1. Tests

  iPhone X: te dure jubileumeditie

  Het is tien jaar geleden dat de wereld door Steve Jobs werd verrast met de iPhone. Apple viert dit jubileum met de lancering van de iPhone X.
  Jarco Kriek
  1 februari 2018
  8
  comments 2
  iPhone X: te dure jubileumeditie

  In tien jaar tijd heeft de smartphone een prominente plek veroverd in het leven van veel gebruikers. Maar is het jubileummodel iPhone X wel het jubelen waard? Als we een eerste blik op de iPhone X werpen, valt ons direct iets op. Apple presenteerde het jubileummodel als een toestel met een groter beeldscherm dan dat van de Plus-modellen uit de iPhone 6-,7- en 8-serie. De iPhone X heeft een scherm met een beelddiagonaal van 5,9 inch, terwijl er bij de Plus-modellen sprake is van een beelddiagonaal van 5,5 inch. In de praktijk heeft de iPhone X echter effectief een kleiner beeldscherm. De beelddiagonaal zegt namelijk niets over het schermoppervlak. Omdat de iPhone X smaller is dan de Plus-modellen, hebben deze laatste een groter schermoppervlak dan de iPhone X. Dat zal voor een groep kopers de eerste teleurstelling zijn na een dure aankoop

   

  OLED

  Die teleurstelling verdwijnt als we naar de beeldkwaliteit kijken die het beeldscherm biedt. Apple is bij de iPhone X namelijk overgestapt naar een OLED-scherm, en dat maakt vanaf het eerste moment van gebruik direct grote indruk. Felle kleuren vallen beter op door de zeer smalle schermranden. In combinatie met de mooie zwarttinten maakt dat het OLED-scherm tot een succes. Het verlies van de schermranden heeft wel enkele gevolgen voor het beeldscherm. Het volledige oppervlak van het toestel wordt gebruikt, en omdat Apple plek nodig had voor een frontcamera heeft men een zogenoemde 'notch' in het beeldscherm aangebracht. Dit gedeelte van het telefoonfront bevat geen pixels en blijft dus altijd zwart. Dat is zeker in verticaal gebruik even wennen. Kijken we horizontaal - bijvoorbeeld naar een tv-app als Ziggo GO of Netflix - dan valt de notch niet hinderlijk op.

   

  Face ID

  De frontcamera, en dus ook notch, is nodig voor de nieuwe ontgrendeltechniek Face ID. Door middel van gezichtsherkenning wordt de telefoon ontgrendeld. Naast de camera wordt voor Face ID ook een combinatie van sensoren gebruikt.  Face ID wordt eenmalig voor de gebruiker ingesteld bij de eerste installatie van de telefoon. Het slaat authentieke kenmerken van het gezicht op. Als het gezicht daarna door de telefoon herkend wordt, ontgrendelt de telefoon zich automatisch zonder verdere handelingen. In de praktijk werkt Face ID goed. Ook als de gebruiker bijvoorbeeld een leesbril opzet, wordt het gezicht nog probleemloos herkend. Mocht Face ID om welke reden dan ook de telefoon niet automatisch vrijgeven, dan kan men alsnog een zescijferige ontgrendelcode intoetsen om toegang tot de telefoon te krijgen.

   

  Homeknop

  Omdat het complete oppervlak van de iPhone X als beeldscherm wordt gebruikt en Face ID wordt gebruikt voor ontgrendeling, heeft Apple op de IPhone X afscheid genomen van de fysieke homeknop. En ook dat is even wennen. Het brengt een andere vorm van bediening met zich mee. Zo kan het bedieningspaneel worden weergegeven door vanaf de rechter bovenzijde van het beeldscherm met een vinger naar beneden te swipen. Het berichtenscherm komt in beeld door een soortgelijke handeling vanaf de linker bovenzijde. Ook voor het definitief sluiten van apps is een nieuwe handeling vereist. Maar als we eenmaal de exacte handelingen weten en gewend zijn, is de bediening kinderspel.

   

  Hardware

  Apple bracht vrijwel gelijktijdig met de iPhone X de iPhone 8-serie op de markt. Beide hebben betere hardware dan de modellen uit de voorgaande 7-serie. Maar opvallend is dat de hardware van de duurdere iPhone X vrijwel gelijk is aan die van de iPhone 8. De accuduur is in orde: ook bij zeer intensief gebruik doet de iPhone makkelijk een dag met een volle accu. Uit tests blijkt dat Apple de prestaties van de accu ten opzichte van de iPhone 7 met twee uur verlengd heeft. Dat komt vooral door de toepassing van de nieuwe A11-chipset. Deze is niet alleen sneller, maar ook veel zuiniger met energie.

