1. Tests

  MaxDigital MAXplus 2100s+: Klein maar zeer fijn

  De MAXplus 2100s+ is een verrassend complete ontvanger: Common Interface, kaartlezer, blindscan en een gevoelige tuner voor een gunstige prijs.
  Jarco Kriek
  29 januari 2016
  0.0
  comments 3
  MaxDigital MAXplus 2100s+: Klein maar zeer fijn

  De huidige satellietontvangers zijn steeds vaker afkomstig uit het Verre Oosten. Vooral in landen als Zuid-Korea en China worden ontvangers ontwikkeld die aan diverse partijen tegelijk onder verschillende merknamen worden verkocht. ‘Plakmerkontvangers’ worden deze apparaten in de satellietbranche genoemd. Dat plakmerk niet slecht hoeft te zijn is in het verleden al vaak bewezen, bijvoorbeeld door goed verkochte en gewaardeerde modellen als de Xtreme ontvangers en de Arrox Tiger-X. Dit keer plaatst TVSatellite de MAXplus 2100+ op de testbank.

   

  De MAXplus wordt op de markt gebracht door WT Electronics, een klein satellietbedrijf uit het Brabantse Bladel. Het bedrijf levert ontvangers en benodigdheden aan de satelliethandel. Daarnaast is men dit jaar begonnen om ‘eigen’ ontvangers op de markt te brengen. Het gaat hier om ontvangers die afkosmtig zijn uit het Verre Oosten. Eerder dit jaar testten we al de door WT Electronics in Nederland op de markt gebrachte Arrox Tiger-X. Nu is het de beurt aan een nieuwe ontvanger, die door WT Electronics exclusief in de Benelux op de markt gebracht wordt.

   

  Exclusieve software

  Een klein onderzoek leert ons dat de MAXplus 2100+ elders in Europa beter bekend is als de C-Tech 2100 van Clarke-Tech. Onlangs besteedde het bij satelliethobbyisten bekende satellietprogramma ‘Dr. Dish’ van Christian Mass veel aandacht aan deze ontvanger. De MAXplus heeft dezelfde specificaties, maar er is een groot verschil. De software die in de MAXplus 2100+ gebruikt wordt is voor WT Electronics exclusief gemaakt. Door een kleine fout in de fabricage in het Verre Oosten is de MAXplus 2100+ software wel bruikbaar in de eerste zending van de Clarke-Tech 2100 ontvangers die Europa heeft bereikt. Toekomstige zendingen van de Clarke-Tech 2100 kunnen echter geen gebruik meer maken van de MAXplus-software, en natuurlijk kan een MAXplus gebruiker dan ook niets meer met de Clarke-Tech software. Overigens is dit ontvangerconcept nog onder meer namen in de gehele wereld verkrijgbaar.

   

  Direct aan de slag

  De MAXplus is met zijn afmetingen (33,5 x 21 x 6 cm) een zeer compacte ontvanger. Als we hem aansluiten, blijkt de importeur zijn werk goed gedaan te hebben: de zenderlijst is al geheel geordend ingebracht in de ontvanger, zodat de consument direct kan gaan kijken. De satellietontvanger is voorzien van één kaartlezer en één Common Interface-slot. Opmerkelijk is dat de ingebouwde kaartlezer met vele coderingsnormen om kan gaan. Zo kan men met een geldige smartcard het CanalDigitaal satellietpakket in zowel de SECA2 (Mediaguard V1+) als de Irdeto2 variant zonder moeite bekijken. Hiermee wordt deze ontvanger voor de consument plots net even interessanter dan andere Common Interface-ontvangers. Immers bij een normale Common Interface-ontvanger moet men nog een extra Common Interface-module kopen om met een geldige smartcard te kunnen kijken naar betaaltelevisie.

   

  De kaartlezer

  Nu we dit weten willen we natuurlijk de werking van de kaartlezer goed in beeld krijgen. We hebben ons hierbij speciaal gericht op de werking van de SECA2 en Irdeto2 smartcard van de Nederlandse satellietprovider CanalDigitaal. We konden met geldige smartcards zonder problemen kijken naar het Nederlandse satellietpakket. In onze testperiode hebben we de MAXplus 2100+ niet kunnen betrappen op fouten die haperingen in de ontvangst tot gevolg hebben. Smartcards moeten periodiek voorzien worden van nieuwe ‘sleutels’. Zonder geldige sleutels kan er niet worden gekeken. De nieuwe sleutels worden door CanalDigitaal automatisch meegezonden met het beeldsignaal. De MAXplus 2100+ kan deze nieuwe sleutels gewoon ontvangen en vlekkeloos naar de kaart sturen. Dat lijkt misschien normaal, maar toch is het bijzonder. Immers: de MAXplus maakt gebruik van emulatie om de kaartlezer te kunnen laten fungeren als SECA- en/of Irdeto-kaartlezer. Dit wil zeggen dat men geen gebruik maakt van licenties die nodig zijn om een goedgekeurde SECA- of Irdeto-satellietontvanger te mogen heten. Om die reden is het ook niet mogelijk om te garanderen dat smartcards in deze emulatiekaartlezer ook in de toekomst blijven werken.

