Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Mi TV Stick maakt oude tv's slim

  Voor iets meer dan 40 euro verandert Xiaomi oudere HD-televisies in Smart TV's die weer helemaal up-to-date zijn dankzij Android TV.
  Jorrit van Broekhoven
  11 augustus 2020
  8
  comments 3
  Mi TV Stick maakt oude tv's slim

  De Mi Box van de Chinese fabrikant Xiaomi is al jaren een hit bij de fans van Android TV die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Voor zo'n 65 euro biedt de Mi Box alle functies van Android TV in Ultra HD. Er zijn krachtigere apparaten op de markt – zoals de Nvidia Shield TV spelers – maar die zijn met prijzen vanaf 160 euro dan ook fors duurder. Toch kon het nóg goedkoper: Xiaomi presenteert een budgetspeler met Android TV voor 'gewone' HD-tv's. Voor 43 euro haalde Totaal TV de nieuwe Mi TV Stick in huis voor een test. Mogen we voor dat geld echt iets bruikbaars verwachten?

   

  Android TV

  De Mi TV Stick is een Android TV mediaspeler. Android TV is een speciale variant van Android die door Google is ontwikkeld voor grote beeldschermen, waarbij de gebruiker op een paar meter afstand zit. Dat vraagt nu eenmaal om een andere vorm van bedienen dan een smartphone of tablet met touchscreen. Android TV is volledig bedienbaar met een afstandsbediening en de apps zijn geoptimaliseerd voor het grote scherm. Daarmee leveren mediaspelers met Android TV een veel betere en prettigere kijk- en gebruikservaring. Niet zo gek dus dat merken als Philips en Sony hebben gekozen voor Android TV als het besturingssysteem voor hun Smart TV's. Alle Android TV apparaten hebben een ingebouwde Chromecastfunctie. Daarmee maken ze het gebruik van een losse Chromecast dus overbodig.

   

  Stick versus Box

  In tegenstelling tot de Mi Box en Nvidia Shield TV is de Mi TV Stick geen kastje dat met een HDMI-kabel met de tv wordt verbonden, maar een stick met HDMI-stekker. Deze vorm kennen we bijvoorbeeld van de Google Chromecasts van de eerste generatie en de Fire TV Stick van Amazon. Het voordeel van zo'n stick is dat de speler helemaal achter de tv verdwijnt en daarmee uit het zicht is. Omdat de meegeleverde afstandsbediening gebruik maakt van Bluetooth is het geen probleem dat hij de stick niet kan 'zien'. De Mi TV Stick vraagt om een voedingsspanning van 5 volt en heeft hiervoor een micro-USB poort. Bij de stick wordt een USB-voeding en een kabeltje meegeleverd. Veel televisies hebben echter een of meer USB-poorten aan de achterzijde die gebruikt kunnen worden om de stick van spanning te voorzien. In dat geval kan de losse voeding achterwege blijven. Een nadeel is dan wel dat bij het uitschakelen van de tv de spanning op de USB-poort wegvalt en dus ook de speler uitschakelt. Bij het aanzetten van de tv moet hij dan weer opstarten, wat een minuutje duurt.

   

  Eerste gebruik

  Met de Mi TV Stick in de tv geprikt en voorzien van voeding is het tijd voor een eerste testrit. Na opstarten verschijnt in beeld een afbeelding van de afstandsbediening (deze heeft twee AAA-batterijen nodig, die niet worden meegeleverd) die ons uitlegt hoe de zapper aan de stick wordt gekoppeld. Dat is in een paar seconden voor elkaar. Daarna kiezen we de gewenste taal en regio. Bij de eerste keuze is Nederland beschikbaar, bij de tweede nog niet. De regiokeuze is van belang voor lokale diensten, maar we ondervonden geen beperkingen door hier voor de VS of Duitsland te kiezen. Na het selecteren van ons wifi-netwerk en invoeren van het bijbehorende wachtwoord zijn we verbonden met het internet. Het instellen van wifi kan ook met een Android-telefoon die verbonden is met hetzelfde netwerk, maar dat werkte in ons geval (nog) niet. Vervolgens kunnen we inloggen met ons Google-account (dit lukt wel met behulp van de smartphone). Omdat we dit account ook gebruiken op een andere mediaspeler met Android TV wordt ons gevraagd of we op dit nieuwe apparaat dezelfde apps willen installeren: een logische en handige optie. Na het accepteren van de gebruiksvoorwaarden van Google en Xiaomi verschijnt het homescreen, terwijl op de achtergrond de installatie van de apps plaatsvindt.

