1. Tests

  M-Vision FCIS-9085 USB NET Combo Special Edition: Hybride ontvangers met netwerkopties

  Met deze ontvanger kan zowel digitale satelliet (DVB-S) als digitale aardse televisie (DVB-T) worden ontvangen. Daarnaast beschikt hij over PVR- en netwerkmogelijkheden.
  Jarco Kriek
  30 december 2015
  0.0
  comments 0
  M-Vision FCIS-9085 USB NET Combo Special Edition: Hybride ontvangers met netwerkopties

  Niet zo lang geleden was digitale televisie nog synoniem met satellietontvangst. Tegenwoordig is er naast digitale satelliet-tv ook digitale aardse televisie, digitale kabel-tv en IPTV. Omdat deze digitale platforms elk hun eigen voor- en nadelen hebben, wil een steeds grotere groep consumenten meerdere vormen van digitale tv kunnen ontvangen. De komst van ‘hybride’ ontvangers maakt dit heel gemakkelijk, omdat verschillende digitale platforms met één decoder kunnen worden ontvangen. In onze test nemen we de M-Vision FCIS-9085 USB NET Combo Special Edition onder de loep. Met deze ontvanger kan zowel digitale satelliet (DVB-S) als digitale aardse televisie (DVB-T) worden ontvangen. Daarnaast beschikt hij over PVR- en netwerkmogelijkheden.

   

  M-Vision is een merknaam van het Spaanse bedrijf HSMD Europe. In Nederland heeft HSMD een vestiging die de Benelux vertegenwoordigt. De ontvangers van HSMD worden gemaakt in de Iron Tech fabriek in het Koreaanse Seoul. Om kopieën van M-Vision producten tegen te gaan heeft men de ontvangers beveiligd met een Micom security chip.

   

  Mooi design

  De M-Vision FCIS-9085 USB NET Combo heeft een strak, eigentijds design. Als we de ontvanger aanzetten wordt het nog mooier: een meerkleurige   LED-verlichting rond de aan/uit knop en onder het viercijferige display geven aan dat de ontvanger klaar is voor gebruik. Met zeven druktoetsen kan de ontvanger helemaal handmatig worden ingesteld, inclusief alle menufuncties. Rechts op het front vinden we een klep waarachter twee Common Interface-sloten en een interne kaartlezer verborgen zitten. Ook vinden we hier de aansluiting voor een USB-stick.

   

  Achterop de ontvanger zien we de antenne-aansluitpunten voor DVB-S en DVB-T. Daarnaast zijn er twee scart-aansluitingen en een video cinch uitgang. Audio verloopt via twee analoge cinch uitgangen of een coaxiale digitale uitgang. Om de ontvanger in een netwerkomgeving of op het internet aan te sluiten beschikt de ontvanger over een ethernetaansluiting.

   

  Het DVB-S gedeelte

  Dat de ontvanger in eerste instantie voor de Spaanse markt is gemaakt, blijkt zodra we een automatisch zoektocht met het satellietgedeelte willen laten uitvoeren. Als eerste satelliet is de voor Spanje zeer belangrijke Hispasat-satelliet op 30 graden west geprogrammeerd. Maar als we door uitgebreide satellietdatabase zappen, komen we ook de voor Nederland belangrijke Astra1 en Astra3 tegen. Met een zenderzoektocht op de Astra1 vinden we alle zenders, ook de onlangs gelanceerde regionale publieke omroepen. De transponderdatabase van de M-Vision is dus goed bijgewerkt.

   

  Het zappen binnen gecodeerde zenders binnen het CanalDigitaal pakket verloopt voorspoedig. Binnen 1,3 seconden wordt beeld zichtbaar. Zappen tussen ongecodeerde kanalen gaat nog sneller, onder de seconde.

   

  In de toekomst gaan DiSEqC-functies een belangrijkere rol spelen bij satellietontvangst. Gecombineerde ontvangst van meerdere satellietposities met één schotel wordt heel normaal als naast Astra1 ook Astra3 gebruikt wordt voor de Nederlandse markt. De FCIS-9085 is hier op voorbereid, of het nu om een vaste multisat-schotelinstallatie gaat of om een draaibare configuratie met DiSEqC-motor. Naast USALS beschikt de ontvanger over de DiSEqC 1.0 en 1.2 protocollen.

   

  Problemen met CI modules ondervinden we eigenlijk alleen bij gebruik van de Aston DUAL CI module voor de seca codering. De wisselwerking tussen de ontvanger en CI verloopt niet altijd even optimaal. De fabrikant is op de hoogte van dit probleem en aan een oplossing wordt inmiddels gewerkt.

   

  Het DVB-T gedeelte

  Als we door het installatiemenu zappen, zien we in het DVB-T gedeelte dat de ontvanger een externe DVB-T antenne van de benodigde 5 volts voeding kan voorzien. Dat is handig. Het automatisch inlezen van de DVB-T transponders duurt heel kort: binnen een minuut worden alle beschikbare zenders die via het aardse digitale platform uitzenden gevonden. In Nederland zenden alleen de publieke netten Nederland 1, 2 en 3 ongecodeerd uit. De overige zenders worden door Digitenne van KPN met de Conax-codering uitgezonden. De interne kaartlezer van de M-Vision is officieel Conax gecerficeerd, waardoor de Digitenne of KPN TV smartcard zonder problemen kan worden gebruikt. Ook handig!

