1. Tests

  Mini-ontvanger met perfect digitaal beeld

  De komende twee jaar gaat Ziggo analoge tv uitfaseren. Daarom wordt de vraag naar simpele digitale kabelontvangers de komende tijd groter.
  Jarco Kriek
  10 april 2018
  10
  comments 4
  Mini-ontvanger met perfect digitaal beeld

  Nog niet iedereen heeft op alle kijkplekken in huis een geschikte tv of ontvanger staan om digitale televisie te kijken. Een losse digitale ontvanger biedt dan uitkomst, en omdat Ziggo een groot aantal digitale zenders ongecodeerd verspreidt, hoeft dat helemaal geen ingewikkeld apparaat te zijn. Ziggo-abonnees kunnen van het kabelbedrijf gratis een digitale kabelontvanger in bruikleen krijgen. Wie meerdere exemplaren nodig heeft, kan deze voor een eenmalig bedrag van €29,95 aanschaffen. Ziggo levert een kleine digitale ontvanger van fabrikant Humax. In het model iRHD 5500C zijn wel enkele beperkingen aangebracht. Dit heeft diverse redenen. Het belangrijkste is dat Ziggo het gebruiksgemak zo groot mogelijk wil houden, omdat naar verwachting vooral de wat oudere klanten van deze ontvanger gebruik gaan maken.

   

  Accessoires

  De kleine verpakking waarin Ziggo de Humax iRHD 5500C (gratis) verstuurt, verraadt direct dat het om een heel kleine ontvanger gaat. Naast de ontvanger vinden we in de verpakking veel accessoires. Naast de stroomadapter, de afstandsbediening en batterijen zijn ook alle extra kabels in de verpakking aanwezig. De abonnee hoeft hiervoor dus niet naar de winkel. Voor beeldoverdracht naar het televisietoestel zijn er een HDMI- en scartkabel aanwezig. Omdat digitale tv een degelijke coaxverbinding met het aansluitpunt aan de muur vereist, wordt ook een goed afgeschermde coaxkabel meegeleverd. Ziggo verdient een groot compliment voor de snelle installatiegids en handleiding van de ontvanger. Deze zijn zeer uitgebreid, inclusief gedetailleerde foto's. Het is lange tijd geleden dat wij bij een apparaat in deze prijsklasse soortgelijke duidelijke handleidingen hebben gezien.

   

  Aansluitingen

  De Humax iRHD 5500C is een sobere, zwarte ontvanger die slechts wordt opgefleurd door het oranje Ziggo-logo aan de voorzijde, waar ze verder alleen de stand-by toets vinden. Humax heeft wel een klein noodverband moeten aanleggen om te voldoen aan de wens van Ziggo dat deze ontvanger via scart op een tv moet kunnen worden aangesloten. Dit is een belangrijke een noodzakelijke verbinding, omdat veel gebruikers de ontvanger willen gebruiken met een oudere televisie zonder HDMI en met alleen scart als aansluitmogelijkheid. Omdat het formaat van de Humax zo klein is, is er geen ruimte voor een grote scartaansluiting. Dit heeft Humax opgelost door een negenpolige kleinere DIN-aansluiting aan de achterzijde te plaatsen. De door Ziggo meegeleverde scartkabel heeft dus aan de kant van de ontvanger een mini DIN-plug en aan de andere zijde de grotere, vertrouwde scartaansluiting. Naast de HDMI-aansluiting vinden we een (onbruikbare) USB-aansluiting en een digitale geluidsuitgang. Helaas ontbreekt een analoge geluidsuitgang, wat het lastig maakt om de ontvanger aan te sluiten op een versterker (bijvoorbeeld om radio te luisteren).

   

  Afstandsbediening

  Het blijft schouderklopjes regenen, want ook bij de afstandsbediening die wordt meegeleverd heeft Ziggo zijn werk goed gedaan. De primaire doelgroep voor de Humax iRHD 5500C is de iets oudere medemens, en daar is bij de afstandsbediening duidelijk op gelet. De belangrijkste toetsen – zoals de cijfertoetsen – zijn namelijk groter dan normaal en daarom duidelijker zichtbaar. Hierdoor is het geen kleine afstandsbediening geworden, maar een volwaardig exemplaar dat zeker niet snel over het hoofd wordt gezien. Allemaal pluspunten voor de doelgroep.

