Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  KPN zet in op Interactieve TV

  Klanten die bij KPN een nieuw Hussel-abonnement afsluiten, krijgen de Arris VIP 5202 ontvanger in bruikleen. Totaal TV maakte een testrit.
  Jarco Kriek
  17 december 2019
  8
  comments 5
  KPN zet in op Interactieve TV

  KPN timmert stevig aan de weg met Interactieve TV. Ruim twee miljoen huishoudens gebruiken dit tv-product om naar televisie en videocontent te kijken. Dit gebeurt voor het grootste deel met een door KPN geleverde bruikleendecoder.

   

  Geleverd met Hussel

  Bij KPN Interactieve TV kan de abonnee op twee manieren kijken naar tv in de vorm van live zenders, films en series. Naast het ‘kijken zonder kastje’ - dus zonder set-top box, maar met een app voor de nieuwere modellen Smart TV's van LG en Samsung - wordt door meer dan negentig procent van de klanten een bruikleenontvanger gebruikt. Onlangs werd door KPN een nieuw model ontvanger geïntroduceerd: de Arris VIP 5202. KPN levert deze bruikleendecoder aan nieuwe klanten die een Hussel-abonnement afsluiten. Ook als een bestaande klant met een HD-bruikleenontvanger een abonnement met Ultra HD afsluit, wordt de oude decoder omgeruild voor de nieuwe Arris VIP 5202. Voor andere klanten is nog geen omruilprogramma bekendgemaakt.

   

  Klein van formaat

  Totaal TV kreeg van KPN de beschikking over een Arris VIP 5202. Bij het openen van de verpakking waren we echt verrast. De bruikleenontvangers zijn altijd al relatief klein, maar KPN is erin geslaagd om de Arris VIP 5202 nóg kleiner te maken. Het apparaatje past in de palm van je hand. Heeft een dergelijk klein apparaat werkelijk alles in huis om de mediaconsumptie van een volledig gezin te stillen? In de verpakking vinden we verder een afstandsbediening, een stroomadapter, HDMI-kabel, tien meter UTP-netwerkkabel en een Nederlandse handleiding.

   

  Aansluitmogelijkheden

  De Arris VIP 5202 is vederlicht. Dit komt mede omdat er niet veel hardware nodig is: alles komt via de cloud (internet) de ontvanger binnen. Het kleine formaat zorgt ervoor dat het aantal aansluitpunten minimaal is. Aan de voorzijde zit bijvoorbeeld geen display waar bijvoorbeeld de zendernaam op kan worden getoond. Aan de achterzijde vinden we vier aansluitmogelijkheden, waarvan er één – de USB-aansluiting - zelfs voor de consument is geblokkeerd. Blijft nog over: de HDMI-aansluiting, een optische digitale audiopoort en de netwerkaansluiting. Dit is voldoende om de ontvanger aan de televisie te koppelen en alle mogelijkheden te gebruiken.

   

  Linux

  Kijken we onder de motorkap van de Arris VIP 5202, dan ontdekken we dit kleine apparaat voorzien is van de nieuwste technieken. De gebruikte chipset is BCM72604 van fabrikant Broadcom. De processor heeft twee kernen met een snelheid van 7000DMIPS. Hieraan gekoppeld is 2GB DDR4 geheugen en een eMMC flashopslag van 8GB. KPN gebruikt een ‘custom made’ variant van het 5202-concept van Arris. Hierbij heeft KPN gekozen om de ontvanger op een gesloten variant van het besturingssysteem Linux te laten functioneren. Arris biedt echter ook de mogelijkheid om Android TV als besturingssysteem in het apparaat te plaatsen. Het is dus technisch mogelijk dat Linux op een later moment wordt ingeruild voor Android TV. De kans dat dit gebeurt is overigens klein. Dit zou namelijk betekenen dat de VIP 5202 wat betreft de menustructuur en grafische interface uit de pas gaat lopen met de andere modellen bruikleenontvangers die KPN aan zijn klanten levert.

   

  Beeld en geluid

  De Arris VIP5202 is een 4K Ultra HD-ontvanger. Dit betekent dat alle bij KPN Interactieve TV beschikbare beeldnormen – SD, HD en UHD – bekeken kunnen worden. Het beeld dat wordt geleverd is uitermate goed, mede doordat HDR wordt ondersteund. Hierbij speelt natuurlijk wel de door KPN geleverde bandbreedte van de betreffende stream een rol. Zo is er een duidelijk verschil te zien tussen NPO 1 in HD via de normale stream en dezelfde zender via de zogenaamde glasvezelstream met ongeveer 5Mbit/s meer bandbreedte. Ultra HD ziet er op de VIP5202 ook goed uit. Een verbetering ten opzichte van andere bruikleenontvangers is ook bij het onderdeel geluid hoorbaar. Deze nieuwe ontvanger ondersteunt namelijk Dolby Atmos.

