1. Tests

  M7 DSR8141: Eigenwijs en eigentijds

  De tweede satellietontvanger die M7 op de markt brengt is een twin tuner HD-satellietontvanger met ingebouwde harde schijf.
  Jarco Kriek
  23 mei 2016
  8.0
  comments 45
  M7 DSR8141: Eigenwijs en eigentijds
  De tweede satellietontvanger die M7 op de markt brengt is een twin tuner HD-satellietontvanger met ingebouwde harde schijf. 

  M7 Group is een televisieaanbieder en geen decoderfabrikant. De ontvanger is in opdracht van M7 gemaakt door het Britse Pace, dat eerder al de Philips HD-satellietontvangers voor het tv-bedrijf maakte. Pace mag de merknaam Philips echter niet meer gebruiken. Bij de overname van de decoderdivisie van Philips bedong Pace dat men drie jaar de merknaam Philips op haar decoders mocht gebruiken, maar die periode is nu voorbij. Pace levert op dit moment vrijwel alleen ontvangers aan tv-aanbieders. 

  De M7 DSR8141 is de vervanger van de Philips DSR8121 HD-satellietontvanger, die de afgelopen jaren door M7 is verstrekt aan abonnees van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Als we de stevige doos openmaken zien we een kleine, bijna vierkante satellietontvanger. Door de aanwezige interne harde schijf is hij behoorlijk zwaar. Verder vinden we een goede en uitgebreide Nederlandstalige handleiding met veel foto’s. 

  De afstandsbediening is anders dan die van zijn voorganger en kan naast de decoder ook ingesteld worden om de televisie te bedienen. De werking van de afstandsbediening is zeer goed, de knopindeling is duidelijk en overzichtelijk. 

  Verder vinden we in de doos een externe voeding met stroomkabel en een HDMI-kabel van goede kwaliteit. Omdat M7 Group steeds meer SD-kanalen in MPEG4 uitzendt – waarvoor men een HD-satellietontvanger nodig heeft om ze te bekijken – is het een gemiste kans er dat geen goede scartkabel wordt meegeleverd voor de groep abonnees die nog op een oude beeldbuis kijkt.

  Het opvallendst aan de DSR8141 is zijn kleine behuizing. Aan de voorkant vinden we een minimaal aantal knoppen en een USB-aansluiting. Deze is net als de netwerkaansluiting aan de achterzijde alleen voor servicedoeleinden geschikt, en kan dus niet worden gebruikt voor opnames of updates. 

  De smartcard dient aan de zijkant in de ontvanger geplaatst te worden. De smartcard gaat volledig in de satellietontvanger en steekt – net als bij sommige andere ontvangers met de kaartlezer aan de zijkant – dus niet uit de kast. Dat ziet er wat prettiger uit. Er zijn geen Common Interface-sloten of meerdere kaartlezers in de ontvanger aanwezig. 

  Aan de achterzijde zien we twee opvallend ver uitstekende LNB-ingangen. Er is geen doorlusmogelijkheid. Verder zien aan de achterzijde de mogelijkheid op zowel optisch als coaxiaal digitale audio naar de home cinema set te sturen. Er is ook de mogelijkheid om dit analoog te doen. Er is één scartaansluiting en een HDMI-aansluiting voor beeldoverdracht naar de televisie. Een cinch-aansluiting voor video ontbreekt.

  De DSR 8141 ziet er zeer eigenwijs en eigentijds uit: je vindt hem mooi of lelijk. Door zijn fraaie pianolak uiterlijk en het kleine formaat staat hij naar onze mening goed in veel modern ingerichte huiskamers. Het kleine formaat maakt het makkelijk om hem goed zichtbaar bij het televisietoestel te plaatsen. Dat kan voor veel gebruikers belangrijk zijn, omdat het alfanumerieke display aanwezig de zendernaam toont.

  Als we de ontvanger in gebruik nemen, zien de oude vertrouwde vormgeving die we van Pace gewend zijn. Grafisch vrij simpel, maar voor de doelgroep van deze ontvanger doeltreffend door eenvoud en bedieningsgemak. Daar komen we direct bij een belangrijk punt in onze test. Voor iedereen die iets meer uit satellietontvangst wil halen dan alleen zappen en het opnemen van kanalen die CanalDigitaal en TV Vlaanderen in de zenderlijst hebben geplaatst, is deze ontvanger geen goede keuze. In onze test beperken we ons dus tot de doelgroep waarvoor de ontvanger in de markt is gezet. 

  We gaan aan de slag en belanden in een makkelijk installatiemenu. Alle DiSEqC-instellingen zijn geschikt voor gebruik van de DUO LNB en Triplesat satellietantenne die door CanalDigitaal en TV Vlaanderen ondersteund worden. We kunnen de DiSEqC-instellingen wel wijzigen, zodat we bijvoorbeeld de TechniSat Multytenne kunnen gebruiken. Er is wel een beperking aan de DiSEqC-mogelijkheden. Men kan maximaal vier satellietposities gebruiken: de Astra1, Astra2, Astra3 en Hot Bird positie. 