   

  USB

  De M-Vision beschikt over een USB-aansluiting aan de voorzijde van de ontvanger. Deze poort kan op twee manieren goede diensten bewijzen. Ten eerste kan men via een USB-stick nieuwe software en zenderlijsten heel simpel in de ontvanger plaatsen. Ten tweede kunnen we mp3-bestanden die op de stick staan via de ontvanger afspelen. Intern is de ST5515-chip verantwoordelijk voor de goede werking van het USB gedeelte.

   

  PVR

  Deze ‘Special Edition’ van de M-Vision is voorbereid voor PVR-gebruik. Hiermee kan men programma’s op een USB-apparaat opnemen. U dient wel rekening te houden met het feit dat - ondanks dat er twee tuners beschikbaar zijn - men alleen het programma kan opnemen dat men kijkt of via de timer heeft geprogrammeerd. Als er een programma wordt opgenomen, dan kan men niet zappen naar een andere zender voordat de opname is stopgezet. Via USB kan men naast USB-sticks ook externe harde schijven koppelen aan de M-Vision. Het apparaat kon zonder problemen communiceren met alle externe apparaten die wij probeerden.

   

  Netwerk

  Speciaal is de netwerkaansluiting. Hiermee kan men via het internet de ontvanger voorzien van nieuwe software. Daarnaast is in het menu de mogelijkheid aanwezig om naar internetradio te luisteren. Naast de mogelijkheid om verbinding te maken met een shoutcastserver kan men ook zelf handmatig afstemmen op internetradiozenders. Dit gebeurt via een geïntegreerde mediaspeler in de software.

   

  Leuker wordt het als we de alternatieve software voor deze ontvanger van het internet afhalen. We zien dat de interne Conax-kaartlezer verandert in een multi kaartlezer die perfect overweg kan met de CanalDigitaal en TV Vlaanderen smartcards. Let er wel op dat betaaltelevisieproviders in de toekomst veranderingen aan de codering kunnen doorvoeren om dit tegen te gaan. Er verschijnen nog meer interessante mogelijkheden nadat we het ‘geheime gedeelte’ van de ontvanger activeren met een speciale toegangscode. Via het huisnetwerk kan men meerdere M-Vision ontvangers die voorzien zijn van netwerkmogelijkheden aan elkaar koppelen, om zo de smartcards in de interne kaartlezers met elkaar te delen. Hierdoor kan men tot vier M-Vision ontvangers aan elkaar koppelen en binnenshuis via één abonnement kijken naar zenderpakketten van betaaltelevisieproviders.

   

  Conclusie

  Wie om welke redenen dan ook kiest voor gelijktijdige ontvangst van satelliet en digitale ether, heeft aan de M-Vision FCIS-9085 USB NET Combo een eenvoudig te bedienen en kwalitatief goede ontvanger. Hybride ontvangers staan nog in de kinderschoenen. Daar dient de consument wel rekening mee te houden, omdat het in praktijk betekent dat er softwarematig nog wat zaken te verbeteren zijn. De constructieve benadering van de Nederlandse vestiging van HSMD en het luisteren naar de wensen van de klant geeft ons een prettig gevoel. Voor enkele bugs is men op zoek naar oplossingen. In Spanje, het moederland van HSMD, wordt het belang van de DVB-T-uitzendingen in de directe toekomst snel groter, en dat zal de verdere ontwikkeling van de software een extra impuls geven.

  Reacties

 1. TV-TIP De zaak van je leven

  De zaak van je leven
  NPO 2 om 20:25 uur
  Voor een laatste keer duiken de rechercheurs in het dossier van Melanie Sijbers. De vijftienjarige scholier verdween in september 2006 van de aardbodem, werd twee weken later gevonden in de bossen bij Someren en bleek te zijn gewurgd door Peter H., haar minnaar én tevens stiefvader van een van haar vriendinnen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

   Favoriete personages keren terug in dit 3D actie-spektakel. De film vol imposante dinosaurussen introduceert nieuwe soorten die nog angstaanjagender zijn dan ooit tevoren. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze avonturenfilm weggeven met daarin een pet en natuurlijk twee bioscoopkaartjes voor de film.

  TV-TIP Oplichters in het buitenland

  Oplichters in het buitenland
  SBS6 om 20:30 uur
  De hoofdstad van Nepal herbergt maar liefst 500 weeshuizen. Kees en zijn team ontdekken in deze laatste aflevering van het seizoen dat velen ervan hartstikke nep zijn. Malafide reisbureaus organiseren er tours heen, zodat toeristen gulle gifts achterlaten. De opbrengst delen de weeshuizen vervolgens samen met de reisbureaus.