1. Tests

  Mut@nt 2400HD: Hybride met veel mogelijkheden

  Met vier tunersloten en veel interactieve mogelijkheden is de Mut@nt 2400HD een interessante nieuwkomer op onze testbank.
  Jarco Kriek
  31 juli 2016
  9.0
  comments 0
  Mut@nt 2400HD: Hybride met veel mogelijkheden
  Met vier tunersloten en veel interactieve mogelijkheden is de Mut@nt 2400HD een interessante nieuwkomer op onze testbank. 

  De Mut@nt 2400HD is een hybride decoder waarin vier verwisselbare tunerkaarten kunnen worden geplaatst. Standaard wordt de decoder met twee DVB-S2 satelliettuners geleverd. Naast de satelliettuner is er ook een DVB-C/T-tuner verkrijgbaar. Hiermee kunnen we digitale kabeltelevisie en digitale ethertelevisie ontvangen, zowel de oude DVB-T techniek die Digitenne gebruikt als het nieuwere DVB-T2. De decoder kan niet overweg met Ultra HD-uitzendingen omdat de hardware niet geschikt is voor de compressietechniek HEVC/H.265. De Mut@nt 2400HD is wat dat betreft geen uitzondering: er is nog geen enkele losse Ultra HD-decoder op de consumentenmarkt verkrijgbaar.

  Veel gebruiksmogelijkheden
  Het uiterlijk van de decoder mist de ‘wauw-factor’. Op het front zien we naast een grote stand-by knop vier kleinere bedieningsknoppen op een rij. Achter de frontklep gaan twee interne smartcardlezers, twee Common Interface-sloten en een USB-aansluiting schuil. Een grafisch OLED-display maakt de voorzijde af. Achterop de ontvanger is veel ruimte voor de vier verwisselbare tunerkaarten ingeruimd. Ook zijn er voldoende mogelijkheden om de decoder aan de televisie te koppelen. Analoog kan dit via scart, A/V-cinch en YPbPr-component. Voor digitale beeldoverdracht is er de HDMI-aansluiting. De steeds vaker bij tv-decoders beschikbare HDMI-doorlus ontbreekt niet op de Mut@nt 2400HD. Digitaal geluid wordt via een optische uitgang geleverd. Een gigabit netwerkaansluiting en twee USB-aansluitpunten maken de achterzijde compleet. De voedingsspanning wordt door een externe adapter geleverd en de decoder kan met een hardwarematige schakelaar helemaal worden uitgeschakeld. 

  Afstandsbediening 2.0
  De Mut@nt 2400HD wordt met accessoires geleverd. Zo vinden we een goede kwaliteit HDMI-kabel en een grappig ogende, dunne LNB-doorluskabel. De gebruiksaanwijzing is in het Engels. Hoewel er een duidelijke uitleg wordt gegeven - inclusief foto’s - over de belangrijkste gebruikersmogelijkheden, is hij eigenlijk te beknopt voor de vele mogelijkheden die deze decoder biedt. Opvallend is de afstandsbediening. Nooit meer last van lege batterijen, want deze 'afstandsbediening 2.0' heeft een interne oplaadbare lithiumbatterij die via micro-USB kan worden opgeladen. Als de afstandsbediening langere tijd niet gebruikt wordt, kunnen we hem stroomloos maken via een aan/uit schakelaar. Deze is aan de zijkant van de afstandsbediening te vinden.

  Snelle processor
  Het hart van de Mut@nt 2400HD is een Broadcom 7424-chipset met een kloksnelheid van 1,3 MHz. Deze dual threaded core processor werkt met een snelheid van 3000DMIPS. Hieraan gekoppeld is een NAND flashgeheugen van 1GB en een werkgeheugen van 2GB. 

  Enigma2 en XBMC
  De decoder werkt op het Linux-besturingssysteem en heeft de mogelijkheid van XBMC-ondersteuning. Dit laatste is echter nog in een teststadium. Onze ontvanger hebben we voorzien van een testimage waarin XBMC bruikbaar is, en de eerste indruk die we hiervan kregen is goed. Binnenkort wordt de eerste officiële XBMC-firmware voor de Mut@nt 2400HD voor de eindgebruiker verwacht. XBMC heeft grote voordelen: naast een volwaardige mediaspeler krijgen we door het installeren van add-ons de mogelijkheid om de ontvanger naar eigen inzicht te voorzien van veel extra mogelijkheden. Zo kunnen we met enkele videodiensten via het internet kijken naar de nieuwste films en series, in veel gevallen inclusief Nederlandse ondertiteling. Ook diensten voor uitgesteld kijken van Nederlandse en buitenlandse tv-zenders liggen binnen handbereik. En de radioliefhebber kan via internet naar tienduizenden zenders van over de gehele wereld luisteren. In onze test zijn we echter van de huidige firmware voor de eindgebruiker uitgegaan, en dat is de voor Linux-ontvangers bekende Enigma2-firmware. 

