1. Tests

  NanoXX 9800 HD: Dubbeldekker

  De merknaam NanoXX is vrij nieuw in ons land. Deze 9800 HD heeft twee HD-tuners en de mogelijkheid om een harddisk aan te sluiten.
  Jarco Kriek
  12 maart 2016
  0.0
  comments 3
  NanoXX 9800 HD: Dubbeldekker

  De merknaam NanoXX is vrij nieuw in ons land. Toch hebben de uit Duitsland afkomstige ontvangers iets vertrouwd: van binnen zijn de ontvangers van NanoXX namelijk gelijk aan die van Vantage. Uitzondering is de nieuwe NanoXX 9800HD, want Vantage bracht deze variant nog niet onder de eigen merknaam op de markt.

   

  Wat kan de NanoXX 9800HD?

  Deze NanoXX 9800HD lijkt sterk op de NanoXX 9500HD. De firmware is ook gelijk. Het enige verschil – en tevens een groot voordeel - is dat de 9800 beschikt over twee digitale DVB-S2 tuners in plaats van de ene tuner die de 9500 heeft. Deze twee tuners geven een grotere functionaliteit. Zo kunnen we één programma opnemen en een ander bekijken. Of twee programma’s opnemen en een eerder opgenomen programma bekijken. Het maakt niet uit of deze zenders in SD of HD worden uitgezonden. Om opnemen mogelijk te maken moeten we wel een harde schijf aansluiten op de ontvanger. Dat gebeurt extern, en daarbij kunnen we kiezen tussen USB of S-ATA. Bij onze testen werkte dit zeer goed. Alle harde schijven werden zonder problemen herkend, zolang ze FAT32 geformatteerd waren. Ook opnamen via een USB stick verliepen, zelfs bij HDTV zenders, zonder problemen.
   
  De ontvanger beschikt over een interne kaartlezer die overweg kan met de Conax, X-Crypt en DG-Crypt coderingen. Voor ons niet echt interessant. Maar alternatieve firmware biedt uitkomst. Daarmee wordt de kaartlezer geschikt voor bijvoorbeeld Mediaguard3 en Irdeto2, die we in Nederland en België wel gebruiken. Prettig om te melden is dat de ontvanger goed overweg kan met de nieuwe smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Naast de verlengingspuls worden ook de updates voor de smartcard goed verwerkt. Mocht dat in de toekomst toch een probleem worden, dan beschikt de NanoXX 9800HD nog over twee Common Interface-sloten. Deze werken goed met de bekende en veel gebruikte CI-modules. Alleen met de officiële Mediaguard CI-module zijn de HD-kanalen van CanalDigitaal niet zichtbaar te maken.
   
  Makkelijk is ook de mogelijkheid om binnenshuis met andere ontvangers van NanoXX of Vantage een smartcard te delen. Dus met één smartcard, en daaraan gekoppeld abonnement, kunnen we in meerdere kamers naar digitale televisie kijken. Daarbij moeten de ontvangers wel aan een thuisnetwerk gekoppeld worden. Als we dat doen, kunnen we ook video, muziek en fotobestanden op het netwerk via de NanoXX afspelen. Overigens kunnen alleen avi (DivX) videobestanden worden afgespeeld.

   

  De informatie op het beeldscherm over de gekozen zender is zeer compleet. De kijker kan echt alle technische specificaties van de kanalen bekijken. De informatiebalk is duidelijk en beschikt over de belangrijkste gegevens van de zender. Wil men meer technische specificaties, dan kan men dit opvragen met een druk op de info-toets op de afstandsbediening. Ook het aanwezige alfanumerieke display maakt deze ontvanger compleet. En we hebben goed nieuws over de EPG. In onze test konden we gebruik maken van de laatste betaversie van de firmware. Daarin wordt de MediaHighway EPG die CanalDigitaal gebruikt via emulatie ondersteund. Daardoor is meerdaagse EPG mogelijk. Tot nu was dit niet mogelijk bij de NanoXX-ontvangers.

   

  Hoe werkt de NanoXX 9800 HD?

  Onze ervaringen met deze ontvanger zijn zeer goed. In de dagen dat de NanoXX op onze testbank draaide, hebben we alleen op het punt van de tunerschakeling problemen kunnen ontdekken. Het is enkele malen gebeurd dat wanneer de ontvanger van tuner moest overschakelen (bij een configuratie waarin beide tuners op een zelfstandige schotelantenne werden aangesloten) deze op geen van beide tuners nog signaal kon ontvangen. In deze gevallen was een reset van de ontvanger nodig om het probleem te verhelpen. De gebruiksvriendelijkheid van deze HDTV-ontvanger is goed. Er is een Nederlands menu aanwezig. De menustructuur is duidelijk en gemakkelijk te gebruiken.
   
