1. Tests

  Homecast HS 5101 CI: Steeds meer keuze in HD-ontvangers

  Wij testten dit keer de HD-satellietontvanger van het Koreaanse merk Homecast. Een ontvanger die al een poosje verkrijgbaar is, maar nu ook softwarematig de strijd aankan met de concurrentie.
  Jarco Kriek
  31 januari 2016
  0.0
  comments 1
  Homecast HS 5101 CI: Steeds meer keuze in HD-ontvangers

  HDTV is hier. Sinds ruim een jaar wordt High Definition televisie via de satelliet uitgezonden met de nieuwe uitzendtechniek DVB-S2 en de compressietechniek MPEG4. In het afgelopen jaar is er veel gebeurd. Zo is bijvoorbeeld de Europese HD-zender HD1 definitief overgestapt van het verouderde DVB-S/MPEG2 naar DVB-S2/MPEG4. En voor de consument is het belangrijk dat het aantal modellen HD-satellietontvangers van de nieuwe generatie sterk is gegroeid. Meer keuzevrijheid dus! Wij testen dit keer de HD-satellietontvanger van het Koreaanse merk Homecast. Een ontvanger die al een poosje verkrijgbaar is, maar nu ook softwarematig de strijd aankan met de concurrentie.

   

  Homecast was na het Koreaanse Humax en het Britse Pace de derde fabrikant die met een HDTV-satellietontvanger van de nieuwe generatie op de markt kwam. Destijds was de ontvanger nog niet echt stabiel, maar na diverse hard- en softwarematige veranderingen is de Homecast HS 5101 CI nu helemaal klaar voor de consument. Voor ons een goed moment om de ontvanger eens stevig onder handen te nemen.

   

  Het uiterlijk

  Als we de Homecast HS 5101 CI uit de doos bevrijden, valt direct het strakke uiterlijk op. Als we stroom op de ontvanger zetten, zien we een alfanumeriek display waarop echt alle denkbare informatie over de functionaliteit van de ontvanger wordt weergegeven. Daarnaast kunnen we zelf in de software van de ontvanger bepalen wat voor informatie we willen zien op het display, en in welke volgorde. Deze snufjes konden we ook al zien in de CanalDigitaal-goedgekeurde Homecast S 5001 CI (zie TVSatellite 19/2006).

   

  In de software is er veel aandacht voor het gebruiksgemak van de ontvanger. Dat is vanaf het eerste moment dat we de Homecast aanzetten al goed te zien. Bij de eerste installatie zien we een duidelijk installatiemenu: regel voor regel kunnen we de voor ons nodige informatie aan de ontvanger kenbaar maken. Aan de hand hiervan maakt de Homecast zelf de instellingen in het menu om de ontvanger direct gebruiksklaar te maken. De ontvanger vraagt ons bijvoorbeeld welke menutaal we willen gebruiken, welke satelliet we willen ontvangen, wat voor een LNB we hebben en of we een DiSEqC-switch gebruiken, om vervolgens de installatie te beëindigen met een automatische transponderscan van de gekozen satelliet.

   

  Fastscan

  In de allernieuwste softwareversie - die ten tijde van onze test nog niet beschikbaar was - krijgt de gebruiker direct na het starten van de ontvanger de optie om de fastscan-kanalenlijst in te lezen. Hiermee kunnen we de CanalDigitaal ofwel de TV Vlaanderen kanalenlijst in de ontvanger plaatsen. Ook is de software geheel voorbereid op de gelijktijdige ontvangst van de Astra1 en Astra3-satellietposities met de DUO LNB van CanalDigitaal en Astra. Deze nieuwe software maakt het de gebruiker dus erg gemakkelijk als CanalDigitaal later dit jaar de tweede hotspot op 23,5 graden oost in gebruik gaat nemen.

   

  Ambities

  De fastscan functie, die alleen in de software van de Nederlandse importeur aanwezig is, verraadt de ambities die men met deze ontvanger heeft. Mogelijk wordt de Homecast HS 5101 CI één van de eerste CanalDigitaal /TV Vlaanderen-goedgekeurde HD-satellietontvangers. Op dit moment werkt de fastscan functie wel, maar de MediaHighway EPG-applicatie nog niet. Hierdoor heeft men op de zenders in de pakketten van de Nederlandse en Vlaamse satellietprovider alleen de ‘now/next’ EPG: informatie over het huidig uitgezonden en het volgende programma.

