1. Tests

  Humax iHDR-5400C: Paradepaardje voor kabelkijkers

  Humax is met bijna twee miljoen verkochte kabeldecoders in Nederland de marktleider. Totaal TV test de iHDR-5400C, het nieuwe topmodel.
  Jarco Kriek
  22 june 2016
  9.0
  comments 4
  Humax iHDR-5400C: Paradepaardje voor kabelkijkers
  Humax is met bijna twee miljoen verkochte kabeldecoders in Nederland de marktleider. Totaal TV test de iHDR-5400C, het nieuwe topmodel.

  De Humax iHDR-5400C is technisch vrijwel gelijk aan de populaire iHDR-5200C, maar heeft een aantrekkelijke nieuwe behuizing en een ruimere harddisk van maar liefst 1 terabyte. De kabeldecoder wordt met veel accessoires geleverd. 

  Heel belangrijk is de uitgebreide Nederlandse handleiding. Hierdoor wordt het aansluiten en gebruiken van de decoder kinderspel, ondanks de vele mogelijkheden. Verder vinden we een elegante afstandsbediening en een set met HDMI-, scart-, netwerk- en antennekabel van goede kwaliteit. 

  De kabeldecoder zelf is een eyecatcher met weinig zichtbare bedieningsknoppen. Die zijn er echter wel, achter de frontklep. Hier vinden we ook de smartcardlezer. Deze is geschikt voor het Irdeto-coderingsysteem dat door vrijwel alle Nederlandse kabelbedrijven voor een deel van het zenderaanbod wordt gebruikt. Opvallend en fraai is het alfanumerieke display. Hierop lezen we ook op afstand met gemak de naam van de tv-zender waar we naar kijken. Enkele iconen geven meer informatie over de zender, maar die zijn alleen van dichtbij te zien. Een grafisch display zou voor toekomstige Humax-modellen in deze prijsklasse een mooie innovatie zijn. 

  Achterop zien we de noodzakelijke aansluitmogelijkheden. Een kabelingang met doorlus mogelijkheid. Naast twee scart-aansluitingen zijn er ook cinch video- en audio-uitgangen. Digitaal geluid is er via de optische S/PDIF-uitgang en natuurlijk is er HDMI. Verder is er een ethernetaansluiting en een USB-poort. Hier kunnen we onder meer een Wi-Fi dongle inprikken om de ontvanger draadloos aan ons thuisnetwerk en dus het internet te koppelen. Er is ook een aan/uit-schakelaar aanwezig.

  De ingebruikname is makkelijk. Via een installatiewizard kunnen we de kabeldecoder instellen. Bij meeste tv-aanbieders wordt de zenderlijst automatisch ingelezen. Uitzondering is UPC: bij deze aanbieder is de Humax-ontvanger niet bruikbaar voor het gecodeerde zenderaanbod omdat het een andere codering hanteert. 

  Sinds kort heeft UPC echter een ongecodeerd digitaal basisaanbod van tientallen tv- en radiozenders. Omdat deze kabeldecoder wordt uitgeleverd met de certificeringspecificaties van Ziggo – die zijn overgenomen door alle andere kabelaanbieders die de Irdeto-codering gebruiken – kunnen we via een zoekopdracht op het UPC-netwerk geen enkele zender vinden. We moeten hiervoor in een geheim menu de ontvanger uit de Ziggo-modus halen en er een free-to-air kabeldecoder van maken. 

  Dat klinkt moeilijker dan het is. We gaan hiervoor in het menu van de kabeldecoder. We kiezen het menugedeelte ‘instellingen’ en gaan daarin naar het tabblad ‘systeem’. Hierin kiezen we de mogelijkheid ‘systeeminformatie’. We zien op het televisiescherm nu onder meer welke firmware gebruik wordt. Op de afstandsbediening drukken we nu achtereenvolgens de gekleurde toetsen rood – groen – geel – blauw – groen – geel – blauw in. 
  We belanden hiermee in een menu-gedeelte dat ‘hidden settings’ heet. In dit menu kiezen we ‘operator settings’, waarachter de naam ‘Ziggo’ staat. Als we dit openen krijgen we een lijst met aanbieders te zien. We kiezen niet voor ‘UPC’ (werkt alleen in het buitenland), maar voor ‘none’. Deze selecteren we, en daarna verlaten we via de back-toets het geheime menu. 

  Als we nu met de juiste parameters van het UPC-netwerk via een handmatige zoekopdracht zenders gaan zoeken, worden meer dan vierhonderd tv- en radiozenders gevonden. Nadeel is dat alle zenders door elkaar staan. We moeten moet dus zelf door een favorietenlijst aan te maken de ongecodeerde tv- en radiozenders in de juiste volgorde zetten. Importeur Quantis biedt bij geselecteerde dealers op korte termijn de mogelijkheid om een juiste zenderlijst voor alle ongecodeerde zenders op het UPC-netwerk te installeren. Ook wordt de decoder dan via een flashbestand optimaal ingesteld voor gebruik op het UPC-netwerk.

