1. Tests

  NLziet maakt grote stap vooruit

  De online videodienst heeft een nieuw uiterlijk gekregen en bovendien kan er vanaf nu live naar tv-zenders worden gekeken.
  Jarco Kriek
  7 november 2017
  8
  comments 6
  NLziet maakt grote stap vooruit

  NLziet bestaat al enkele jaren, maar bleef in de schaduw van andere aanbieders van online video als Netflix en Videoland. Dat is begrijpelijk. Terwijl Netflix en Videoland een grote catalogus met nationale en internationale films en series hebben, is het aanbod van NLziet beperkt. De dienst bood uitsluitend de mogelijkheid om tegen een vast bedrag per maand onbeperkt te kijken naar eerder uitgezonden films, series en programma's van de twaalf belangrijkste zenders van NPO, RTL en SBS Broadcasting. Maar daar is nu verandering in gekomen. De abonnee kan voortaan ook live kijken naar de zenders NPO 1, NPO 2, NPO 3, RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, RTL Z, SBS 6, SBS 9, Net5 en Veronica/DisneyXD.

   

  Mediaconsumptie

  Daarmee wordt NLziet opeens een interessante optie voor Nederlanders die hun traditionele tv-abonnement willen opzeggen en alleen nog via internet - dus Over The Top (OTT) - naar tv willen kijken. Met NLziet heeft men niet alleen Programma Gemist in de meest uitgebreide vorm die in Nederland beschikbaar is, maar kan men voortaan ook live naar sport-, nieuws- en actualiteitenprogramma's van de twaalf belangrijkste zenders kijken. Dat maakt NLziet een mooie basis voor een online videoboeket, dat kan worden aangevuld met een abonnement op Netflix en/of Videoland en eventueel Eurosport Player voor sportliefhebbers. Op deze manier heeft men een zeer compleet aanbod van tv- en videocontent.

   

  Uiterlijk

  Het eerste dat opvalt aan het nieuwe NLziet is het uiterlijk en de vormgeving. De online videodienst oogt hierdoor veel volwassener. De gebruiksvriendelijkheid is ook verbeterd. De nieuwe vormgeving is aangepast op alle platformen waar NLziet actief is. NLziet is momenteel beschikbaar via pc, tablet, smartphone en Smart TV. De dienst wordt in de toekomst uitgerold op meer apparaten, te beginnen met de PlayStation 4 spelconsole van Sony. Omdat NLziet op alle platforms een identiek uiterlijk heeft, kunnen abonnees de dienst probleemloos gebruiken op alle ondersteunde apparaten zonder eerst te hoeven wennen.

   

  Uitgesteld kijken

  Bij het terugkijken van eerder uitgezonden content van NPO, RTL of SBS Broadcasting wordt NLziet alleen als grafische schil gebruikt. Kijkt men bijvoorbeeld via NLziet een programma terug dat op NPO 1 werd uitgezonden, dan wordt hiervoor een verbinding gemaakt via het eigen online platform van de NPO. Feitelijk biedt NLziet zelf dus geen content aan. De aangeboden beeldkwaliteit wordt dan ook niet door NLziet, maar door NPO, RTL en SBS Broadcasting bepaald. NLziet geeft daarom geen kwaliteitsgaranties, maar gebruikt de kwalificatie 'best beschikbare beeldkwaliteit'. Daarbij wordt van de nieuwste technieken gebruik gemaakt om het haperen van content - ook wel bufferen genoemd - tegen te gaan. Hierbij wordt eerst gedurende korte tijd de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding geanalyseerd. Daarna wordt de optimale kwaliteit gekozen. Bij gebruik van mobiel internet speelt ook datagebruik in combinatie met het formaat van het gebruikte beeldscherm een rol bij het kiezen van de optimale stream. Bij uitgesteld kijken kan zo'n tachtig procent van de eerder uitgezonden programma's tot 365 dagen worden teruggekeken. Tevens kan men afleveringen van enkele series en programma's die door RTL en SBS Broadcasting worden uitgezonden tot een week vooruit kijken.