   

  Snelheid

  Vele mensen die overstappen van analoge naar digitale televisie klagen nog wel eens over het langzame zappen van zender naar zender. Bij de Homecast is dat niet zo’n probleem. Schakelen tussen kanalen gebeurt binnen de twee seconden, en bij het zappen tussen ongecodeerde en gecodeerde zenders zijn er bijna geen verschillen. Ook de opstarttijd van de HS 5101 CI is acceptabel. Nadat de ontvanger in het net wordt geprikt heeft de kijker binnen 25 seconden beeld op het scherm. Wanneer de ontvanger uit de standby-stand opgestart wordt, duurt dit maar net iets meer dan drie seconden.

   

  Het is overigens aan te raden om de Homecast HS 5101 CI niet in standby te laten staan als u de ontvanger langere tijd niet gebruikt. In standby verbruikt hij namelijk vrij veel stroom: meer dan 18,2 watt. Als de ontvanger volledig in gebruik is, ligt deze waarde slechts een fractie hoger met 19,3 watt.

   

  Wat opvalt is dat de Homecast een tijdje bezig is bij overschakeling van zenders in de standaard definitie (SD) naar High Definition (HD) en visa versa. Het duurt dan tussen de vijf en tien seconden voordat er beeld zichtbaar wordt. Als men eenmaal in een bepaalde modus zit - SD of HD - dan verloopt het zappen binnen die modus weer een stuk vlotter.

   

  DiSEqC-mogelijkheden

  De Homecast HS 5101 CI beschikt over veel DiSEqC-mogelijkheden. Zo worden de protocollen 1.0 en 1.2 ondersteund. Daarnaast beschikt de ontvanger over het USALS (DiSEqC 1.3) protocol. Door de aanwezige DiSEqC-structuur kan men de ontvanger met zowat alle schotelantennesystemen gebruiken.

   

  Wij hebben de Homecast HS 5101 CI getest met een draaibare schotel (DiSEqC 1.2 en USALS), de TechniSat Multytenne en de nieuwe Astra DUO LNB 60, gemonteerd op de Triax 78 cm schotel. In alle gevallen konden we zonder problemen meerdere satellieten tegelijk ontvangen.

   

  CI-handling

  Omdat de Homecast niet beschikt over een interne kaartlezer, is gebruik van Common Interface-modules nodig om naar gecodeerde zenders te kunnen kijken. CI-handling - de manier waarop de ontvanger omgaat met meerdere soorten CI modules - is daarom een belangrijk punt bij dit type ontvangers. We gebruikten de smartcards van CanalDigitaal (Seca en Irdeto), TV Vlaanderen (Seca) en Euro1080 (Irdeto) in combinatie met de Irdeto Access module, de Aston DUAL CI module, de CanalDigitaal/TV Vlaanderen module, de T-Rex module en de Matrix CI module. In alle gevallen werkte de ontvanger goed tot zeer goed. Met de CI-handling zit het bij Homecast HS5101CI dus wel snor.

   

  Ook het gelijktijdig gebruik van twee modules - om meerdere gecodeerde zenderpakketten met geldige smartcard zichtbaar te maken - verloopt zonder problemen. Het gelijktijdig kijken met de CanalDigitaal- en TV Vlaanderen-smartcard gaat vlekkeloos, zelfs in combinatie met de T-Rex module.

   

  HD-weergave

  Weergave van HD-zenders gebeurt via de analoge YPbPr- en de digitale HDMI-uitgangen op de ontvanger. Het beeld is zeer goed. De gebruiker kan naast een automatische beeldformaatkeuze ook zelf het beeldformaat selecteren via de info-toets op de afstandsbediening. Hierbij is er de keuze uit de beeldformaten 576p, 720p en 1080i.

