1. Tests

  Humax maakt online kijken makkelijk

  Twee jaar geleden testten we de Humax TV+ H3 online mediaspeler. Door de voortdurende updates is het nu tijd voor een nieuwe blik.
  Jarco Kriek
  23 mei 2018
  9
  comments 1
  Humax maakt online kijken makkelijk

  Aan de Humax TV+ H3 is uiterlijk niets gewijzigd. Daar is ook geen aanleiding voor. De vierkante mediaspeler ziet er fraai uit in wit met een bovenkant in houtlook. De aansluitmogelijkheden zijn tot een minimum beperkt. Aan de zijkant vinden we een USB 2.0 aansluiting voor een USB-stick of externe harde schijf aansluiten. Dit werkt probleemloos met alle door ons geteste sticks en harde schijven. Aan de achterzijde van het apparaat vinden we een HDMI 1.4 aansluiting, een netwerkaansluiting, de toevoer voor stroom via een externe adapter en een optische digitale geluidsuitgang. In de verpakking vinden we verder een afstandsbediening met de benodigde batterijen. Ook belangrijk is de flyer met informatie om het apparaat te registreren. Wie dat doet, maakt kans op een jaar lang gratis Netflix.

   

  Hardware

  Humax heeft ervoor gekozen om niets aan de hardware te wijzigen. Dat is vrij uniek in de markt van digitale televisie, want hoe vaak zien we niet dat apps in bijvoorbeeld Smart TV’s niet meer werken omdat de fabrikant oudere versies van het platform niet meer ondersteunt nadat hij nieuwere modellen op de markt heeft gebracht? Ditzelfde geldt bij veel online mediaspelers, meestal van Chinese makelij. Humax kiest voor een meer consumentenvriendelijke optie en steekt alle energie in het verbeteren van de software waar de TV+ H3 op functioneert. En natuurlijk het verbeteren van de apps, zodat deze blijven werken zonder dat gebruikers na bijvoorbeeld een jaar alweer een nieuwe versie van de speler moeten kopen.

   

  Processor

  Aan deze filosofie zitten natuurlijk ook nadelen. Wat betreft processorhardware hoeft het apparaat niet veel meer snelheid te hebben. De nog steeds gebruikte processor is de AMlogic S805 ARM Cortex A5. Hieraan gekoppeld is een DDR3 RAM-geheugen van 1GB. Het opslaggeheugen is 4GB, waarvan 2GB is vergrendeld voor het besturingssysteem en de software. De overige 2GB kan voor de installatie van apps worden gebruikt. Dat is ruim voldoende om alle relevante apps voor de Nederlandse markt te installeren. Het vasthouden aan de oude hardware heeft een belangrijk voordeel. Consumenten die de Humax TV+ H3 eerder hebben gekocht, hoeven hun mediaspeler alleen online van nieuwe software te voorzien. De mediaspeler detecteert zelf of er nieuwe software beschikbaar is. Nadeel is echter dat nieuwe technieken die meer rekenkracht of totaal andere hardware vereisen, niet op deze mediaspeler beschikbaar zijn. Denk hierbij aan 4K Ultra HD, HDR en HEVC/H.265. De Humax TV+ H3 werkt overigens op het besturingssysteem Android, dat bij veel online mediaspeler wordt gebruikt.

   

  Beeldkwaliteit

  Dit betekent overigens niet dat er aan beeldkwaliteit is ingeboet. De Humax TV+ H3 levert een prima beeld en kan content in 1080p HD-kwaliteit weergeven. Via het menu kunnen we zelf kiezen in welke beeldresolutie content weergegeven moet worden. In veel gevallen kan het beste voor de automatische stand gekozen worden.

