Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Lipa X88 Pro 13: Dit is niet de Android die we zoeken

  Is een voordelige mediaspeler een slimme aanschaf, of levert het meer nadelen dan voordelen op? Totaal TV neemt de proef op de som.
  Jarco Kriek
  5 maart 2024
  5
  comments 0
  Lipa X88 Pro 13: Dit is niet de Android die we zoeken

  De markt wordt op dit moment overspoeld met mediaspelers. Niet zo gek, nu we steeds meer via streaming naar tv en video kijken. Het grotere aanbod geeft de consument wel meer keuzestress. Kies je voor een model van een gevestigde fabrikant of ga je voor een goedkopere mediaspeler van een onbekend merk? Dit keer nemen we in Totaal TV de Lipa X88 Pro 13 onder de loep, een mediaspeler uit deze laatste categorie. Voordat we de speler voorstellen, lichten we even de modelnaam X88 toe. Die naam wordt namelijk gebruikt voor meerdere mediaspelermodellen van diverse merken, soms voorzien van toevoegingen als '2' of 'Pro2'. Bij deze test gaat het om een van de goedkopere varianten, die in Nederland wordt verkocht onder de merknaam Lipa. Hetzelfde apparaat is als 'X88'-model ook verkrijgbaar van diverse andere fabrikanten, onder meer via Chinese marktplaatsen als AliExpress.

   

  Android

  De Lipa X88 Pro 13 heeft Android 13 als besturingssysteem, zoals de naam belooft. Het gaat hier echter niet om Android TV 13. Android TV is het besturingsplatform dat Google speciaal maakte voor mediaspelers en zogenoemde Smart TV's met een internetaansluiting. Het Android dat in deze mediaspeler wordt gebruikt, is meer bedoeld voor het kijken van content op kleinere schermen zoals dat van een tablet. Met andere woorden: wie van de best mogelijke beeldervaring wil genieten, komt met deze mediaspeler bedrogen uit.

   

  Beeldkwaliteit

  In het verlengde hiervan is het natuurlijk lariekoek dat deze Lipa X88 Pro 13 - zoals door de fabrikant wordt beweerd - geschikt zou zijn voor het bekijken van 8K videocontent. Het gebruikte Android-platform is hiervoor verre van ideaal. Maar wellicht belangrijker is dat de in deze mediaspeler gebruikte hardware al enigszins verouderd is, en daardoor ontoereikend voor het weergeven van vloeiende 8K-beelden. In de praktijk is zelfs het bekijken van 4K-beelden al wat hoog gegrepen voor deze mediaspeler. Ook wat betreft de beeldkwaliteit in HD en SD is de Lipa X88 Pro 13 geen hoogvlieger. Beeldpuristen moeten daarom ver uit de buurt blijven van dit apparaat. Wie minder waarde hecht aan beeldkwaliteit en meer op de portemonnee let kan deze mediaspeler als aankoopkandidaat overwegen. Alleen is het een terechte vraag of tien tot twintig euro meer uitgeven aan een Chromecast 4K met Google TV (Android TV OS) niet een betere beslissing is.

   

  Hardware

  Een pluspunt ten opzichte van andere mediaspelers is het uitgebreide interne opslaggeheugen. In ons testmodel is dit 64 GB, en dat is meer dan de meeste andere mediaspelers in de onderste prijsklasse. De chipset die wordt gebruikt is een Cortex A53-variant met vier kernen (quadcore) en een kloksnelheid van op papier 2 GHz. Hieraan gekoppeld is de ARM Mali 450 MP2 grafische processor. Het werkgeheugen is 4 GB. Op zich zijn de gebruikte chipset en GPU niet de nieuwste in hun soort, maar met een dergelijk werkgeheugen zou je verwachten dat het resultaat een vlot werkende mediaspeler moet zijn. In praktijk valt dat toch tegen. De Lipa X88 Pro 13 is in bedrijf zeker geen schildpad waar je secondenlang op moet wachten voordat een opdracht wordt uitgevoerd, maar met een werkgeheugen van 4 GB had het toch allemaal wat sneller gemogen - of liever gezegd gemoeten.

