1. Tests

  Humax TV+ H3: Humax maakt elke televisie slim

  We kunnen er niet meer omheen: direct op de televisie tv-kijken via het internet. Voor kijkers zonder Smart TV kan Humax uitkomst bieden.
  Jarco Kriek
  8 september 2016
  10.0
  comments 3
  Humax TV+ H3: Humax maakt elke televisie slim

  We kunnen er niet meer omheen: direct op de televisie tv-kijken via het internet. Voor kijkers zonder Smart TV kan Humax uitkomst bieden.

   

  Nieuwe televisies beschikken standaard over de mogelijkheid om tv te kijken via het internet. Maar wat nu als uw televisie nog goed functioneert, maar niet over een Smart TV-internetplatform beschikt? Als uw televisie over een vrije HDMI-aansluiting beschikt maar geen ingebouwde mogelijkheden heeft voor Smart TV internettelevisie, zijn er diverse mogelijkheden om dit toch te krijgen.

   

  Google, Apple, Humax

  De goedkoopste en waarschijnlijk populairste mogelijkheid is de Google Chromecast. Voor veertig euro koop je dit apparaatje. Aan de lage prijs kleeft ook een nadeel: het apparaat kan alleen worden bediend met een tablet of smartphone. Op zich niet erg moeilijk, maar niet voor iedereen weggelegd. Een Apple TV mediaspeler biedt uitkomst voor de doelgroep die de Chromecast te ingewikkeld vindt. Nadeel is de hoge aanschafprijs en het internationale karakter van de beschikbare apps. Met de nieuwe TV+ H3 mediaspeler speelt Humax ook in op deze ontwikkeling tegen een aantrekkelijke prijs. Naast enkele internationale apps richt men zich hoofdzakelijk op Nederlandse content. Het doel is om voor het eind van 2016 het complete aanbod van Nederlandse video on demand en streamingdiensten op het apparaat te kunnen leveren tegen een prijs die tientallen euro's lager is dan die van Apple TV.

   

  Mooi design

  Het eerste wat opvalt aan de kleine vierkante Humax TV+ H3 is de elegante uitvoering in wit en hout. De fabrikant stelt dat naast lokale Nederlandse content ook het gebruiksgemak van het apparaat hoog in het vaandel staat. Dat is direct te zien aan de uitsluitmogelijkheden: alleen het hoogstnodige voor optimaal beeld en geluid is aanwezig. Zo zien we aan de achterzijde naast de HDMI-uitgang een optische digitale geluidsuitgang waarmee we de Humax TV+ H3 op een geluidinstallatie kunnen aansluiten. Als laatste zien we een netwerkaansluiting om het apparaatje met een kabel op de router van het huisnetwerk aan te sluiten. Dit kan echter ook draadloos via de ingebouwde wifi-mogelijkheid. Deze optie werkt goed en betrouwbaar: ook minder sterke wifi-signalen worden door de Humax TV+ H3 goed ontvangen. Omdat veel apps echter met een techniek werken waarbij de beeldkwaliteit wordt afgestemd op de kwaliteit en bandbreedte van de internetverbinding, raden wij altijd aan om waar mogelijk een bekabelde koppeling met de router te kiezen.

   

  Afstandsbediening

  Naast de internetmediaspeler vinden we in de verpakking een stroomadapter en de afstandsbediening met batterijen. Een HDMI-kabel wordt niet meegeleverd. De afstandsbediening is klein en ligt bijzonder prettig in de hand. Ook hier streeft Humax duidelijk naar een optimale gebruikvriendelijkheid. Alleen de toetsen die echt nodig zijn om het apparaat te bedienen zijn aanwezig.

   

  Eerste gebruik

  Het aansluiten en de eerste installatie van de Humax TV+ H3 is voor elke gebruiker zonder problemen uit te voeren. Als eerste kiezen we de gewenste menutaal van het apparaat. Daarna wordt automatisch gekeken of er een bekabelde internetverbinding is. Zo niet, dan kunnen we kiezen welke draadloze verbinding we tot stand willen brengen. Hierna wordt ons gevraagd om in te stemmen met het privacybeleid en de licentievoorwaarden van Humax. We moeten de hele tekst op het scherm voorbij scrollen tot de laatste regel in het beeld komt. Dan pas kunnen we op 'volgende' klikken. Hierna volgt het instellen van de gewenste tijdzone ('Nederland Europa') en locatie ('Amsterdam' voor Nederland). Als we daarna het veld 'selecteren' aanklikken, is de eerste installatie voltooid en kunnen we aan de slag.

