1. Tests

  Mooie momenten in Ultra HD

  Nu veel kijkers wennen aan het fraaie beeld van Ultra HD, groeit ook de wens om eigen video-opnames in deze beeldkwaliteit te schieten.
  Jarco Kriek
  13 february 2018
  comments 0
  Mooie momenten in Ultra HD

  Wat uiterlijk betreft is de Sony FDR-AX700 een camcorder zoals wel die al enige jaren van dit Japanse bedrijf kennen. In de behuizing schuilt echter een serie nieuwe technieken die zorgen dat beelden in 4K Ultra HD-kwaliteit opgenomen worden en compenseren voor bewegingen van de filmer. Dat maakt hem zeer geschikt voor bijvoorbeeld het opnemen van sportbeelden of het maken van vlogs. Om al deze nieuwe elektronische mogelijkheden in huis te halen moet men wel diep in de buidel tasten: de gemiddelde verkoopprijs in Nederland ligt namelijk rond de tweeduizend euro.

   

  Compact

  De Sony FDR-AX700 is een compacte en handzame camera die perfect in een handpalm past. Langdurig filmen is geen probleem omdat de camcorder slechts een kilo weegt. Dit komt mede omdat de interne harde schijf is vervangen door twee sleuven waarin microSD-geheugenkaarten geplaatst kunnen worden. De dubbele geheugenkaartmogelijkheid komt goed uit, omdat het opnemen in 4K Ultra HD-beeldkwaliteit aardig wat opslaggeheugen vereist. Niet elke microSD-kaart is voor dit doel geschikt: alleen met de snellere varianten kan probleemloos worden opgenomen met deze camcorder. Sony adviseert minimaal geheugenkaarten van klasse 10. Twee geheugenkaarten van 128GB komen geven zo al snel een extra kostenpost van meer dan honderd euro.

   

  Accessoires

  Natuurlijk levert Sony in de verpakking niet alleen de Sony FDR-AX700-camcorder. Ook de accu en acculader worden meegeleverd. Om de lens te beschermen en het filmen in de zon probleemloos te laten verlopen, vinden we in de verpakking tevens een lensdop en lenskap. Zoals gezegd ziet de FDR-AX700 er uit als een normale camcorder. Toch zijn er enkele aansluitingen die verraden dat het om een semiprofessioneel apparaat gaat. Zo is de aanwezige HDMI-aansluiting van de versie 2.0, wat nodig is om beelden daadwerkelijk in 4K Ultra HD te tonen op een geschikte televisie. Tevens vinden we aansluitingen voor een microfoon en hoofdtelefoon. Ook is een USB-aansluiting aanwezig. De microfoonaansluiting is overigens geen overbodige luxe. Voor huis, tuin en keuken-gebruik voldoet de inwendige microfoon namelijk goed, maar als men meer professionele opnamen wil maken is gebruik van een externe microfoon aan te raden. Ook zijn draadloze verbindingstechnieken aanwezig in de Sony FDR-AX700. Het gaat hierbij om NFC en wifi. Bluetooth en gps zijn echter niet in het apparaat aanwezig.

   

  Accu

  Sony levert bij deze camcorder de Sony NP-FV50 accu. Dit een is 1900mAh accu die redelijk vlot is opgeladen via de meegeleverde acculader. Daarna kunnen we de camcorder in de praktijk ongeveer twee uur gebruiken. Dat is overigens een uur minder dan Sony opgeeft. Maar hier moet dan ook wel bij gezegd worden dat we de camcorder op een normale manier zoals de gemiddelde consument filmt hebben gebruikt, terwijl de door Sony gestelde accuduur geldt in de meest optimale omstandigheid. Als men op vakantie geen enkel mooi moment wil missen, is de aanschaf van een extra accu aan te raden. Naast accu's van Sony zelf zijn ook alternatieven van andere merken.

   

  Beeldformaat

  De Sony FDR-AX700 is een technisch wondertje waarmee niet alleen in 4K Ultra HD-beeldkwaliteit opgenomen kan worden. We kunnen zelf kiezen in welke beeldkwaliteit wordt opgenomen. Als we een mindere beeldkwaliteit kiezen, dan is dat goed zichtbaar in het opgenomen beeld. Een voordeel is echter weer dat zo meer minuten aan beeld op de geheugenkaart opgeslagen kunnen worden. Wanneer de opslagruimte beperkt is, kan men er dus voor kiezen om in een mindere beeldkwaliteit op te nemen. De FDR-AX700 biedt de keuze tussen 4K Ultra HD (2160p), Full HD (1080p) of HD-ready (720p).

