1. Tests

  Mooi vormgegeven geluid

  Radiozenders hebben een duidelijke visie op de toekomst: de analoge FM maakt plaats voor de combinatie van DAB+ en internetradio.
  Jarco Kriek
  22 november 2016
  8.0
  comments 7
  Mooi vormgegeven geluid

  Tiny Audio speelt met de Tiny Audio Wide in op de nieuwe toekomst van het medium. Het apparaat combineert lineaire radio in de vorm van FM met DAB+ en online mogelijkheden zoals internetradio en Spotify Connect. Ook kan het apparaat cd's afspelen en muziek streamen via Bluetooth of van het eigen netwerk.

   

  Design

  Wat direct opvalt is het gewicht van de Wide. Hij weegt namelijk bijna vijf kilo. Hoewel de naam anders suggereert is het apparaat met afmetingen van 35 bij 12,5 bij 21,5cm zeker niet klein. Het gewicht zit vooral in de ingebouwde luidsprekers. Het gaat om een 2.1 systeem waarbij naast de twee frontspeakers ook een actieve tweeter aanwezig is. Dit is één van de punten die de Wide onderscheidt van andere muzieksystemen met dezelfde mogelijkheden in deze prijsklasse. Een ander pluspunt is het trendy moderne design. Tijdens onze testperiode was de Wide een blikvanger die veel lovende reacties kreeg.

   

  Aansluitingen

  De positie van de bedieningstoetsen sluit mooi aan bij de rest van het design. Deze zijn aan de bovenzijde van het apparaat is een cirkel geplaatst. Dit houdt het front minimalistisch en strak. Rondom heeft de Wide een notenhouten behuizing. Met de aanwezige toetsen is het apparaat volledig te bedienen, maar er wordt ook een afstandsbediening meegeleverd. Tevens kunnen we het apparaat via een app voor tablet en smartphone bedienen. Deze Undok-app is voor Apple iOS en Android gratis te verkrijgen. De aansluitmogelijkheden bevinden zich aan de achterkant. Jammer genoeg laat de fabrikant daar enkele belangrijke steken vallen. Zo vinden we voor ontvangst van FM en DAB+ alleen een uitschuifbare sprietantenne. De mogelijkheid voor het aansluiten van een externe binnen- of buitenantenne - die veelal een betere ontvangst biedt - ontbreekt. Dat geldt ook voor een digitale geluidsuitgang. In plaats hiervan is er wel een analoge geluidsuitgang aanwezig, naast een analoge ingang om een extern apparaat aan te sluiten. Als de fabrikant de nadruk echt had willen leggen op de toekomstzekerheid en digitale mogelijkheden van het apparaat, dan had men deze aansluitingen beter digitaal kunnen maken.

   

  Geluid

  Wanneer we de Tiny Audio Wide direct uit de doos laten klinken met de standaard geluidinstellingen, valt ons het geluid enigszins tegen. Op het eerste gehoor voor de geluidsfreaks een domper dus. Maar gelukkig zijn in het menu diverse instellingen voor het verbeteren van het geluid aanwezig. Naast een equalizer is ook de loudness-instelling belangrijk. De combinatie hiervan zorgt ervoor dat de Tiny Audio Wide uiteindelijk een voortreffelijk geluid voor ieder oor kan leveren. Het vermogen van het apparaat is voldoende om een kleine huiskamer of slaapkamer van geluid te voorzien. Het is daarom jammer dat een digitale muziekspeler als deze niet digitaal aan een grotere geluidsinstallatie of home cinema set kan worden gekoppeld om een grotere ruimte van geluid te voorzien. Dit kan wel analoog, maar dat komt de geluidskwaliteit natuurlijk niet ten goede.

   

  DAB+

  Naast FM kunnen we met de Tiny Audio Wide ook DAB+ via de ether ontvangen. Omdat het apparaat binnenshuis gebruikt wordt, is de gevoeligheid van de aanwezige tuner belangrijk. En die in prima in orde, en vergelijkbaar met andere DAB+ ontvangers in deze prijsklasse zoals de Revo SuperConnect. Dat is op zich niet opvallend omdat veel modellen van verschillende fabrikanten hetzelfde Silicon/Frontier-besturingssyteem gebruiken. Omdat de tuner niet als losse hardware aanwezig is, maar in de chipset gabakken zit, is de ontvangstgevoeligheid - die dus prima is - bij al deze apparaten hetzelfde. Wat wel tegenvalt is het aantal voorkeuzezenders dat opgeslagen kan worden. Dat zijn er dertig, verdeeld over tien voor zowel FM, DAB+ als internetradio. En dat blijkt in praktijk net iets te weinig te zijn.