   

  Nieuwe software

  Via een melding op het scherm laat Humax ons weten dat er nieuwe software voor de TV+ H3 beschikbaar is. Ons advies is om deze update direct te installeren. Humax brengt regelmatig nieuwe software uit die het gebruik van het apparaat verbetert. Ook dit gebeurt op een voor de gebruiker zeer makkelijke manier. Na de melding dat er nieuwe software beschikbaar is, wordt deze met één druk op de afstandsbediening geheel automatisch geïnstalleerd.

   

  Android mediaspeler

  De Humax TV+ H3 is eigenlijk een Android mediaspeler waar Humax een eigen platform en grafische schil omheen heeft gebouwd. Dat biedt voordelen voor de iets gevorderde gebruiker. Zo kunnen we via de USB-poort aan de zijkant van het apparaat zelf bestanden en mogelijkheden toevoegen. Op www.myhumax.info wordt uitleg gegeven hoe we Netflix via een USB-stick aan de functies van de Humax TV+ H3 kunnen toevoegen. Dit is nodig omdat Netflix de speler nog niet heeft gecertificeerd. De gesprekken hierover zijn in volle gang. In de tussentijd kunnen gebruikers via deze omweg zelf Netflix installeren en probleemloos programma's bekijken in perfecte HD-beeldkwaliteit. Op eenzelfde manier kan men Kodi (voorheen XBMC) op het apparaat installeren. Daarbij moet men wel even zelf aan de slag, omdat Humax hiervoor geen beschrijving verstrekt.

   

  Aan de slag

  Als we eenmaal in het beginscherm zijn, zien we een aantal apps die Humax heeft voorgeïnstalleerd. Het gaat hierbij om YouTube en Humax mediaspeler. Via de NL Store en Humax Store - voor respectievelijk de Nederlandse en internationale apps - kunnen we door het installeren van apps ons apparaat naar eigen inzicht personaliseren. In de NL Store vinden we op dit moment de apps van NPO, SBS KIJK, NOS Nieuws, NOS Sport, De Telegraaf, Nu.nl, Buienradar, Wikipedia en Art TV. In de Humax Store zijn internationale apps te downloaden. Dit zijn er achttien, waaronder de internetradio-app TuneIn en de terugkijk-apps van de Duitse publieke omroepen ARD en ZDF. Er is een intern opslaggeheugen van 2GB in het apparaat aanwezig. Dat is genoeg voor alle beschikbare apps, en zelfs dan is er nog meer dan voldoende ruimte over voor de installatie van toekomstig nieuwe apps. Ook bij de apps is de TV+ H3 weer uiterst gebruiksvriendelijk: er is geen account nodig om apps te installeren.

   

  NLziet

  Achter de schermen mochten we al een kijkje nemen en zagen we een goed functionerende NLziet app, die op korte termijn aan de NL Store wordt toegevoegd. Met NLziet kunnen vrijwel alle op NPO, RTL en SBS uitgezonden programma’s tot 365 dagen na uitzending zonder reclames worden teruggekeken. Hiervoor is wel een abonnement op NLziet nodig (acht euro per maand). Het is niet ondenkbaar dat ook diensten als Play van KPN en KNIPPR van T-Mobile worden toegevoegd. Ook wordt gekeken naar content van lokale en regionale zenders. De Humax TV+ H3 is ook ideaal voor gebruik op een tweede televisie in een kamer waar geen kabelaansluiting aanwezig is.

   

  Mediaspeler

  De Humax TV+ H3 een is een volwaardige mediaspeler waarmee we via DLNA ook video- foto- en muziekbestanden kunnen afspelen van opslagapparaten en NAS-servers in het eigen thuisnetwerk. Natuurlijk kunnen we ook bestanden van een USB-opslagapparaat direct via de mediaspeler bekijken. Eigenlijk is voor deze functie het installeren van Kodi niet nodig. Maar gebruikers die de moeite nemen om de weg te vinden in Kodi kunnen door installatie van zogeheten add-ons wel veel meer internetmogelijkheden op het beeldscherm toveren. Denk hierbij aan honderden tv-zenders van over de hele wereld. Ook kan men via stoutere add-ons naar nieuwe films en afleveringen van series kijken, zelfs met Nederlandse ondertiteling.