   

  Camera

  De iPhone X is niet alleen een premium smartphone, maar ook een volwaardig fototoestel. Twee vliegen in één klap dus. De camera van de iPhone X heeft twee lenzen. Die zijn in vergelijking met andere iPhone-modellen een kwartslag gedraaid. Opvallend is dat op beide lenzen beeldstabilisatie aanwezig is. Dus als we bij het maken van foto's of filmpjes iets bewegen, is dat niet zichtbaar in het resultaat. De vernieuwingen die Apple heeft doorgevoerd in de camera van de iPhone X zijn goed zichtbaar bij het maken van foto's in het donker. Die zijn namelijk veel scherper dan bij andere iPhone-modellen, inclusief de nieuwe iPhone 8 Plus, die ook beschikt over beeldstabilisatie op beide lenzen.

   

  Animoji

  De frontcamera wordt behalve voor Face ID ook voor andere doeleinden gebruikt. Natuurlijk om te videobellen via Facetime en Skype, maar ook voor de nieuwe functie Animoji. Met Animoji kan de gebruiker een geanimeerde versie van bekende emojis met de eigen gezichtsuitdrukking maken. Een gemaakte Animoji kan daarna bijvoorbeeld via iMessage gedeeld worden met andere iPhone-bezitters of als video worden opgeslagen.

   

  iOS 11

  De Apple iPhone X wordt geleverd met de iOS11 firmware. Deze werkt prima, maar het is jammer dat in iOS 11 alleen apps met 64bit-ondersteuning gebruikt kunnen worden. De meeste app-makers hebben de apps hierop aangepast. Enkele oudere apps die door de makers niet meer actief worden onderhouden en nog op het 32bit-platform draaien, zijn hierdoor echter onbruikbaar geworden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de oudere gratis app van het spel Pacman.

   

  Conclusie

  De vraag is niet zozeer of de iPhone X een goede smartphone is, maar of de hoge verkoopprijs een aankoop wel waard is. Echte Apple-freaks zeggen volmondig ja. Objectief bekeken kan gesteld worden dat de iPhone X op dit moment misschien de beste smartphone is, maar dat het verschil met andere modellen en merken soms zo klein is dat een verschil van honderden euro's niet kan worden gerechtvaardigd. Apple heeft met de iPhone X dus opnieuw een goed maar veel te duur apparaat op de markt gebracht.

  AppleiPhone XiOS11Face IDOLED

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET FAST AND FURIOUS HOBBS AND SHAW

   Dwayne Johnson en Jason Statham zijn terug als Luke Hobbs en Deckard Shaw. Deze spectaculaire eerste stand-alone film neemt de kijker mee van Los Angeles naar Londen en van het verlaten Chernobyl naar het prachtige Samoa. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket van deze actiefilm weggeven met daarin een t-shirt en natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP Ockels erfenis

  Ockels erfenis
  NPO 2 om 19:25 uur
  De meeste documentaires over iconische figuren zijn alleen maar positief, met zo nu en dan een kleine kanttekening. Deze docu toont dat Wubbo Ockels helemaal niet zo een leuke man was. De Nederlandse astronaut raakte zo geobsedeerd met het redden van de aarde dat hij zijn familie verwaarloosde en collega's tegen zich in het harnas joeg.

  TV-TIP Indiana Jones and the Temple of Doom

  Indiana Jones and the Temple of Doom
  om 04:18 uur
  Na een incident in een nachtclub in Shanghai slaat Indiana Jones op de vlucht met zijn hulpje Short Round en zangeres Willie Scott. Het trio belandt in een klein dorpje waar een magische steen is gestolen en kinderen zijn ontvoerd om te werken in de mijn. Jones besluit de dorpelingen te helpen.

  Interview

  • *

   Janny van der Heijden

   Denkend aan Holland

   In Denkend aan Holland ontdekken André van Duin en Janny van der Heijden Nederland vanaf het water. Ze varen langs eeuwenoude stadjes, historische landgoederen en door natuurgebieden.
   Reacties0 reactie(s)