1. Tests

  Mede8er MED600X3D: Mediaspeler met toekomst

  De Mede8er MED600X3D lijkt van alle markten thuis. Hoe presteert deze mediaspeler op de testbank van Totaal TV?
  Jarco Kriek
  14 juni 2016
  9.0
  comments 7
  Mede8er MED600X3D: Mediaspeler met toekomst
  De Mede8er MED600X3D lijkt van alle markten thuis. Hoe presteert deze mediaspeler op de testbank van Totaal TV?

  De Zuid-Afrikaanse fabrikant Mede8er heeft in Nederland in korte tijd een goede reputatie opgebouwd als leverancier van mediaspelers. Eén van de nieuwste modellen is de MED600X3D, die sinds kort in Nederland verkrijgbaar is.

  De naam zegt eigenlijk al dat dit een volwaardige 3D-mediaspeler is. Alle 3D-beeldformaten kunnen worden afgespeeld, inclusief ISO’s van 3D Blu-ray disks. Natuurlijk heeft de MED600X3D dan ook een HDMI 1.4 uitgang.

  Afgaande op de verpakking verwachten we dat we te maken heb met een redelijk grote mediaspeler. Dat is niet het geval. Mede8er borduurt met deze mediaspeler voort op het compacte formaat van eerdere modellen, zoals de MED400X2. De mediaspeler kan zo compact zijn omdat er geen mogelijkheid is voor het plaatsen van een interne harde schijf. 

  Wel kan men via USB een externe harde schijf of USB-stick aan de mediaspeler koppelen. Hiervoor zijn aan de rechterzijkant van de mediaspeler twee USB-ingangen aanwezig. Ook is er een kaartslot voor het plaatsen van een SD-, SDHC- of Sony Pro Duo-geheugenkaart. 

  De voorzijde van de speler is sober. Er is een tweetal bedieningstoetsen aanwezig, waarmee we onder meer de mediaspeler in stand-by stand kunnen zetten. Aan de achterkant van mediaspeler zien we dat alle beschikbare ruimte – en dat is door het beperkte formaat van de mediaspeler niet veel – wordt gebruikt voor de aansluitingen. Naast de HDMI 1.4 uitgang vinden we ook een YPbPr en analoge video- en geluid cinch-uitgangen. Voor digitaal geluid is er een optische S/PDIF-uitgang. 

  Natuurlijk is er ook een netwerkingang aanwezig. Tevens kan optioneel een Wi-Fi antenne in de mediaspeler worden geprikt om hem draadloos in het thuisnetwerk op te nemen. Onze voorkeur gaat uit naar een bekabelde aansluiting – zeker bij netwerkstreaming van HD-videobestanden. 

  Jammer genoeg is er geen aan/uit schakelaar aanwezig. Om de mediaspeler helemaal van de stroom te halen, moet dus de stekker uit het apparaat getrokken worden.

  De speler wordt geleverd met een kwalitatief goede HDMI-kabel, een A/V cinchkabel, de externe voedingsadapter, de afstandsbediening met bijbehorende batterijen en een tweetal handleidingen. De volledige handleiding is alleen in de Engelse taal aanwezig. De beknopte Quick Start Guide is wel in meerdere talen beschikbaar, waaronder Nederlands. 

  De afstandsbediening is het eerste pluspunt van de MED600X3D. Hij ligt lekkerder in de hand dan het exemplaar dat bij de voorgaande modellen werd geleverd. Een viertal functietoetsen kan door de gebruiker zelf geprogrammeerd worden. Belangrijker is echter een volledige achtergrondverlichting van de knoppen. Leuk is ook dat de MED600X3D ook functioneert met afstandsbedieningen van oudere modellen. Wie gebruik maakt van een programmeerbare afstandsbediening hoeft dus geen aanpassingen te doen. Ook de voedingsadapter is uitwisselbaar, maar wij raden wel aan om de meegeleverde adapter te gebruiken.

  Het installeren van de mediaspeler is eenvoudig. Na het instellen van de Nederlandse taal in het menu plaatsen we via één handeling in het menu de mediaspeler in het thuisnetwerk. Het menu is grafisch fraaier dan bij de voorgaande modellen, maar zeker op dit punt nog geen hoogvlieger. Dat geldt ook voor het uiterlijk design van de mediaspeler. Verwacht dus geen gelikte variant van de Apple TV. 

  Direct bij de eerste ingebruikname valt op dat we met een zeer snelle mediaspeler te maken hebben. Het geheim hiervan is de Realtek RTD 1186 processor met een kloksnelheid van 750 MHz. Daaraan gekoppeld is een 512MB flashgeheugen en 512MB DDR3 SDRAM geheugen. Het gebruik van de RTD 1186 processor maakt de MED600X3D zeker niet uniek. De meeste nieuwe mediaspelers hebben deze processor.