   

  Beeldkwaliteit

  De Humax TV+ H3 biedt een goede beeldkwaliteit. Via het menu zijn allerlei instellingen naar eigen inzicht te kiezen. Het apparaat biedt beeld tot 1080p Full HD en is dus niet geschikt voor Ultra HD. Soms is scrollen wat moeilijker omdat de afstandsbediening te snel reageert op een toetsdruk. Dan flitst hij te snel over een beeldicoon. Alle beschikbare apps zijn door Humax geoptimaliseerd voor gebruik op een televisiescherm, waardoor de beste beeldkwaliteit wordt bereikt. Tevens is er een gratis app beschikbaar voor Apple en Android tablets en smartphones. Hiermee kan de Humax TV+ H3 ook worden bediend. Handig is dat deze apps ook als virtueel toetsenbord en muis kunnen dienen wanneer we de webbrowser gebruiken.

   

  Snelle processor

  De Humax TV+ H3 beschikt over de relatief snelle Amlogic S805, ARM Cortex A5, Quad Core, 9000 DMIPS chipset. Hieraan gekoppeld is een 1 GB DDR3 geheugen. Er is 4GB opslaggeheugen beschikbaar, waarvan 2GB gereserveerd is voor apps. Hoewel het apparaat de HEVC/H265 techniek ondersteunt, kan alleen Full HD beeldkwaliteit worden weergegeven. De ethernetpoort heeft een maximale doorvoersnelheid van10/100Mbit.

   

  Conclusie

  Wie al een nieuwe Smart TV in huis heeft, kan de Humax TV+ H3 links laten leggen. Is de televisie al wat ouder of worden bepaalde Smart TV-mogelijkheden niet meer ondersteund, dan is dit apparaat een perfecte uitbreiding wat betreft op Nederland gerichte content. Humax maakt dan echt van elke televisie de nieuwste Smart TV, maar zonder de kosten van een geheel nieuwe tv.

   

  VERBRUIK EN OPSTART De Humax TV+ H3 gebruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf bedraagt het verbruik 7 watt.


  FIRMWARE We hebben de Humax TV+ H3 getest met softwareversie 1.06.20. Apparatuur beschikbaar gesteld door Quantis Electronics, Eindhoven.


  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Le Mans '66

   Win vijf keer een VIP-pakket van Le Mans 66

   Academy Award-winnaars Matt Damon en Christian Bale schitteren in Le Mans ‘66, gebaseerd op het merkwaardige waargebeurde verhaal van Ford tegen Ferarri. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket van dit actiedrama weggeven, met daarin een steelbook editie van Le Mans ’66, een poster én een Pathé Thuis kijkcode.

  TV-TIP Ambulance

  Ambulance
  RTL 5 om 19:23 uur
  Voor het vierde seizoen op rij tuffen we mee met Britse ambulancebroeders en -zusters. Deze keer is dat met de dames en heren van de North West Ambulance Service.

  TV-TIP Arbitrage

  Arbitrage
  RTL 7 om 20:29 uur
  Zakenman Robert Miller staat op het punt veel geld te verdienen met de verkoop van het bedrijf dat hij met zijn dochter runt. Met een beetje creatief boekhouden heeft hij een miljoenenschuld weggemoffeld. Wanneer hij een weekendje weggaat met zijn minnares, gaat het mis: bij een verkeersongeluk komt zij om het leven. Miller vlucht en krijgt rechercheur Bryer achter zich aan.

  Interview

  • LEGO MASTERS is vanaf 11 april te zien bij RTL 4

   Ruben Nicolai

   Lego Masters

   In LEGO MASTERS worden duo’s uitgedaagd met bijzondere LEGO opdrachten die ze binnen een bepaald aantal uur moeten volbrengen. De presentatie is in handen van Kürt Rogiers en Ruben Nicolai.
   Reacties0 reactie(s)