1. Tests

  KPN iTV - Motorola 1963: KPN maakt IPTV volwassen

  IPTV kende in Nederland een moeizame start. Met de nieuwe Motorola 1963 IPTV-decoder bewijst KPN dat het ook anders kan.
  Jarco Kriek
  2 mei 2016
  8.0
  comments 6
  KPN iTV - Motorola 1963: KPN maakt IPTV volwassen
  IPTV kende in Nederland een moeizame start. Met de nieuwe Motorola 1963 IPTV-decoder bewijst KPN dat het ook anders kan.

  IPTV is in Nederland al een poosje beschikbaar. De consument die in de beginperiode met IPTV heeft kennisgemaakt heeft wellicht geen hoge pet op van de mogelijkheden en bruikbaarheid van IPTV. Maar KPN bewijst met de nieuwe Motorola 1963 IPTV-decoder dat het product volwassen is geworden.

  KPN zet de komende jaren volledig in op IPTV. Natuurlijk heeft men met Digitenne een goed lopend digitaal televisieproduct, maar het heeft zo zijn beperkingen. Digitale kijkers die op televisiegebied een ruime keuze willen hebben, vinden bij Digitenne niet altijd wat ze zoeken. Voor deze groep heeft KPN Interactieve TV – ook wel iTV genoemd – als televisieproduct in het leven geroepen. We testen iTV in combinatie met de nieuwe Motorola 1963 IPTV-decoder.

  Wat ons als eerste opvalt is dat de Motorola 1963 snel en goed functioneert. Vooral de snelheid was bij de eerste generatie IPTV-decoders nogal een probleem. Omdat bij IPTV elk beeld – ook delen van het menu – van het internet wordt gedownload, was het een kleine ramp om met zo’n oude decoder door het menu te scrollen, te zappen of de zenderlijst te gebruiken. Bij deze nieuwe bruikleendecoder is dat verleden tijd. Een hele vooruitgang dus. En dat geeft ons bij het begin van de test een goed gevoel.

  KPN iTV wordt door het telecombedrijf op twee manieren aangeboden. De meeste abonnees gebruiken iTV via de ouderwetse koperdraad, ook wel DSL genoemd. Binnen DSL kunnen we nog onderscheid maken tussen ADSL2 en VDSL. VDSL is in dit geval de snelste oplossing. Beter is het om KPN iTV te gebruiken via het glasvezelnetwerk van Reggefiber. Helaas heeft niet iedereen in Nederland deze mogelijkheid. 

  Op onze testlocatie hadden we die mogelijkheid wel.  Het gelijktijdig gebruik van een tweede IPTV-decoder via het snelle glasvezelnetwerk leverde – ook als we via beide decoders tegelijk naar een HD-kanaal keken – geen problemen op. Omdat HD-kanalen aardig wat bandbreedte gebruiken kan dit bij gebruik van DSL heel anders zijn, omdat er maar een beperkte internetsnelheid (bandbreedte) beschikbaar is. Bij het bekijken van twee HD-kanalen tegelijk dan deze bandbreedte ontoereikend zijn, waardoor er geen goed beeld te zien is. In dit geval zal ook de internetsnelheid op eventuele computers in huis langzamer worden.

  De decoder is gebruiksvriendelijk, maar het menu, de menustructuur, de infobalken en zenderbalken hebben niet echt de allure die van een HD-decoder verwachten. Functioneel is het wel. We kunnen kiezen of we een horizontale of verticale EPG willen gebruiken. Direct een opname instellen vanuit de EPG levert geen problemen op. We kunnen zelfs een buffer instellen voor en na de uitzending, zodat we geen minuut hoeven te missen. Er wordt een meerdaagse EPG aangeboden, die weinig lege plekken vertoont. Mocht het wel het geval zijn, dan heeft dat meer te maken met de leverancier van de EPG-data dan met de decoder zelf. 

  Het zappen verloopt verbazend snel. Het is nog iets langzamer dan bij analoge televisie, maar deze Motorola-decoder is sneller dan menige satelliet- of kabeldecoder. 

  Wat we prachtig vinden is de afstandsbediening die wordt meegeleverd. Klein, goed in de hand liggend en een perfecte knoppenindeling voor een makkelijke bediening. Nog vrolijker werden we van het feit dat onze Philips televisie direct met de witte KPN-afstandsbediening kon communiceren. Zo kunnen we met dezelfde afstandsbediening meteen het geluid van de televisie regelen. 

  Als we kijken naar de PVR-mogelijkheden van de Motorola 1963 worden we toch een beetje minder vrolijk. KPN beperkt deze nogal drastisch. Dat heeft alles te maken met het feit dat KPN iTV op dit moment als één standaardproduct voor zowel DSL- als glasvezelnetwerken wordt aangeboden. De geringere beschikbare bandbreedte via DSL is daarbij de boosdoener. Om problemen met iTV bij een groot deel van de klanten te voorkomen heeft men diverse beperkingen in de decoder ingebouwd. 

  Zo kunnen we slechts één programma opnemen. Daarbij is het wel mogelijk om een tweede programma te bekijken. Het gaat hier dan echter wel alleen om SD-kanalen. HD-kanalen kunnen helemaal niet worden opgenomen. Ook hadden we moeite om tijdens een lopend programma direct een opname te starten. Soms lukte dit wel, soms ook weer niet. Wat verder opviel was dat we opgenomen RTL4-programma iets meer dan een maand later niet meer konden afspelen. 

