1. Tests

  Inverto IDL 7000 PVR: Bijna perfect

  De Inverto IDL 7000 PVR satellietontvanger is de eerste ontvanger die volledig overweg kan met de nieuwe Unicable LNB en biedt daarmee een extra stuk aansluitgemak.
  28 januari 2016
  0.0
  comments 0
  Inverto IDL 7000 PVR: Bijna perfect

  Zelden hebben we een ontvanger zo compleet aangeleverd gekregen als dit keer. We ontvingen niet alleen een ontvanger voor de test, maar ook een speciale LNB en zelfs een Common Interface van Aston. Als de importeur de moeite neemt om dat alles me te sturen, moet er wel iets speciaals aan de hand zijn.

   

  De ontvanger waar we het over hebben is de Inverto IDL 7000 PVR; een zogeheten twin ontvanger met harddisk. We kunnen dus één zender opnemen en tegelijkertijd een andere zender kijken. Sterker nog, we kunnen twéé zenders opnemen en een derde zender kijken. De enige beperking is dat er voor de opnames en het kijken maximaal twee frequenties beschikbaar zijn. Het is per slot van rekening een twin ontvanger.

   

  Unicable

  Om maximaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden van de ontvanger adviseert de fabrikant een Aston dual-CAM te gebruiken voor gecodeerde kanalen, dus ook voor de Nederlandse zenders. Dat verklaart dus waarom we de CAM bijgesloten vonden. Blijft alleen nog het mysterie van de LNB. Als we een twin ontvanger hebben, willen we natuurlijk ook een twin-LNB gebruiken. Toch heeft de bijgeleverde LNB maar één aansluiting. Als we wat beter kijken zien we meteen wat er zo speciaal aan deze LNB is: het is een zogeheten Unicable-LNB. Op deze speciale LNB kunnen in totaal vier ontvangers aangesloten worden met maar één coaxkabel. In dit geval kunnen we dus gewoon de bestaande bekabeling blijven gebruiken en de ontvanger met één coaxkabel aansluiten. Om de tweede tuner van signaal te voorzien gebruiken we een doorluskabel; een kabeltje dat van de LNB-uitgang van tuner 1 naar de LNB-ingang van tuner 2 loopt. Normaal gesproken beperken we de mogelijkheden van een twin ontvanger als we zo’n doorlus gebruiken. Als we gebuik maken van Unicable blijft de twin ontvanger echter alle mogelijkheden houden die hij ook heeft als we een ‘klassieke’ twin-LNB met twee coaxkabels gebruiken. Dat is het grote voordeel van een Unicable oplossing (zie ook TVSatellite nr. 9/2005) Uiteraard moet de satellietontvanger een dergelijke Unicable-LNB kunnen aansturen. De Inverto kan dat dus perfect.

   

  Smaak

  Het wordt tijd om alles uit te pakken en aan te sluiten. Het plaatsen van de LNB in de testschotel stelt helemaal niets voor; de bestaande, enkele kabel voldoet prima. Als we de satellietontvanger uitpakken vallen direct wat dingen op. Zo is de kleur van de ontvanger zwart en is hij 42 centimeter breed, de maat van de meeste losse hifi-apparaten. Deze ontvanger past dus qua vorm en kleur bij heel veel hifi-systemen. Wat ook opvalt is de kwaliteit van de kast – plastic. Normaal gesproken is de kast van een satellietontvanger van metaal. Deze houdt hoogfrequente stoorsignalen tegen; een kunststof kast kan het binnenwerk niet afschermen tegen deze signalen. Toch lijkt de ontvanger niet extra gevoelig te zijn voor allerlei storende invloeden. De keus van de kast blijft dus een kwestie van smaak, en over smaak valt niet te twisten. Een voordeel van een kunststof kast is weer dat hij minder (hoorbaar) gaat meetrillen met ventilator of harddisk.

   

  Aan de rechterkant van de ontvanger zit een groot display met in het verlengde, over de bovenkant van de ontvanger, een zachte baan van rubber. Dit geeft de ontvanger iets geheel eigens, maar nogmaals: over smaak valt niet te twisten…

   

  Aansluiten

  Het aansluiten van de ontvanger is, zoals tegenwoordig gebruikelijk, een fluitje van een cent. Het menu is uiteraard in het Nederlands, en is overzichtelijk en gemakkelijk te begrijpen. Het is wel heel belangrijk om de antenne-instellingen goed door te nemen. Hier wordt gekozen voor een normale LNB, een twin-LNB of voor het gebruik van een Unicable LNB. Als de juiste LNB is gekozen kan de ontvanger zenders gaan zoeken. Deze ontvanger is door de importeur al keurig voorzien van zenders, maar wij zijn natuurlijk eigenwijs en vinden dat we het beter kunnen.

