Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Leuk voor cordcutters: NPO voor nop

  Helemaal gratis televisie kijken, kan dat nog? Met de Xoro HRT 7610 ontvangen we de NPO-kanalen via de digitale ether. Voor niets!
  Jarco Kriek
  26 augustus 2020
  7
  comments 0
  Leuk voor cordcutters: NPO voor nop

  Xoro is een merknaam die in Nederlandse (web)winkels steeds vaker opduikt. Het merk is bij onze oosterburen al een vertrouwde naam in de markt van ontvangers van digitale tv, zowel voor ether, kabel als satelliet. Op papier is de Xoro HRT 7610 een interessant product: een HDMI-stick met ontvangstmogelijkheid van DVB-T2 in combinatie met MPEG4 en HEVC (H.265). Dit is de norm waarin de Nederlandse publieke landelijke en regionale omroepen sinds enige tijd uitzenden in de ether. Dit geldt ook voor Digitenne. Maar het gecodeerde aanbod van Digitenne is alleen met de bruikleendecoder van KPN te zien. Technisch is de Xoro HRT 7610 ongeschikt om gecodeerde kanalen weer te geven. Een kaartslot ontbreekt namelijk. De HDMI-stick is dus alleen te gebruiken voor het bekijken of beluisteren van ongecodeerd uitgezonden tv- en radiozenders.

   

  Klein

  De Xoro HRT 7610 stick is qua omvang vergelijkbaar met de Fire TV stick van Amazon. Aan de ene kant zit natuurlijk een HDMI-connector, maar aan de andere kant vinden we de aansluiting voor de antenne. De normale coaxaansluiting past niet direct op de Xoro HRT 7610. Daarom levert de fabrikant een verloopplug mee. Aan de zijkant van de stick vinden we onder meer een USB-aansluiting. Deze wordt gebruikt om nieuwe firmware in de stick te plaatsen. In de verpakking vinden we verder een verlengkabel voor HDMI. Deze kan van pas komen als de ruimte achter de HDMI-ingang van de televisie te krap is om de HDM-stick direct in het apparaat te steken, bijvoorbeeld als de tv vlak tegen de muur is gehangen. Ook een verlengkabel voor USB met geïntegreerde voedingskabel is in de verpakking aanwezig. Ook vinden we een afstandsbediening met bijbehorende batterijen en een infraroodoog. 

   

  Stroom

  Wat we missen is een stroomadapter. Xoro gaat er namelijk van uit dat de benodigde 5 volt voedingsspanning voor de HRT 7610 via een USB-uitgang van de televisie wordt geleverd. Bij moderne tv's is dat 99 van de 100 keer ook het geval. Maar soms zijn bij nieuwere televisies alle USB-ingangen al bezet door bijvoorbeeld USB-sticks of externe harde schijven. Bij enkele (veel) oudere televisies komt het voor dat de voedingsspanning uit de USB-poort te onstabiel is voor het goed functioneren van een apparaat zoals Xoro. Voor deze gevallen was het prettiger geweest als Xoro een simpele USB-stroomadapter had meegeleverd. Die zijn natuurlijk voor enkele euro's in de winkel te koop, maar het is natuurlijk vervelend als een installatie van de stick niet kan doorgaan omdat er geen USB-stroomadapter voorhanden is.

   

  Installatie

  De installatie van de Xoro HRT 7610 wijst zich eigenlijk vanzelf. We steken de HDMI-stick in een vrije HDMI-poort van de televisie, koppelen de antennekabel aan de HDMI-stick en voorzien het apparaat van stroom. Als we op de tv de HDMI-poort weergeven waarop de HDMI-stick is aangesloten, kan de daadwerkelijke installatie plaatsvinden. Als gewoon de instructies op het televisiescherm worden opgevolgd is dat een koud kunstje. Het belangrijkste is natuurlijk het zoeken van de zenders. Dit kan zowel met een handmatige als een automatische zoekopdracht.

   

  Menu

  Wat direct opvalt is dat er maar weinig aandacht is besteed aan de grafische vormgeving van het menu en andere informatie op het scherm, zoals de informatiebalk en elektronische programmagids (EPG). Het ziet er allemaal heel simpel uit, maar niet erg geavanceerd: de wat oudere computerfreak zal ongewild flashbacks krijgen van het Commodore 64-tijdperk. Maar ondanks de simpele vormgeving is het menu wel overzichtelijk en voor vrijwel iedere gebruiker probleemloos te navigeren.