   

  Eerste gebruik

  De Humax TV+ H3 is makkelijk in te stellen voor eerste gebruik dankzij een duidelijk stappenplan dat op de televisie wordt weergegeven. Neem wel de tijd voor dit proces. Er wordt namelijk gevraagd of er moet worden gekeken of er nieuwe software beschikbaar is. Ons advies is om deze stap niet over te slaan. De fabrikant brengt namelijk regelmatig nieuwe software voor de mediaspeler uit. Dit komt doordat de Nederlandse distributeur van Humax goed luistert naar de gebruikers van deze mediaspeler en dus snel komt met verbeteringen in de nieuwe software bij geconstateerde bugs of het implementeren van wensen. Is de mediaspeler eenmaal ingesteld voor gebruik, dan kunnen we rustig aan de slag gaan met het personaliseren van de mediaspeler.

   

  Apps

  Dit doen we door apps te installeren. De Humax appstore bestaat uit een Nederlands en een internationaal gedeelte. Dit geeft als voordeel dat apps niet door elkaar staan. Als we goed naar de beschikbare apps kijken, dan wordt direct duidelijk dat de TV+ H3 vooral gericht is op gebruik in Nederland. De belangrijkste Nederlandse video- en nieuwsapps zijn beschikbaar. Zo kunnen we de mediaspeler gebruiken voor de drie belangrijkste abonnementsdiensten van Nederland: Netflix, Videoland en NLziet (deze laatste dienst is drie maanden gratis te gebruiken voor kopers van de Humax TV+ H3). Via de TV+ H3 kunnen via NLziet eerder uitgezonden programma’s van NPO, RTL en Talpa TV tot 365 dagen reclamevrij worden teruggekeken. Ook kunnen van enkele tv-programma’s en series afleveringen tot zeven dagen vooruit bekeken worden. Live kijken via NLziet is op dit moment nog niet mogelijk met de speler, maar Humax gaat dit op termijn toevoegen. Hiervoor moet de NLziet-app eerst een update krijgen.

   

  NPO Start

  De gratis terugkijkdienst NPO Start kan momenteel nog niet worden gebruikt met de TV+ H3. De app is op dit moment in ontwikkeling. Wel is met de NPO afgesproken dat gebruikers van het oude platform Uitzending Gemist kunnen blijven gebruiken tot het moment dat de NPO Start app voor de TV+ H3 verschijnt. Opvallend is ook dat het terugkijkplatform KIJK van Talpa TV op de mediaspeler probleemloos werkt. Op andere online platforms werkt KIJK in de meeste gevallen niet meer.

   

  Kerkradio

  De Humax TV+ H3 is zoals eerder gezegd een gebruikersvriendelijk apparaatje. Ook ouderen kunnen de speler probleemloos gebruiken om lineaire tv met online content te combineren. Dat brengt ook voor deze leeftijdsgroep enkele voordelen met zich mee. Humax heeft bijvoorbeeld een app waarmee online en kosteloos naar kerkdiensten kan worden geluisterd en gekeken. Ook kunnen online tv- en radiozenders van regionale omroepen worden afgespeeld. Het nieuws is beschikbaar in tekst en beeld via bijvoorbeeld de NOS, Nu.nl en De Telegraaf. In totaal zijn er tientallen gratis apps beschikbaar waarbij Nederlandse content voorop staat. Natuurlijk moet er voor betaaldiensten als Netflix, Videoland en NLziet wel een abonnement worden afgesloten om via de gratis app te kunnen kijken.

   

  Kodi

  De Humax TV+ H3 is een volwaardige mediaspeler na installatie van de gratis Kodi-app. Op deze manier kan naar films, series, video’s, foto’s en muziek worden gekeken en geluisterd. Kodi is de meest gebruikte mediaspelersoftware ter wereld. Het biedt ook de mogelijkheid om zogeheten add-ons te installeren. Deze maken de online mogelijkheden van de TV+ H3 nog groter met talloze internationale online diensten. Ook wordt het mogelijk om online naar tienduizenden radiozenders uit de gehele wereld te luisteren. Daarom is de optische geluidsuitgang van de TV+ H3 een belangrijk pluspunt.

