1. Tests

  M7 CI+ module: Satelliet kijken met een CI+ module

  Veel satellietkijkers maken gebruik van een Common Interface-module. De nieuwe CI+ module van M7 biedt wat extra mogelijkheden.
  Jarco Kriek
  3 juli 2016
  8.0
  comments 10
  M7 CI+ module: Satelliet kijken met een CI+ module
  Veel satellietkijkers maken gebruik van een Common Interface-module. De nieuwe CI+ module van M7 biedt wat extra mogelijkheden.

  M7 Group - de eigenaar van CanalDigitaal en TV Vlaanderen -bracht onlangs een nieuwe Common Interface-module op de markt. Wie in Nederland via CanalDigitaal met een CI-module naar betaalzender FOX Sports International wil kijken is op deze nieuwe module aangewezen, want het is de enige manier om de zenders zichtbaar te maken. Maar is de nieuwe CI-module ook een aanrader voor andere CanalDigitaal-klanten?

  De schrik zat er bij veel satellietkijkers goed in toen M7 Group de nieuwe module aankondigde. In de specificaties staat namelijk duidelijk dat de module van de CI+ techniek gebruik maakt. Dat houdt in dat het voor de aanbieder onder bepaalde omstandigheden mogelijk is via de module restricties op aan de kijker op te leggen. Denk daarbij aan opnamebeperkingen of het blokkeren van de mogelijkheid om reclames door te spoelen. 

  Gelukkig is er geen reden voor ongerustheid. Hoewel de module van CI+ hardware gebruik maakt, is en blijft het een normale CI-module, dus zonder beperkingen. De provider kan namelijk aan fabrikant Kudelski aangeven of de CI+ techniek in de module ingezet moet worden, en M7 Group heeft ervoor gekozen om dit niet te doen. Dat wordt ook door het Luxemburgse mediabedrijf aan Totaal TV bevestigd.

  Waarom dan een nieuwe CI-module? In de module zitten verbeterde beveiligingstechnieken. Contentaanbieders vragen in hun overeenkomsten met tv-aanbieders een steeds hoger niveau van beveiliging van de content. In het geval van CanalDigitaal was het FOX Sports die voor de doorgifte van de nieuwe betaalzender FOX Sports International een strengere beveiliging eiste. Deze eis werd FOX Sports overigens weer door de Engelse Premier League opgelegd. De buitenlandse uitzendrechten van de Premier League leveren jaarlijks namelijk honderden miljoenen euro’s op.

  De nieuwe CI-module van M7 is herkenbaar aan het witte label op de voorkant. Hierop staat duidelijk vermeld dat de module geschikt is voor gebruik bij de M7 tv-aanbieders CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT. Op de achterkant zien we dat het bedrijf SmarDTV – onderdeel van Kudelski – de module gemaakt heeft. Tevens vinden we rechts in de onderhoek het logo van M7. De module ondersteunt de Nagravision coderingstechniek, terwijl alle vorige CI-modules die CanalDigitaal op de markt heeft gebracht gebruik maakten van de coderingstechniek Mediaguard. 

  Het testen van een CI-module is een apart geval. De module op zich kan namelijk uitstekend zijn, maar als de firmware van de satellietontvanger verouderd is, wordt de communicatie met de module en de samenwerking ook minder. Dat ligt in veel gevallen dus niet aan de CI-module, maar aan de satellietontvanger. We hebben er daarom voor gekozen om de module op twee satellietontvangers en een televisietoestel met ingebouwde satelliettuner te testen. 

  Als eerste gebruikten we een door M7 Group S.A gecertificeerde HD-ontvanger, namelijk de Topfield SRP-2401CI+. Als tweede satellietontvanger gebruikten we een Linux satellietontvanger in de vorm van de nieuwe VU+ DUO2. Ook staken we de CI-module in de Samsung ES8000 televisie met Smart Evolution Kit. Om een goed beeld te krijgen, vergeleken we onze ervaringen met de in Nederland en België veel gebruikte en hoog gewaardeerde Aston DUAL CI-module.

  Wat bij het eerste gebruik opvalt, is dat het iets langer duurt voordat de gecodeerde tv-zender door de combinatie van CI-module en smartcard gedecodeerd wordt. Op één of andere manier wordt er dus een connectie tussen beide gemaakt. Daarna verloopt het zappen tussen gecodeerde tv-zenders juist sneller dan met de oude CanalDigitaal CI-module. 

  Er is vrijwel geen verschil in zaptijd tussen de Aston DUAL CI-module en de nieuwe M7 module bij gebruik op de Topfield ontvanger. Vrijwel hetzelfde nemen we waar bij de Samsung televisie. Daar hebben we zelfs een lichte voorkeur voor de M7 module. 

  Wat bij de VU+ DUO2 Linux-ontvanger opvalt, is dat hij zeer goed samenwerkt met de CI-module. Hiervoor moeten we in sommige gevallen wel de instelling van het CI-slot wijzigen om blokvorming te voorkomen, maar eigenlijk alleen als we op een eerder moment zelf deze instellingen hadden gewijzigd. De goede werking in Linux-ontvangers is opmerkelijk, omdat dit soort ontvangers niet echt bekendstaat om een goede communicatie tussen CI-slot en CI-module. We konden vrijwel geen verschil in zaptijd tussen de veel gebruikte Cccam-emulatie en de nieuwe CI-module.