  Veel hobbyisten firmware beschikbaar
  De grote kracht van Linux-ontvangers is dat er door hobbyisten zelf firmware wordt gemaakt waardoor meer en betere functies beschikbaar komen. Vaak valt of staat het succes van een Linux-ontvanger bij deze vorm van niet-officiële ondersteuning. Dat is ook bij de Mut@nt 2400HD het geval. Belangrijke hobbyistengroepen als OpenPli en OpenATV hebben firmware voor deze decoder uitgebracht. Om nieuwe firmware in de decoder te plaatsen dienen we een USB-stick met de gewenste firmware te gebruiken. Het plaatsen van de nieuwe firmware gebeurt door de ontvanger via de schakelaar aan de achterzijde uit te zetten. We plaatsen de USB-stick dan in de aansluiting achter de frontklep. Gelijktijdig met het weer aanzetten van de schakelaar houden we de stand-by toets aan de voorkant ingedrukt tot we de melding 'flashing' in het display zien. De installatie begint automatisch en verder hoeven we niets meer te doen. USB-sticks groter dan 8GB werden tijdens onze test bij het plaatsen van nieuwe firmware niet of moeilijk herkend, maar andere exemplaren schijnen hier geen moeite mee te hebben. Opnemen ging in ieder geval steeds zonder problemen. In onze test kijken we naar de onder Nederlandse gebruikers populaire OpenPli image.

  Probleemloze werking
  De Mut@nt 2400HD werkt probleemloos. De ontvanger is – mede door de snelle processor – een vlotte zapper. Met gebruik van een emulator als Cccam of Oscam maken we van de twee interne Conax-kaartlezers een multicas-variant. Hierdoor kunnen ook de smartcards van de meeste Benelux-aanbieders als Ziggo, Digitenne, CanalDigitaal en TV Vlaanderen in de interne kaartlezers worden gebruikt. De UPC-smartcard werkt niet, vanwege de koppeling van smartcard en hardware. Bij gebruik van een DVB-C/T tunerkaart kunnen we wel zonder problemen naar de ongecodeerde kanalen kijken. De CI-sloten werken voor een Linux-ontvanger goed. Ook de nieuwe CI-module van CanalDigitaal, waarmee FOX Sports International HD kan worden bekeken, is zonder problemen bruikbaar. Bij de OpenPli firmware is er de mogelijkheid om de fastscan-zenderlijsten van CanalDigitaal en TV Vlaanderen te installeren. Hierbij is ook een automatische update-mogelijkheid beschikbaar. Hierdoor hebben we altijd de nieuwste zenderlijst van CanalDigitaal en TV Vlaanderen in de ontvanger staan. Dankzij de direct via het internet te installeren plug-ins zijn ook kabelzenderlijsten beschikbaar. Houd er bij de CanalDigitaal fastscan-zenderlijst wel rekening mee dat OpenPli hiervoor aanvoer via de Astra3-satelliet gebruikt. Wordt er een draaibare schotelantenne gebruikt, dan krijgen we bij installatie via de Astra1-satelliet de melding ‘zoeken mislukt’.

  Perfect beeld
  De beeldkwaliteit van HD- en SD-zenders is perfect. Dat is overigens bij de hedendaagse ontvangers eerder regel dan uitzondering. Natuurlijk biedt het al eerder genoemde XBMC veel meer interactieve mogelijkheden dan Enigma2. Toch is ook daar met diverse plug-ins - die via de hobbyfirmware direct vanuit het menu te downloaden zijn - voldoende interactiviteit aanwezig. De gebruiker dient hier dan wel even wat tijd voor uit te trekken. De belangrijkste interactiviteit krijgen we met HbbTV. Via de rode knop van de afstandsbediening kunnen we bij tientallen tv-zenders die via de satelliet worden uitgezonden interactieve diensten gebruiken. In Nederland krijgen we daarmee bij de NPO-zenders toegang tot Uitzending Gemist. Verder kunnen we via de mediaspelerfunctie naar video-, foto- en muziekbestanden kijken en luisteren. Ook HD-videobestanden worden afgespeeld. Deze bestanden kunnen zowel van een intern te plaatsen 2,5 inch harde schijf afkomstig zijn als van een USB-stick of een harde schijf of NAS werkstation in het huisnetwerk.