   

  Dat het wel goed zit met de ingebouwde kaartlezer blijkt overigens wel uit het feit dat hij ook de activatie van nieuwe smartcards door CanalDigitaal goed weet te verwerken. Wanneer een CanalDigitaal-smartcard voor het eerst gebruikt wordt, heeft de consument een bepaalde tijd om het contract dat bij de kaart hoort op te sturen naar CanalDigitaal. Als men dit niet doet, gaat het beeld na enkele weken op zwart. Als CanalDigitaal het contract dat bij de smartcard hoort binnenkrijgt, stuurt men een commando naar de smartcard dat ervoor zorgt dat hij beeld houdt via de smartcard. Deze activeringspuls wordt door sommige ontvangers die gebruik maken van kaartlezer-emulatie niet goed verwerkt, waardoor het beeld alsnog op zwart gaat. De MAXplus 2100+ heeft hier dus geen last van en zorgt ervoor dat de activeringspuls de smartcard op de goede manier bereikt, en er dus beeld behouden blijft via de satellietontvanger.

   

  Common Interface

  Het Common Interface-slot bleek tijdens het testen met de meest gangbare Common Interface-modules goed te kunnen omgaan. Alleen met de Technisat Conax CI was er soms een kleine hapering in het geluid hoorbaar. Verder is de zapsnelheid bij de Matrix Revolution CI soms wel aan de hele lang kant te noemen. Ook valt op dat de Mediaguard CI van CanalDigitaal de ontvanger soms van de slag weet te brengen, waarna een nieuwe opstart van de MAXplus de enige mogelijkheid is om weer beeld te krijgen. Andere manieren om de ontvanger van slag te krijgen is door te zappen van een in NTSC uitgezonden signaal naar een in PAL uitgezonden signaal. Hetzelfde geldt als men van een in 4:2:2-standaard uitgezonden signaal naar een ‘normaal’ in 4:2:0-standaard uitgezonden beeldsignaal zapt.

   

  Achterzijde ontvanger

  Aan de achterzijde van de MAXplus 2100+ vinden we de standaard aansluitmogelijkheden van een hedendaagse digitale satellietontvanger. Naast de twee scartaansluitingen en de mogelijkheid om via cinch video en audio aan te sluiten beschikt de ontvanger ook over een coaxiale digitale audio-uitgang (S/PDIF). De stroomschakelaar aan de achterzijde kan als een pluspunt beschouwd worden.

   

  Eén van de belangrijkste aansluitmogelijkheden aan de achterkant van de ontvanger is de RS232 datapoort. Bij veel merken wordt nieuwe software voor de ontvanger via de satelliet aangeboden en in de satellietontvanger geplaatst. Bij de MAXplus 2100+ is deze mogelijkheid echter niet aanwezig. De consument zal nieuwe software dus zelf in de ontvanger moeten plaatsen via een computer. Hiervoor kan u een speciaal programma worden gedownload via de website http://www.maxdigital.nl/. Op deze site kan men ook altijd de laatste software van de ontvanger downloaden en daarnaast is er een Nederlandstalig forum waarop MAXplus-gebruikers met elkaar kunnen discussiëren over deze ontvanger. Op dit forum kan men ook ideeën voor toekomstige software kenbaar maken. Onze ervaring is dat deze waar mogelijk direct wordt aangepast. Zo opperden wij enkele verbeterpunten voor de software, die binnen een week in een nieuwe softwarerelease waren gerealiseerd.

   

  Het inbrengen van de nieuwe software in de ontvanger gebeurt overigens met een zogenaamde nullmodemkabel, die in de meeste satellietzaken en computerzaken te koop is.

   

  Van vele markten thuis

  De MAXplus ondersteunt alle bekende DiSEqC-protocollen. Hierdoor is het mogelijk om de satellietontvanger te gebruiken voor ontvangst van meerdere satellietposities. Ook het Stab USALS systeem wordt door deze ontvanger ondersteund. Zo kunnen door het ingegeven van de landcoördinaten alle satellieten direct worden ingesteld als men gebruikt maakt van een DiSEqC-motorsturingssysteem. Daarnaast kan de satellietontvanger overweg met C-band en Ku-band ontvangst, wat hem een echte all round ontvanger maakt. Met een opslagcapaciteit van 4000 zenders hoeven we niet bang te zijn dat er een tekort aan zenderplaatsen optreedt.