   

  Live tv-kijken

  Nieuw is dus het live bekijken van de twaalf populairste Nederlandse zenders. De gewenste livestream kan worden geselecteerd op het beginscherm, maat het heeft onze voorkeur om dit te doen via de overzichtelijke online tv-gids. Op deze manier krijgen we ook direct de programmainformatie over het op dat moment uitgezonden programma. Kijken we naar de beeldkwaliteit van de live tv-zenders, dan is die voor gebruik op mobiele apparaten met een kleiner beeldscherm ruim voldoende. Als we de live zenders van NLziet op een groter beeldscherm weergeven, dan is dit vooral op televisies van 55 inch of meer toch van een mindere kwaliteit. Op dit punt is het aanbod van NLziet dus zeker minder dan dat van traditionele tv-aanbieders als Ziggo en KPN. Om een echte concurrent van deze partijen te worden, moet NLziet dus investeren in beter beeld. De vraag is natuurlijk of de initiatiefnemers NPO, RTL en SBS Broadcasting dit echt willen. Er is immers een zakelijke band tussen zenders en tv-aanbieders, waardoor er verdiend wordt aan doorgifte van tv-zenders. NLziet biedt enkele extra mogelijkheden die we ook kennen van traditionele aanbieders. Zo kan bijvoorbeeld een tv-programma dat reeds is begonnen via de functie Begin Gemist vanaf het begin teruggekeken worden. En via Replay TV kunnen alle eerder uitgezonden programma's van de twaalf zenders direct vanuit de tv-gids teruggekeken worden.

   

  Streamen

  NLziet is niet op alle televisies met internettoegang beschikbaar. Uitsluitend op de nieuwere modellen van enkele fabrikanten, waaronder Samsung, LG en Panasonic, is dit het geval. Toch kan op iedere televisie met HDMI-ingang via een omweg van NLziet gebruik gemaakt worden. De NLziet-app voor tablet en smartphone biedt namelijk ondersteuning van de streamingtechnieken Chromecast en Airplay. Dat laatste is vooral belangrijk voor bezitters van mediaspeler Apple TV 4 of Apple TV 4K. NLziet heeft op dit moment namelijk nog geen app voor het tvOS-platform van Apple. Door middel van Airplay kan toch via deze apparaten naar content van NLziet gekeken worden.

   

  Conclusie

  NLziet is sterk verbeterd. Uitgesteld en vooruit kijken wordt door de dienst nu gecombineerd met live tv. De abonnementskosten zijn na de toevoeging van live tv niet verhoogd, maar het is de vraag of dat binnenkort alsnog gaat gebeuren. Op gebied van beeldkwaliteit kan er aan NLziet nog wel wat worden verbeterd.

  NLzietOTTOver The TopNPORTLSBSSmart TVChromecastAirPlay

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Le Mans '66

   Win vijf keer een VIP-pakket van Le Mans 66

   Academy Award-winnaars Matt Damon en Christian Bale schitteren in Le Mans ‘66, gebaseerd op het merkwaardige waargebeurde verhaal van Ford tegen Ferarri. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket van dit actiedrama weggeven, met daarin een steelbook editie van Le Mans ’66, een poster én een Pathé Thuis kijkcode.

  TV-TIP Ambulance

  Ambulance
  RTL 5 om 19:23 uur
  Voor het vierde seizoen op rij tuffen we mee met Britse ambulancebroeders en -zusters. Deze keer is dat met de dames en heren van de North West Ambulance Service.

  TV-TIP Arbitrage

  Arbitrage
  RTL 7 om 20:29 uur
  Zakenman Robert Miller staat op het punt veel geld te verdienen met de verkoop van het bedrijf dat hij met zijn dochter runt. Met een beetje creatief boekhouden heeft hij een miljoenenschuld weggemoffeld. Wanneer hij een weekendje weggaat met zijn minnares, gaat het mis: bij een verkeersongeluk komt zij om het leven. Miller vlucht en krijgt rechercheur Bryer achter zich aan.

  Interview

  • LEGO MASTERS is vanaf 11 april te zien bij RTL 4

   Ruben Nicolai

   Lego Masters

   In LEGO MASTERS worden duo’s uitgedaagd met bijzondere LEGO opdrachten die ze binnen een bepaald aantal uur moeten volbrengen. De presentatie is in handen van Kürt Rogiers en Ruben Nicolai.
   Reacties0 reactie(s)