1. Tests

  Homecast HS 9000 CI CD: Weer een hit van Homecast

  Hij is mooi, heeft veel mogelijkheden en is een waardige opvolger van de HS 8100.
  Jarco Kriek
  18 maart 2016
  0.0
  comments 39
  Homecast HS 9000 CI CD: Weer een hit van Homecast

  Hij is mooi, heeft veel mogelijkheden en is een waardige opvolger van de HS 8100. Op onze testbank staat de Homecast HS 9000 CI CD.

  Wat kan de Homecast HS 9000 CI CD?
  Deze satellietontvanger is voorzien van twee DVB-S2 tuners en is hierdoor een twin HD PVR ontvanger. Geheel klaar voor de toekomst dus, ook door de ingebouwde harde schijf van maar liefst 1000 GB waarop honderden uren aan televisieprogramma’s kan worden gearchiveerd. De grote opslagcapaciteit is ook ideaal voor het opnemen van HD-programma’s, die tot vijf keer zoveel opslagcapaciteit nodig hebben. Dus ook de HD-liefhebber heeft voldoende ruimte om tientallen uren HD-materiaal te bewaren.

  Voordeel van de laatste firmware voor deze ontvanger is dat opgenomen programma’s automatisch kunnen worden gedecodeerd. Nieuw in de firmware is ook de mogelijkheid om in de timeshift-modus de opnamefunctie te kunnen gebruiken. Het in onze test gebruikte exemplaar is een Benelux-versie, voorzien van de fastscan-optie van de televisieaanbieders CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSat. Ook wordt, overigens via emulatie, de meerdaagse MediaHighway EPG van deze aanbieders ondersteund. Onduidelijk is nog of op termijn ook de NagraGuide EPG actief wordt.

  Er bestaat ook een internationale versie van deze ontvanger. Die kan soms enkele tientallen euro’s goedkoper zijn, maar de firmware is dan niet voorzien van automatische decodering, fastscan of de meerdaagse EPG. Wel iets om af te wegen bij een aankoop. Zeker de fastscan-functie is steeds belangrijker voor de televisiekijker die zonder gedoe met updaten alle zenders van de Nederlandse en Belgische satelliettelevisieaanbieders wil kunnen zien.

  De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de fastscanlijst in de Benelux-versie ook een nadeel heeft. De eerste 1280 zenderplaatsen worden bezet gehouden door de zenders in de fastscan-lijst. Alle zelf ingescande zenders komen boven zendernummer 1280. Ook worden de zendernummers niet aangepast als men boven de zenderplaatsen 1280 een zender uit de zenderlijst verwijdert. Ook is de mogelijkheid om zenders in de zenderlijst te verplaatsen niet actief. Dat kan men overigens wel omzeilen door één van de acht beschikbare favorietenlijsten te gebruiken.

  Ook mooi is de 100 MB netwerkaansluiting op de ontvanger. Hiermee kunnen we via een FTP-programma alle opgenomen uitzendingen, muziek en foto’s van en naar een computer in het thuisnetwerk overbrengen. Overigens kan Homecast nog wel wat werk steken in het opvoeren van de overdrachtssnelheid van de bestanden. Firmware kan worden vernieuwd via de OTA-satellietfunctie, maar ook via RS232 en USB. Ook kan men via de laatste twee mogelijkheden settingslijsten inbrengen. Handig is dat de ontvanger aan de voorzijde onder een klep beschikt over een USB aansluiting. Overigens hoeven we van de aanwezige netwerkaansluiting in de toekomst zeker geen stoute dingen, zoals cardsharing, te verwachten. Wie dat op één of andere manier wil, moet op zoek naar een andere ontvanger.

  Hoe werkt Homecast HS 9000 CI CD?
  De menu- en EPG-structuur zijn zeer overzichtelijk en qua vormgeving in lijn met wat wemogen verwachten van een HD-ontvanger in het duurdere prijssegment. Alle informatie is via de infobalk op het beeldscherm goed te zien, net als de beschrijving van het lopende programma.