   

  Gevoeligheid tuner

  In de MAXplus 2100+ wordt een Sharp tuner gebruikt. Altijd belangrijk is de ontvangstgevoeligheid van de gebruikte tuner. De ontvanger scoort op dit punt zeer goed. De gevoeligheid van de tuner is zelf buitengewoon te noemen, en behoort tot de gevoeligste die op dit moment te koop zijn. Hierdoor is het mogelijk om de ontvanger in combinatie met kleinere schotels te gebruiken. Het is dan ook jammer dat ook in dit satellietconcept niet de mogelijkheid is benut om de ontvanger aan te sluiten op een 12 volts voedingsbron. Juist door zijn compacte vormgeving, zijn DiSEqC-mogelijkheden en zijn gevoelige tuner was deze ontvanger uitermate geschikt geweest voor mobiele satellietontvangst en ontvangst op de vakantiebestemming.

   

  Blind search

  Spelend in het menu komen we geheel onverwacht de mogelijkheid tegen om een satelliet af te zoeken met ‘blind search’. Met deze mogelijkheid kan een satelliet afgezocht worden op alle uitgezonden signalen. Ook als er nieuwe transponders in gebruik worden genomen op een satelliet kunnen met deze optie de nieuw verschenen zenders gevonden worden. Met deze zoekmogelijkheid beschikt men altijd over de nieuwste zenders die worden toegevoegd op een satelliet. Een groot pluspunt dus.

   

  Door de blind search mogelijkheid in de ontvanger wordt hij direct ook interessant voor de feedhunt-doelgroep. Bij deze gebruikers is het vinden van smalbandige satellietsignalen belangrijk. De mate en tijdsduur waarin een blind search-ontvanger een satelliet afzoekt bepalen de populariteit van de ontvanger. Mede door het snelle zoeken en de gevoelige Sharp tuner is de MAXplus dan ook uitermate geschikt voor feedhunters (een speciale ontvangertest voor feedhunters is te vinden op http://www.satplaza.com/wordpres/?p=281).

   

  Verrassing

  Als we verder spelen met de ontvanger blijkt er een verrassing in te zitten. Met de standaard software kan men door programmaplaats ‘8282’ te kiezen in een emulatiemenu komen. Dit wil zeggen dat men hier sleutels kan inbrengen waarmee men gratis naar betaal-tv kanalen kan kijken. Deze sleutels worden overigens niet standaard meegeleverd: de consument wordt slechts de mogelijkheid geboden om dit zelf te doen. Deze dient er daarbij rekening mee te houden dat men op dat moment bezig is met een illegale activiteit, die in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

   

  Conclusie

  Zeker voor de adviesprijs van rond de 145 euro krijgt een consument veel mogelijkheden met deze satellietontvanger. Belangrijk is natuurlijk dat voor het bekijken van het Nederlandse satellietpakket van CanalDigitaal alleen nog maar de aankoop van een smartcard (rond de 70 euro) nodig is. Er hoeven dus geen extra kosten gemaakt te worden voor aanschaf van een Common Interface-module. Dit is bij andere CI-ontvangers meestal wel nodig.

   

  Belangrijk is verder dat er een goed Nederlandstalig menu in de ontvanger zit. Jammer genoeg is de Nederlandse handleiding op dit moment alleen nog via het internet te downloaden. Goed bericht is wel dat men op dit moment druk bezig is met een gedrukte versie, die in de toekomst meegeleverd wordt bij aankoop van de ontvanger. Het eerste demo exemplaar dat TVSatellite heeft mogen bekijken ziet er hoopgevend uit. Daarnaast is natuurlijk de gevoeligheid van de tuner in de MAXplus 2100+ een groot voordeel. Ook de prettige handligging en toetsgevoeligheid van de afstandsbediening is een pluspunt.

   

  Het grootste nadeel is dat nieuwe software niet via de satelliet in de ontvanger geplaatst kan worden. Hiervoor is altijd een computer nodig. Dat maakt de instapdrempel voor nieuwe satellietgebruikers hoog. Mogelijk kunnen de mogelijkheden voor een OTA software-update nog eens goed worden bestudeerd.

  Reacties

 1. TV-TIP The Bold and the Beautiful

  The Bold and the Beautiful
  RTL 8 om 17:36 uur
  Zoe en Reese hebben een vader-dochtergesprek over Reese's gevoelens voor Taylor. Hope wil voordat de baby komt nog op vakantie met Liam en gaat met hem naar Catalina Island. Baby Kelly krijgt cadeautjes.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN WHAT MEN WANT

   Ali David is een sportagente die moet concurreren met haar mannelijke collega’s. Door een samenloop van omstandigheden kan ze ineens de gedachten van mannen horen. Met deze nieuwe gave is ze haar collega’s te slim af maar zet ze wel haar relaties, waaronder die met haar vriend, op het spel. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Goede tijden, slechte tijden

  Goede tijden, slechte tijden
  RTL 4 om 20:05 uur
  Daan heeft een geheime ontmoeting op een afgesproken locatie. Nina twijfelt als Lucas zichzelf als kinderoppas van Max opwerpt. Kimberly baalt dat ze alleen reacties krijgt van macho's en dubieuze types.

  Interview

  • *

   Miljuschka Witzenhausen

   Miljuschka in Japan

   In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
   Reacties0 reactie(s)