   

  Apps

  Op het homescreen vinden we de iconen van Netflix, Amazon Prime Video, YouTube en de Google Play-apps voor muziek, games en film & tv, plus alle andere apps waar we tijdens de installatie om hebben gevraagd. We zien geen ongevraagde apps voor diensten die ter promotie worden aangeboden. Daardoor ziet alles er direct vertrouwd en overzichtelijk uit. Natuurlijk ontbreekt ook een icoon voor de Google Play Store niet: dat is de plek waar overige apps te halen zijn. De app voor Prime Video is zeer welkom, omdat deze dienst voor de oudere Mi Box officieel niet beschikbaar is. Op de Mi TV Stick is Prime Video echter prominent aanwezig: hij heeft zelfs een eigen knop op de afstandsbediening gekregen, naast de knop voor concurrent Netflix. Voor onze test installeren we verder de GO-apps van Ziggo en Canal Digitaal, plus de onmisbare mediaspelersoftware Kodi. Ook apps voor Videoland, NLZIET, NPO Start, NPO Plus en Pathé Thuis zijn voor Android TV beschikbaar. Voor Interactieve TV van KPN bestaat helaas nog geen Android TV app.

   

  Specificaties

  De Mi TV Stick draait op een Cortex-A53 processor met vier kernen en heeft een ARM Mali-450 grafische processor. Allemaal niet zo indrukwekkend, maar zeker genoeg voor de gespecificeerde beeldkwaliteit van 1080p ('full HD') met 60 beelden per seconde. Qua geluid kan hij overweg met DTS en meerkanaals Dolby. De stick heeft een bescheiden 1GB aan werkgeheugen en 8GB voor opslag. Hij wordt geleverd met Android versie 9.0 en heeft zoals alle Android TV spelers Chromecast ingebouwd. Ook de spraakgestuurde Google Assistent is aanwezig: deze kan via de afstandsbediening worden aangeroepen. Aansluitmogelijkheden heeft de Mi TV Stick niet. Er is geen audio-uitgang, geen ethernetpoort en ook geen mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een USB-stick of geheugenkaart.

   

  Gebruikservaring

  Het bedienen van een Android TV apparaat is eigenlijk altijd prettig, en dat is bij de Mi TV Stick niet anders. Hoewel hij wat betreft processorkracht geen zware jongen is, gaat het zappen door de menu's vlot en zonder enige vertraging. De slanke afstandsbediening heeft dezelfde indeling als die van de laatste versie van de Mi Box, maar dan met een speciale knop voor Amazon Prime Video naast de al aanwezige Netflix-knop. We vinden hem zeer prettig in gebruik. De Google Assistent heeft een eigen knop op de afstandsbediening. Via een microfoontje in de zapper kunnen we stemcommando's en zoekopdrachten geven. Dit werkt zowel op het niveau van Android TV als binnen een app. Als we bijvoorbeeld vragen om "Stranger Things" verschijnt op het scherm een link naar de app van Netflix, waar deze serie te zien is. Uit de Wikipedia wordt aanvullende informatie opgediept, zoals de hoofdrolspelers. Ook hier kunnen we weer verder klikken, en zo zien we dat Finn Wolfhard binnenkort te zien is in een nieuwe Ghostbusters-film, waarbij we heel handig weer direct kunnen doorklikken naar een trailer op YouTube. Omdat de zoekfunctie zo goed is geïntegreerd met online informatie en de geïnstalleerde apps is het echt een toegevoegde waarde.

