1. Tests

  Meer (Ultra-)HD en uit je satellietontvanger

  Teleurgesteld in het programma-aanbod voor die mooie nieuwe Ultra HD televisie? Dan is het Duitse HD+ abonnement wellicht iets voor u.
  Jorrit van Broekhoven, Jarco Kriek
  17 juli 2018
  10
  comments 0
  Meer (Ultra-)HD en uit je satellietontvanger

  In Nederland is de beschikbare Ultra HD-content karig. Wie echter een schotelantenne met Astra1-ontvangst heeft, kan gebruik maken van het Duitse HD+ abonnement. Inderdaad: een abonnement voor de Duitse markt, en dat blijkt duidelijk als we kijken naar de verpakking van de HD+ startkit die Astrasat voor deze test leverde. Deze bevat namelijk de nadrukkelijke melding dat het HD+ abonnement alleen door Duitsers gebruikt mag worden. Gelukkig is satellietontvangst grensoverschrijdend, en verraadt onze Ultra HD satellietontvanger niet waar ons televisietoestel zich bevindt. Ook hoeven we geen Duits adres in te toetsen om de smartcard te registreren: HD+ werkt namelijk met een prepaid-abonnement. Men koopt de smartcard – eventueel in combinatie met een CI+ module – in de winkel. Daarna wordt de smartcard in de satellietontvanger of televisie gestopt Vanaf het eerste moment dat beeld zichtbaar is, begint in de smartcard een klokje te lopen. Na afloop van de duur van het afgenomen abonnement stopt de werking van de smartcard.

   

  Opwaarderen

  Daarna vormt zich wel een klein probleem. De smartcard kan namelijk wel online voor een nieuwe prepaid periode worden opgewaardeerd, maar daarvoor heeft men dan wél een Duits adres nodig. Dit is overigens redelijk simpel te omzeilen door even op Google naar een fictief Duits adres te zoeken. Maar wie deze lichte vorm van valsheid in geschrifte niet voor zijn of haar rekening wil nemen, kan natuurlijk gewoon in de winkel een nieuwe prepaid smartcard met bijbehorend abonnement kopen. Dat kan in Duitsland bij de meeste satelliet- en elektronicazaken, maar ook in Nederland is de HD+ smartcard bij enkele satellietzaken te verkrijgen. Sommige zaken – zoals Astrasat – berekenen dezelfde prijs als u in Duitsland kwijt bent voor een losse HD+ smartcard of de HD+ startkit.

   

  HD+ startkit

  De HD+ startkit bestaat uit twee componenten: naast de smartcard is er een CI+ module. HD+ gebruikt echt de volledige mogelijkheden van de CI+ technologie. Dat betekent ook dat er technische beperkingen gelden. Zo is bij enkele zenders het opnemen van programma’s niet mogelijk. Ook is er bij programma’s die wel opgenomen kunnen worden geen mogelijkheid om het beeld vooruit te spoelen. Maar het vervelendst is dat de televisie of satellietontvanger dient te beschikken over een CI-slot dat CI+ volledig ondersteunt. Dat is bij de meeste televisie wel het geval, maar bij veel van de huidige satellietontvangers is dat een probleem. Zo kan de nieuwste generatie HD+ smartcards niet meer met softcam gebruikt worden als daarvoor niet enkele – voor veel satellietkijkers ingewikkelde – aanpassingen in de interne kaartlezer gedaan worden. Daarom is aan te raden om bij de eerste HD+ aankoop altijd te kiezen voor de startkit met geschikte CI+ module. En zelfs dan nog is er een behoorlijke kans dat de kijker tegen een probleem aanloopt. Niet alle satellietontvangers ondersteunen namelijk de CI+ techniek bij het CI-slot. Hiervoor is namelijk een dure licentie nodig, en daarnaast moet de fabrikant verplichte concessies doen om content te beschermen. Hierdoor ondersteunen de veel verkochte Linux Enigma2 satellietontvangers geen CI+.

