1. Tests

  Homecast S 5001 CI: Altijd de zendernaam in beeld

  De Homecast S 5001 CI is een Common Interface-satellietontvanger met alfanumeriek display.
  9 januari 2016
  0.0
  comments 0
  Homecast S 5001 CI: Altijd de zendernaam in beeld

  Er zijn helaas maar weinig satellietontvangers met een alfanumeriek display, terwijl het toch zo handig is om een zendernaam op het display te zien. Ook radio luisteren via de schotel wordt daarmee een stuk eenvoudiger: je ziet direct welke zender er klinkt, zonder dat de televisie aan hoeft. Homecast komt nu met de S 5001 CI: een Common Interface-satellietontvanger met alfanumeriek display.

   

  Het display van de Homecast S5001 CI is een toegevoegde waarde die we verder uitsluitend bij luxere (duurdere) PVR-ontvangers tegenkomen. De voorkant van de Homecast ziet er netjes uit. Links van het display bevindt zich een aantal knoppen om de belangrijkste functies ook zonder afstandsbediening te kunnen bedienen. Rechts zit een klepje met daarachter ruimte voor twee Common Interface-modules.

   

  Als we de ontvanger omdraaien, zien we twee LNB-aansluitingen (in en uit), twee scart-aansluitingen (tv en video), een RS232-connector voot data-uitwisseling met een computer, coax in en uit, een optische digitale audio-uitgang en tulpverbindingen voor audio en video. Tot slot is er nog de netschakelaar: handig om de volledige spanning van de ontvanger af te halen.

   

  De afstandsbediening ligt goed in de hand. De cijfertoetsen zitten wat laag, waardoor de gehele afstandsbediening naar boven geschoven moet worden om er goed bij te kunnen. De zaptoetsen zijn handig bereikbaar.

   

  De Homecast S 5001 CI wordt ons geleverd met een 44 pagina’s tellende handleiding. Helaas is deze alleen in het Duits, waardoor enige kennis van óf de Duitse taal óf satellietontvangst een vereiste is. Verder is de handleiding wel uitgebreid: bij iedere stap is een screenshot afgebeeld. Alle mogelijke instellingen en bedieningen worden behandeld.

   

  De start

  Nadat LNB-kabel, scartkabel en netsnoer zijn aangesloten, zetten we de netschakelaar om. De ontvanger schakelt vlot in stand-by mode. Op het display verschijnen datum en tijd. Omdat er nog geen verbinding met de satelliet is gezocht, staat deze nog op 0:00 uur.

   

  De eerste keer dat de ontvanger wordt aangezet, moet er een taal gekozen worden. Er is keuze uit maar liefst 18 verschillende talen, waaronder Nederlands. Daarna moet de schotelinstallatie opgegeven worden. In dit geval gebruiken we – zoals de meeste kijkers – een vaste schotel gericht op de Astra1-positie (19,2 graden oost). Opvallend is dat er voorgeprogrammeerde zenderlijsten geladen kunnen worden voor Astra1, Hot Bird, of Astra1+Hot Bird. Deze lijsten blijken vooral op de Duitse markt gericht te zijn.

   

  Met de optie ‘Andere zoeken’ kunnen we eerst een satellietpositie kiezen, daarna een LNB-type en DiSEqC. Vervolgens gaat de ontvanger opzoek naar kanalen. Na het scannen is de ontvanger klaar voor gebruik. We plaatsen een Aston Common Interface-module met daarin een CanalDigitaal-smartcard in een vrij slot. Er is meteen beeld op de Nederlandse zenders.

   

  In het menu is bij de schotelinstellingen altijd nog een andere opstelling te kiezen. Zo kan er bij ‘type schakelaar’ gekozen worden tussen geen, DiSEqC, SMATV, Motor of USALS. Onder DiSEqC wordt 1.0 en 1.2 ondersteund.

   

  Zoals gezegd heeft de Homecast S 5001 CI een alfanumeriek display. De karakters worden met een blauw/groene kleur weergegeven en zijn ook vanaf een afstand goed leesbaar. Standaard is het display van links naar rechts gevuld met het zendernummer (vier cijfers), de zendernaam (zeven karakters) en de nodige ikoontjes (zoals radio- of tv-aanduiding). Bij zendernamen met meer dan zeven karakters wordt eerst via een scrollmethode de volledige naam getoond, en vervolgens blijven de eerste zeven karakters zichtbaar. Via het menu kan men kiezen om geen zendernummer weer te geven in het display: in dat geval zijn voor de zendernaam twaalf karakters beschikbaar.

   

  Inmiddels heeft de ontvanger zijn tijdsinformatie van de satelliet verkregen en verschijnen keurig de juiste datum en tijd op het display in stand-by mode.