   

  HDR

  Het beeld dat de Mi TV Stick levert oogt wat zacht, maar is precies wat we van een 1080p-apparaat mogen verwachten. Volgens de specificaties van Xiaomi is de stick ook geschikt voor HDR-weergave, en dat is correct. Met HDR kunnen videostreams worden weergegeven met extra contrast en helderheid, en dat is een van de mooiere opties van moderne Ultra HD-toestellen. Op de Mi TV Stick werkt de HDR-functie echter niet binnen alle apps. We kunnen wel met HDR kijken bij Netflix, maar binnen Prime Video en YouTube worden HDR-video's niet als zodanig weergegeven. Als we de bewuste video's casten naar de stick vanaf een smartphone is het resultaat hetzelfde. Als de Mi TV Stick wel HDR weergeeft gaat het om HDR10, de 'vanillevariant' die op elke tv met HDR-functie aanwezig is. Meer geavanceerde HDR-varianten als HDR10+ en Dolby Vision worden niet getoond. De matige HDR-ondersteuning is wat ons betreft geen halszaak. De stick zal in de praktijk vooral worden gebruikt op HD-tv's die HDR helemaal niet ondersteunen.

   

  Doelgroep

  De Mi TV Stick is nog niet verkrijgbaar bij de reguliere Nederlandse (web)winkels, dus kochten we hem op AliExpress. We kozen daarbij voor verzending uit Spanje om gedoe met de douane te voorkomen en betaalden totaal 43 euro. Voor de duidelijkheid: dat is maar een paar euro meer dan de prijs van een Chromecast stick. Voor die prijs halen we alle functionaliteit van zo'n Chromecast in huis, plus alle functies van Android TV, compleet met een afstandsbediening met stembesturing. Wat ons betreft is de keuze tussen een Chromecast en deze Mi TV Stick dan ook snel gemaakt. De bediening van Android TV met de afstandsbediening is aanzienlijk prettiger dan het casten vanaf smartphone of tablet, en geeft een echt volwaardige Smart TV-ervaring. De doelgroep voor dit apparaat is dan ook de gebruiker die een oudere HD-tv wil opwaarderen tot Smart TV. Het is ook een prima oplossing voor consumenten die de dupe zijn geworden van apps die op hun Smart TV niet meer worden ondersteund. Deze stick lost dat probleem op, maar natuurlijk met de kanttekening dat hij geen Ultra HD beelden kan leveren. Voor tv's met Ultra HD zijn er betere – maar duurdere – oplossingen op de markt. Overigens zal Xiaomi ook een Ultra HD-versie van de Mi TV Stick lanceren. Wanneer dat gaat gebeuren en wat deze gaat kosten is echter nog niet bekend.

   

  Kopen of wachten?

  Wie een oudere tv wil upgraden kan zich aan zo'n prima werkend apparaatje met deze prijs eigenlijk geen buil vallen. Toch kan er een reden zijn om niet meteen naar de winkel te rennen. Binnen afzienbare tijd komt Google namelijk met een nieuwe versie van zijn Chromecast: de Sabrina. Deze moet verschijnen in versies voor HD en Ultra HD en wordt een volwaardige Android TV mediaspeler, compleet met afstandsbediening. Heel vergelijkbaar dus met deze Mi TV Stick, maar we verwachten wat betere technische specificaties - en waarschijnlijk ook een hogere prijs. Google is echter weinig mededeelzaam over de details, en ook een releasedatum is nog niet bekend.

  MiMi TV StickAndroid TVXiaomiSmart TV

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  TV-TIP Marble mania

  Marble mania
  SBS6 om 20:30 uur
  Knikkeren was nog nooit zo spannend! Onder leiding van Winston Gerschtanowitz spelen drie BN'ers tegen elkaar.

  TV-TIP The Purge: Election Year

  The Purge: Election Year
  SBS9 om 20:30 uur
  Voormalig politieagent Leo Barnes wordt hoofdbeveiliger van senator Charlie Roan, zij wil een einde maken aan de Purge.

  Interview

  • Tom Hanks in News of the World

   Tom Hanks

   News of the World

   Met meer dan zestig films op zijn cv kun je Tom Hanks gerust een Hollywoodveteraan noemen. Toch stak hij op de set van western News of the World nog iets op van zijn elfjarige collega Helena.
   Reacties0 reactie(s)