Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Klein maar veelzijdig: Xsarius Sniper HD

  Xsarius presenteert een nieuwe ontvanger voor de recreatiemarkt. Maar de Sniper HD is zo veelzijdig dat hij ook thuis gebruikt kan worden.
  Jarco Kriek
  24 october 2017
  9
  comments 4
  Klein maar veelzijdig: Xsarius Sniper HD

  Als we naar de door Xsarius aangeprezen mogelijkheden kijken, is het moeilijk te bevatten dat dit allemaal met dit kleine apparaatje mogelijk is. De Sniper HD kan zelfs satellietontvangst met internet combineren. De ontvanger past makkelijk in de palm van onze hand en ondanks die bescheiden afmetingen biedt de fabrikant zonder meerkosten de mogelijkheid om het apparaat onzichtbaar weg te werken in bijvoorbeeld een kast of achter de televisie. De bediening geschiedt dan via het meegeleverde infraroodoog.

   

  Zuinig in gebruik

  Maar Xsarius levert nog meer accessoires bij de Sniper HD. Vanwege het kleine formaat is een externe 12 volt adapter aanwezig. Deze is nodig om de ontvanger thuis van stroom te voorzien, maar bij mobiel gebruik kan de Sniper ook door een accu worden gevoed. Het is daarom fijn om te zien dat de Sniper zuinig met stroom omgaat. In volledig bedrijf verbruikt het apparaatje nog geen 10 watt. Bij gebruik op de camping is dat belangrijk. In de verpakking vinden we verder een afstandsbediening in een formaat past dat bij de grootte van de Sniper met de bijbehorende batterijen. Mensen met grote handen en vingers hebben wellicht wat moeite bij het gebruik van de afstandsbediening, maar de communicatie met de ontvanger verloopt probleemloos, ook bij gebruik van het infraroodoog. Ondanks de lage prijs van de Sniper wordt een goede HDMI-kabel meegeleverd. Ook van de aanwezigheid van een Nederlandstalige handleiding worden we altijd vrolijk.

   

  Aansluitingen

  Behalve de voorzijde van de Xsarius Sniper HD, die is uitgerust met een viercijferig display, wordt echt elke zijde van het apparaat voor het aansluiten van randapparatuur gebruikt. Op de achterzijde vinden we de aansluiting voor schotelantenne. Ook zit hier de netwerkaansluiting die een maximale doorvoersnelheid van 100Mbit heeft. De Sniper kan op twee manieren op een televisie worden aangesloten. Aan te bevelen is om de digitale HDMI-aansluiting te gebruiken. Maar als in bijvoorbeeld camper of caravan nog een oude beeldbuistelevisie wordt gebruikt, dan kan de ontvanger ook via A/V-cinch of scart worden aangesloten dankzij de mini-jack A/V aansluiting. De hiervoor benodigde kabel wordt meegeleverd. Naast dit alles vinden we ook een coaxiale digitale geluidsuitgang aan de achterzijde van het apparaat. Aan de rechterzijkant is een USB 2.0 poort en het aansluitpunt voor het infraroodoog aanwezig. Een tweede USB 2.0 poort vinden we aan de linkerzijde, samen met de 12 volt stroomingang en een RS232-aansuitpunt voor servicedoeleinden.

   

  Kaartlezer

  De interne kaartlezer vinden we aan de onderzijde van de ontvanger. In veel gevallen is dit vanwege de warmteontwikkeling een minder gunstige plek: er is dan kans op het kromtrekken van de smartcard. Maar ook na langdurig gebruik bleek dit in het geval van de Xsarius Sniper HD niet voor problemen te zorgen. De interne kaartlezer is geschikt voor de Conax-codering. Door middel van emulatie is de lezer echter geschikt gemaakt voor de smartcards van Canal Digitaal en TV Vlaanderen. Emulatie betekent echter wel dat toekomstig gebruik niet gegarandeerd kan worden. Omdat het apparaat geen Common Interface-slot heeft, kan voor de Sniper geen toekomstgarantie gegeven worden. Het ontberen van een CI-slot betekent ook dat deze ontvanger niet door abonnees van Joyne kan worden gebruikt. Abonnees van Canal Digitaal en TV Vlaanderen worden echter wel in de watten gelegd met ondersteuning van de fastscanzenderlijst, die ook automatisch vernieuwd wordt. Hierdoor heeft men altijd de meest actuele zenderlijst van de aanbieders in de Sniper zitten.