   

  Installatie

  De installatie van de Humax iRHD 5500C is door Ziggo heel makkelijk gemaakt. Alle benodigde ontvangstparameters zijn door Ziggo standaard in het apparaat geplaatst. Een simpele opdracht om naar zenders te zoeken, is voldoende om het hele ongecodeerde tv- en radio-aanbod van het kabelbedrijf in de ontvanger te laden. De automatische update van de zenderlijst zorgt ervoor dat er ook in de toekomst altijd kan worden gekeken naar alle kanalen die Ziggo ongecodeerd via het kabelnetwerk aanbiedt. Eigenlijk kan na de eerste simpel te doorlopen installatie direct onbezorgd digitaal naar tv gekeken worden. Met één druk op de afstandsbediening kan worden omgeschakeld naar het digitale radio-aanbod. Men kan op deze manier via de televisie naar de belangrijkste radiozenders van Nederland en Vlaanderen luisteren.

   

  Beperkingen

  Nieuw voor analoge kijkers is de tv-gids die bij digitale tv geleverd wordt. Deze is ook op deze ontvanger aanwezig. Men kan hiermee de programmering van tv-zenders enkele dagen vooruit bekijken. Het opnemen van programma's is met de Humax iRHD 5500C niet mogelijk. Het apparaat beschikt niet over een interne harde schijf, en de USB-poort kan niet worden gebruikt om een externe harde schijf of USB-stick aan te sluiten. Dit soort apparaten wordt namelijk niet herkend. De USB-aansluiting is eigenlijk alleen voor servicedoeleinden aanwezig. Dat Ziggo hiervoor gekozen heeft, is niet verwonderlijk: het kabelbedrijf levert namelijk ook tegen maandelijkse betaling decoders waarmee wel programma's kunnen worden opgenomen. Een andere beperking is dat de Humax geen mogelijkheid heeft voor het plaatsen van een smartcard of CI+ module. Ook hiervoor geldt dat Ziggo voor dit soort mogelijkheden andere ontvangers aan klanten aanbiedt. De Humax is dus geen vervanging voor een andere door Ziggo geleverde mediabox, en alleen bedoeld om te kijken naar de ongecodeerde zenders. Zenders uit de digitale tv-abonnementen TV Starter en Ziggo Movies & Series XL kunnen dus met deze Humax niet bekeken worden.

   

  Beeldkwaliteit

  Via HDMI levert de Humax iRHD 5500C een zeer acceptabel beeld, dat niet onderdoet voor een duurdere en meer uitgebreide kabeldecoder. Via scart is de beeldkwaliteit natuurlijk minder, maar nog altijd beter dan analoog kijken bij Ziggo. De menu- en infostructuur is overzichtelijk. Ook hier heeft Ziggo het gebruiks- en bedieningsgemak de hoogste prioriteit gegeven.

   

  Conclusie

  Hulde. Ziggo verdient een heel groot compliment. De Humax iRHD 5500C is natuurlijk een kabelontvanger met beperkte mogelijkheden die alleen de meest standaard functies van digitale tv levert. Maar gelet op de doelgroep heeft Ziggo echt aan de kleinste details gedacht om de klanten nu en in de toekomst digitaal naar tv laten kijken. Een logische vervolgstap is dat Ziggo een soortgelijke simpele ontvanger maakt die wel de mogelijkheid biedt om zenders uit aanvullende digitale tv-abonnementen te bekijken.

  ZiggoHumaxiRHD 5500Cdigitaalanaloge uitschakelingkabelkabelontvanger

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN THE BEACH BUM

   Moondog is een succesvolle dichter die zijn leven volgens zijn eigen regels leeft. Samen met zijn rijke vrouw is het leven één groot feest vol drugs en drank. Wanneer het noodlot plotseling toeslaat, moet hij zich echter herpakken en zich richten op zijn grote talent: schrijven. Totaal TV mag vijf keer twee kaarten voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Coming to America

  Coming to America
  om 14:24 uur
  Murphy schittert in deze amusante comedy als een Afrikaanse prins die weigert met het mooie meisje te trouwen dat door zijn vader is uitgezocht. In plaats daarvan reist hij undercover naar New York om een intelligente, onafhankelijke vrouw te vinden. Murphy wordt vergezeld door Hall en bekijkt het land met een naïeve blik en een onverwoestbare grijns. Hij ziet wel wat in Headley, maar zij heeft al wat met de botte LaSalle.

  TV-TIP Mars tegen Venus

  Mars tegen Venus
  Net5 om 20:30 uur
  Als je als man moet kiezen, ga je dan voor een kale knar of voor een stotterend apparaat? En wat heeft een vrouw nou liever naast zich op de bank zitten: een stoere Viking of een driftig geëpileerde metroman? In Mars tegen Venus nemen de teams van Jan Versteegh en Leonie ter Braak het tegen elkaar op om antwoord te vinden op die ene, allesomvattende vraag: wie kent de andere sekse het beste?

  Interview

  • *

   Olav Mol

   Formule 1

   Met een tegensputterende Renault-motor kon Max Verstappen geen gooi naar de wereldtitel doen. Brengt zijn nieuwe Honda daar verandering in?
   Reacties0 reactie(s)