  Bij KPN iTV denken we direct aan de reclame met het hondje dat uitgelaten wordt terwijl het baasje RTL Boulevard even op pauze zet. En ja hoor, dat werkt prima. Na het uitlaten van de hond kunnen we weer verder kijken vanaf de plek waar we de opname pauzeerden. Ook hier geldt  de beperking dat dit niet werkt als de decoder al een programma staat op te nemen.

  Natuurlijk heeft KPN iTV ook video on demand-mogelijkheden. Via de samenwerking met Videoland kunnen abonnees vanuit hun luie stoel thuis films huren. De filmbibliotheek is zeer uitgebreid, met prijzen afhankelijk van de releasedatum van de film. De rekening verloopt via de maandelijkse factuur van KPN. Om onbevoegd gebruik tegen te gaan is een speciale – niet te veranderen – pincode nodig om de bestelling af te ronden. 

  Bij afname van een aanvullend abonnement kan de abonnee ook van catchup-diensten als Programma Gemist gebruik maken. Van diverse televisiezenders kan men de programma’s later terugkijken. Het gaat hier dan om de meeste – zeker niet alle – zelf geproduceerde programma’s van de NPO, SBS Nederland en RTL Nederland. Wij ondervonden bij het video on demand-gedeelte geen enkele problemen en vonden de gebruikerservaring prettig.

  Natuurlijk speelt beeldkwaliteit een belangrijke rol bij digitale televisie, met name bij HDTV. De beeldkwaliteit bij SD-kanalen is goed. We zien dat KPN iTV bij sommige SD-kanalen een betere beeldkwaliteit levert dan CanalDigitaal (satelliet). Bij andere zenders is het net weer omgekeerd. Over de hele linie kunnen we zeggen dat KPN iTV en CanalDigitaal bij SD-kanalen gelijkwaardig zijn. Via de kabel wordt echter een beter beeld voor de SD-kanalen geleverd. Bij HDTV lopen we ook weer tegen de eerdergenoemde bandbreedtebeperkingen aan. Bij KPN iTV zijn de HD-kanalen goede kwaliteit: iemand die nog nooit HD heeft gezien krijgt dus zeker een ‘wow’-ervaring. 

  Gaan we echter eens kritisch vergelijken, dan moeten we toch constateren dat KPN iTV op dit moment iets minder scoort dan de satelliet en veel minder dan de kabel. Dat komt doordat KPN de bandbreedte voor HD-kanalen heeft gelimiteerd. Voor abonnees die gebruik maken van de DSL-techniek is dat begrijpelijk, maar minder begrijpelijk is het voor kijkers die KPN iTV via het Reggefiber glasvezelnetwerk gebruiken. Juist via glasvezel kan KPN met de hoge constante beschikbare bandbreedte alle registers opentrekken om een betere beeldkwaliteit voor iTV te bieden. We hopen dan ook dat KPN voor iTV een onderscheid gaat maken voor gebruik via DSL en glasvezel. Of dit gaat gebeuren is echter onbekend.

  Bij HDTV hoort ook HD-geluid. Hieronder verstaan we een Dolby Digital geluidsspoor bij de beschikbare HD-kanalen. Ook hier moet KPN nog een inhaalslag maken. Op dit moment kunnen we alleen bij de HD-kanalen Discovery Showcase HD en Animal Planet HD van Dolby Digital 5.1 geluid genieten. En dit terwijl het Dolby-geluid bij de Nederlandse publieke en commerciële HD-zenders door andere HD-aanbieders wel wordt doorgegeven. Waarschijnlijk speelt hier de bandbreedte ook weer een rol. 

  De Motorola 1963 IPTV-decoder wordt door KPN in bruikleen geleverd. Hij heeft een mooie vormgeving met tiptoetsen aan de voorzijde. Een smartcard is niet nodig omdat KPN via het internet gebruik maakt van een eigen codering. Voor wie een platte televisie met HDMI-aansluiting heeft is het natuurlijk verstandig om de decoder via HDMI aan te sluiten. Wie een oudere televisie heeft met alleen een scartaansluiting kan de decoder gewoon via een scartkabel aansluiten. Een aanvullend HD-abonnement heeft in dat geval geen zin, omdat voor de HD-ervaring een HD-beeldscherm met HDMI-aansluiting noodzakelijk is.
   
  KPN iTV is een goede keus voor de digitale overstapper. Wie digitaal wil opnemen moet echter met enkele beperkingen rekening houden


  CATEGORIE We hebben KPN Motorola 1963 getest in de categorie single tuner digitale decoders 

  FIRMWARE De geteste decoder is beschikbaar gesteld door KPN.


  Reacties

 1. TV-TIP Stand van Nederland

  Stand van Nederland
  NPO 2 om 20:25 uur
  Ooit was je gulden op de markt een daalder waard, maar tegenwoordig moet je voor koopjes bij de Turk of online zijn. Met luxe voedingsproducten valt nog wél geld te verdienen, dat bewijzen handelaren op de markt in Valkenswaard. Met hart en ziel bouwen ze aan een levendige markt waar beleving een grote rol speelt.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

   Favoriete personages keren terug in dit 3D actie-spektakel. De film vol imposante dinosaurussen introduceert nieuwe soorten die nog angstaanjagender zijn dan ooit tevoren. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze avonturenfilm weggeven met daarin een pet en natuurlijk twee bioscoopkaartjes voor de film.

  TV-TIP The Expendables 2

  The Expendables 2
  RTL 7 om 20:30 uur
  Er zijn best wat vervolgfilms gemaakt die het origineel evenaarden of zelfs overtroffen. Bij actiefilms is dit echter zelden het geval. Tót Sylvester Stallone besloot om de regie van The Expendables 2 aan een ander over te laten. De actie, de stunts, het verhaal én de opperschurk zijn stukken overtuigender dan in deel één.