Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Nokia Streaming Box 8010: voor de echte streamer

  Totaal TV was begin 2021 zeer te spreken over de Android TV mediaspeler van Nokia. Weet zijn opvolger hem te overtreffen?
  Jarco Kriek
  29 december 2022
  10
  comments 4
  Nokia Streaming Box 8010: voor de echte streamer

  De Nokia Streaming Box 8010 wordt in Nederland op de markt gebracht door Quantis Electronics. De online mediaspeler functioneert op Android TV/Google TV. Echt goedkoop is de nieuwste telg uit de Streaming Box-familie van Nokia niet. De vraag dus of dit apparaat de hooggespannen verwachtingen kan waarmaken.

   

  Volwaardig alternatief?

  Over de Nokia Streaming Box 8000 zijn de meeste gebruikers heel tevreden. Toch zijn er wel wat punten te noemen waarop het apparaat kon worden verbeterd. Echt heel snel was de 8000 niet, en ook een gebrek aan geheugen speelde hem af en toe parten. De vraag is natuurlijk wat we in de opvolger Streaming Box 8010 aantreffen, en of de speler daarmee een volwaardig alternatief is voor de absolute hoogvliegers onder de online mediaspelers: de Nvidia Shield TV (Android TV/Google TV) en de Apple TV 4K (tvOS). Wat betreft de prijsstelling is de Streaming Box 8010 met een adviesprijs van 159 euro net wat goedkoper dan zijn concurrenten, en wie goed op het internet zoekt kan de 8010 in Nederland al snel voor 20 euro minder kopen. En daarmee wordt het prijsverschil dus nog groter.

   

  Afstandsbediening

  Wat direct opvalt als we de verpakking openen, is de slanke maar lange afstandsbediening. Deze is vergelijkbaar met het formaat van bijvoorbeeld de afstandsbediening van KPN Interactieve TV. Veel groter dus dan die van de Nvidia Shield TV, Apple TV en vrijwel alle andere online mediaspelers. Voor ons eerste gevoel een minpunt, maar in de praktijk blijkt dat het toch wel een groot pluspunt is. Dit is namelijk een luxe afstandsbediening, inclusief verlichte toetsen en microfoon voor Google Assistent. En nog belangrijker: vrijwel alle functies kunnen uitgevoerd worden met slechts één toetsdruk. Zo heeft de afstandsbediening numerieke toetsen. Bij gebruik van de apps van bijvoorbeeld Ziggo, KPN, T-Mobile en Canal Digitaal kunnen we dus een zender direct via het intoetsen van het voorkeuzenummer selecteren. Communicatie tussen de afstandsbediening en mediaspeler gaat via bluetooth. We hoeven de afstandsbediening daarom niet op de speler te richten. Tevens zijn er sneltoetsen voor directe toegang tot Netflix, Prime Video, YouTube en Google Play.

   

  Uiterlijk

  Het uiterlijk van de Nokia Streaming Box 8010 is nog het meest met die van de Apple TV te vergelijken: een kleine, vierkante, zwarte box. Vergeleken met de Apple TV komt de Streaming Box 8010 wel een beetje speelgoedachtig over. De zwarte behuizing met hoogglans delen meet 11,2 cm in het vierkant, met een hoogte van 2,4 cm.

   

  Aansluitingen

  De aansluitmogelijkheden zitten bij de Streaming Box 8010 niet alleen aan de achterzijde. Aan de zijkant zijn namelijk twee USB-aansluitpunten, waarvan één USB 3.0. Een derde USB-aansluiting – in dit geval USB-C – is achter op de box te vinden. Daar zijn ook aansluitmogelijkheden voor HDMI (2.1), netwerk, analoge audio en video via mini-jack, digitaal optisch geluid en het aansluitpunt voor de meegeleverde stroomadapter. Naast de adapter wordt ook de afstandsbediening met twee AAA-baterijen meegeleverd, en een HDMI-kabel van goede kwaliteit (maar geen 2.1 kabel).