   

  Smart TV

  Ook voor Nederlanders met een oudere Smart TV die bepaalde apps niets meer ondersteunt is de Humax TV+ H3 een interessante aanschaf. Het enige wat nodig is, is een vrije HDMI-aansluiting. Een vaste ethernetaansluiting tussen de TV+ H3 en  de router verdient de voorkeur, maar de mediaspeler kan ook met de ingebouwde wifi draadloos op het thuisnetwerk aangesloten worden. Een ander voordeel is dat de speler HDMI-CEC ondersteunt. Hierdoor kan hij in de meeste gevallen ook via de afstandsbediening van de televisie bediend worden, en is de extra afstandsbediening van de mediaspeler niet nodig. Het bedienen van de TV+ H3 kan ook via tablet en smartphone. Voor het iOS- en Android-platform is hiervoor de app Humax Cast gratis beschikbaar.

   

  Beveiliging

  Sinds kort is de Humax TV+ H3 meer dan een online mediaspeler. Het is ook nog eens een beveiligingsunit. Als er cloud IPTV-camera’s van Humax in hetzelfde netwerk worden gebruikt, kunnen camerabeelden via de mediaspeler bekeken worden. Het voordeel van een cloud IPTV camera is dat beelden niet lokaal op een geheugenkaart in de camera worden opgeslagen, maar in de cloud. Ook als een inbreker de camera meeneemt, zijn de beelden dus altijd nog terug te kijken. Het terugkijken van eerdere opnames kan via de TV+ H3 of via andere apparaten als pc en tablet.

   

  Conclusie

  De Humax TV+ H3 blijft een aanrader. In de afgelopen periode is de functionaliteit uitgebreid, en deze nieuwe functies zijn ook beschikbaar voor consumenten die de mediaspeler in het verleden gekocht hebben. Wat betreft de beschikbare Nederlandse apps is deze mediaspeler een topper. Humax investeert veel aandacht en energie in het up-to-date houden van het online platform, en luistert goed naar ervaringen en wensen van kopers.

   

  De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Quantis Electronics, Eindhoven

  HumaxHumax TV+ H3mediaspelerSmart TVKodiNPO StartNLziet

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN DOWNTON ABBEY

   De bekende acteurs uit de populaire televisieserie over de Britse familie Crawley en hun bedienden keren terug voor de film. De succesvolle serie werd bekroond met onder andere drie Golden Globe Awards en vijftien Emmy Awards. Totaal TV mag vijf keer twee bioscoopkaartjes voor deze dramafilm weggeven.

  TV-TIP Wielrennen

  Wielrennen
  Eurosport 1 om 18:50 uur
  Team Jumbo-Visma staat vandaag met een begenadigd trio aan de start van de ploegentijdrit in Salinas de Torrevieja. Primoz Roglic werd derde in de Giro, terwijl Steven Kruijswijk naar dezelfde plek zwoegde in de Tour. Voor Robert Gesink wordt de Vuelta zijn enige grote ronde van het seizoen; hij zette een streep door een groot gedeelte van het seizoen door z'n val in Luik-Bastenaken-Luik.

  TV-TIP Twister

  Twister
  Veronica om 20:30 uur
  Bill en Jo Harding, een getrouwd stel, zijn tornadojagers. Ze fotograferen en bestuderen tornado's om in de toekomst mensen vlugger te kunnen waarschuwen. Maar wanneer Bill het tornadojagen opgeeft om weerman te worden, komen er barsten in het huwelijk. Net op het moment dat Bill met de echtscheidingspapieren naar Jo trekt, stuit Jo echter op enkele buitengewoon krachtige tornado's

  Interview

  • *

   Bert van Leeuwen

   Mannen in het wild

   Eén op de vier mannen tussen de veertig en zestig heeft last van een midlifecrisis. In Mannen in het wild neemt Bert van Leeuwen zes van hen mee op reis.
   Reacties0 reactie(s)