1. Tests

  Mbox S82 4K: Alles kan met Android

  De Mbox S82 combineert twee zaken die in de toekomst een steeds grotere rol in de huiskamer gaan spelen: de mediaspeler en 4K.
  Jarco Kriek
  17 juli 2016
  7.0
  comments 4
  Mbox S82 4K: Alles kan met Android
  De Mbox S82 combineert twee zaken die in de toekomst een steeds grotere rol in de huiskamer gaan spelen: de mediaspeler en 4K. 

  De Mbox S82 4K is een opvallend rond apparaat met een zwarte geribbelde bovenzijde waarop '4K' gedrukt staat. Aan de zijkanten zien we rondom het apparaat de aansluitmogelijkheden. 

  Naast een HDMI-aansluiting zijn er twee USB-aansluitingen, een analoge audio/video uitgang (waarvoor de verloopstekker is meegeleverd), de voedingsaansluiting, een netwerkaansluiting, optische S/PDIF voor digitaal geluid, een micro USB-aansluiting, een micro SD-kaartlezer en een stand-by toets. 

  Verder wordt er een afstandsbediening meegeleverd, een HDMI-kabel, een micro USB-kabel en de voedingsadapter. De meegeleverde gebruiksaanwijzing is zeer minimaal.

  Voor een mediaspeler die 4K ofwel Ultra HD content moet kunnen afspelen is het belangrijk dat de nieuwe HEVC – ook wel H.265 genoemd – compressietechniek wordt ondersteund. En dat is bij de Mbox S82 het geval. 

  Daarnaast is rekenkracht belangrijk. Het hart van deze mediaspeler is een AMlogic S802 Quad Core Cortex A9 processor met een kloksnelheid van 2GHz. De grafische kaart in de vorm van de Mali-450MP GPU 600 MHz heeft zelfs acht kernen. Dit moet in ieder geval ruim voldoende zijn om Full HD in 1080p feilloos in beeld te brengen. Volgens de specificaties wordt ook Ultra HD met de beeldresolutie 3840 x 2160 pixels en 3D ondersteund. 

  In de Mbox S82 is een interne RAM-werkgeheugen met 8GB opslagcapaciteit aanwezig. De opslagcapaciteit kan worden uitgebreid met een micro SD-kaart met een maximale grootte van 64GB. In totaal biedt de Mbox S82 dus een maximale interne opslagcapaciteit van 72GB. 

  Externe opslagcapaciteit kan via de USB-aansluiting in de mediaspeler geprikt worden. Hierbij worden externe harde schijven met een opslagcapaciteit tot 3TB ondersteund. Om het geheel compleet te maken is er 2GB flash werkgeheugen aanwezig.

  De Mbox S82 werkt op het Android-besturingssysteem versie 4.4.2 Kitkat. Omdat deze Android-versie ten opzichte van eerdere versies minder werkgeheugen gebruikt, ligt de bedienings- en handelingssnelheid hoger. 

  In ons geval werd de mediaspeler met XBMC vooraf geïnstalleerd geleverd. In deze versie van XBMC wordt Nederlandse ondertiteling ondersteund. De leverancier laat echter weten dat hij bezig is met een eigen versie van XBMC. Deze is eind mei via het internet verkrijgbaar. 

  Een mediaspeler hoort natuurlijk op het thuisnetwerk – en hierdoor eventueel op het internet –te zijn aangesloten. Dat kan via de ingebouwde draadloze Wi-Fi mogelijkheid. Voor het streamen van video is bedraad aansluiten via de netwerkaansluiting zeer aan te bevelen.

  Omdat XBMC en andere veel gebruikte apps al geïnstalleerd zijn, is ingebruikname eenvoudig. Het startmenu is overzichtelijk en zeker ook voor de beginner bruikbaar. 

  Met XBMC wordt de Mbox S82 een volwaardige mediaspeler met alle belangrijke mogelijkheden die probleemloos werken. De gebruiker kan XBMC zelf aanpassen door add-ons te downloaden en te installeren. Dat kan via het lokale opslaggeheugen – dus via een SD-kaart – maar ook is het mogelijk om via het menu van XBMC direct add-on bestanden van het internet te halen en te installeren. Op deze manier krijgen we veel extra content gratis in huis. 

  De nieuwste films zijn – in goede kwaliteit – via Icefilm te bekijken. Daarbij kunnen we zelfs de Nederlandse ondertiteling via downloaden. Legaal is dit natuurlijk niet. Maar ook diensten voor uitgesteld kijken als Uitzending Gemist en RTL XL kunnen op deze manier geïnstalleerd worden. 

  Live tv-kijken kan via honderden tv-kanalen in de vorm van internetstreams. Een beetje spelen en proberen doet veel deuren opengaan. Naast video geeft de Mbox S82 ook toegang tot internetradio en via apps kunnen het laatste nieuws, weer en verkeer via het beeldscherm worden geraadpleegd. Deze apps kunnen via de Google Play-store gedownload worden. 