  Het hart van de Humax iHDR-5400C is de BCM7405 Broadcom-chipset. Hieraan gekoppeld is een 32MB flashgeheugen en 256MB DDR2 SDRAM geheugen. Genoeg voor een snelle bediening van de decoder. Dat blijkt onder meer uit het snelle zappen tussen de tv-kanalen. 

  Inwendig vinden we een harde schijf van 1 terabyte. Wanneer we tv-programma’s van HD-kanalen opnemen is er ondanks de grote bestanden toch nog ruimte voor bijna honderd uur aan programma’s. De harde schijf geeft ook de mogelijkheid voor het pauzeren van tv-programma’s via de timeshift-functie. Men kan een op dat moment uitgezonden tv-programma tijdelijk pauzeren om later – bijvoorbeeld na toiletbezoek – weer verder te kijken. 

  Het opnemen van twee programma’s tegelijk en daarnaast een derde live bekijken is in sommige gevallen mogelijk – afhankelijk van de uitzendfrequenties van de op te nemen zenders. Men kan in ieder geval altijd één zender opnemen en een tweede live bekijken of twee zenders opnemen als de decoder in stand-by staat. De programma’s worden gecodeerd op de harde schijf gearchiveerd. Wanneer een tv-zender ongecodeerd wordt uitgezonden is dat natuurlijk anders. 

  Het frequentiebereik van de twee aanwezige kabeltuners ligt tussen de 54 en 870 MHz. Hierbij worden de demodulatietechnieken 16QAM, 32QAM, 64QAM, 128QAM en 256QAM ondersteund. De beeld- en geluidskwaliteit die deze kabeldecoder levert is zeer goed. De beeldresoluties 1080i, 720p, 576p en 576i worden ondersteund.

  Natuurlijk is ook deze Humax-ontvanger meer dan alleen een kabeldecoder. Interactieve tv is hier een onderdeel van. Een echt interactief tv-portal waarin de gebruiker zelf kan bepalen welke interactieve mogelijkheden hij gebruikt, is echter niet aanwezig. We lopen hier tegen de certificeringseisen van Ziggo aan. Wanneer op de afstandsbediening op de knop TV-Portal wordt gedrukt, komen we – als we tenminste in het Ziggo-netwerk zijn – in de nieuwe ITV 2.0-dienst van Ziggo terecht. De decoder moet dan natuurlijk wel aan het internet gekoppeld zijn. Wanneer men deze decoder buiten het Ziggo-netwerk gebruikt verdwijnen de interactieve mogelijkheden als sneeuw voor de zon. Dat is jammer. 

  De Humax IHDR5400-C is ook een mediaspeler. Muziek-, video- en fotobestanden kunnen we met de decoder via het netwerk bekijken. Ook vanaf een USB-stick of externe USB-harde schijf kunnen bestanden worden afgespeeld. Belangrijk punt hierbij is dat de decoder DNLA-bestandsuitwisseling ondersteunt. In een toekomstige firmware upgrade wordt ook bestandsuitwisseling via NAS mogelijk. 


  VERBRUIK EN OPSTART De Humax iHDR-5400C heeft een opstarttijd van ongeveer twintig seconden. Vanuit stand-by is dat minder dan twee seconden. Hij verbruikt in volledig gebruik 18 watt, in stand-by minder dan één watt.

  FIRMWARE We hebben de Humax iHDR-5400C getest met firmwareversie NLCIAC 1.00.02. De decoder is door importeur Quantis beschikbaar gesteld.

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • The Best of Decade Collection met Argo, American Sniper, Gravity, Joker en Mad Max

   Win The Best of Decade Collection dvd-box

   De periode van pepernoten, kerstkransjes en lekker wegkruipen op de bank is alweer bijna aangebroken en daarom heeft Warner Home Video een bijzondere The Best of Decade Collection uitgebracht. Argo, American Sniper, Gravity, Joker en Mad Max zijn enkele van de beste films van het afgelopen decennium en Totaal TV mag deze box vol topfilms drie keer weggeven.

  TV-TIP Mission: Impossible III

  Mission: Impossible III
  RTL 7 om 20:00 uur
  Geheim agent Ethan Hunt neemt niet meer actief deel aan missies, maar leidt nieuwe rekruten op. Hij wil een normaal leven opbouwen met zijn nieuwe liefde Julia, die niet op de hoogte is van zijn vroegere werkzaamheden. Ethans hulp wordt ingeroepen om de ontvoerde agente Lindsey uit de klauwen van de wapenhandelaar Davian te redden.

  TV-TIP Postcode Loterij Eén tegen 50

  Postcode Loterij Eén tegen 50
  RTL 4 om 20:00 uur
  Het programma bestaat al twintig jaar en is al vijf keer van omroep gewisseld. Caroline Tensen staat echter nog steeds aan het roer.

  Interview

  • The Undoing Hugh Grant

   Hugh Grant

   The Undoing

   Hugh Grant werd groot als de ietwat onhandige goedzak in een rits aan romantische komedies. Inmiddels kiest de onlangs zestig geworden acteur andere rollen, zoals in drama-miniserie The Undoing.
   Reacties0 reactie(s)