   

  Apps

  Dat deze mediaspeler het ‘normale’ Android gebruikt en niet Android TV is ook terug te zien aan het beginscherm. We missen de sierlijke GUI (Graphic User Interface) met bewegende beelden en een duidelijke indeling, zoals bij Android TV. De Lipa X88 Pro 13 komt met een bescheiden, minder geavanceerd blokkendoos-beginscherm zoals naamloze mediaspelers van Chinese makelij al enige jaren hebben. Er zijn enkele apps voorgeïnstalleerd. Dit zijn onder meer Kodi, Netflix, YouTube en Google Play Store. Deze Google Play Store biedt niet de ruim 7.000 apps zoals bij Android TV, maar een veel kleiner aantal. Sommige apps zijn ook niet direct via deze appwinkel te downloaden. Hiervoor moeten we een alternatieve methode gebruiken - het zogeheten 'sideloaden' - bijvoorbeeld via de app APK Pure. Ook worden de meeste apps nadat ze zijn geïnstalleerd niet automatisch naar een nieuwe versie geüpdatet. Bij een update moeten we dus heel omslachtig handmatig de oudere versie van de app verwijderen en daarna de nieuwe versie installeren. Voor wat betreft apps van streamingdiensten is het belangrijk om te weten dat de Lipa X88 Pro 13 niet door hen is gecertificeerd. Dit betekent bijvoorbeeld dat Netflix-titels - ook met een geschikt abonnement - niet in 4K beeldkwaliteit bekeken kunnen worden.

   

  Kodi

  Door de aanwezigheid van Kodi krijgt de Lipa X88 Pro 13 een belangrijke mogelijkheid. Chinese mediaspelers met het 'normale' Android worden vaak gebruikt om te kijken naar videocontent die niet door de streamingdiensten wordt aangeboden, maar op een andere manier wordt binnengehaald, zoals via torrent downloads. Kodi biedt hierbij veel mogelijkheden. Films en series kunnen via de mediaspelerfunctie vanaf een USB harde schijf of mediastick, een externe geheugenkaart of NAS-apparaten in het thuisnetwerk worden afgespeeld. Na het downloaden van extra uitbreidingen brengt Kodi ook andere, vaak illegale online diensten binnen het bereik van de gebruiker.

   

  Mogelijkheden

  Kijken we naar de verbindingsmogelijkheden van de speler, dan zien we natuurlijk de draadloze technieken wifi (2,4 en 5 GHz) en bluetooth (versie 5.0). Voor koppeling aan het thuisnetwerk en het internet is gebruik van de bekabelde netwerkaansluiting het beste. Van de twee beschikbare USB-poorten is er een van de snelle 3.0-variant. Voor aansluiting op de tv is er een HDMI-poort. De meegeleverde afstandsbediening voldoet, maar de mediaspeler kunnen we ook via een mobiele app bedienen. Verder kunnen we een toetsenboard op het apparaat aansluiten. Al eerder noemden we de kaartgleuf om het interne geheugen via een geheugenkaart uit te breiden, maar in de praktijk is dit voor alleen de installatie van apps niet nodig.

   

  Conclusie

  Het is natuurlijk maar net wat de koper van een mediaspeler verwacht, maar een echt prettige ervaring vinden we het gebruik van de Lipa X88 Pro 13 niet. De prijs is natuurlijk gunstig en wie niet al te hoge eisen stelt kan met dit model in veel gevallen goed aan de slag. Maar door de omslachtige handelswijze bij het updaten van apps zullen veel gebruikers in de praktijk met verouderde apps kijken en dus niet de nieuwste mogelijkheden ervaren. Wie hoge verwachtingen heeft van een mediaspeler en de best mogelijke beeldkwaliteit wil zien, kan beter iets meer geld uitgeven aan een mediaspeler met het echte Android TV of Google TV.

  Reacties