1. Tests

  Humax HD-CI2000: De nieuwe generatie HDTV-satellietontvangers

  Na een eerdere valse start komt High Definition televisie (HDTV) er nu met rasse schreden aan. De Humax HD-CI2000 is de eerste HD-ontvanger van de nieuwe generatie.
  Jarco Kriek
  16 januari 2016
  0.0
  comments 0
  Humax HD-CI2000: De nieuwe generatie HDTV-satellietontvangers

  Na een eerdere valse start komt High Definition televisie (HDTV) er nu met rasse schreden aan. Voor de betere beeldkwaliteit moet de consument investeringen doen: een ‘HD Ready’ beeldscherm én een speciale ontvanger die de HD-signalen kan ontvangen en weergeven. Daarbij is het goed oppassen geblazen: de nieuwe HD-zenders zenden allemaal uit met de MPEG4 compressietechniek. Hierdoor zijn de HD-satellietontvangers van de vorige generatie, MPEG2-ontvangers zoals de QualiTV en Inverto, niet geschikt voor de nieuwe uitzendingen. Voor onze test namen we de Humax HD-ontvanger onder handen.

   

  Voor de leek wordt het er allemaal niet makkelijker op. Al enige jaren zendt bijvoorbeeld de Europese HD-zender Euro1080/HD1 uit via de satelliet in de compressietechniek MPEG2. Sindsdien is het dankzij de geavanceerdere MPEG4-compressie mogelijk geworden om de bandbreedte van een HD-zender dusdanig te verkleinen dat via één transponder meer HD-zenders tegelijk uitgezonden kunnen worden. Daarnaast is het uitzendprotocol voor deze zenders aangepast van DVB naar DVB-S2, en ook hiermee kunnen oudere ontvangers niet overweg. Een consument die op dit moment een HD-satellietontvanger wil aanschaffen moet zich ervan verzekeren dat hij een ontvanger van de nieuwe generatie aanschaft, die zowel MPEG4 en DVB-S2 als ook de codec H.264 aankan. De keus hierin is op dit moment erg beperkt. In Europa zijn er op dit moment alleen HD-satellietontvangers van Pace en Humax op de markt die beschikken over deze mogelijkheden.

   

  Premiere

  Door vertraging in de levering van de benodigde chips en de voltooiing van het DVB-S2 protocol hebben de nieuwe HD-ontvangers lang op zich laten wachten. De planning was dat de ontvangers in oktober 2005 uitgeleverd zouden worden, maar de eerste exemplaren verschenen pas begin 2006 op de Duitse markt. Dat juist Duitsland als eerste werd voorzien van HD-satellietontvangers was niet zo verwonderlijk. De Duitse betaaltelevisieprovider Premiere had de officiële start van haar HD-pakket al diverse malen uitgesteld omdat er geen ontvangers gekocht konden worden om het pakket weer te geven.

   

  Humax was met het ‘Premiere Geeignet’ model PR-HD1000 de eerste die de nieuwe generatie ontvangers leverde. De vraag was niet alleen in Duitsland groot: ook vanuit het buitenland, waaronder Nederland, was er veel belangstelling. Humax besloot daarom een Europees model van de PR-HD1000 op de markt te brengen. De Humax HD-CI2000 is hardwarematig gelijk aan de PR-HD1000; alleen de ingebouwde Nagravision CAS en kaartlezer, nodig voor het bekijken van Premiere, zijn in dit model niet aanwezig. Ook in de software is één kleine verandering te vinden. In het Premiere-model kan men alleen kiezen uit de menutalen Duits en Engels, terwijl het Europese model beschikt over meer talen, waaronder Nederlands.

   

  Moderne vormgeving

  Aan de voorzijde van de Humax PR-HD1000/HD-CI2000 vinden we helemaal geen druktoetsen. Dit komt de mooie, moderne vormgeving van de ontvanger ten goede. Prominent aanwezig is het alfanumerieke display. Men kan overigens de ontvanger bedienen zonder afstandbediening: achter het front gaat een zevental druktoetsen schuil. Verder vinden we hier twee Common Interface-sloten en een smartcardsleuf. Deze is dus alleen voorzien van een kaartlezer in het model PR-HD1000.

   

  Aan de achterzijde van de ontvanger vinden we een LNB-ingang met een doorlusmogelijkheid. Als videoaansluitingen zijn er twee scarts, de analoge cinch A/V-aansluiting en de YUV-uitgang, maar het allerbelangrijkst is de High Digital Multimedia Interface (HDMI). Verder beschikt de ontvanger over een optische digitale geluidsuitgang. Om nieuwe software en settings in de ontvanger te plaatsen zijn er een USB 2.0 poort en een RS232-datapoort.

