Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Internet via wifi én stopcontact: win-win

  Devolo levert al jaren Powerline-adapters voor internet via het stopcontact. De nieuwste set combineert Powerline met naadloze wifi.
  Gijsbert de Fokkert
  18 december 2020
  8
  comments 1
  Internet via wifi én stopcontact: win-win

  Internet is nu belangrijker dan ooit. Zeker nu het thuiswerken toeneemt, is een goede internetverbinding door het hele huis van groot belang. En het aanleggen van tientallen meters netwerkkabel door het hele huis is natuurlijk de minst aantrekkelijke oplossing. Draadloos, dus wifi, is in de meeste woningen de manier om internet te gebruiken. Of het nu op de laptop, tablet, smartphone, mediaspeler of een ander apparaat is dat met het internet kan worden verbonden.

   

  Poweline én mesh

  Maar het wifisignaal van de meeste internetmodems en routers is onvoldoende om de hele woning van stabiel en snel internet te voorzien. Om echt in elk gaatje van de woning een goede internetverbinding te realiseren worden vaak Powerline-adapters gebruikt: apparaatjes die de elektriciteitskabels in huis gebruiken voor het doorgeven van het internetsignaal. De specialist op dit gebied is de Duitse fabrikant Devolo. De jarenlange kennis met Powerline-adapters wordt gecombineerd met de draadloze mesh-techniek in de nieuwe Magic 2 Wifi Next.

   

  Tweede generatie

  De Magic 2 Wifi Next is vanzelfsprekend de opvolger van de Magic 2 Wifi. En we kunnen vast verklappen dat de Magic 2 Wifi Next inderdaad de beste keuze is voor wie nu een Powerline-adapter van Devolo wil kopen. Maar voor consumenten die de 'oude' Magic 2 Wifi op dit moment gebruiken, zijn de verbeteringen te klein om de aanschafprijs van bijna driehonderd euro voor de starterkit te rechtvaardigen. Maar wat zijn die verbeteringen eigenlijk?

   

  Chipset

  Het belangrijkste is de nieuwe chipset. Hierdoor zijn hogere internetsnelheden mogelijk. Daarnaast is de mesh-techniek verbeterd. Dit betekent dat de Magic 2 Wifi Next nog beter automatisch de beste adapter met de draadloze apparaten verbindt om de hoogste internetsnelheid te leveren. Door de chipset en verbeterde interne antennes is de behuizing van de Magic 2 Wifi Next wel iets groter geworden dan die van zijn voorganger.

   

  Verpakking

  In de verpakking vinden we naast de centrale Powerline-adapter, die we zo dicht mogelijk bij het internetmodem moeten plaatsen, ook twee wifi-adapters. Deze zetten we op strategisch gekozen plekken in de woning. In het ideale geval zijn er twee stopcontacten te vinden die samen kunnen zorgen voor dekking in de hele woning. Is de woning te groot, dan is er altijd de mogelijkheid om er een of meer adapters los bij te kopen. Echt goedkoop zijn deze niet: per stuk kosten ze al snel meer dan honderd euro. In de verpakking vinden we naast wat documenten alleen een korte, witte netwerkkabel. Omdat zowel de Powerline-adapter als de wifi-adapters direct in het stopcontact worden gestoken, zijn er verder geen stroomadapters nodig.

   

  Installatie

  Het installeren van Magic 2 Wifi Next is kinderspel. Als eerste steken we de twee wifi-adapters op de vooraf gekozen plekken in het stopcontact. Bij beide adapters wachten we tot het led-lampje wit gaat branden voordat we de volgende stap gaan zetten. Als dat het geval is, sluiten we de Powerline-adapter aan. Dit doen we zo dicht mogelijk bij de internetmodem. De voorkeur gaat uit naar hetzelfde stroompunt als de modem. Denk er daarbij wel aan dat een Powerline-adapter direct in het stopcontact moet worden gestoken, en dus niet in een verlengsnoer of stekkerdoos met meerdere aansluitpunten. Met de meegeleverde netwerkkabel verbinden we de internetmodem met de Powerline-adapter.

   

  Devolo-app

  Tijdens ons installatieproces gebruiken we de Devolo-app voor tablet of smartphone om alle adapters met elkaar te verbinden. Wie liever de computer wil gebruiken, kan ook een speciale tool voor Windows en Mac computers gebruiken. Als alle adapters goed met elkaar verbonden zijn, is het nieuwe wifi-netwerk in de woning operationeel. Met dezelfde app en tool kunnen we nu ook de instellingen van het nieuwe netwerk bekijken en aanpassen.