  Het zappen gaat lekker, zowel bij gecodeerde als ongecodeerde zenders. Bij het schakelen naar en tussen HD-kanalen heeft de ontvanger korte tijd nodig voordat er beeld verschijnt. Dit is echter maar een fractie van een seconde en zeker niet hinderlijk. Dit is overigens geen specifiek Homecast-probleem, omdat andere HD-ontvangers hier ook last van hebben.

  Om te kunnen kijken naar zenders die worden aangeboden door CanalDigitaal en TV Vlaanderen moeten we gebruik maken van een Common Interface-module, waarin de smartcard wordt geplaatst. Met de meest gangbare CI-modules die gebruikt kunnen worden voor het Mediaguard coderingssysteem gaat dit zonder problemen, waarbij wat ons betreft de Aston Dual CI-module toch een lichte voorkeur heeft. Ook gelijktijdig gebruik van de CanalDigitaal en TV Vlaanderen smartcard via twee CI-modules levert geen problemen op.

  Belangrijk bij een HD-ontvanger is natuurlijk het beeld. En daarmee scoort Homecast zeker punten. Hoewel bij de factor beeldkwaliteit natuurlijk een eigen voorkeur van de kijker meetelt, is het beeld bij deze ontvanger perfect in orde. Via de afstandsbediening kan worden gekozen in welke beeldweergave een HD-kanaal kan worden bekeken.

  Wat betreft het gelijktijdig opnemen en bekijken van programma’s laat de ontvanger in onze test geen steekjes vallen. Zonder problemen konden twee SD en/of HD programma’s opgenomen worden terwijl we een derde zender of een eerder opgenomen programma bekeken.

  Toch zien we wel wat kleine verbeterpuntjes in de firmware. Zo is in de transponderlijst van de Astra1-satelliet niet helemaal up-to-date.  De frequentie die gebruikt wordt door TV Vlaanderen is nog voorzien van de oude DVB-S2 parameters uit de tijd dat de Duitse HD-kanalen van ProSiebenSat.1 Media hierop uitzonden. En dan mag je zeker voor een Benelux-versie van deze ontvanger toch beter verwachten.

  Ook is het hinderlijk dat we elke keer op de OK-toets van de afstandsbediening moeten drukken om de opgevraagde zenderlijst bij een zenderkeuze weer uit het beeld te krijgen. Het zou fijn zijn als dit in toekomstige firmware-updates, die overigens door de actieve ondersteuning van de Nederlandse importeur regelmatig beschikbaar komen, wordt aangepast. Over de afstandsbediening gesproken: dat is de aloude bekende versie die Homecast al enige tijd bij PVR-ontvangers meelevert. Makkelijk in gebruik, maar voor een HD-ontvanger in deze prijsklasse mist hij toch net even iets extra’s.

  Conclusie
  Homecast weet zichzelf weer te overtreffen. Wie in de huiskamer een kwalitatief goede HD PVR satellietontvanger wil hebben en bereid is daarvoor te betalen, heeft met deze Homecast HS 9000 een ideale ontvanger.

  Reacties

 1. TV-TIP Tennis

  Tennis
  Eurosport 1 om 11:00 uur
  Twee jaar geleden verbaasde Kiki Bertens vriend en vijand door de halve finale te halen op Roland Garros. Ze versloeg onder anderen de als derde geplaatste Angelique Kerber, waarna Serena Williams haar in de halve finale helaas onder het gravel sloeg. Maar de ondergrond ligt haar goed, dat liet ze afgelopen maand nog maar eens zien in Madrid.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY THE FLORIDA PROJECT

   De zesjarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. Motelmanager Bobby lijkt de enige volwassene in de omgeving te zijn die de kinderen in het gareel probeert te houden. Totaal TV mag de Blu-ray van deze dramafilm vijf keer weggeven.

  TV-TIP Formule 1 Race

  Formule 1 Race
  Ziggo Sport Select om 14:00 uur
  Het is niet altijd even makkelijk om de teamgenoot te zijn van Max Verstappen. Daniel Ricciardo moet af en toe flink op zijn tong bijten. In Bakoe botsten de Red Bull-coureurs tegen elkaar, maar ze rookten gelukkig al snel de vredespijp. In Monaco is Ricciardo misschien wel favoriet, het circuit ligt hem namelijk goed.