  Bij de eerste installatie dient men er rekening mee te houden dat de ontvanger enige tijd nodig heeft om een goed ontvangstsignaal van de Astra1 binnen te krijgen. Deze is nodig om de zenderlijst in de ontvanger te laden. Dus niet schrikken en even geduldig wachten als er zwak signaal in het beeld geprojecteerd wordt. 

  De ontvanger maakt gebruik van smartcard-herkenning. Wanneer er een smartcard van CanalDigitaal in de ontvanger geplaatst wordt, zien we het logo van deze tv-aanbieder en wordt automatisch de bijbehorende HD- en SD-zenderlijst van CanalDigitaal ingeladen. Steken we een TV Vlaanderen smartcard in de ontvanger, dan gebeurt er hetzelfde maar dan met TV Vlaanderen paramaters. 

  Natuurlijk is bij deze ontvanger ook een Elektronische Programmagids (EPG) aanwezig. Bij het eerste gebruik is er nogal wat tijd nodig om de gehele EPG in de ontvanger te laden. Vanaf dat moment hebben we meerdere dagen vooruit programma-informatie van zenders die in de zenderlijst van CanalDigitaal geplaatst zijn. 

  In de ontvanger zit een 500 GB harde schijf waarmee we in HD-kwaliteit vele tientallen uren programma’s kunnen opnemen. Dit kan tot enkele honderden uren oplopen als we SD-kanalen opnemen. De exacte duur van opgenomen programma’s wordt bepaald door de bandbreedte waarmee een programma wordt uitgezonden. Omdat M7 Group bij haar satellietverspreiding gebruik maakt van de VBR-techniek met variabele bandbreedte is dit elke keer anders. 

  We kunnen één programma opnemen en gelijktijdig een ander programma bekijken. Hiervoor moeten we wel altijd gebruik maken van twee coaxkabels die zijn aangesloten op een LNB met twee of meer ingangen.

  Het zappen verloopt soepel en snel. We zien hierbij dat de M7 DSR8141 met verbeterde techniek beter werkt dan zijn voorloper. Natuurlijk voldoet de DSR8141 ruim aan de nieuwe energie- en milieueisen van de Europese Unie. Dat de ontvanger gebruik maakt van een externe voedingsadapter is ook niet toevallig. Dat heeft te maken met de kleine behuizing, maar er is ook nog een andere reden. 

  In de ontvanger zit een harde schijf die in gebruik nogal wat warmte afgeeft. Een interne voeding geeft ook warmte af. Door het ontwerp zijn de koelopeningen bij de DSR8141 niet aan de zij- en bovenkant, maar aan de onderzijde gemaakt. Hierdoor is de afvoer van warmte al vrij beperkt. Een externe voeding is hierdoor een goede keuze. Wel willen we gebruikers het advies geven om de ontvanger niet boven op een apparaat te zetten dat ook warmte afgeeft en waarvan aan de bovenzijde koelventilatie aanwezig is. Tijdens onze test kreeg de ontvanger problemen toen we hem op een versterker plaatsten die veel warmte afgeeft. Verder zagen we tijdens het testen enkele malen dat teletekst niet goed functioneerde.

  Wie alleen wil zappen tussen zenders uit de zenderlijst van CanalDigitaal of TV Vlaanderen en af en toe ook tv-programma’s wil opnemen kan deze HD-satellietontvanger goed gebruiken. Nieuwe zenderlijsten worden automatisch via de satelliet naar de ontvanger verzonden. Hetzelfde geldt voor de firmware. De bediening is makkelijk en de menustructuur simpel maar doeltreffend. Verwacht echter bij aankoop niets meer dan alleen het bovenstaande. Voor iedereen die USB- of netwerkmogelijkheden en wil meer wil zien dan de zenderlijst van CanalDigitaal, moet bij deze ontvanger uit de buurt blijven. Voor deze groep komt deze ontvanger niet verder dan twee sterren. 


  CATEGORIE We hebben de M7 DSR8141 getest in de categorie gecertificeerde satellietontvangers

  FIRMWARE We hebben de M7 DSR8141 getest met firmwareversie 3.6.10

  Reacties

 1. TV-TIP CupCakeCup

  CupCakeCup
  NPO 3 om 09:30 uur
  Nog één weekje school en dan is het kerstvakantie. Al die vreugde bij kinderen is te doen om de CupCakeCup, die sinds een paar jaar traditioneel te zien ?is op tv. Vandaag de voorronde: zestig baktalenten proberen een plekje in die finale te bemachtigen. Er zijn twintig plekken te verdelen, dus Robèrt en Remy moeten streng zijn.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Dance As One

  Dance As One
  SBS6 om 20:00 uur
  De laatste aflevering van dit seizoen en waarschijnlijk de allerlaatste ooit, want de dansende crews deden het niet al te best. De openingsdans trok 314.000 kijkers, op het dieptepunt keken er 235.000 mensen. Welke dansgroep gaat aan de haal met de titel en de geldprijs van 50.000 euro? Alles draait om synchroon en perfect bewegen.