   

  Voor het zoeken van de zenders heeft de ontvanger een paar mogelijkheden. Zo kan de ontvanger de hele satelliet afzoeken of, met de optie ‘geavanceerd’, alleen één of meerdere transponders. Als de ontvanger de hele satelliet afzoekt, zullen de Nederlandse zenders op een willekeurige plaats in een heel lange lijst staan. Door eerst de Nederlandse transponders te laten scannen, staan de belangrijkste zenders al vooraan in de lijst. Iedere keer als er zenders gezocht worden, voegt de ontvanger deze zenders toe aan de bestaande lijst. De zenders zijn vervolgens niet alleen in de hoofdlijst te verplaatsen, maar ook in de diverse favorietenlijsten. Zo is het ook mogelijk om direct vanuit de hoofdlijst een zender aan de favorietenlijst toe te voegen. De ontvanger zet de zender dan in de lijst ‘My Favourite’. Volgens de fabrieksopgave heeft de ontvanger maar liefst tien favorietenlijsten. Hoeveel favorietenlijsten de ontvanger in werkelijkheid heeft hebben we niet kunnen constateren; na honderd nieuwe lijsten zijn we maar opgehouden. Navraag bij de importeur leert ons dat het aantal favorietenlijsten onbeperkt is, omdat het geheugen dynamisch wordt gebruikt. Maar goed dat we niet tot de duizend zijn doorgegaan…

   

  Ook weet de importeur dat de ontvanger na de volgende software-update (versie 1.2, die binnenkort wordt uitgegeven) bij de eerste keer aansluiten een installatie-wizzard start. Als men hierbij aangeeft dat men uit Nederland komt, worden alle Nederlandse kanalen direct netjes op volgorde gezet, met daarachter het FTA aanbod van Astra.

   

  TV kijken

  Als alle zenders zijn ingelezen en gesorteerd wordt het tijd om te gaan kijken. Wat direct opvalt is het display. Daar waar normaal alleen een zendernummer staat, prijkt nu keurig de naam van de zender op het display. Wat na een dag of vier opvalt is dat de ontvanger erg stabiel werkt. Vaak heeft een ontvanger wel wat problemen als hij zo lang op één zender staat en niet uitgeschakeld wordt. De Inverto staat na vier dagen echter nog steeds probleemloos te spelen, geen rare afwijkingen zoals geluid en beeld dat niet gelijk loopt, blokken in beeld of vastlopers. TV kijken wil natuurlijk zeggen: relaxed kijken naar de programma’s die je wilt zien, zonder rare dingen en zonder storingen. De Inverto doet dat goed en is heel stabiel. De ontvanger kan ook het signaal op YUV-niveau aanbieden (component RGB), en dat is interessant voor eigenaars van plasma- of LCD-schermen. Zowel beeld als geluid zijn goed. Wel is de RGB-weergave duidelijk scherper dan de composiet weergave.

  Het schakelen van zender naar zender gaat goed, redelijk snel, maar de Inverto is zeker geen race monster. Records voor het zappen zal deze ontvanger dus niet breken. Is dat een probleem? Voor de meeste kijkers zal dit geen enkel bezwaar zijn.

   

  De ontvanger heeft een ingebouwde ventilator (werkt alleen als het nodig is), maar is toch stil genoeg om niet te storen tijdens het tv kijken. Als de ontvanger ingeklemd wordt tussen andere apparaten kan het gebeuren dat hij het te warm krijgt. Als dat gebeurt, zal de ontvanger een duidelijke waarschuwing op het tv-beeld geven. Voor de liefhebbers van teletekst heeft deze ontvanger twee mogelijkheden: de ontvanger zelf kan teletekst genereren, en is dan ook behoorlijk snel. Daarnaast kan de teletekst-informatie doorgegeven worden aan de tv, zodat u de teletekstdecoder van de tv gebruikt om de pagina’s op te roepen.

   

  Opnemen

  Wat een twin ontvanger zo bijzonder maakt, is de mogelijkheid om een andere zender op te nemen dan het kanaal waar naar gekeken wordt. Dat is ook voor deze ontvanger natuurlijk geen probleem. Als we naar een Nederlandse zender kijken en bijvoorbeeld de ZDF willen opnemen, gaat dat vlekkeloos. Een grotere uitdaging voor de ontvanger is het als we niet alleen een Nederlandse zender willen kijken, maar ook een Nederlandse zender willen opnemen. Normaal gesproken wordt dan de zender die we opnemen gecodeerd opgeslagen. De Aston crypt 2.09 dual CAM zou hier een oplossing voor moeten bieden. Deze CAM zou twee zenders van dezelfde ‘stream’ tegelijkertijd moeten kunnen decoderen. In de praktijk werkt dat echter niet – tenminste: nog niet. De opname staat keurig op de harde schijf, maar wel gecodeerd.

   

  Waar we wel zien dat deze uitgebreide CAM zijn diensten bewijst, is in de weergave van een klein beeld in het gewone beeld, het zogeheten ‘Picture In Picture’, of kortweg PIP. Als we kijken naar Veronica, kunnen we de PIP oproepen van NET5 en beide zenders tegelijk bekijken. De beperking is wel weer dat beide zenders in dezelfde stream moeten zitten.

