1. Tests

  Inverto IDL 5550S Scena 5: De schoonheid van HDTV

  De IDL 5550S – Inverto’s satellietontvanger uit de nieuwe Scena 5 serie - kan DVB-S2 en MPEG4 aan. In de CDS/TVV-uitvoering is hij helemaal klaar voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen.
  Jarco Kriek
  4 maart 2016
  0.0
  comments 3
  Inverto IDL 5550S Scena 5: De schoonheid van HDTV

  Inverto was één van de pioniers op het gebied van HDTV via de satelliet. De IDL 5000 HD was enkele jaren geleden de eerste HDTV-ontvanger uit Luxemburg. De IDL 5550S – Inverto’s satellietontvanger uit de nieuwe Scena 5 serie - is de opvolger, die DVB-S2 en MPEG4 aankan. In de CDS/TVV-uitvoering is hij helemaal klaar voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen.

   

  Wat kan de Inverto Scena 5?

  Als we de Scena5 uit zijn doos bevrijden zijn we verrast. Er worden niet alleen veel accessoires meegeleverd -  zoals een HDMI en scartkabel - maar ook een plastic steun waarmee we de Scena 5 rechtop kunnen zetten. Daarnaast een zeer uitgebreide handleiding, onder andere in de Nederlandse taal. Allemaal leuk en aardig, maar het meest verrast zijn we door het mooie uiterlijk van de Scena 5. Deze Inverto voelt weer eens als een échte ontvanger aan: lekker zwaar, met voor de verandering eens geen ‘el cheapo’ plastic behuizing. Het toch al zeer fraaie uiterlijk van de ontvanger wordt helemaal afgemaakt door een tien posities groot VFD-display waarop zendernaam te zien is.

   

  Als we naar de mogelijkheden van de Scena 5 kijken, zien we dat hij beschikt over één DVB-S2 tuner. Deze ligt, om ruimte te besparen, plat in de ontvanger. Wel even opletten bij het aansluiten van de LNB. Met de ontvanger kunnen we SD en HD kanalen bekijken, maar ook opnemen. Hiervoor is een USB-aansluiting aanwezig aan de voorzijde én achterzijde van de Scena 5. In het menu kunnen we kiezen welke USB-aansluiting we willen activeren. We kunnen zowel een USB-stick als een externe harde schijf aansluiten. Deze dient dan wel FAT32 geformatteerd te zijn. De grotere opgenomen bestanden worden door de Scena 5 in stukjes gehakt. Verder kunnen we ook Linux EXT2 en EXT3 gebruiken, dat wel grotere bestanden aan kan, maar weer niet te gebruiken is in combinatie met Windows. Opnemen gaat goed. Voor HDTV-opnamen is, vanwege de snelheid, wel een harde schijf aan te raden. Niet alleen opgenomen bestanden, maar ook MP3-muziek en JPEG-fotobestanden kunnen via USB worden afgespeeld. Zelfs filmbestanden als DivX, Xvid, H.264 en VOB (DVD films) kunnen zonder problemen door de Scena5 worden afgespeeld vanaf een externe harde schijf.

   

  Ook wat betreft DiSEqC-functies hebben we niets te klagen. Alle protocollen, inclusief USALS, worden ondersteund. Men kan tot 32 LNB’s op de Scena 5 aansluiten. Ook het door FTA (het moederbedrijf van Inverto) op de markt gebrachte Unicable LNB systeem wordt door de Scena 5 ondersteund. Om naar gecodeerde televisieprogramma’s te kunnen kijken zijn twee Common Interface-sloten aanwezig. Tijdens onze testen ontdekten we geen grote problemen met de CI-handling. De smartcards van zowel CanalDigitaal als TV Vlaanderen werden, zelfs als beiden tegelijk gebruikt werden, zonder problemen herkend. Ook alle gangbare CI-modules werkten goed in de Scena 5, al gaat onze persoonlijke voorkeur ook dit keer weer uit naar de zeer goed werkende PowerCam CI.