   

  Ook hier vonden we een kleine bug in de software: als we in het menu bij de uitganginstellingen de video-uitgang instellen op RGB, dan werkt de YPbPr-uitgang niet meer. Deze werkt wel als de video-uitgang staat ingesteld op CVBS of S-video.

   

  Aansluitmogelijkheden

  Als we de achterkant van de Homecast HS 5101 CI bekijken, zien we naast de LNB-ingang en doorlus ook twee scartaansluitingen. Naast de YPbPr-uitgang vinden we een analoge video cinch en audio cinch-uitgangen. Als digitale uitgangen heeft de ontvanger de HDMI beeld- en geluiduitgang en een optische geluidsuitgang (S/PDIF) voor aansluiting op een audio-installatie.

   

  De RS232 data-aansluiting kan gebruikt worden voor het inladen van zenderlijsten en nieuwe software. Hiervoor zijn op de internetsite van Homecast (http://www.homecast.net/) diverse downloads beschikbaar. Hieronder zit ook een gratis settingseditor voor de pc, om zelf zenderlijsten op de computer naar eigen wens te kunnen samenstellen en overzetten naar de ontvanger.

   

  Nieuwe software voor de Homecast HS 5101 CI kan ook via de satelliet middels het OTA-protocol in de ontvanger worden geplaatst. Op deze manier kan elke koper van de HS 5101 CI met de laatst beschikbare software het beste uit de ontvanger halen.

   

  Conclusie

  De Homecast HS 5101 CI heeft bij ons een goede indruk achtergelaten. Dit staat in schril contrast bij de eerste ontmoeting die we met deze ontvanger haden, zo’n driekwart jaar geleden. Hieraan kan men zien dat software zeer belangrijk is voor een satellietontvanger, zeker als we het hebben over een ontvanger van de nieuwe generatie. Overigens ontvangt de Homecast ook zonder problemen de kanalen die uitzenden in het oudere DVB-S/MPEG2.

   

  Minpunten zijn er ook. Na enkele bugs in de software is ook de afstandsbediening niet geweldig. De toetsindeling is onhandig, en het bereik is niet al te groot. Het uiterlijk van de afstandsbediening is verder wat gewoontjes voor een ontvanger van uitzendingen in zulke hoge kwaliteit. Overigens is dit niet alleen een gemiste kans bij Homecast: ook andere fabrikanten van HD-ontvangers besteden hier te weinig aandacht aan. Inmiddels heeft importeur Astrasat de ontvanger voorzien van een keurige Nederlandstalige handleiding.

   

  Voor de consument die op dit moment al wil genieten van het kwalitatief veel betere en mooiere HDTV-beeld is de Homecast HS 5101 CI zeker een goede satellietontvanger. De fastscan-mogelijkheid is voor de ‘gewone’ gebruiker een echte aanwist. Zo staan alle kanalen in een goede volgorde en worden nieuwe zenders direct op de juiste plaats in de zenderlijst geplaatst.

  Reacties

 1. TV-TIP Estée in Parijs

  Estée in Parijs
  24Kitchen om 18:25 uur
  Estée Strooker gaat lekker. 27 jaar is ze pas en toch al een paar jaar een fijne tv-kok op 24Kitchen. Wat ze graag zou willen, is haar mentor laten zien dat ze het vak tot in de fijne kneepjes beheerst. En dus neemt ze de Thalys naar Parijs om mee te draaien in sterrenzaak Antoine.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD PICNIC AT HANGING ROCK

   In 1900 maakt een groep schoolmeisjes een dagtocht naar het donkere, broeierige Hanging Rock. Tijdens de picknick verdwijnen drie meisjes en hun gouvernante in de Australische bush. Deze miniserie naar de roman van Joan Lindsay verschijnt 25 september op dvd en via lumiereseries.com streaming vanaf 18 september: Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.

  TV-TIP Voetbal op vrijdag

  Voetbal op vrijdag
  Fox om 19:15 uur
  Wij denken dat de eerste divisie dit seizoen niet onderdoet voor de eredivisie. Vanavond is in het schakelprogramma van FOX onder andere FC Twente - Sparta te zien. Wout Brama werd met de Tukkers in 2010 kampioen en keert nu van FC Utrecht een divisie lager terug bij zijn oude cluppie.