   

  Ontvangst

  Wat opvalt is dat de tuner die in de Xoro HRT 7610 is gebruikt niet echt een gevoelige ontvangst heeft. Dit is enigszins te verbeteren door gebruik van een losse USB-stroomadapter (die dus niet is meegeleverd). We kwamen er namelijk achter dat de USB-poort van de voor de test gebruikte Samsung televisie een nadelig effect op de ontvangst had.

   

  DVB-T2

  De tv- en radiozenders van de NPO (landelijk) en RPO (regionaal) zenden tegenwoordig in DVB-T2/HEVC uit. Dit betekent in de praktijk dat deze zenders te ontvangen zijn met de interne tv-tuner van nieuwere modellen 4K Ultra HD-televisies. Oudere UHD- en HD-televisies beschikken vaak wel over een DVB-T2 tuner, maar die ondersteunt HEVC niet. Ontvangst is dan niet mogelijk. Door de Xoro HRT 7610 te gebruiken, wordt de oudere televisie toch geschikt voor gratis ontvangst van de NPO en RPO.

   

  Cordcutters

  Voor cordcutters zijn de vrij en gratis te ontvangen zenders van NPO en RPO een welkome aanvulling op de videocontent die via streamingdiensten als Netflix, Videoland, Disney+ en Amazon Prime Video kan worden bekeken. Op de NPO worden bijvoorbeeld dagelijks Nederlandse nieuws-, actualiteits- en sportprogramma's uitgezonden. Dergelijke programma's zijn een mooie aanvulling op de online beschikbare content. Zeker als gratis Nederlandse ethertelevisie ook nog wordt gecombineerd met FTA-satellietontvangst van onder meer Duitse-, Britse- en internationale nieuwszenders.

   

  Mobiel gebruik

  De kleine Xoro HRT 7610 is ook een goede oplossing voor ontvangst van lokaal beschikbare ethertelevisie in camper of caravan op de vakantiebestemming of onderweg. Naast DVB-T2/HEVC ontvangt de HDMI-stick ook de oude uitzendnorm DVB-T. Dit betekent feitelijk dat alle ongecodeerde  tv- en radiozenders via de digitale ether kunnen worden bekeken en beluisterd.

   

  Beeldkwaliteit

  De beeldkwaliteit van deze HDMI-stick beoordelen we als zeer goed. Content kan worden bekeken tot de beeldresolutie 1080p. Dat is voor gebruik in Nederland prettig, omdat de tv-zenders van NPO en RPO in 1080p uitzenden. Op het gebied van beeldkwaliteit doet deze HDMI-stick dus niet onder voor een losse tv-decoder, die veel meer ruimte in beslag neemt.

   

  Conclusie

  De Xoro HRT 7610 is een goed alternatief voor consumenten die een oudere televisie geschikt willen maken voor gratis ontvangst van de tv- en radiozenders van de NPO en RPO. Dit is zeker voor cordcutters een interessante optie. Het apparaat laat echter wel een grote steek vallen wat betreft de gebruiksinterface. Wie gevoelig is voor dit soort grafische beperkingen, kan deze HDMI-stick beter links laten liggen en een losse tv-decoder kopen.

  XoroDVB-TDVB-T2NPORPOHDMI-stickHRT 7610Xoro HRT 7610HEVC/H.265HEVCH.265

  Reacties

 1. TV-TIP WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten

  WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten
  NPO 1 om 15:50 uur
  Nederland neemt het vandaag in de achtste finale van het WK op tegen de Verenigde Staten. De groepsfase zorgde voor niet al te veel weerstand dus nou moeten de Oranje leeuwen laten zien wat ze in huis hebben. Laten we hopen dat Virgil van Dijk de mannen naar een overwinning kan leiden, anders houdt het WK hier op voor Oranje.

  TV-TIP Klaas Kan Alles

  Klaas Kan Alles
  NPO 3 om 18:33 uur
  Klaas kan een hoop, maar niet alles. In de afgelopen jaren ging hij bijvoorbeeld bijna koppie onder toen hij tijdens zijn missie ‘150 meter onder water zwemmen zonder zuurstof’ de hemelpoort al op een kier zag staan. Maar van verliezen, nee, daar houdt Klaas niet van. Dit keer wordt hij uitgedaagd om een boot, vliegtuig én auto op afstand te besturen. Omdat een van de drie voortuigen op ware grootte moet zijn, vertrekt hij naar Oxford waar een bedrijf driftig sleutelt aan een zelfrijdende auto.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)