   

  Zenders zoeken

  In het menu kan gekozen worden tussen een automatische en een handmatige scan. Bij de automatische scan verschijnt er een scherm met satellieten die aanvinkbaar zijn. Bovendien is aan te geven of tv, radio of beide opgeslagen moeten worden. Ook is er onderscheid te maken tussen vrije en gecodeerde zenders. Grappige optie is dat zelfs afzonderlijke coderingen aan of uit te vinken zijn. Willen we bijvoorbeeld alle FTA-kanalen plus de Nederlandse zenders van CanalDigitaal hebben, dan kan Mediaguard geselecteerd worden en de overige coderingen niet. Helaas zijn er meerdere providers die in Mediaguard coderen, maar op deze manier wordt de zenderlijst in ieder geval zoveel mogelijk beperkt. Na zo’n 4,5 minuten zijn alle zenders op Astra1 gevonden.

   

  Zoeken via de handmatige methode biedt nog wat extra functies. Naast de gebruikelijke zaken zoals de satelliet, frequentie, polariteit, symbolrate en FEC, zijn ook de audio-, video- en PCR-PID’s op te geven. De ontvanger is dus ook geschikt voor de feedhunter.

   

  Een originele functie is om zendergroepen te verwijderen. Zo zijn zenders op een bepaalde satelliet of met een bepaalde codering in één klap te verwijderen. Een lijst opschonen is hiermee wel heel gemakkelijk!

   

  Dagelijks gebruik

  Opvallend is dat het schakelen naar een ander kanaal niet via de navigatietoetsen gebeurt, maar met de speciale zaptoetsen. Dat is even wennen. Door op de ‘OK’-toets te drukken verschijnt de zenderlijst. Ook kunnen we kiezen voor een persoonlijk gemaakte favorietenlijst te kiezen, waarvan er maximaal acht aangemaakt kunnen worden. Dit zenderscherm is direct bewerkbaar. Door een paar keer op de ‘opt’-knop te drukken kunnen we de gekozen zender opslaan in een favorietenlijst. Ook een kanaal verplaatsen, blokkeren of hernoemen is mogelijk.

   

  Tijdens het zappen verschijnt er informatie onder in beeld, zoals de zendernaam, het huidige programma (indien aanwezig), de satelliet, de tijd, etc. Als er op de ‘info’-toets gedrukt wordt, is de programma-informatie leesbaar.

   

  Teletekst is zowel in VBI (via de tv teletekst-decoder) als in OSD (via de ontvanger) op te vragen. Beide opties werken naar behoren. De ondertitels worden niet automatisch zichtbaar op Travel Channel. Dat probleem zien we bij heel veel ontvangers. Het lijkt erop dat Travel niet de juiste instelling heeft voor de Nederlandse ondertiteling.

   

  Computermogelijkheden

  Op de Duitse site van Homecast is zenderlijstsoftware beschikbaar gesteld. Deze software werkt met alle Homecast satellietontvangers, dus ook met de S 5001 CI. Tevens zijn zenderlijsten voor Astra en Hot Bird op de site te downloaden en in de ontvanger te plaatsen. Een pc en de ontvanger kunnen met elkaar verbonden worden door middel van een RS-232 nullmodemkabel. Met de software kan via het menu de huidige lijst uit de ontvanger naar de pc worden geladen. Kanalen zijn in een favorietenlijst te plaatsen. Binnen zo’n favorietenlijst kunnen kanalen verplaatst worden. Deze werkwijze werkt over het algemeen makkelijker dan het ordenen via de afstandsbediening. Er kan gezocht worden naar een zendernaam, dus een kanaal is snel gevonden. De aangepaste zenderlijst wordt via het programma in de ontvanger geplaatst op het moment dat deze opnieuw wordt opgestart.

   

  Conclusie

  Uiteraard is het display van de Homecast S 5001 CI erg prettig. Dit maakt de ontvanger vrij uniek in zijn soort. Door de uitgebreide zoekmogelijkheden is de Homecast geschikt voor zowel het hele gezin als voor de hobbyist. We zijn kritisch, maar hebben bijna geen nadelen geconstateerd. Een aanrader.

  Reacties

 1. TV-TIP Stand van Nederland

  Stand van Nederland
  NPO 2 om 20:25 uur
  Ooit was je gulden op de markt een daalder waard, maar tegenwoordig moet je voor koopjes bij de Turk of online zijn. Met luxe voedingsproducten valt nog wél geld te verdienen, dat bewijzen handelaren op de markt in Valkenswaard. Met hart en ziel bouwen ze aan een levendige markt waar beleving een grote rol speelt.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

   Favoriete personages keren terug in dit 3D actie-spektakel. De film vol imposante dinosaurussen introduceert nieuwe soorten die nog angstaanjagender zijn dan ooit tevoren. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze avonturenfilm weggeven met daarin een pet en natuurlijk twee bioscoopkaartjes voor de film.

  TV-TIP The Martian

  The Martian
  Veronica om 20:30 uur
  Na een ongeluk tijdens een missie naar Mars wordt astronaut Mark (Matt Damon) voor dood achtergelaten. Klein detail: hij leeft nog. Zo begint voor hem een bijna onmogelijke opgave om te laten weten dat hij niet dood is. Damon kan prima ­zonder tegenspelers en doet keer op keer een ­geniale zet om van die planeet af te komen.