   

  De chipset

  Prominent aanwezig op het moederboard is de chipset, die verscholen gaat achter een koelelement. Na het verwijderen van het koelelement blijkt het een Broadcom-chipset te zijn. Broadcom is een bekend merk in het HD-segment. De Broadcom BCM 7035 chipset werd eerder gebruikt in de QualiTV 1080IRCI MPEG2 HD satellietontvanger. In deze Humax wordt de nieuwe, verbeterde MPEG4 chipset BCM 7411 gebruikt. De videodecoder in deze chipset ondersteunt naast High Definition (HD) ook Standard Definition (SD), en kan naast MPEG4 ook met MPEG1, MPEG2 en de videocodec H.264 omgaan. De audioprocessor in de chipset is programmeerbaar en kan probleemloos omgaan met de audiostandaarden ACC+, ACC-LC, Enchanced AC3, AC3, MP3 en PCM.

   

  Mogelijkheden

  Met de Humax HD satellietontvanger kan men via de afstandsbediening handmatig schakelen tussen de videoformaten 576p, 720p en 1080i. Tevens is er de mogelijkheid om de ontvanger automatisch het videoformaat te laten kiezen. Daarnaast kunnen we kiezen uit diverse beeldformaten, waaronder 4:3, 16:9 en center. Ook hier bestaat de mogelijkheid om de Humax zelf te laten bepalen welk formaat het beste past bij het aangeboden signaal.

   

  Via de HDMI-aansluiting wordt de kopieerbeveiliging HDCP ondersteund. Deze beveiliging gaat in de toekomst belangrijk worden. De eigenaren van de rechten van televisieseries, speelfilms en sportwedstrijden willen op deze manier hun content beschermen tegen het maken van één-op-één kopieën. Ze eisen dat bij het uitzenden van de beelden een kopieerbeveiliging wordt meegezonden. Alléén HD-apparatuur waarvan de digitale beelduitgang deze HDCP-beveiliging ondersteunt kunnen de beelden digitaal zichtbaar maken. Ook het beeldscherm moet dan beschikken over een HDMI-ingang die HDCP ondersteunt.

   

  Beeld en geluid

  De beeldkwaliteit van de Humax PR-HD1000/HD-CI2000 is zeer goed, zowel bij de HD-zenders als bij de kanalen in de normale digitale televisie-uitzendnorm. We hebben de ontvanger via HDMI aangesloten op het onlangs geteste TechniSat HD Vision 32 beeldscherm (zie TVSatellite nr. 10). De beeldkwaliteit van diverse HDTV-promozenders en van de Nederlandse editie van HD1 (als feed voor de kabelmaatschappijen uitgestraald op de Eutelsat W3-satelliet) was superieur te noemen. Vooral de kleine details zijn zeer goed zichtbaar. Ook het digitale geluid is zeer goed te noemen.

   

  Als we met de ontvanger naar het Nederlandse CanalDigitaal-pakket willen kijken moeten we een Common Interface-module gebruiken. We hebben dit geprobeerd met zowel de CanalDigitaal Mediaguard module als de Aston Dual CI module. De werking van de eerstgenoemde module is slecht. Regelmatig slaat de ontvanger vast en is opnieuw opstarten noodzakelijk. Bij de Aston Dual CI gaat het allemaal wat soepeler, maar ook hier zien we diverse haperingen bij de codering van zenders in het CanalDigitaal-pakket. Over het algemeen is het echter wel aanvaardbaar. Wat wel opvalt is dat het zappen tussen gecodeerde kanalen niet al te snel gaat: soms duurt het meer dan twee seconden om beeld op het scherm te krijgen. Ook het zappen bij ongecodeerde zenders verloopt niet erg vlot.

   

  Bij het weergeven van de MPEG2 HD-zenders heeft de ontvanger geen problemen. Ook de op 23,5 oost uitgezonden zenders van Euro1080, de zenders HD1, HD2 en HD5, kunnen met een geldige smartcard en de originele Irdeto Access CI module bekeken worden. Ook met deze module is de zaptijd wat langer dan we gewend zijn.