   

  Hoe werkt de Inverto Scena 5?

  Gemak dient de mens, moet men bij Inverto gedacht hebben. Daarom bezit de Scena 5 - hoewel hij niet door CanalDigitaal en TV Vlaanderen gecertificeerd is - over fastscan en MediaHighway (MHW) EPG. Dat betekent dat de Nederlandse en Vlaamse kijker direct alle zenders die door deze providers worden aangeboden in de goede volgorde in de ontvanger geplaatst krijgt. Voor de toekomstige Waalse provider TéléSat is de fastscan van de Scena 5 ook al voorbereid. De MediaHighway EPG geeft zenderinformatie tot ongeveer twee dagen vooruit. Ook bij de via Astra3 uitgezonden kanalen van beide providers werkt de EPG goed. Bij de Duitse zenders, die gebruik maken van de standaard DVB EPG, kan men tot zeven dagen vooruit kijken. We moeten hier wel bij opmerken dat de MediaHighway EPG in de Scena 5 een emulatie is, en dat de toekomstige werking niet gegarandeerd kan worden. Voor de HD-kanalen gaat CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruik maken van de NagraGuide EPG, en die kan niet worden weergegeven door de Scena 5. Hierdoor is er slechts informatie over het huidige en het volgende programma op de HD-kanalen beschikbaar (now/next).

   

  Het zappen gaat snel. Tussen ongecodeerde kanalen is er binnen een halve seconde beeld. Bij gecodeerde kanalen wordt de zapsnelheid mede bepaald door de gebruikte CI-module, maar met de PowerCam CI zagen we bijna geen vertraging ten opzichte van de ongecodeerde kanalen. Het zappen van een SD naar HD-kanaal en visa versa duurt even wat langer, maar dat is bij zowat elke HDTV-ontvanger het geval. De gangbare LNB’s werken zonder problemen. Ook de DUO LNB werkt goed, en met een multisat LNB-installatie als de TechniSat Multytenne constateerden we evenmin problemen. De Invacom flens-LNB op onze Gregorian schotelinstallatie werd echter niet goed aangestuurd door de Scena 5, waardoor slechts een beperkt aantal kanalen kon worden ingelezen. Overigens is dit in Nederland een niet al te veel gebruikte LNB.

   

  De beeldkwaliteit van de Scena 5 is goed. Ook SD kanalen worden via HDMI in fraaie kwaliteit weergegeven, bij voorkeur in 576p of 720p beeldformaat. En kijken naar HDTV-zenders gaat zoals je van een HD-ontvanger mag verwachten. Alles wordt tot in het kleinste detail weergegeven. Bij de laatste firmware wordt zelfs het HD-kanaal van ITV op Astra2 goed zichtbaar gemaakt, en dat kan zeker niet elke HD-ontvanger op dit moment.

   

  Enige kritiek hebben we op de PVR-mogelijkheden van de Scena 5. Deze zijn te beperkt om hem een serieuze PVR-ontvanger te noemen. De Scena 5 beschikt slechts over één tuner. Als we een zender opnemen kunnen we niet naar een andere zender kijken, ook niet als deze op dezelfde transponder wordt uitgezonden. Dit is gedaan om problemen bij het opnemen te voorkomen: de opgenomen programma’s kunnen hierdoor altijd automatisch ongecodeerd op de harde schijf worden opgenomen. Er wordt opgenomen in TS-stream, dat gemakkelijk via de pc naar een dvd gebrand kan worden. Wel kunnen we terwijl we opnemen naar een eerder opgenomen bestand kijken. Hiervoor is wel een snelle harde schijf met voldoende cache nodig.

