1. Tests

  Mooi vormgegeven HD geluid

  Philips heeft een nieuw vlaggenschip op audiogebied. De Fidello B8 biedt draadloos muziekgenot, gecombineerd met Dolby Atmos.
  Jarco Kriek
  23 may 2017
  8
  comments 0
  Mooi vormgegeven HD geluid

  De Philips Fidello B8 is een mooi vormgegeven soundbar die in geen enkel modern interieur misstaat. Een subwoofer wordt draadloos met de soundbar verbonden: geen gedoe dus met kabels die weggewerkt moeten worden. De enige kabel die nodig is, is de verbinding tussen televisie en soundbar.

   

  Geluid

  De Philips Fidello B8 soundbar ondersteunt Dolby Atmos 5.1.2. Dat wil zeggen dat er vijf geluidsbronnen op oorhoogte aanwezig zijn, één subwoofer (in dit geval dus draadloos) en twee geluidsbronnen boven oorhoogte. Om een Dolby Atmos 5.1.2 bioscoopbeleving te geven, gebruikt Philips maar liefst achttien speakers, die hoofdzakelijk in de slank vormgegeven soundbar geplaatst zijn. Het resultaat mag er wezen. Tijdens onze test bij een via Blu-ray afgespeelde oorlogsfilm lijkt het of de vliegtuigen over ons heen vliegen, en bij de klassieker Singing in the Rain staan we op het punt om de paraplu te pakken: zo realistisch is het geluid van deze soundbar. In totaal is de speakeropstelling goed voor een geluidsvermogen van 400 watt. Met gemak kunnen we dus de buren laten meegenieten van onze muziek- of filmvoorkeur...

   

  Accessoires

  Naast de soundbar en draadloze subwoofer levert wordt een afstandsbediening meegeleverd. Zoals we van Philips inmiddels gewend zijn, is dit een exemplaar zonder veel extra mogelijkheden. Dat is aan de ene kant jammer, maar heeft wel als voordeel dat het gebruiksgemak goed en de bediening makkelijk is. Verder zijn alle benodigdheden meegeleverd om de Philips Fidello B8 aan de muur te bevestigen. Bij muurbevestiging moet er wel rekening mee worden gehouden dat de soundbar niet vlak tegen de muur gemonteerd kan worden. Het apparaat steekt dus altijd iets verder naar voren uit. Op zich is dit geen groot probleem, omdat het apparaat zelf een slanke vormgeving heeft.

   

  Aansluitingen

  De Philips Fidello B8 wordt natuurlijk hoofdzakelijk gebruikt met een koppeling aan de televisie. Dat kan op twee manieren: via HDMI of optisch. Het apparaat beschikt over één HDMI-ingang met ARC (Audio Return Channel). Als we dit aansluitpunt gebruiken voor koppeling met de televisie, bedienen we het geluidsniveau van de soundbar via de televisie en dus ook met de afstandsbediening van de televisie. Bij de optische aansluiting is het geluid van televisie en soundbar gescheiden. Om het geluidsniveau van de soundbar te wijzigen moeten we dus altijd de afstandsbediening van de soundbar gebruiken. Het is aan de gebruiker zelf om te kiezen welke manier van koppeling de voorkeur verdient. Om volwaardig Dolby Atmos geluid uit de soundbar te krijgen, verdient het wel de aanbeveling om bijvoorbeeld een Ultra HD Blu-ray speler rechtstreeks - en niet via de televisie - op de soundbar aan te sluiten. Er zijn meerdere HDMI-aansluitingen aanwezig. Dit zijn echter allemaal 1.4-versies. Van een recente soundbar in deze prijsklasse hadden we eigenlijk wel HDMI 2.0-aansluitingen verwacht. Naast de digitale optische geluidsingang is ook een analoge coaxiale ingang aanwezig. Tevens is er een USB-poort en een 3,5mm jack-aansluiting aanwezig.

