe en snelle chipset en voldoende werk- en opslaggeheugen. Alle belangrijke beeld- en geluidtechnieken en videocodecs worden ondersteund, en dat tegen een gunstige prijs.

  HomaticsmediaspelerAndroid TVChromecastGoogle AssistentHomatics Box R 4K Plus

  Reacties

 1. TV-TIP Too Large

  Too Large
  TLC om 19:30 uur
  Een maagverkleining kán een manier zijn om gewicht te verliezen, en voor sommige mensen is het zelfs de enige hoop op een normaal leven. Maar wat als je te zwaar bent om zo’n operatie te ondergaan? In Too Large zien we dokter Charles Procter, die patiënten op het goede pad probeert te houden, zodat ze naar een gezond leven kunnen toe­werken. Da’s extreem ingewikkeld, want sommige deelnemers zijn zó zwaar dat ze nauwelijks een vin kunnen verroeren.

  TV-TIP Green Book

  Green Book
  SBS9 om 20:30 uur
  Voor zijn tournee door de zuidelijke staten van Amerika heeft de Afro-Amerikaanse pianist Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) een chauffeur nodig. Hij geeft de Italiaans-Amerikaanse uitsmijter Tony Lip (Viggo Mortensen) de baan. Aanvankelijk liggen de twee elkaar niet, maar langzaam maar zeker ontstaat er een bijzondere vriendschap.

  Interview