Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Klein, elegant en hybride

  Wie een hybride ontvanger met online mogelijkheden zoekt, komt al snel uit bij een Linux Enigma2 ontvanger. Dit keer testen we de Axas E4HD.
  Jarco Kriek
  23 oktober 2018
  9
  comments 3
  Klein, elegant en hybride

  De vraag naar hybride ontvangers met uitgebreide online opties is ook de fabrikanten niet ontgaan. Het aantal modellen van dit soort ontvangers groeit dan ook snel. Maar hoe staat het met de kwaliteit van de modellen van minder bekende fabrikanten? De merknaam Axas zegt de Nederlandse consument wellicht weinig. In Duitsland is dit merk beter bekend en breder verkrijgbaar. Het nieuwe vlaggenschip is de Axas E4HD 4K Ultra. De ontvanger is geschikt voor de Ultra HD-beeldresolutie en kan dus 4K-zenders weergeven.

   

  Elegant

  De Axas E4HD is klein van formaat. Wegwerken in bijvoorbeeld een kast of achter de televisie is zeker niet de bedoeling, want de ontvanger heeft een mooi TFT LCD aan de voorzijde. Het display toont niet alleen alle informatie over de zender waarop is afgestemd, maar via een plug-in kunnen we ook zenderlogo’s weergeven. Het LCD-scherm is de blikvanger van dit apparaat en zeker voor een deel van de doelgroep een belangrijk aankoopargument. De voorzijde van de ontvanger is glanzend zwart. Een frontklep ontbreekt.

   

  Achterzijde

  Dit betekent dat de smartcard om naar gecodeerde programma’s te kijken aan de achterzijde in de ontvanger geplaatst moet worden. Naast de interne kaartlezer - die via Multicas-emulatie geschikt wordt voor de smartcards van Canal Digitaal en TV Vlaanderen - vinden we ook een Common Interface-slot met een CI-module ook een smartcard geplaatst kan worden. De Axas E4HD beschikt standaard over een ingebouwde enkele DVB-S2 tuner. Tevens is er een tunerslot aanwezig, waarin de gebruiker zelf een extra externe tuner kan plaatsen. Deze moet apart gekocht worden. De keuze is tussen een DVB-C/T2 of een DVB-S2/S2X tuner. Aan de achterzijde vinden we verder alleen de hoognodige aansluitingen, zoals HDMI, digitale optische audio en een Gigabit netwerkaansluiting, Tevens beschikt het apparaat over twee USB-poorten; de ene 3.0, de andere 2.0. De Axas E4HD wordt gevoed met een extern 12 volts voedingsblok. Dit betekent dat deze ontvanger ook geschikt is voor gebruik in bijvoorbeeld camper of caravan. Aan de achterzijde vinden we tevens een aan/uit-schakelaar.

   

  Multiboot

  Een belangrijk pluspunt is dat de Axas E4HD direct uit de doos multiboot ondersteunt. Dit apparaat werkt met images die gemaakt worden door hobbygroepen als OpenPli en OpenATV. Bij dit soort images is het altijd kiezen welke het beste is voor de gebruiker van het apparaat. Het ene image ondersteunt bijvoorbeeld zonder verdere installatie van plug-ins de fastscan zenderlijst van Canal Digitaal (OpenPli); de andere gaat weer beter om met CI+ modules (OpenATV). Dankzij multiboot kunnen in de Axas E4HD maximaal vier images geplaatst worden. Om van image te wisselen, hoeft de gebruiker dus niet eerst nieuwe firmware te plaatsen en een volledig nieuwe installatie uit te voeren. Om plaats te bieden aan verschillende images beschikt de ontvanger over een 4GB EMMC flashgeheugen met daaraan gekoppeld een 2GB RAM geheugen. Samen met de Broadcom BCM 7252s ARM Dual core 12K DMIPS processor met een snelheid van 1700MHz zorgt dit dat de Axas E4HD een ontvanger is die aan de huidige technische eisen voldoet.

   

  Praktijk

  Als we alles geïnstalleerd hebben, blijkt in de praktijk dat deze ontvanger een snelle zapper is. Dit geldt zowel bij gecodeerde als ongecodeerde kanalen. Er zijn ruim voldoende mogelijkheden om zenders op één of meerdere satelliet te zoeken. Helaas werkt ook bij de Axas E4HD de blindscan zoekmogelijkheid niet. Dit komt door de drivers van de aanwezige tuners, die nog niet voor blindscan geoptimaliseerd zijn. De ontvanger ondersteunt voor satellietontvangst de DiSEqC-protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en USALS. Ook het aansluiten van een Unicable LNB is mogelijk.

