1. Tests

  Megaveelzijdig, megabetaalbaar

  De hedendaagse satellietontvanger heeft veel meer mogelijkheden dan alleen zenders zappen. De Edision OS Mega geeft het goede voorbeeld.
  Jarco Kriek
  28 februari 2017
  9
  comments 1
  Megaveelzijdig, megabetaalbaar

  Met de Edision OS Mega halen we in één apparaat maar liefst vier uitzendplatforms in huis. Standaard wordt de tv-decoder geleverd met twee geïntegreerde en niet-wisselbare DVB-S2 tuners voor satellietontvangst. Daarnaast is er een derde tunerslot aanwezig. Hierin kunnen we zelf een tuner naar keuze plaatsen. In ons testexemplaar is gekozen voor een gecombineerde DVB-C/T2 tuner. Dit maakt de Edision OS Mega het veelzijdigst. Nederlandse verkopers leveren het apparaat dan ook in de meeste gevallen standaard met deze configuratie uit.

   

  H.265

  Een groot voordeel van de Edision OS Mega is de ondersteuning van de nieuwste compressietechniek HEVC/H.265. Deze techniek wordt ook bij Ultra HD-ontvangers toegepast, en dat kan tot een misverstand leiden. De OS Mega is namelijk geen Ultra HD ontvanger, maar een 'gewone' HD ontvanger. Toch is de ondersteuning van H.265 belangrijk. Dit maakt het namelijk mogelijk om online content met deze compressietechniek af te spelen. Een andere reden dat het apparaat HEVC/H.265 ondersteunt is dat het merk veel wordt verkocht in Duitsland, waar sinds kort het DVB-T2 zenderaanbod in HEVC/H.265 wordt uitgezonden. Voor Nederlandse kopers in de Duitse grensstreek biedt dit het voordeel dat het terrestrische tv-aanbod bekeken kan worden (op voorwaarde dat ontvangst mogelijk is). Maar ook op langere termijn is ondersteuning van deze compressietechniek belangrijk. KPN moet vóór 2020 de overstap naar DVB-T2 gaan maken. Mocht KPN daarbij kiezen voor uitzenden in HEVC/H.265, dan is men met deze ontvanger al op de toekomst van Digitenne voorbereid.

   

  Linux

  De Edision OS Mega is een tv-decoder die van het Linux besturingssysteem gebruik maakt. Dat betekent dat naast de fabrieksfirmware ook firmware van hobbygroepen gebruikt kan worden. Voor dit apparaat zijn de meest populaire en gebruikte varianten OpenATV en OpenPli. Wij hebben gekozen voor OpenPli omdat deze meer op Nederlandse gebruikers gericht is. Het voordeel van open source Enigma2-firmware is dat er meer mogelijkheden binnen handbereik van de gebruiker komen. Zo kan het uiterlijk van menu, informatiebalk en EPG met 'skins' worden aangepast. De OS Mega stelt op deze punten, ongeacht welke skin wordt gebruikt, niet teleur. Alles werkt probleemloos. De koppeling tussen EPG en opname-timers verloopt vlekkeloos en in het menu zijn meer dan voldoende instelmogelijkheden om het apparaat geheel naar eigen inzicht te personaliseren.

   

  Design

  Het uiterlijk van de Edision OS Mega had wat spannender gemogen. Het steekt zeker wat karig af bij de vele mogelijkheden die het apparaat biedt. Op de voorzijde van de ontvanger bevindt zich een relatief grote frontklep. Hieronder vinden we een interne kaartlezer, een Common Interface-slot en een USB-aansluiting. Een positief punt is het VFD-display met twaalf posities. Dat kan onder meer de naam van de tv-zender die wordt bekeken weergeven. De knopbediening op het apparaat is pover: alleen de stand-by knop is aanwezig. Bediening moet dus altijd via de afstandsbediening gebeuren. Edision levert hiervoor een op het eerste oog fors en dik exemplaar mee. De knoppen zitten echter op de juiste plek en de communicatie verloopt goed. We kunnen dus niet anders concluderen dan dat de afstandsbediening goed functioneert.