   

  Satellietontvangst

  Als we naar de satellietontvangstmogelijkheden kijken, kunnen we alleen maar lovend zijn over de Xsarius Sniper HD. De gevoeligheid van de DVB-S2 tuner is zeer goed. En als klap op de vuurpijl is deze ook nog eens geschikt voor de ontvangst van multistreamtransponders. Zo is het bekijken van een groot Frans en Italiaans zenderaanbod zonder smartcard hierdoor mogelijk, onder meer via de Eutelsat 5W-satelliet op 5 graden west. Verder zijn alle DiSEqC-protocollen probleemloos werkend beschikbaar en zijn er naast fastscan nog meer zoekmogelijkheden. Eén daarvan is een hardwarematige blindscan waar we echt vrolijk van worden. Door de gevoeligheid van de tuner worden ook minder sterke SCPC uitgezonden signalen gevonden. En daarnaast worden ook radiozenders met zeer beperkte symbolrate van minder dan 200kbps gevonden. Nadeel van de hardwarematige blindscan is dat deze lange tijd in beslag neemt. Een complete zoekopdracht van een satelliet kan soms meer dan een uur duren, en mede daardoor is deze blindscanfunctie niet aan te bevelen voor feedhunters.

   

  Opnemen

  Als we een externe harde schijf of USB-stick in de Xsarius Sniper HD prikken, kunnen we ook programma's opnemen of live bekeken programma's tijdelijk pauzeren. Het opnemen kan direct via de aanwezige elektronische programmagids (EPG). De EPG, info- en menustructuur mogen dan grafisch niet erg spectaculair zijn, maar ze bieden wel alle mogelijkheden die horen bij een satellietontvanger in deze prijsklasse.

   

  Linux

  De Xsarius Sniper werkt op een gesloten variant van het Linux besturingssysteem. De gebruikte processor heeft een kloksnelheid van 600MHz. Hieraan gekoppeld is een 128MB flash- en 256MB DDR3 RAM-geheugen. Nieuwe firmware kan via een USB-stick in de ontvanger geplaatst worden.

   

  Online

  Naast satellietontvangst biedt de Xsarius Sniper HD ook OTT-functionaliteiten, die een stuk verder gaan dan een webbrowser en de videodienst YouTube. We kunnen naar honderden live tv-zenders kijken via een zogeheten m3u-afspeellijst. Die moet overigens wel zelf gemaakt worden. Ook zijn er diverse van dit soort afspeellijsten kant-en-klaar op het internet te vinden. Google is hierbij uw beste vriend. Maar dat is zeker nog niet alles. Ook IPTV via de protocollen Stalker en Xtream kan bekeken worden. Zo konden we een 'stout' Canadees IPTV-abonnement via de Sniper aan de praat krijgen. Hierdoor konden we via dit kleine apparaat naar de belangrijkste Amerikaanse zenders via internet kijken. Verder kan men met een beetje puzzelen ook OTT naar videocontent kijken met het Kodi-platform. Binnen het huisnetwerk kan de ontvanger muziek-, video- en fotobestanden weergeven dankzij de aanwezige mediaspelerfunctie. Bij alle online functies raden we aan om de Sniper met een kabel op de router aan te sluiten. Als dit niet mogelijk is, kan de Sniper ook draadloos aan het huisnetwerk worden gekoppeld. De hiervoor benodigde Wi-Fi-adapter wordt echter niet meegeleverd.

   

  Conclusie

  Het is eigenlijk onvoorstelbaar hoeveel mogelijkheden er uit de kleine Xsarius Sniper HD gehaald kunnen worden. De fabrikant zet de ontvanger dan wel als recreatiemodel in de markt, maar de eigenlijke potentie is groter. Het is jammer dat op basis van dit model geen twin tuner variant met gecombineerde kabel- en satellietontvangst of dubbele satelliettuner is gemaakt. Maar wat niet is, kan natuurlijk nog komen. Jammer genoeg is de ontvanger minder toekomstzeker door het ontbreken van een CI-slot, maar daar is de prijs dan ook naar.

   

   

  De geteste ontvanger werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen

  XsariusSniper HD12 voltkaartlezersatellietDVB-S2multistreamOTTIPTV

  Reacties

 1. TV-TIP Jochem in de Wolken

  Jochem in de Wolken
  NPO 1 om 19:05 uur
  Jochem Myjer vaart in een luchtballon over het meest sprookjesachtige natuurgebied van Nederland: Zuid-Limburg.

  TV-TIP De Nationale Reistest

  De Nationale Reistest
  NPO 3 om 20:24 uur
  Nog nooit veranderde onze manier van reizen zoveel als in de afgelopen twee jaar. Dzifa en Sahil testen de reiskennis van BN'ers.

  Interview

  • *

   Tom Waes

   Reizen Waes wereldsteden

   Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes. Wat is zijn geheim?
   Reacties0 reactie(s)