   

  Ontvangst

  Als we willen kijken naar in MPEG4 uitgezonden HD-zenders valt ons direct het een en ander op. Heel veel HD-zenders worden zonder problemen ingelezen in de zenderlijst en zijn dan ook probleemloos te bekijken. Echter, als we naar een belangrijke ongecodeerde HD-zender kijken op de Astra2-positie, merken we dat de Humax deze niet kan inlezen en dus ook niet zichtbaar kan maken. We hebben het in dit geval over de BBC HD-zender die de komende twaalf maanden ongecodeerde testuitzendingen zal verzorgen. Dit kanaal is op voorhand al populair in Europa omdat het komende zomer veel wedstrijden van het WK Voetbal in Duitsland live in HD-kwaliteit zal uitzenden. Daarnaast zijn er de komende maanden ook diverse popconcerten, dramaseries, speelfilms en sportevenementen (zoals bijvoorbeeld Wimbledon) te zien. De meeste Nederlanders die op dit moment een HD-satellietontvanger aanschaffen doen dit voor ontvangst van deze BBC HD-zender - ook omdat een Nederlands HD-aanbod nog niet via de satelliet beschikbaar is.

   

  Als we het probleem met de BBC HD-zender verder onderzoeken, merken we dat de ontvanger softwarematige tekortkomingen heeft met het omgaan van afwijkende datastromen. Hierdoor wordt de zender niet herkend, niet ingelezen in de zenderlijst en dus niet weergegeven. Contact met Humax leverde geen officiële reactie op, anders dan dat Humax werkt aan een software-update voor zowel de HD-CI2000 als de PR-HD1000. Met de update zou het mogelijk moeten zijn om een zender met een afwijkende datastream, zoals BBC HD-promo, te kunnen ontvangen en bekijken. Humax gaat ervan uit dat deze software zeer binnenkort – dus nog vóór aanvang van het WK Voetbal - beschikbaar komt. Gezien de gespannen verwachtingen bij de kijkers heeft de fabrikant daar natuurlijk ook alle belang bij.

   

  Of de software ook al direct voor de ‘Duitse’ PR-HD1000 beschikbaar komt valt te betwijfelen. Deze is namelijk volledig gecertificeerd door Premiere, en dat houdt in dat elke nieuwe software-update ook door Premiere moet worden goedgekeurd. Wil dat op tijd lukken, dan is er grote haast geboden.

   

  Conclusie

  Wie vanaf het begin wil genieten van HDTV via de satelliet kan in Nederland op dit moment eigenlijk niet om Humax heen. Op korte termijn hoeft men niet te rekenen op andere merken dan Pace, Humax en misschien Philips, die voor het WK voetbal 2006 een ‘Premiere Geeignet’ HD-satellietontvanger introduceren. Pas na het WK zullen meerdere merken met HD-ontvangers op de markt komen. De reden hiervoor is dat deze fabrikanten pas na het WK de benodigde chipsets geleverd krijgen. Boze tongen beweren dat de genoemde merken hierover afspraken hebben gemaakt met de fabrikant van de chipset, om zo de concurrentie buitenspel te zetten…  

   

  Of de Humax-ontvanger in de toekomst ook de beste keuze zal zijn, moet nog blijken. Een te vroege aanschaf van een ontvanger kan de koper een behoorlijke kater opleveren. Wie aan het begin van het digitale satelliettijdperk een Pace 500 G4 kocht - of korter geleden een MPEG2 HD-ontvanger - zal dat beamen. We raden u aan in ieder geval te wachten tot de problemen met de ontvangst van ongecodeerde HD-zenders op de Astra2 zijn opgelost. Wie kan wachten tot na het WK doet er verstandig aan om te wachten tot er een groter ontvangeraanbod beschikbaar is.

  Reacties

 1. TV-TIP Stand van Nederland

  Stand van Nederland
  NPO 2 om 20:25 uur
  Ooit was je gulden op de markt een daalder waard, maar tegenwoordig moet je voor koopjes bij de Turk of online zijn. Met luxe voedingsproducten valt nog wél geld te verdienen, dat bewijzen handelaren op de markt in Valkenswaard. Met hart en ziel bouwen ze aan een levendige markt waar beleving een grote rol speelt.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

   Favoriete personages keren terug in dit 3D actie-spektakel. De film vol imposante dinosaurussen introduceert nieuwe soorten die nog angstaanjagender zijn dan ooit tevoren. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze avonturenfilm weggeven met daarin een pet en natuurlijk twee bioscoopkaartjes voor de film.

  TV-TIP The Expendables 2

  The Expendables 2
  RTL 7 om 20:28 uur
  Er zijn best wat vervolgfilms gemaakt die het origineel evenaarden of zelfs overtroffen. Bij actiefilms is dit echter zelden het geval. Tót Sylvester Stallone besloot om de regie van The Expendables 2 aan een ander over te laten. De actie, de stunts, het verhaal én de opperschurk zijn stukken overtuigender dan in deel één.