1. Tests

  Illusion M2S: Handig klein voor op de camping

  Een schoteltje en satellietontvanger meenemen is zeker een optie, en dan liefst alles zo klein mogelijk. Nieuw is de Illusion M2S, een compact ontvangertje van Spaanse makelij.
  23 december 2015
  0.0
  comments 0
  Illusion M2S: Handig klein voor op de camping

  Nu de zomer nadert, gaat de schotelliefhebber nadenken over ontvangst op de vakantiestek. Houden we ons bezig met de omgeving en cultuur, of willen we toch nog graag de herhaling van GTST of het Nederlands nieuws zien? Een schoteltje en satellietontvanger meenemen is zeker een optie, en dan liefst alles zo klein mogelijk. TVSatellite besprak in de afgelopen nummers al de kleine 12 volts-ontvangers van Grundig en Adimo. Ook nieuw is de Illusion M2S, een compact ontvangertje van Spaanse makelij.

   

  De doos van de Illusion M2S is al erg klein, dus dat belooft wat. Bij het openen verschijnt een ontvangertje met afmetingen van 19 x 3 x 14 cm, dat veel weg heeft van een modem of router. Er is ook een voetje meegeleverd, zodat de ontvanger óf horizontaal óf verticaal geplaatst kan worden. Aan de voorzijde is een aan/uit-knop en een pijltje omhoog en omlaag, plus een ledje dat aangeeft dat het apparaat in- of uitgeschakeld is.De Illusion zou mooi ergens uit het zicht op de grond of in een kastje kunnen staan, maar helaas kan hij dan niet meer bediend worden met de afstandsbediening. Er is geen optie om een ‘infraroodmuis’ aan te sluiten, zoals bij eerder geteste campingontvangers. De Illusion moet dus direct zicht hebben op de afstandsbediening.

   

  Aan de achterzijde van de ontvanger is ruimte voor twee scartaansluitingen (tv en video). Verder is er een optische digitale audio-uitgang en één LNB ingang. Tot slot uiteraard de aansluiting voor de 12 volts-voeding. Het is wel duidelijk dat de Illusion een minimaal aantal aansluitingen heeft, maar voor gebruik in de caravan of op de boot wordt er niets gemist. De reguliere tulpuitgangen zijn in principe niet nodig, omdat via de scart hetzelfde signaal kan worden gekregen. Een LNB-doorlus wordt over het algemeen niet zo vaak gebruikt. Door deze weg te laten is ruimtewinst behaald, zodat de ontvanger lekker compact is geworden. Wat wel handig kan zijn is een RS232 data-aansluiting, en die is dan ook gewoon aanwezig. Niet achterop, maar aan de zijkant. Aan de andere zijkant zit de gleuf van de kaartlezer.

   

  De handleiding is minimaal. Het is een uitklapbare kaart, waarin met screenshots de mogelijkheden besproken worden. In principe is er voor een simpele ontvanger geen dik handboek nodig, maar de handleiding van de Illusion is alleen maar Spaanstalig. Dat is voor de gemiddelde Nederlander toch wel een beetje onbruikbaar. We leggen hem weg, sluiten de boel aan en gaan dan maar zelf op ontdekkingsreis...

   

  Eerste indruk

  De scart-, LNB- en 12 volts-adapterkabel zijn vlot aangesloten. De kaartlezer is van het type multi-CAS en ondersteunt ook SECA; het codeersysteem dat wordt gebruikt door CanalDigitaal. We plaatsen de CanalDigitaal-smartcard in de gleuf (het is even puzzelen aan welke kant de contactpuntjes moeten zitten) en starten de ontvanger op. Er is meteen beeld op de Nederlandse zenders. Aspirant kopers moeten zich wel realiseren dat het hier om een kaartlezer gaat zonder officiële SECA-licentie. Mocht CanalDigitaal in de toekomst besluiten om iets aan de codering te veranderen, dan is ontvangst van de Nederlandse zenders met de Illusion M2S niet meer gegarandeerd. De eigenaar is dan afhankelijk van de fabrikant, die hiervoor een software-update zal moeten uitbrengen.

   

  Standaard is er een Astra1-zenderlijst aanwezig. De informatiebalk toont tijdens het zappen zoals gebruikelijk de EPG- en frequentiegegevens. Door op de EPG-toets te drukken verschijnt er een duidelijke beschrijving van het programma dat nu bezig is en wat daarna volgt (Now/Next-informatie). Opvragen van een weekoverzicht, iets wat in principe bij de Duitse zenders beschikbaar is, is niet mogelijk. Een speciale info-toets geeft een scherm met de aanwezige PID’s van het kanaal.

   

  Er kunnen maximaal 4000 zenders opgeslagen worden. Dat is, vergeleken met andere satellietontvangers, vrij veel. Achter de OK-toets zit de zenderlijst. Hier is te groeperen op alfabet, satelliet, provider, etc. Via de favorietentoetsen (links en rechts) is over te schakelen naar de gewenste zelfgemaakte kanalenlijst. Er kunnen maximaal acht favorietenlijsten geprogrammeerd worden. Helaas blijft het onduidelijk hoe en óf het mogelijk is om zenders in een favorietenlijst te verplaatsen. Het lijkt er op dat de gebruiker de zenders alleen direct in een goede volgorde vanuit de zaplijst in de favorietenlijst kan plaatsen. In de standaard zaplijst is het verplaatsen van kanalen wél mogelijk. Wellicht dat dit in nieuwere softwareversies verbeterd kan worden. Op de website http:// www.illusionsat.com/ is de nieuwste firmware te downloaden, en deze kan via een nulmodemkabel in de ontvanger worden geplaatst plaatsen.