   

  Technieken

  De Sony FDR-AX700 heeft een scala van technieken om het filmen makkelijk te maken. Zo wordt bij 4K Ultra HD opgenomen met het HDR HLG-formaat. Maar ook als de televisie waarop de beelden afgekeken worden geen HDR-ondersteunt is het kleurbereik toch goed, omdat automatisch op SDR wordt omgeschakeld. Bewegende onderwerpen blijven altijd scherp in beeld door ondersteuning van het Fast Hybrid autofocussysteem. Door het bepalen van 237 dieptepunten blijft het onderwerp ook bij snelle bewegingen scherp in beeld. Hoofdbrekens om het scherpstellen van beeld hoeft men door BIONZ X niet te hebben. Dit gebeurt namelijk snel en doet de camcorder automatisch. De aanwezige viewfinder is voorzien van een OLED-scherm. Hierdoor is een natuurlijke kleurweergave in alle lichtomstandigheden verzekerd. Het terugkijken van opgenomen beelden en het instellen van de mogelijkheden van de camcorder gebeurt via een 8,8 cm groot LCD touchscreen. Jammer genoeg heeft Sony bij dit scherm niet gekozen voor OLED. Dit alles bij elkaar levert een zeer goed bedieningsgemak voor de gebruiker op. Iedereen kan met deze camcorder mooie beelden in 4K Ultra HD-beeldkwaliteit maken. Voor de iets meer gevorderde gebruikers zijn voldoende instelmogelijkheden aanwezig om het opgenomen beeld naar eigen inzicht te personaliseren.

   

  Lens

  Niet alleen de beeldkwaliteit is bij een camcorder belangrijk. De lens is het beginpunt van een kwalitatief goede opname, en als deze niet deugt verandert geavanceerde elektronica en software daar weinig aan. Het is dan ook begrijpelijk dat Sony niet op de lens bezuinigd heeft. De gebruikte lens heeft beeldstabilisatie en is voorzien van 12x optische zoom. De digitale zoom is zelfs 192x. Hierdoor kunnen voorwerpen die zich verder van ons bevinden toch scherp in beeld worden gebracht. Naar mate de digitale zoom meer gebruikt wordt, is wel enige vervorming in beeld te zien. De brandpuntsafstand van de lens is instelbaar tussen 9,3 en 111,6mm, het diafragma tussen 2,8 en 4,5f.

   

  Conclusie

  De Sony FDR-AX700 is zonder twijfel een goede camcorder die erg fraai in 4K Ultra HD opneemt. Maar daar hangt wel een stevig prijskaartje aan. De vraag is of dit voor consumenten die af en toe eens wat beelden willen opnemen niet te duur is. Voor wie videobeeldregistratie als hobby heeft, is deze camcorder zeker een goede keuze. Dit geldt ook voor vloggers die iets professioneler willen werken.

  SonyFDR-AX700cameracamcorderUltra HD4K

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • The Miseducation of Cameron Post

   Win The Miseducation of Cameron Post

   Na de dood van haar ouders gaat Cameron Post bij haar conservatieve tante wonen. Wanneer ze op een schoolfeest zoenend met een meisje wordt betrapt, wordt ze naar een christelijk instituut gestuurd. Totaal TV mag bij CineMember vijf streamstarts weggeven voor deze winnaar van de Grand Jury Prize Sundance Filmfestival.

  TV-TIP Abandoned Engineering

  Abandoned Engineering
  Discovery om 20:30 uur
  De wereld staat vol met verlaten en verwaarloosde bouwwerken. Abandoned Engineering duikt in de geschiedenis van deze mysterieuze gebouwen.

  TV-TIP Lethal Weapon 3

  Lethal Weapon 3
  Veronica om 20:30 uur
  De eigenwijze Martin Riggs en zijn partner Roger Murtaugh zijn gedegradeerd tot straatagenten na een mislukte opdracht. Ze vervelen zich stierlijk en missen de actie van vroeger. Wanneer ze getuige zijn van een overval op een geldtransportwagen, zetten ze meteen de achtervolging in. Het duo slaagt erin Billy Phelps, een van de daders, te arresteren. Riggs en Murtaugh zijn vastbesloten de zaak tot op de draad uit te pluizen, maar het onderzoek is overgenomen door Interne Zaken.

  Interview

  • John Williams in Briljant!

   John Williams

   Briljant!

   In Briljant! pitchen creatieve geesten hun ideeën bij experts. Degene met ‘t meest briljante concept voor een beter, schoner en socialer Nederland, krijgt tienduizend euro.
   Reacties0 reactie(s)