   

  Aansluitingen

  Op de achterkant van de ontvanger vinden we een groot aantal aansluitmogelijkheden. Zo zijn hier twee extra USB-aansluitingen, allemaal met USB 2.0 specificatie. Ook is er een e-SATA poort. Voor het aansluiten op de tv is een HDMI 1.4 poort aanwezig. De Edision OS Mega kan op oudere televisies worden aangesloten met analoge AV-cinch. Dat kan handig zijn: omdat de decoder op 12 volt werkt, kan hij ook worden gebruikt met een oudere televisie in camper of caravan. Voor het gebruik thuis wordt een externe adapter meegeleverd. Voor aansluiting op het huisnetwerk en internet is een 10/100Mbits netwerkaansluiting aanwezig. Daarnaast is er een wifi-mogelijkheid. Tevens beschikt de OS Mega over Bluetooth. Hiermee kunnen we onder meer een extern toetsenbord aansluiten. Digitale audio kan worden uitgestuurd via optische S/PDIF en voor servicedoeleinden er een RS-232 poort aanwezig.

   

  Harde schijf

  Opvallend zijn de uitgebreide mogelijkheden om een harde schijf aan de Edision OS Mega te koppelen. Dat kan niet alleen extern door aansluiting via USB of e-SATA; ook intern kan een 2,5 inch harde schijf geplaatst worden. Hiervoor worden de benodigde aansluitkabel en schroeven meegeleverd. Door het plaatsen van een harde schijf kunnen we programma's opnemen. Omdat de OS Mega over drie tuners beschikt, zijn de opnamemogelijkheden uitgebreid (ook afhankelijk van welke satellietopstelling gebruikt wordt). Ook kunnen we lopende live uitgezonden programma's met de timeshiftfunctie pauzeren en later vanaf het pauzepunt verder kijken.

   

  Snelle zapper

  De Edision OS Mega is een zeer snelle zapper. Ongecodeerde kanalen verschijnen ruim binnen een seconde in beeld. Bij gecodeerde zenders duurt dit iets langer, en is de zaptijd afhankelijk van of we de interne kaartlezer of het CI-slot gebruiken. De interne kaartlezer werkt op basis van emulatie. Hierdoor kan toekomstige werking van de coderingsnormen niet gegarandeerd worden. In het CI-slot werken alle bekende en in Nederland gebruikte CI-modules van providers als Ziggo, CanalDigitaal en Digitenne naar behoren. Uitzondering is de CI+ module die Ziggo in het voormalige UPC-verzorgingsgebied gebruikt. Het snelle zappen is te danken aan het technische hart van de OS Mega. Dit bestaat uit de 1600MHz snelle MPIS processor BSM73565. Hieraan gekoppeld is een 512MB NAND flashgeheugen, een 1GB DDR3 RAM geheugen en 4MB SPI flashgeheugen.

   

  Interne tuners

  Wat in positieve zin opvalt, is de gevoeligheid van de twee geïntegreerde DVB-S2 tuners. Deze zijn namelijk zo gevoelig dat ook zwakkere signalen goed verwerkt en getoond worden. Makkelijk voor mobiel gebruik, waar vaak niet al te grote schotelantennes gebruikt worden. Maar ook voor wie thuis een kleine schotelantenne gebruikt is deze tv-decoder een uitkomst zijn. De gevoeligheid van de tuner is ook op een ander punt van belang. De Edision OS Mega beschikt over vele zoekmogelijkheden, waaronder blindscan. Hierbij wordt het frequentiespectrum van een satelliet in kleine stukjes gehakt. Elk stukje wordt vervolgens naar zenders afgezocht. Vooral hobbyisten gebruiken deze zoekmogelijkheid voor het vinden van incidentele beeldverbindingen, ook wel feeds genoemd. Voor de normale satellietkijker biedt blindscan de mogelijkheid om echt alle via een bepaalde satelliet uitgezonden tv- en radioprogramma's in beeld te krijgen. Om het beste uit de schotelinstallatie te halen worden alle DiSEqC-protocollen ondersteund. Hierdoor kunnen ook draaibare en multisat schotelinstallaties probleemloos aan de OS Mega gekoppeld worden. Ook de zoekfuncties bij kabel- en Digitenneontvangst werken goed. Zo wordt met de juiste instelling de zenderlijst van kabelbedrijf Ziggo in de correcte zendervolgorde ingeladen.