   

  Beveiliging

  Thuiswerken – maar eigenlijk alles wat we doen via een draadloze internetverbinding – vereist een sterke beveiliging van het signaal. Op dit punt scoort de Magic 2 Wifi Next goed. De wifi-verbinding is zowel met de coderingtechnieken WPA2 als WPA3 te beveiligen. Onze voorkeur heeft natuurlijk WPA3, maar niet alle hardware – vooral oudere apparaten – ondersteunt deze beveiligingstechniek. Voor gasten kan een speciaal gastnetwerk worden aangemaakt. Hierdoor blijft ons privénetwerk voor hen afgesloten, maar kunnen ze toch binnen de woning op bijvoorbeeld tablet of telefoon van internet gebruikmaken. De Magic 2 Wifi Next biedt ook binnen het gezin meer veiligheid. Er zijn diverse instellingen om het internetgedrag van de apparaten van kinderen te monitoren. Denk hierbij aan het afschermen van sommige websites en het limiteren van de tijd dat een bepaald apparaat met het mag zijn verbonden.

   

  Snelheid

  De Magic 2 Wifi Next is sneller dan zijn voorganger. Dat is een groot verbeterpunt, zeker als gebruik wordt gemaakt van gigabit-internet via kabel of glasvezel. De Magic 2 Wifi Next is een zogeheten AC1200 systeem. Dit houdt in dat via 2,4 GHz een maximale internetsnelheid van 300 Mbps gehaald kan worden. In de 5 GHz frequentieband bedraagt de maximale snelheid 867 Mbps. Apparaten die beide frequentiebanden kunnen bundelen, komen dus op een maximale snelheid van bijna 1200 Mbps uit. Let wel: dit is in de meest optimale situatie. In de praktijk blijkt in de meeste situaties dat de uiteindelijk geleverde snelheid minder hoog is.

   

  Niet alleen wifi

  Een groot voordeel van de wifi-adapters is dat ze elk twee LAN-poorten hebben. In een kamer waar een wifi-adapter aanwezig is, kan dus bijvoorbeeld een Smart TV-internettelevisie eenvoudig met een kabel op het internet worden aangesloten. De LAN-poorten zijn ook handig voor oudere computers die niet over wifi beschikken. Deze kunnen gewoon bekabeld gebruikt worden. Eigenlijk is de aanleg van netwerkkabels in huis helemaal niet meer nodig bij gebruik van dit systeem.

   

  De praktijk

  In onze testopstelling hebben we de Magic 2 Wifi Next gedurende enige tijd probleemloos kunnen gebruiken. Door de hele woning was een goed, stabiel, en vooral snel wifi-signaal beschikbaar. Bij gebruik van een 500Mbps internetverbinding van Ziggo was in de hele woning draadloos een internetsnelheid van minimaal 375 Mbps beschikbaar. Het is wel van groot belang om de aansluitpunten voor de wifi-adapters optimaal te kiezen. Een minpunt is dat de toch al forse adapters door het gebruik van de nieuwe chipset nog wat groter zijn geworden. Als een stopcontact plek voor twee stekkers heeft, kan na het plaatsen van de adapter het andere aansluitpunt niet meer gebruikt worden. Daar staat wel weer tegenover dat in de adapters zelf een weer een aansluitpunt voor een ander elektrisch apparaat aanwezig is.

   

  Conclusie

  De Magic 2 Wifi Next is een van de vele mesh-systemen die op dit moment verkrijgbaar zijn. Ondanks de stevige prijsstelling is dit systeem zijn geld meer dan waard. Al is het natuurlijk een persoonlijke voorkeur welke mesh-oplossing gekocht wordt. De beveiliging van het apparaat is in orde, en het automatisch overschakelen van de ene naar de andere adapter verloopt probleemloos. Wie kiest voor een Powerline-oplossing heeft aan deze starterkit daarom een goede oplossing.

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Star Trek Picard

   Veertien jaar nadat de illustere kapitein Jean-Luc Picard met pensioen ging bij Starfleet, is Patrick Stewart terug om zijn werkzaamheden te hervatten. Na de vernietiging van de planeet Romulus gaat Picard op onderzoek uit om een reeks mysterieuze gebeurtenissen uit zijn verleden op te lossen. Totaal TV mag vijf keer de dvd van het eerste seizoen van deze sci-fi-serie weggeven.

  TV-TIP Deze quiz is voor jou

  Deze quiz is voor jou
  SBS6 om 20:00 uur
  Het tweede seizoen krijgt een noodzakelijke corona make-over. Mensen worden nu thuis verrast door Linda de Mol.

  TV-TIP Postcode Loterij Eén tegen 50

  Postcode Loterij Eén tegen 50
  RTL 4 om 20:07 uur
  Het was bedoeld als tijdelijke noodgreep, maar Caroline Tensen staat nog steeds tegenover een halfvolle tribune.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   10 voor taal

   SBS6 steekt na twaalf jaar 10 voor Taal in een nieuwe jas. Met de nodige humor test Harm Edens zijn bekende kandidaten op hun kennis van de Nederlandse taal.
   Reacties0 reactie(s)