  De CI-module in een Linux-ontvanger is nodig omdat de smartcardlezers op basis werkt van emulatie, en dus zonder de certificeringseisen en goedkeuring van coderingseigenaren. Willen we dus via een Linux-ontvanger naar FOX Sports International kijken dan hebben we – net als in alle andere HD-satellietontvangers met CI-slot – de nieuwe module nodig.

  Wat is er precies anders aan de nieuwe CI-module en wat houdt de betere beveiliging precies in? Natuurlijk doen tv-aanbieders en coderingseigenaren in het openbaar nooit uitspraken over de gebruikte codering en beveiliging van content. Met enig speurwerk is hier wel een (gedeeltelijk) antwoord op te geven, maar het wordt te technisch om dit in detail te doen. Simpel gezegd is het decoderen van een tv-zender de goede uitkomst in een soort van vraag- en antwoordspel tussen smartcard en in dit geval CI-module. Bij betaalzender FOX Sports International is dit spel moeilijker gemaakt door de vraag en het hierop volgende antwoord op een speciaal gecodeerde manier tussen module en smartcard te verzenden. Oudere CI-modules en kaartlezers die met emulatie werken beheersen dit trucje niet en geven dus geen beeld.

  Naast een betere werking zijn er nog enkele voordelen aan de nieuwe CI-module. Hij maakt namelijk gebruik van de multi-stream techniek. Hierdoor kan de module maximaal vier zenders tegelijk decoderen. Deze dienen wel allemaal op dezelfde transponder uit te zenden. Dat is overigens geen beperking van deze module, maar een hardwarematige beperking van de CI-techniek die in tv-decoders aanwezig is. 

  Bij gecertificeerde PVR CI-satellietontvangers als de Homecast HS9000 en de Topfield SRP-2401CI+ is er de mogelijkheid voor offline-decoderen van opgenomen bestanden. Ook bij deze manier van decoderen waren geen problemen waarneembaar. Omdat gecertificeerde PVR-ontvangers tv-programma’s altijd gecodeerd op de harde schijf plaatsen en pas naderhand decoderen, kan de gebruiker meerdere tv-programma’s tegelijk opnemen. Hoeveel programma’s tegelijk is afhankelijk van de firmware die in de betreffende satellietontvanger gebruikt wordt. In de meeste gevallen gaat het om maximaal acht tv-programma’s. Ook met de Linux-ontvanger Xtrend met OpenPli software kunnen we op deze manier meerdere tv-programma’s gelijktijdig opnemen. 

  De nieuwe CI-module is ook voor de zakelijke markt een uitkomst. Met de speciale smartcard voor de zakelijke markt kan men tot 32 PIDS – wat overeenkomt met ongeveer vijftien tv-zenders - tegelijk decoderen. 

  M7 geeft ook bij de nieuwe CI-module een kijkgarantie. Wanneer men deze module in combinatie met een gecertificeerde CI-ontvanger of televisietoestel met ingebouwde satelliettuner gebruikt, dan wordt goede werking gegarandeerd. We raden aan om bij aankoop van een CanalDigitaal CI-module goed te kijken of de nieuwe module met het witte label geleverd wordt. In sommige gevallen hebben winkels nog een voorraad oude modules die – al dan niet in de uitverkoop – worden weggewerkt. 

  De nieuwe CI+ module van M7 is de goedkoopste en meest toekomstzekere manier om via een CI-slot naar het zenderaanbod van CanalDigitaal en TV Vlaanderen te kijken. We hoeven niet bang te zijn voor CI+ restricties: om een vrije keuze van hardware blijvend te ondersteunen, heeft M7 ervoor gekozen omdat geen enkele CI+ restricties te activeren.

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 TICKETS ZIGGO F1 LIVE

   De Grand Prix van Oostenrijk is 30 juni niet alleen levensecht te volgen op de tribunes bij het circuit, maar ook voor duizenden fans in de Ziggo Dome. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor dit live evenement in de Ziggo Dome weggeven.

  TV-TIP Beverly Hills Cop

  Beverly Hills Cop
  om 08:13 uur
  De beste vriend van rechercheur Axel Foley wordt vermoord. Hij komt de dader op het spoor en reist van het ruige Detroit naar het luxe Beverly Hills om de moordenaar te vinden. Zijn botte manier van werken wordt hem niet in dank afgenomen en het duurt niet lang voordat Foley heel veel nieuwe vijanden maakt.

  TV-TIP The Great British Bake Off

  The Great British Bake Off
  NPO 1 om 20:35 uur
  Een bakker zonder brood is als een wielrenner zonder fiets. Logisch dus dat de tien overgebleven bakkers een broodweek hebben, met drie lastige opgaves. Van een fruitige favoriet voor bij de koffie via knoflook-naanbrood tot het spektakelstuk: een gestapelde korovai. Dat moesten wij ook even googelen, het blijkt een Oekraïens huwelijksbrood.

  Interview

  • *

   Barry Atsma

   The Rook

   Ideale schoonzoon Barry Atsma speelt een enge creep in de internationale thrillerserie The Rook, over mensen met paranormale gaven.
   Reacties0 reactie(s)