   

  Installatie

  De installatie van de Streaming Box 8010 is eenvoudig. Een Google-account is hierbij noodzakelijk. De mediaspeler functioneert namelijk op Android TV, en inloggen gebeurt met een Google-account. Als eerste moet de taal ingesteld worden. Hier moet even goed uitgekeken worden om niet in een valkuil te trappen. Als eerste taal wordt Engels getoond en er staat dan ook groot 'welcome' in beeld. Eén positie naar beneden verschijnt het woord 'welkom'. Je zou dan denken dat hiermee de Nederlandse taal wordt gekozen, maar dat is niet het geval. Het is namelijk Zuid-Afrikaans. Voor Nederlands moeten we nog wat verder naar beneden scrollen. Zodra dat gebeurd is en met de inlog van ons Google-account bij de hand is de installatie binnen tien minuten afgerond. Ook handig is de mogelijkheid om de afstandsbediening van de Streaming Box 8010 automatisch aan de gebruikte televisie te koppelen, zodat gebruik van een extra afstandsbediening niet persé nodig is. Ook hierbij zijn de uitgebreide mogelijkheden van de afstandsbediening weer een pluspunt.

   

  Apps

  Als de mediaspeler operationeel is, blijkt dat enkele in Nederland veel gebruikte streamingdiensten automatisch zijn voorgeïnstalleerd. Dit zijn niet alleen internationale diensten als Netflix, Disney+, HBO Max, Prime Video, Apple TV+ en Viaplay: ook Nederlandse streamingdiensten als NLZIET, Videoland en de online diensten van Ziggo, KPN, T-Mobile en Canal Digitaal staan in het rijtje van al aanwezige apps. De voor Nederland nieuwe streamingdienst SkyShowtime ontbreekt, maar die kunnen we – net als honderden andere apps – eenvoudig en gratis via de Google Play Store downloaden. De installatie verloopt daarna automatisch.

   

  Beter en sneller

  Onder de motorkop van de Streaming Box 8010 zien we in één oogopslag de sterke verbeteringen ten opzichte van de voorloper 8000. Het technisch hart bestaat uit de Amlogic S905X4 SoC, gebaseerd op de Quadcore ARM Cortex A55 in combinatie met ARM-G31 MP2 GPU. Hieraan gekoppeld is een RAM-werkgeheugen van 4GB en een eMMC-opslaggeheugen van 32GB. Vergeleken met de 8000 is niet alleen de processor veel sneller maar ook het geheugen groter. Zo is werkgeheugen verdubbeld en de interne opslag maar liefst vier keer zo groot. Dit zorgt ervoor dat de Streaming Box 8010 een zeer snelle en soepel functionerende mediaspeler is. Ook draadloze connecties via bluetooth en wifi zijn beschikbaar.

   

  Beeldkwaliteit

  Natuurlijk kan met deze mediaspeler niet alleen naar SD en HD maar ook naar 4K content worden gekeken. Daarbij worden aanvullende technieken als HLG, HDR10, HDR10+, Dolby Vision, Dolby Atmos, Dolby Digital Plus en DTS HD ondersteund. Wat betreft de beeldkwaliteit laat de Nokia Streaming Box 8010 geen enkele steek vallen.

   

  Android TV

  De Streaming Box 8010 werkt uit de doos op het Android TV 11 besturingssysteem. Dit is niet de nieuwste versie van dit platform. Google levert de eigen Google TV met Chromecast inmiddels met Android TV 12 uit. Het is niet bekend of de Streaming Box 8010 de update naar versie 12 krijgt. Wel zit in de gebruikte versie 11 natuurlijk de mogelijkheid om dankzij de Chromecast streamingtechniek content van pc, laptop, tablet of smartphone via de Streaming Box 8010 naar de televisie of een ander beeldscherm met HDMI-aansluiting te streamen.

   

  Conclusie

  De Nokia Streaming Box 8010 is echt een topper. Het prijskaartje dat aan het apparaat hangt is weliswaar fors, maar zeker niet te hoog. Deze mediaspeler kan de competitie met de Nvidia Shield TV en Apple TV 4K zeker aan. Het is maar waar je als gebruiker zelf de voorkeur aan geeft. Het onderlinge verschil tussen deze drie mediaspelers is uiterst klein.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Quantis Electronics

  NokiaNokia Streaming Box 8010mediaspelerAndroid TV

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)