  Over de werking van de mediaspeler kunnen we heel kort zijn. De meest gebruikte video-, foto- en muziekbestanden worden zonder enig probleem door de MED600X3D ondersteund. Ook het bekijken van 1080p BR50 videobestanden via het netwerk verloopt zonder problemen. We kunnen dus stellen dat de MED600X3D zeer geschikt is voor gebruik als netwerkmediaspeler. Aanwezige computers in het thuisnetwerk worden direct herkend en de bestanden zijn ook zonder problemen afspeelbaar. Datzelfde geldt voor eventueel beschikbare NAS-apparaten in het thuisnetwerk. 

  Ook het afspelen van meer ‘exclusieve’ mediabestanden als APE en FLAC verloopt zonder problemen. Alle Dolby Digital DTS formaten worden ondersteund. Het gebruik en afspelen van bestanden van externe apparatuur via USB-ingangen verloopt vlekkeloos. Datzelfde geldt voor het afspelen van bestanden die op een ondersteunde geheugenkaart zijn geplaatst. 

  Het gebruik van een USB-hub is mogelijk. Wie meer dan twee USB-apparaten wil aansluiten kan dat dus op deze manier doen. Handig zijn de draadloze toetsenborden die via USB op de mediaspeler kunnen worden aangesloten. Mede8er heeft zelf een mini USB-toetsenbord hiervoor in het assortiment. Natuurlijk werkte dit exemplaar feilloos op de MED600X3D. Het toetsenbord is vooral aan te bevelen wanneer men van de interne webbrowser gebruik wil maken. 

  De gebruikersvriendelijkheid van de MED600X3D is een volgend sterk punt. De menustructuur en gebruikersinterface zijn overzichtelijk en daardoor gemakkelijk in gebruik. De nieuwe view manager maakt het mogelijk om zelf het meest geliefde uiterlijk voor het menu en gebruikersomgeving in te stellen. 

  In het menu vinden we ook enkele internettoepassingen. Hoewel er een goed werkende YouTube XL applicatie is, moet men van deze internettoepassingen verder niet al te veel verwachten. Het is zeker geen internettelevisieplatform zoals tegenwoordig op veel televisies, Blu-ray spelers of home cinema sets aanwezig is. Veel verder dan het online bekijken van fotobestanden of het luisteren naar internetradio komen we niet. En dat is wel een minpunt. Zeker in deze tijd waarin internettelevisie een steeds belangrijkere rol gaat spelen, was een uitgebreide online platform een groot pluspunt geweest. 

  Wel zeer handig is de mogelijkheid voor het gebruik van een film XML-database en de aanwezigheid van een videowall met thumbnails van beschikbare bestanden. 

  Wie een goede en betrouwbare mediaspeler met volledige 3D-ondersteuning zoekt, komt al snel bij de Mede8er MED600X3D terecht. Klein van omvang, maar met grootse prestaties.


  OPSTART EN VERBRUIK De Mede8er MED600X3D heeft een opstarttijd van 25 seconden en verbruikt in gebruik 5,5 watt.

  FIRMWARE We hebben de Mede8er MED600X3D getest met firmwareversie 1.0.3

  Reacties

 1. TV-TIP The Pursuit of Happyness

  The Pursuit of Happyness
  RTL 4 om 06:30 uur
  Deze verfilming van Chris Gardners levensverhaal draait om de Amerikaanse Droom. In dit geval: hoe je van alleenstaande vader en kansloze vertegenwoordiger een veelverdienende effectenmakelaar wordt. Dat levert clichés en rampspoed op, die met doorzettingsvermogen, geloof in jezelf en één of twee mazzeltjes overwonnen wordt. Gelukkig is daar Smith als rots in de branding, die met zijn sterke optreden zorgt voor aangrijpende momenten.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN WHAT MEN WANT

   Ali David is een sportagente die moet concurreren met haar mannelijke collega’s. Door een samenloop van omstandigheden kan ze ineens de gedachten van mannen horen. Met deze nieuwe gave is ze haar collega’s te slim af maar zet ze wel haar relaties, waaronder die met haar vriend, op het spel. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Bed and Breakfast

  Bed and Breakfast
  NPO 1 om 20:25 uur
  Op de boerderij van Johan en Jeanet draait alles om ezels. Je kunt ze aaien, ruiken en er een blokje mee om. Of de Achterhoekers hiermee de aflevering winnen? Nou, niet als het aan Marcel en Peter en Linda en Dénis ligt.

  Interview

  • *

   Miljuschka Witzenhausen

   Miljuschka in Japan

   In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
   Reacties0 reactie(s)