   

  De gebruikte tuner in de Scena 5 is erg gevoelig. Niet alleen bij in DVB-S uitgezonden zenders - zo kunnen op de Atlantic Bird-satelliet (5 graden west) de Contact Radio zenders worden ingelezen - maar vooral ook bij DVB-S2 uitgezonden signalen. Daar kan men in de QPSK-modus al signalen met een symbolrate van 3000 Mbps inlezen. In de 8PSK modus kan dit vanaf 4000 Mbps. Hierin is de Scena 5 een uitzondering. Op de NSS7-satelliet op 22 graden west kunnen we dit goed uittesten op de frequentie 11162 MHz, horizontaal, DVB-S2 – QPSK, symbolrate 3404, FEC 5/6. Daar zijn twee webcams te zien van het Amerikaanse Huntington Beach. Met de meeste huidige HDTV-ontvangers kan deze transponder niet worden ingelezen.

   

  De menustructuur is zeer overzichtelijk. Ook de persoonlijke planner, voor PVR-doeleinden, is erg gebruiksvriendelijk. Hetzelfde kunnen we zeggen over de EPG, EPG-informatie en informatiebalk. In het menu kunnen diverse zaken naar eigen voorkeur worden ingesteld. Daarbij hoort ook de lettergrootte van de EPG: een belangrijke optie voor veel gebruikers. Historiediepte kan tot vijf zenders diep worden ingesteld. Met één druk op een knop van de afstandsbediening – die overigens erg fraai is en goed werkt – kunnen we zappen tussen de laatstgekozen zenders. Bij de kleur van het menu kunnen we kiezen uit drie menukleuren. Ook kunnen we instellen hoe de ontvanger na standby weer opstart. De menustructuur van de Scena 5 is overigens gelijk aan die van de Inverto IDL 7000 PVR.

   

  Het installeren van de laatste firmware in de Scena 5 is heel makkelijk. Dit gaat via de satelliet. Men kan in het menu instellen of de ontvanger zelf zonder enige aankondiging de nieuwe firmware installeert, of dat men eerst - via een envelop-icoon op het scherm – op de hoogte wil worden gebracht van de beschikbaarheid van nieuwe firmware. Ook is het mogelijk om via USB nieuwe firmware in de ontvanger plaatsen. We zetten daarvoor de firmware op een USB-stick, doen hem in de ontvanger en houden tijdens het opstarten van de ontvanger de ‘+’-toets ingedrukt. De update start automatisch.

   

  Conclusie

  Schoonheid. Dat is het woord dat zich bij de Scena 5 direct aan de gebruiker opdringt. Schitterende beeldkwaliteit en een fraai vormgegeven ontvanger. Jammer dat de PVR-mogelijkheden beperkt zijn, maar voor de rest niets dan lof voor de Inverto Scena 5.

  Reacties

 1. TV-TIP Noddy, de detective

  Noddy, de detective
  NPO 3 om 14:15 uur
  In Speelgoedland is er altijd wel iets geks aan de hand, maar Noddy en zijn hond Bumpy lossen in deze animatieserie alle stinkende zaakjes op. Ook weer in deze aflevering, waarin de Durfdal Durfallen Race bijna van start gaat en blijkt dat een belangrijk onderdeel gebroken is...

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTJES INSTANT FAMILY

   Als Pete (Mark Wahlberg) en Ellie (Rose Byrne) een gezin willen stichten, komen ze in de wereld van adoptie terecht. Wanneer ze de rebelse vijftienjarige Lizzy en haar jongere broer en zus leren kennen, krijgt het stel onverwacht in één keer drie kinderen. Dit brengt niet alleen moeilijke situaties met zich mee maar ook grappige en ontroerende momenten. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Rhys Jones's wildlife patrol

  Rhys Jones's wildlife patrol
  Een om 16:20 uur
  Reptielfluisteraar en bioloog Rhys Jones tackelt op wetenschappelijke wijze beestachtige misstanden om de 5000 inheemse wezens die Wales rijk is te beschermen tegen het kwaad. In deze eerste aflevering wordt dokter Jones opgeroepen voor zijn grootste zaak tot nu toe: de illegale smokkel van neushoornhoorn.

  Interview