   

  Zenderaanbod

  Er zijn tientallen Duitse commerciële kanalen. In SD-kwaliteit zijn de meeste ongecodeerd en dus zonder abonnement te bekijken, maar om deze zenders in HD te zien is de HD+ smartcard nodig. Dat is echter lang niet alles. HD+ is een aanrader voor satellietkijkers die zenders in Ultra HD beeldkwaliteit willen zien. Het demokanaal van HD+ UHD1 is gedeeltelijk ongecodeerd te bekijken, maar als op deze zender echt nieuwe Ultra HD content wordt uitgezonden, wordt de zender wel gecodeerd. Op dat moment is de HD+ smartcard dus noodzakelijk. Ook de volwaardige 24/7 Ultra HD-kanalen Insight 4K en TravelXP 4K zijn met de HD+ smartcard te bekijken. Ook het tijdelijke kanaal Eurosport 4K maakt van HD+ gebruik op het moment dat de uitzendrechten van evenementen voor Duitsland in Ultra HD beschikbaar zijn.

   

  Formule 1

  Maar wellicht de belangrijkste reden voor de Ultra HD liefhebber om een HD+ smartcard te bemachtigen, is de zender RTL UHD. Dit demokanaal zendt slechts sporadisch bewegende beelden uit, maar als dit gebeurt, dan is het ook meteen volop genieten. Op RTL UHD zijn alle Formule 1 Grand Prixes in Ultra HD beeldkwaliteit te bekijken. In Nederland is het nog niet mogelijk om via Ziggo Sport Totaal naar Formule 1 in Ultra HD te kijken. De Nederlandse satellietkijker die van deze racesport houdt, heeft dus een streepje voor op andere liefhebbers.

   

  Meer zenders in aantocht

  Het HD+ zenderaanbod wordt naar verwachting in de komende periode nog verder uitgebreid. De meeste Duitse commerciële zenders zien in HD+ een goed platform om content op een betrouwbare manier te beveiligen. Dit wordt ook door contentleveranciers geëist zodra hun materiaal in HD of Ultra HD wordt uitgezonden. De beveiliging geeft direct ook de mogelijkheid om bij de satellietverspreiding van films en series het originele geluidsspoor mee te zenden. Eigenlijk kan de Ultra HD liefhebber met een schotelantenne niet zonder een HD+ smartcard, zeker niet als men ook liefhebber van de Formule 1 is. Het grote voordeel van HD+ is dat het abonnement prepaid is. Dit maakt instap voor iedereen laagdrempelig.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen

  Ultra HDHD4KHD+RTL UHDCI+

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN FIGHTING WITH MY FAMILY

   Fighting with My Family is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de succesvolle WWE-worstelaar Paige. Wanneer zij en haar broer Zak de kans krijgen om auditie te doen voor WWE (World Wrestling Entertainment), grijpen ze deze unieke kans om hun stoutste dromen werkelijkheid te laten worden. Totaal TV mag vijf keer twee bioscoopkaarten voor deze dramafilm weggeven.

  TV-TIP Zodiac

  Zodiac
  SBS9 om 20:30 uur
  De zaak is nog steeds open, maar als het aan Robert Graysmith ligt, is er geen twijfel over de identiteit van Zodiac, de moordenaar die rond 1970 veel slachtoffers maakte. Het boek dat Graysmith schreef, is bij regisseur Fincher in bekwame handen. Hij maakt een gedetailleerde reconstructie van de moorden, het politieonderzoek en de gang van zaken op de redactie van de San Francisco Chronicle, waar misdaadjournalist Paul Avery (een geweldige Downey jr.) over de zaak schrijft.

  TV-TIP Beau Five Days Inside

  Beau Five Days Inside
  RTL 4 om 20:33 uur
  Nadat hij bij SBS6 jarenlang flop op flop stapelde, betekende 2018 dé grote ommekeer in de carrière van Beau van Erven Dorens. Hij won een Zilveren Televizier-Ster voor beste tv-presentator, werd Omroepman van 't jaar én sleepte de felbegeerde Televizier-Ring in de want voor het alom geprezen Beau Five Days Inside, waarvan vanavond het tweede seizoen begint. Beau loopt in de komende acht afleveringen opnieuw mee bij verschillende instellingen waar je normaliter niet zomaar binnenkomt, zoals het Rosa Spier Huis in Laren en Villa Pardoes in Kaatsheuvel.

  Interview

  • *

   Olav Mol

   Formule 1

   Met een tegensputterende Renault-motor kon Max Verstappen geen gooi naar de wereldtitel doen. Brengt zijn nieuwe Honda daar verandering in?
   Reacties0 reactie(s)