  Uitgebreide opnamemogelijkheden
  Linux-ontvangers staan bekend om hun uitgebreide opnamemogelijkheden. Er kunnen in veel gevallen meer dan zes zenders tegelijk worden opgenomen. Opnames belanden gewoonlijk ongecodeerd op de harde schijf of een USB-apparaat. Omdat de Mut@nt 2400HD over een snelle gigabit-netwerkverbinding beschikt, kunnen programma’s ook zonder problemen op een NAS worden opgeslagen. De opname-instelling vanuit de meerdaagse EPG werkt probleemloos. De menustructuur is afhankelijk van de gebruikte hobbyfirmware. Helaas toont OpenPli geen logo’s van tv-zenders op het display van de ontvanger. Met OpenATV worden wel logo's, tijd en andere informatie weergegeven.

  Minpuntjes
  Er zijn ook wat minpuntjes die we moeten noemen. Zo is het uiterlijk niet wat we verwachten van een ontvanger in deze prijsklasse. Daarnaast hebben we wat problemen met de afstandsbediening. Die is klein en ligt lekker in de hand, maar mensen met wat dikkere vingers hebben problemen met enkele belangrijke functieknoppen die in een randje zijn verzonken. Daar staat dan weer tegenover dat via de transcodingmogelijkheden op meerdere plaatsen binnen het huisnetwerk via IP-streams naar tv-zenders kan worden gekeken. Ook biedt gebruik van emulatoren als Cccam de mogelijkheid tot cardsharing binnen het eigen huis met andere decoders. Hierdoor kan men één smartcard binnenshuis delen. Delen via het internet behoort ook tot de mogelijkheden, maar is natuurlijk een illegale en strafbare handeling.

  Conclusie
  De toekomstige mogelijkheden met XBMC en de keuzemogelijkheid tussen Enigma2 of XBMC maken deze ontvanger bijzonder. Maximaal vier tuners voor digitale tv via satelliet, kabel en ether en de interactieve mogelijkheden zorgen voor een interessante en complete tv-ervaring.


  VERBRUIK EN OPSTART De Mut@nt 2400 HD gebruikt in stand-by 0,5 watt. In volledig bedrijf en met externe harde schijf is het verbruik 28,9 watt. De opstarttijd vanuit deep stand-by bedraagt meer dan dertig seconden.

  FIRMWARE We hebben de Mut@nt 2400HD getest met OpenPli firmware van 19 november 2014. Beschikbaar gesteld door WT Electronic BV, Bladel.

  Reacties

 1. TV-TIP WK Kwalificatie Vrouwen

  WK Kwalificatie Vrouwen
  Veronica om 18:30 uur
  Vandaag is het Zwitserse Schaffhausen de return van de play-off voor het WK van 2019 in Frankrijk tussen Zwitserland en Oranje. Lineth Beerensteyn verving sterspeelster Vivianne Miedema tegen Denemarken en deed dat enorm goed. Vanavond kan ze Oranje naar het WK schieten.

  Doe mee en win!

  • *

   3X VIP-PAKKET ROBIN HOOD

   Robin van Loxley, een door oorlog geharde kruisvaarder, keert met hulp van de Moorse commandant Little John na jaren terug naar Engeland. Thuis heerst er armoede onder de inwoners van Nottingham dankzij een meedogenloze sheriff. Totaal TV mag drie keer een VIP-pakket voor dit actie-avontuur weggeven, met daarin een pijl-en-boog-pen, een Robin Hoodie en natuurlijk twee kaartjes voor de film.

  TV-TIP Lay The Favourite

  Lay The Favourite
  SBS9 om 20:30 uur
  Rebecca Hall is helemaal klaar voor een nieuwe start en gaat in Las Vegas aan de slag als serveerster. Ze krijgt al snel een baan aangeboden door beroepsgokker Bruce Willis. Gezien de toch niet misse acteurs en regisseur, had dit best leuk kunnen worden. Helaas wil het alleen nergens van de grond komen.