   

  Digitenne

  De ontvanger is geschikt voor ontvangst van 4K Ultra HD met de maximale beeldresolutie van 2160p. Daarbij wordt ook de nieuwe codec HEVC (H.265) ondersteund. En dat is voor Nederlandse gebruikers goed nieuws. Met de DVB-C/T2 tuner in het externe tunerslot kunnen we naar het ongecodeerde aanbod van Digitenne in DVB-T2 kijken. Het gaat hierbij om de zenders NPO 1 HD, NPO 2 HD en NPO 3 HD. Deze zenders worden in Full HD 1080p beeldkwaliteit ongecodeerd uitgezonden. Tevens kan men in de regio’s die door KPN naar DVB-T2 zijn omgezet ook naar regionale tv-zenders kijken. Het bekijken van het gecodeerde zenderaanbod van Digitenne is niet mogelijk, omdat KPN hiervoor op dit moment geen CI+ module en smartcard levert.

   

  Canal Digitaal en Joyne

  Het zenderaanbod via de satelliet van de aanbieders Canal Digitaal, TV Vlaanderen en Joyne kan uiteraard wel probleemloos worden bekeken met de juiste smartcard en/of CI+ module. De ontvanger werkt goed samen met de kaart en de module. In onze testperiode constateerden wij geen noemenswaardige problemen.

   

  Opnemen

  Er is geen mogelijkheid voor het plaatsen van een interne harde schijf. Dit wil echter niet zeggen dat er met de Axas E4HD geen programma’s opgenomen kunnen worden. Op de USB-poort kunnen we een externe harde schijf op aansluiten. Op deze manier kunnen we meerdere programma’s tegelijk opnemen of een lopend live uitgezonden programma tijdelijk pauzeren. Ook het opnemen van een 4K Ultra HD-zender is op deze manier geen probleem. Programma’s kunnen direct vanuit de tv-gids voor opname worden ingepland. Dit werkt eveneens zonder problemen. Net als het menu en de informatie in de infobalk op het beeldscherm is de tv-gids overzichtelijk en informatief. Dit is overigens wel afhankelijk van het gebruikte image.

   

  Online

  Naast traditionele broadcast is er via de Axas E4HD ook allerhande aanbod via het internet te bekijken. Dit gaat hoofdzakelijk door het installeren van plug-ins, maar ook via HbbTV kunnen we bij bepaalde tv-zender interactieve diensten benaderen. Als de zogenaamde Stalker plug-in wordt geïnstalleerd, is het zelfs mogelijk om volledige IPTV zenderpakketten in de ontvanger te laden. Tevens is het mogelijk om via wifi films en series naar de ontvanger te streamen. Dit werkt zelfs met 4K Ultra HD-content goed.

   

  Conclusie

  We moeten eerlijk zijn: de Axas E4HD heeft ons in positieve zin verrast. Deze hybride ontvanger brengt voor een voordelige prijs gelijktijdig satelliet, kabel, digitale ethertelevisie en online tv op het beeldscherm. Zelfs als we de naar de kwaliteit van de componenten op het moederboord kijken, blijven we vrolijk gestemd. Wel blijft het jammer dat geen enkele fabrikant van Linux-ontvangers wil investeren in het maken van goede drivers waarmee blindscan gaat werken.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Linux Ontvangers, Epe

  AxasAxas E4HD 4K Ultra4KUltra HDLinuxmultibootOpenPliOpenATVDVB-T2DVB-S2

  Reacties

 1. TV-TIP Run Hide Fight

  Run Hide Fight
  RTL 7 om 20:25 uur
  De zeventienjarige Zoe (Isabel May) heeft het moeilijk met de dood van haar moeder. Ze heeft een slechte relatie met haar vader (Thomas Jane) die ex-militair is. Hij heeft haar wel overlevingsvaardigheden geleerd. Die heeft ze hard nodig als vier gewapende scholieren een bloedbad aanrichten in haar school en dat livestreamen. Ze vecht terug.

  TV-TIP Mr. Frank Visser doet uitspraak

  Mr. Frank Visser doet uitspraak
  SBS 6 om 20:30 uur
  Yolanda uit Capelle aan den IJssel is wat je noemt een echte ketting­roker. Ze rookt zelfs zo veel, dat haar hoogbejaarde buurvrouw Corry door de rookwalmen niet meer buiten kan zitten. Jolanda vindt het geklaag van haar buurvrouw maar gezanik; op haar eigen balkon mag ze zoveel roken als ze wil. En als Corry er echt zoveel last van heeft, gaat ze maar een blokje om. Omdat de dames elkaar inmiddels niet meer kunnen luchten of zien, worden Viktor en inval-rechter Bart Beuvink opgetrommeld.

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)