   

  Digitaal luisteren

  Ontvangst speelt bij internetradio geen rol. Zeker bij de Tiny Audio Wide niet. De Tiny Audio Wide kan via wifi met het thuisnetwerk verbonden worden, maar beschikt ook over een ethernetaansluiting. Hierdoor kan het apparaat met een kabeltje van internet worden voorzien. Hoewel wifi in de praktijk probleemloos werkt, gaat onze voorkeur altijd uit naar een bedrade aansluiting op het thuisnetwerk. Frontier put uit een database van meer dan twintigduizend internetradiozenders. Mocht uw favoriete radiozender daar niet bijzitten, dan kan men na registratie van het apparaat zelf internetradiozenders toevoegen. Aan de hand van zulke handmatige toevoegingen van gebruikers wordt de database regelmatig vernieuwd. Naast internetradio kunnen we ook via Spotify Connect naar muziek luisteren. Hiervoor dienen we wel een abonnement op deze muziekdienst te hebben. Met Spotify beluisteren we miljoenen muzieknummers zonder meerkosten. Het streamen van de app naar de Wide verloopt probleemloos. Datzelfde geldt ook voor het streamen via Bluetooth. Op deze manier kunnen we muziek van tablet of smartphone naar de muziekspeler streamen.

   

  Mediaspeler

  Een andere belangrijke functie is de DLNA-mediaspeler. Hiermee kunnen we muziekbestanden van alle computers of NAS-apparaten in het thuisnetwerk naar de Tiny Audio Wide streamen. De belangrijkste en meest gebruikte bestandsformaten als mp3, wma en flac worden ondersteund. Op dit moment kan men ook via de USB-aansluiting op de achterzijde naar muziekbestanden luisteren, maar aan die mogelijkheid komt volgens de fabrikant in de toekomst een einde. In een nieuwe firmwareversie wordt de functionaliteit van de USB-aansluiting beperkt tot alleen het opladen van aangesloten tablets en smartphones. Nieuwe firmware wordt via internet automatisch gedownload. Voor het installeren moet de gebruiker nog wel zelf goedkeuring geven. Een andere manier om naar muziek te luisteren is via de interne cd-speler. Deze leest naast in de winkels gekochte cd-schijfjes ook zelfgebrande exemplaren. Ook cd-schijfjes met mp3 of wma bestanden kunnen via de cd-speler afgespeeld worden.

   

  Display

  Aan de voorzijde is een 2,8 inch led-display aanwezig. Hiermee kunnen we onder meer door het uitgebreide menu navigeren, zenders opzoeken, gebruikersfuncties selecteren en naar informatie over ontvangen zenders of beluisterde muzieknummers kijken. Voor een apparaat met deze omvang komt de aanwezige display wat klein over. Een groter scherm had ook kunnen zorgen voor een betere ondersteuning van de informatiefunctie slideshow bij DAB+.

   

  Conclusie

  De Tiny Audio Wide is een veelzijdige muziekspeler die aan alle verwachtingen voldoet. Wel zijn bij de aansluitmogelijkheden enkele verkeerde keuzes gemaakt. Dat neemt niet weg dat de prijs-kwaliteitverhouding ruim voldoende is. Een aanrader dus voor de muziekliefhebber die op de toekomst voorbereid wil zijn.

   

  Het geteste apparaat is beschikbaar gesteld door Quantis Electronics, Eindhoven.

  TinyAudio WideDAB+Spotify ConnectSpotifyradioFM

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   2X2 BORDSPELLEN

   Altijd al aan Expeditie Robinson of Temptation Island mee willen doen? Dat kan vanaf nu ook vanuit je eigen woonkamer! Just Games heeft twee spellen ontwikkeld waardoor je de exotische avonturen zélf kunt beleven. Totaal TV geeft twee keer een pakket met Expeditie Robinson en Temptation Island weg.

  TV-TIP Property Brothers: Forever home

  Property Brothers: Forever home
  TLC om 16:30 uur
  Ontwerptweeling Drew en Jonathan zijn gespecialiseerd in thuisvoelklussen en knappen het huis van Nora op.

  TV-TIP The Wolverine

  The Wolverine
  Veronica om 20:00 uur
  Wolverine gaat naar Japan en in een voor hem onbekende wereld wordt hij geconfronteerd met onverwachte tegenstanders. wat volgt is een gevecht op leven en dood dat hem voor altijd zal veranderen.

  Interview

  • *

   Esmee van Kampen

   Dit zijn wij

   Het leven van dertigers gaat niet over rozen en is daardoor razend interessant. Esmée van Kampen speelt zo’n dertiger in Dit zijn wij, een remake van de hitserie This Is Us.
   Reacties0 reactie(s)