   

  Milieuvriendelijk

  KPN heeft met de Arris VIP 5202 ook vastgehouden aan de ambitie om zijn producten zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Dit zien we terug in het lage stroomverbruik van de VIP 5202, maar het zorgt er wel voor dat dit apparaat niet al te snel opstart. We moeten rekening houden met een opstarttijd van meer dan een halve minuut als de ontvanger uit zijn diepste slaap wordt gehaald. Het is overigens wel mogelijk om een minder diepe stand-by in te stellen, maar dat kost dan weer meer stroom. Een ander aspect waar KPN bij het vervaardigen van de ontvanger naar gekeken heeft, zijn de gebruikte materialen. De Arris VIP 5202 is gemaakt van 66 procent minder plastic en van het gebruikte plastic is een derde gerecycled.

   

  Klaar voor gebruik

  Als de VIP 5202 voor het eerst wordt aangezet, moet de ontvanger aan het abonnement worden gekoppeld. Ook wordt automatisch de nieuwste firmware in de ontvanger geplaatst. Daarna komt de KPN-klant in een gespreid bedje terecht: alles is eigenlijk hetzelfde als bij de oudere modellen van Interactieve TV. KPN heeft goed begrepen dat plotselinge veranderingen voor veel consumenten vervelend zijn. Het menu en de grafische interface die KPN gebruikt zijn dan wel minder spannend dan bijvoorbeeld het Next-platform van concurrent Ziggo, maar dat zorgt voor een eenvoudige manier van bedienen en dit komt het gebruiksgemak ten goede.

   

  Multimedia

  De Arris VIP 5202 is niet de eerste 4K Ultra HD ontvanger van KPN. Het eerdere model ZTE ZVX8001 bood geen mogelijkheid om YouTube video’s te bekijken. Dit is bij de nieuwe ontvanger wel mogelijk. Naast het bekijken van live tv en onderdelen van het video on demand-platform van KPN kan ook direct via de ontvanger gebruik worden gemaakt van de online streamingdiensten Netflix en Videoland. Volgend jaar wordt ook directe toegang tot Amazon Prime Video mogelijk. Net als bij andere KPN-ontvangers kunnen programma’s in de cloud worden opgenomen. Ook zijn interactieve diensten zoals terugkijken via de tv-gids en Begin Gemist aanwezig.

   

  Afstandsbediening

  Ook de afstandsbediening die bij de Arris VIP 5202 wordt geleverd is nieuw. Op het eerste gezicht is er niets veranderd: nog steeds de langwerpige, witte afstandsbediening waarop sommige toetsen wat te ver van elkaar afliggen voor een optimaal bedieningsgemak. Nieuw is echter dat deze afstandsbediening via bluetooth verbinding met de ontvanger maakt. Dit betekent dat de Arris VIP 5202 onzichtbaar achter de televisie of in een tv-kast geplaatst kan worden en het apparaat toch met de afstandsbediening kan worden bediend. Een andere vernieuwing op de afstandsbediening is de Netflix-knop waarmee direct toegang tot deze streamingdienst verkregen wordt.

   

  Bugs

  KPN levert de VIP 5202 al sinds 1 oktober aan klanten, maar tijdens intensief gebruik merken we zeker nog enkele bugs op. Deze bugs beïnvloeden het kijkplezier gelukkig niet echt. Daarnaast staat KPN erom bekend dat het luistert naar gebruikers en geconstateerde bugs relatief snel oplost door het uitbrengen van nieuwe firmware. Die firmware wordt automatisch naar de ontvangers gestuurd en geïnstalleerd. De gebruiker merkt in de meeste gevallen dan ook helemaal niets van nieuwe firmware.

   

  Conclusie

  KPN heeft met de Arris VIP 5202 een goede en stabiele bruikleenontvanger voor zijn abonnees. Positief is tevens dat nieuwe klanten direct een ontvanger krijgen waarmee naar 4K Ultra HD content kan worden gekeken. De werking van de ontvanger is goed, en datzelfde geldt voor de beeld- en geluidskwaliteit.

  KPNInteractieve TVUltra HD4K Ultra HD4KArris VIP 5202ArrisVIP 5202

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win een thuiscode voor Fortress

   Fortress draait om een topgeheim resort voor gepensioneerde Amerikaanse inlichtingenofficieren. Als een groep criminelen het complex binnendringt, is het aan een gepensioneerde officier en zijn zoon om in te grijpen. Totaal TV mag vijf keer een Pathé Thuis-code voor deze spraakmakende actiethriller weggeven.

  TV-TIP Beter!

  Beter!
  NPO 1 om 21:24 uur
  Vandaag wil Corina, die na veel roken kampt met de longziekte COPD, weer in beweging te komen met linedancing.

  TV-TIP Vandaag Inside

  Vandaag Inside
  SBS 6 om 21:35 uur
  Heel erg lang heeft het afscheid van Vandaag Inside niet geduurd.

  Interview

  • *

   Sander Lantinga

   Vier is te veel

   De gloednieuwe quiz Vier is te veel vraagt meer dan kennis alleen: zonder overtuigingskracht en eigenwijsheid schoppen de kandidaten het niet ver. In de zoektocht naar een spitsvondige presentator kwam SBS6 uit bij Radio 538-dj Sander Lantinga.
   Reacties0 reactie(s)