  Wel lopen we hier dan weer tegen de beperkingen van Android boxen en Android sticks op. Zo zien veel video-apps de Android box als een tablet. In het geval van Netflix betekent dit dat de maximaal geleverde bandbreedte voor het bekijken van films en series voor een 10 inch tablet bedoeld is. Hierdoor is de beeldkwaliteit via deze Android box op een groot televisiescherm dan ook veel minder goed en zeker niet in HD-kwaliteit. Ook de bij Netflix beschikbare 4K-content kan dus niet in 4K-kwaliteit naar een 4K Ultra HD-televisie worden gestreamd. 

  Google Play Store apps en add ons voor XBMC zorgen er wel voor dat van elke televisie – ook zonder HDMI-aansluiting – een meer dan volwaardige Smart TV internettelevisie gemaakt kan worden.

  Kijken we naar de beeldkwaliteit, dan kunnen we alleen maar lof hebben. Zowel Full HD als 3D werden zonder problemen en niet stotterend in beeld gebracht. We gebruikten in dit geval een externe harde schijf. 

  De in het netwerk aanwezige NAS-servers werden zonder problemen gevonden en konden ook gebruikt worden. Wel moet daarbij gezegd worden dat er wel wat kennis van XBMC nodig is om de Android box als mediaspeler te laten werken. Maar ook in dit geval is de Google-zoekmachine je beste vriend. 

  Het streamen van content via het huisnetwerk verloopt niet vlekkeloos. Het beeld loopt niet vloeiend, en dat verstoort het kijkgenot. Ook de geluidssynchronisatie bij live tv add-ons is niet altijd in orde. 

  Een groot voordeel van XBMC is het open source karakter, waardoor er regelmatig aanpassingen, verbeteringen en nieuwe firmwareversies beschikbaar zijn. Iets dat bij de meeste andere mediaspelers in veel mindere mate het geval is. 

  De meegeleverde afstandsbediening ligt prettig in de hand, maar zeker bij gebruik van het internet zijn er prettiger manieren om de Mbox S82 te bedienen. Zo kunnen we een afstandsbediening-app voor tablet en smartphone gebruiken om de speler te besturen, en daarmee gaat het intikken van gebruikersnamen, wachtwoorden en internetadressen opeens veel sneller. 

  De Mbox S82 heeft zeker potentie. Bij gebruik van een externe opslagbron via USB is de werking bijna feilloos. Het gaat vooralsnog mis bij het streamen van content. Daar staat tegenover dat dankzij Google Play en XBMC van de televisie een volwaardige Smart TV internettelevisie gemaakt kan worden met een uitgebreid scala aan mogelijkheden.


  VERBRUIK EN OPSTART De Mbox S82 verbruikt in stand-by minder dan 1 watt. In volledig bedrijf schommelt het verbruik rond de 12 watt. De opstarttijd bedraagt rond de twintig seconden. 

  FIRMWARE We hebben de Mbox S92 getest met Android 4.4.2 KitKat en XBMC 14.0 Alpha1. Het geteste apparaat werd beschikbaar gesteld door Android-stick.nl.

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET THE HUSTLE

   The Hustle draait om twee vrouwelijke oplichters die elkaar per toeval ontmoeten. De elegante Josephine leert de nog amateuristische Penny de kneepjes van het oplichtersvak. Totaal TV mag van deze hilarische komedie vijf keer een VIP-pakket weggeven, met daarin een telefoonring, een powerbank in de vorm van lippenstift én natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP Broodje gezond

  Broodje gezond
  NPO 3 om 20:25 uur
  Verse groenten uit de tuin of groenten uit het blik? Wat is er beter en, misschien nog wel belangrijker, wat is er gezonder? Marlijn onderzoekt hoe je boontjes in een potje belanden en Ersin brengt een bezoek aan de spruitjesboer.

  TV-TIP The Devil Wears Prada

  The Devil Wears Prada
  om 07:35 uur
  Verfilming van Lauren Weisbergers gelijknamige bestseller, waarin ze schriftelijk wraak neemt op de tirannieke Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour, bij wie ze haar carrière begon. Streep is geweldig als de naar Wintour gemodelleerde baas van modeblad Runway. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, kleineert en schoffeert ze haar personeel, onder wie haar kersverse assistente Hathaway en rechterhand Tucci. Een heerlijke lichtgewicht film, waarin oppervlakkigheid tot kunst wordt verheven en de acteurs met zichtbaar plezier hun werk doen.

  Interview

  • *

   Beau van Erven Dorens

   Beau en de veteranen

   Beau van Erven Dorens duikt weer de samenleving in. Dit keer trekt hij zich het lot aan van zeven getraumatiseerde oorlogsveteranen.
   Reacties0 reactie(s)