   

  Muziek afspelen

  Als we muziek via de Philips Fidello B8 willen afspelen, dan hebben we daarvoor verschillende opties. Als eerste kunnen we een digitale audiobron via de optische geluidsingang aansluiten. In onze test koppelden we een Revo DAB+ met internetradio aan de soundbar. De werking en het geluid was zoals we mogen verwachten goed. Vooral die internetradio-functie is bij externe apparatuur belangrijk. Het is namelijk een groot gemis dat de Philips Fidello B8 geen muziekstreaming via het thuisnetwerk of het internet ondersteunt. Het beluisteren van internetradio, muziekstreaming via het netwerk en gebruik van Spotify - functies die andere fabrikanten van soundbars in dezelfde prijsklasse wel bieden - is bij de Fidello B8 dus niet direct mogelijk. Als we bij wijze van omweg de Revo DAB+ radio aansluiten, komen deze functies alsnog binnen handbereik. Op een zelfde manier kunnen we bijvoorbeeld een cd-speler op de soundbar aansluiten. Ook kunnen we muziek afspelen die op een USB-stick geplaatst is. Dit wordt echter bemoeilijkt doordat de navigatie door de muziek vanaf de stick moet gebeuren via het kleine LED- scherm aan de voorkant van de soundbar. Wanneer de soundbar via HDMI op en tv is aangesloten, levert hij helaas geen weergave van menu- of informatieschermen op de televisie.

   

  Bluetooth

  De meest praktische manier om muziek te luisteren is via de Bluetooth-mogelijkheden op de Philips Fidello B8. Op deze manier zijn alle nadelen van geen ondersteuning van netwerk- en internetstreaming in eéén klap vergeten. Muziek luisteren via muziekdiensten als Spotify en Apple Music verloopt langs deze weg soepel. Dat geldt ook voor het beluisteren van tienduizenden radiozenders die via internet beschikbaar zijn. Hiervoor hebben we dan wel altijd een tablet of smartphone nodig.

   

  Krachtig geluid

  Het belangrijkste bij een soundbar is natuurlijk het geluid, en daarop kunnen we bij de Philips Fidello B8 niet veel aanmerken. De effecten die Dolby Atmos kenmerken komen bij volwaardige Atmos-content dan ook goed naar voren. De geluidskwaliteit is ruim voldoende en het beschikbare geluidsvermogen is genoeg om ook de liefhebber van harde muziek tevreden te stellen. Met de Fidello B8 hebben we tijdens het bekijken van een film echte een bioscoopervaring in de huiskamer. Bij het tv-kijken wordt met de Voice Clarity-optie een duidelijker weergave van het stemgeluid bereikt. Philips Ambisound zorgt ervoor dat de soundbar een sterk en vol geluid biedt. Daarbij kan worden gekozen uit diverse geluidsinstellingen, die voorgeprogrammeerd zijn.

   

  Conclusie

  Aan de Philips Fidello B8 hangt een stevig prijskaartje. Wellicht wel iets te stevig. Maar de soundbar doet wat hij moet doen, en op en prima manier. Toch zijn de genoemde minpunten duidelijk voor verbetering vatbaar.

   

  De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Gibson Innovations, Eindhoven

  Fidelio B8PhilipsSoundbarDolby Atmostest

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET LAST CHRISTMAS

   De jonge, losbandige en soms wat humeurige Kate (Emilia Clarke) is niet tevreden over haar leven. Tom lijkt te mooi om waar te zijn als hij haar leven komt binnenlopen en door de muur die Kate om zich heen gebouwd heeft heen breekt. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket van deze romantische komedie weggeven, met daarin een tas en natuurlijk twee kaartjes voor de film.

  TV-TIP Identity Thief

  Identity Thief
  SBS9 om 20:30 uur
  Sandy Bigelow Patterson staat op het punt alles te verliezen wanneer blijkt dat zijn identiteit gestolen is door de vrouwelijke oplichter Diana. Om zijn identiteit terug te claimen moet hij afreizen naar Miami om Diana op te sporen en weer mee terug te nemen naar Denver om de situatie op te helderen. Dit blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan.

  TV-TIP Deepwater Horizon

  Deepwater Horizon
  Veronica om 20:30 uur
  Het booreiland Deep Horizon in de Golf van Mexico moet het Macondo-olieveld met meer dan 100 miljoen vaten olie ontsluiten. Op een onbewaakt ogenblik vindt er een ernstige explosie. Terwijl het booreilandpersoneel onder leiding van Mike Williams en Jimmy Harrell vecht om te overleven, ontvouwt zich een catastrofale milieuramp.

  Interview

  • *

   Daniel Mays

   Temple

   Mark Strong, Carice van Houten en Daniel Mays runnen in de BBC First-serie Temple een illegale, ondergrondse medische kliniek.
   Reacties0 reactie(s)