   

  Opnemen op de harde schijf van de ontvanger is heel gemakkelijk. Een opname kan natuurlijk gewoon handmatig gestart worden (op de REC-toets drukken), maar ook met de timer. Een timeropname kan vanuit de EPG in de timerlijst gezet worden, maar ook door een timer toe te voegen in de timerlijst zelf. In dat geval moeten alle gegevens met de hand ingetoetst worden (zender, starttijd, stoptijd en dergelijke).

   

  USB-poort

  Met de moderne harddisk-ontvangers kun je natuurlijk meer dan alleen het eenvoudige tv-kijken en een programma opnemen. Deze Inverto ontvanger is daarop geen uitzondering. De ontvanger is voorzien van maar liefst twee USB-aansluitingen. Eén normale USB aansluiting die we op heel veel ontvangers vinden, maar ook een USB-aansluiting die we normaal op de pc vinden. Wat blijkt: de ontvanger heeft een USB-aansluiting voor een memorykey of een externe harde schijf. Het is mogelijk om via de USB-key bestanden over te zetten van de pc naar de satellietontvanger en andersom. Ook kan hiervoor een externe harddisk gebruikt worden. Opnames kun je zo van de interne harde schijf kopiëren naar de externe harde schijf.

   

  Bij het testen van dit onderdeel werd wel duidelijk dat de ondersteuning van de USB-poorten in de software nog in een beta-stadium verkeert. De normale USB-poort werkt gewoon niet en de gekopieerde bestanden die naar de externe harddisk worden geschreven zijn wel te zien op de disk, maar hebben geen extensie. Dat wil zeggen dat de pc niet kan herkennen wat voor bestanden het zijn. Een hobbyist zal hier wel een oplossing voor vinden, maar de normale gebruiker zit al snel met de handen in het haar. De USB-support is kortom nog niet klaar, maar dat kan in een toekomstige software-update worden verholpen.

   

  Conclusie

  De Inverto IDL 7000 PVR satellietontvanger is de eerste ontvanger die volledig overweg kan met de nieuwe Unicable LNB en biedt daarmee een extra stuk aansluitgemak. De ontvanger heeft een heel mooi alfanumeriek display, zodat de zendernaam op het display komt te staan. Dit is vooral voor radio-ontvangst een uitkomst; het display toont welke zender uit de luidsprekers klinkt, en de tv kan gewoon uit blijven. De ingebouwde harddisk is 80 gigabyte en daarmee groot genoeg voor ongeveer zestig uur opname (afhankelijk van de uitzendkwaliteit). De zesduizend zenders die de ontvanger kan onthouden is ruim voldoende, ook voor de veeleisende gebruiker. De bijna onbeperkte favorietenlijsten (meer dan honderd in de testopstelling) zijn ook een pluspunt. Juist door zijn stabiele werking komt deze Inverto in de buurt van de perfecte ontvanger.

   

  Maar helemaal perfect is helaas ook deze ontvanger niet. De dual-descramble functie van de Aston CAM wordt nog niet benut. Ook is er nog geen mogelijkheid om een gecodeerde opname om te zetten in ongecodeerd. Wel is het een ontvanger met groeimogelijkheden. De importeur heeft laten weten dat een volgende versie van de software ervoor zal zorgen dat de ontvanger de volledige Nederlandse EPG (Mediahighway) kan laten zien. Tevens zullen de USB-poorten volledig gaan werken, zodat de opnames rechtstreeks naar de pc gekopiëerd kunnen worden. Uiteraard wordt er dan ook gewerkt aan een ‘descramble’-functie zodat een gecodeerde opname later gedecodeerd kan worden. Al met al een ontvanger met mogelijkheden, die absoluut indruk heeft gemaakt, en dat voor een prijs die gunstig afsteekt bij vergelijkbare ontvangers.

  Reacties

 1. TV-TIP Estée in Parijs

  Estée in Parijs
  24Kitchen om 18:25 uur
  Estée Strooker gaat lekker. 27 jaar is ze pas en toch al een paar jaar een fijne tv-kok op 24Kitchen. Wat ze graag zou willen, is haar mentor laten zien dat ze het vak tot in de fijne kneepjes beheerst. En dus neemt ze de Thalys naar Parijs om mee te draaien in sterrenzaak Antoine.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD PICNIC AT HANGING ROCK

   In 1900 maakt een groep schoolmeisjes een dagtocht naar het donkere, broeierige Hanging Rock. Tijdens de picknick verdwijnen drie meisjes en hun gouvernante in de Australische bush. Deze miniserie naar de roman van Joan Lindsay verschijnt 25 september op dvd en via lumiereseries.com streaming vanaf 18 september: Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.

  TV-TIP Voetbal op vrijdag

  Voetbal op vrijdag
  Fox om 19:15 uur
  Wij denken dat de eerste divisie dit seizoen niet onderdoet voor de eredivisie. Vanavond is in het schakelprogramma van FOX onder andere FC Twente - Sparta te zien. Wout Brama werd met de Tukkers in 2010 kampioen en keert nu van FC Utrecht een divisie lager terug bij zijn oude cluppie.