  In het menu vinden we diverse leuke zoekfuncties. Daarbij hoort onder andere ook fastscan, waarmee automatisch de zenderlijsten van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéleSat kunnen worden ingeladen. Ook blindscan vinden we op deze ontvanger terug. En dat is ideaal voor de satellietkijker. Een blindscan duurt wel langer dan een normale satellietscan, maar alle uitgezonden signalen worden wel gevonden. Je mist dus nooit een zender. Blindscan werkt volgens NanoXX alleen bij SD-uitgezonden kanalen. Bij onze test werden echter ook alle HD-signalen herkend. Alleen de HD zenders die in QPSK modus worden uitgezonden belanden in de zenderlijst. Zenders die in het meer gebruikte 8PSK uitzenden worden bij een blindscan wel gevonden, maar worden na het scannen niet in de zenderlijst opgeslagen. Bij de blindscan wordt duidelijk dat de ontvanger goed overweg kan met smalbandige SCPC-kanalen die in SD worden uitgezonden. In HD uitgezonden kanalen worden pas bij een bitrate van 10 Mbps door de DVB-S2 tuner herkend.

   

  Er zijn voldoende aansluitmogelijkheden op de ontvanger. Zo is bijvoorbeeld voor digitaal geluid een optische en coaxiale geluidsuitgang aanwezig. Opvallend is dat ook bij deze ontvanger de LNB-ingangen aan de achterzijde net anders zitten dan bij de meeste ontvangers. Daarom is het belangrijk om bij het aansluiten goed naar de omschrijving te kijken. Nadeel is ook dat er alleen aan de achterzijde een USB-aansluiting beschikbaar is. Zeker bij gebruik van een externe USB-harddisk of een USB-stick was een USB-ingang aan de voorzijde een pre geweest.
   
  De beeldkwaliteit van de NanoXX 9800HD is in orde. Zeker bij HD-zenders zet de ontvanger een scherp en duidelijk plaatje op het scherm. Bij SD-kanalen is het beeld natuurlijk minder dan bij HD-kanalen, maar blijft de kwaliteit goed. Het geluid is zowel analoog als digitaal zonder problemen. De gebruiker hoeft niet bang te zijn dat er in de toekomst meer digitale radio- en televisiezenders komen dan de ontvanger aankan: het geheugen van de NanoXX kan 10.000 zenders bevatten. Problemen met het aansturen van schotelantennes of LNB’s zijn ook niet te verwachten. Alle DiSEqC-protocollen worden ondersteund, dus ook 1.1 voor het aansturen van vaste multisat-installaties met meer dan 16 LNB’s. Ook USALS voor de draaibare schotel wordt ondersteund en werkt zonder problemen.

   

  Door het aansluiten van een harde schijf is van deze ontvanger een Personal Video Recorder te maken. Daarbij is er ten opzichte van andere twin tuner satellietontvangers natuurlijk wel een beperking. Slechts één programma kan worden opgenomen als men tegelijk naar televisie wil kijken. Dit nadeel heeft overigens ook een voordelige kant. Alle programma’s die worden opgenomen, belanden namelijk ongecodeerd op de harde schijf. En dat is, zeker bij de nieuwe smartcard die CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruiken, een groot voordeel. Bij veel ontvangers kunnen opnames van de Nederlandse zenders nog maar twee dagen na uitzending worden teruggekeken als deze gecodeerd op de harde schijf worden gearchiveerd.

   

  Conclusie

  Wil je een HDTV-ontvanger aanschaffen en niet gebonden zijn aan de beperkingen van een CanalDigitaal-decoder, dan is de NanoXX 9800HD een hele goede optie. Zeker het ongecodeerd opnemen op de harde schijf is een pluspunt. Nadeel is zijn toch wel stevige adviesprijs. Maar daar krijg je dan wel wat voor terug.

  Reacties

 1. TV-TIP De aardappeleters

  De aardappeleters
  NPO 2 om 19:15 uur
  In dit tweede seizoen gaat Joris Vermeer weer op zoek naar de achtergronden van ons dagelijkse eten. En hij doet een verbijsterende ontdekking. De schnitzel is Nederlands! Net als tulpen, molens en soft drugs. De naam van het stukje vlees is gebaseerd op de Achterhoekse uitspraak van ?afsnijdsel?.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Een huis vol

  Een huis vol
  NPO 1 om 19:20 uur
  Daar zitten ze dan: de familie Lopez. Bijna is het vakantietijd en dat houdt in dat Talitha afscheid gaat nemen van de basisschool. Publiekslieveling Jay ziet in dat er een nieuw tijdperk voor haar aanbreekt en is solidair met Talitha, dus duiken ze samen in de wereld van make-up.