   

  Dagelijks gebruik

  De ontvanger komt direct uit de stand-by. Ook zapt hij prima. Toch blijkt het af en toe voor te komen dat een Nederlandse zender zwart beeld geeft. Even heen en weer schakelen resulteert dan alsnog in beeld. Ook geeft de signaalmeter in de zapbalk continu aan dat het signaal maar zo’n 50% is. Heel af en toe verschijnt er dan een ‘no signal’ balkje. Vreemd, want het signaal hoort gewoon goed te zijn, en de meter in het menu slaat tot 95% uit. Om dit te checken vervangen we de Illusion door een Dreambox (die bekend staat om zijn niet al te gevoelige tuner). Deze ontvanger geeft op dezelfde transponder een signaalsterkte van 84% aan. Aan het signaal dat de ontvanger ingaat kan het dus niet liggen; we moeten niet te zwaar tillen aan de schijnbaar verontrustende waarden van de signaalmeter in de Illusion. Goed om te weten als we straks onze kampeerschotel gaan uitrichten.

   

  Teletekst wordt alleen in VBI-mode doorgegeven. De pagina’s kunnen dus bekeken worden via de teletekst-decoder van de televisie, maar alleen als deze daarover beschikt natuurlijk. De pagina’s worden keurig weergegeven, zonder fouten.

   

  In het menu zijn verschillende taalinstellingen vast te leggen. De taal van het menu is aan te passen, maar helaas staat er geen Nederlands tussen. Datzelfde geldt voor het land en plaats. De eerste en tweede keuze voor audiotracks kan wel op ‘Dutch’ worden gezet.

   

  Het zoeken naar nieuwe kanalen gaat eenvoudig. In het zoekmenu kunnen verschillende satellieten aangevinkt worden. Als er een schotel met motor of DiSEqC-switch is aangesloten, zal de ontvanger alle aangegeven satellieten afgaan. De gebruiker heeft keuze uit drie zoekmogelijkheden: ‘new’, ‘update’ en ‘blind’. De eerste twee opties duren zo’n zes minuten, de laatste 19 minuten. Met ‘blind’ zoekt de ontvanger door middel van ‘blind search’ echt alle frequenties af, en kijkt niet naar de voorgeprogrammeerde transponders. Dit is handig wanneer straks de analoge zenderruimte op de satellieten gebruikt gaat worden voor digitale uitzendingen. De kans bestaat dat die zenders alleen gevonden worden met de ‘blind’ optie, totdat de transponderlijst bijgewerkt wordt (zie ook het artikel ‘Het gemak van blind search’ in TVSatellite nr. 6/2007).

   

  De Illusion kan communiceren met schotelinstallaties via DiSEqC 1.0, 1.1 en 1.2. Bovendien is er ondersteuning voor GoTo X en GoTo City. Met een motor aan de schotel die dit protocol ondersteunt, is het veel eenvoudiger om de schotel snel goed uit te richten. Het instellen van satellieten is dan niet meer nodig. Handig voor op de camping!

   

  Conclusie

  De Illusion M2S is zeer compact en daarmee aantrekkelijk voor de camping en slaapkamer. Het feit dat de (niet gelicenceerde) interne kaartlezer gebruikt kan worden voor het Nederlandstalig satellietpakket, maakt satellietontvangst erg goedkoop: aanschaf van een Common Interface-module is hierdoor niet nodig. Bij zwart beeld op een Nederlands gecodeerd kanaal even heen en weer zappen moet voor lief genomen worden en support in de Nederlandse taal ontbreekt volledig. Een schotel-newbie duikt met alleen een Spaanse handleiding in een zeer diepe zee, en dat is niet aan te raden. Maar voor wie genoeg ervaring heeft, is de Illusion M2S een zeer voordelig ontvangertje voor op de camping en/of slaap-/hobbykamer.

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Champions League

  UEFA Champions League
  Ziggo Sport Select om 20:00 uur
  Slaagt Ajax er vanavond in om, na het gelijkspel van vorige week, in de Johan Cruijff Arena af te rekenen met het lang niet malse Standard Luik, dan rest de Amsterdammers nog één tweeluik op weg naar de Champions League. Het zal vást niet zo simpel gaan als in de duels met Sturm Graz.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD PICNIC AT HANGING ROCK

   In 1900 maakt een groep schoolmeisjes een dagtocht naar het donkere, broeierige Hanging Rock. Tijdens de picknick verdwijnen drie meisjes en hun gouvernante in de Australische bush. Deze miniserie naar de roman van Joan Lindsay verschijnt 25 september op dvd en via lumiereseries.com streaming vanaf 18 september: Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.

  TV-TIP Say Yes to the Dress: Benelux

  Say Yes to the Dress: Benelux
  TLC om 20:30 uur
  Meteen na Say Yes To the Dress UK volgt Fred van Leer met de Benelux-editie. De traanklieren zitten niet verstopt bij de stylist, maar de verhalen van de koppels zijn dan ook niet mis dit seizoen. Peggy (40) werd op haar 16de uitgehuwelijkt in Syrië en trouwt nu eindelijk met iemand van eigen keuze.