   

  Interactief

  Naast ontvangst van lineaire tv-platformen kunnen we met de Edision OS Mega ook via het internet naar tv- en videocontent kijken. Enigma2 biedt hier met de installatie van apps voldoende mogelijkheden voor. Zo is het mogelijk om via internetstreams naar honderden tv-zenders uit de gehele wereld te kijken. Bij online radio is dit aantal met meer dan twintigduizend nog veel hoger. Ook kunnen we via internet terugkijkdiensten zien, waardoor eerder uitgezonden programma's toch nog bekeken kunnen worden. Hierbij is ook belangrijk dat de OS Mega de hybride tv-dienst HbbTV ondersteund. Dit alles maakt het apparaat een volledig hybride tv-decoder die voor een zeer scherpe prijs veel kijkmogelijkheden biedt.

   

  Kodi mediaspeler

  Maar dat is nog niet alles. De Edision OS Mega heeft een Kodi mediaspeler aan boord. Hiermee kunnen we video-, foto- en muziekbestanden van een aangesloten harde schijf of computers en NAS-servers in ons huisnetwerk bekijken. Wie een beetje de weg weet met Kodi kan door het installeren van add-ons ook de nieuwste films en series zien. Sommige van deze titels zijn in Nederland zelfs nog niet in de bioscoop te zien geweest. Voor de installatie van Kodi en de benodigde add-ons is op het internet de nodige uitleg te vinden. Kodi werkt op de OS Mega overigens niet zo soepel en snel als op stand-alone mediaspelers als de Raspberry Pi. Hoewel hier nog wat werk ligt voor de fabrikant - we stuitten op enkele belangrijke bugs - is Kodi wel degelijk een toegevoegde waarde op de OS Mega.

                                                

  Conclusie

  Met een prijs net onder de tweehonderd euro is de Edision OS Mega met zijn vele mogelijkheden en ondersteuning van maar liefst vier tv-platforms een aanrader voor iedereen die het maximale uit één apparaat wil halen.

   

   

  De geteste ontvanger is beschikbaar gesteld door 123satelliet.nl

  EdisionOS MegaDVB-S2DVB-C/T2hybrideHEVC/H.265HbbTV

  Reacties

 1. TV-TIP The Bold and the Beautiful

  The Bold and the Beautiful
  RTL 8 om 17:36 uur
  Zoe en Reese hebben een vader-dochtergesprek over Reese's gevoelens voor Taylor. Hope wil voordat de baby komt nog op vakantie met Liam en gaat met hem naar Catalina Island. Baby Kelly krijgt cadeautjes.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN WHAT MEN WANT

   Ali David is een sportagente die moet concurreren met haar mannelijke collega’s. Door een samenloop van omstandigheden kan ze ineens de gedachten van mannen horen. Met deze nieuwe gave is ze haar collega’s te slim af maar zet ze wel haar relaties, waaronder die met haar vriend, op het spel. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Goede tijden, slechte tijden

  Goede tijden, slechte tijden
  RTL 4 om 20:05 uur
  Daan heeft een geheime ontmoeting op een afgesproken locatie. Nina twijfelt als Lucas zichzelf als kinderoppas van Max opwerpt. Kimberly baalt dat ze alleen reacties krijgt van macho's en dubieuze types.

  Interview

  • *

   Miljuschka Witzenhausen

   Miljuschka in Japan

   In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
   Reacties0 reactie(s)