Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  NPO Luister app: Overal ter wereld NPO radio en podcasts

  Thuis en waar dan ook op vakantie luisteren naar de radio en podcasts van de NPO? Dat kan met NPO Luister, gratis en zonder gedoe.
  Jarco Kriek
  28 juni 2023
  8
  comments 0
  NPO Luister app: Overal ter wereld NPO radio en podcasts

  De vakantietijd is aangebroken. Veel Nederlanders zoeken in het buitenland de zon op, maar vinden het toch prettig om contact met Nederland te houden. Dat kan via de app Luister van de publieke omroep NPO. Na een testperiode van ruim twee jaar is de radio- en podcast-app NPO Luister volwassen geworden, zoals de NPO het noemt. Net op tijd voor de vakantieperiode, of is dat gewoon een geval van slimme timing van de beleidsbepalers van NPO Radio? Voor Totaal TV is het in ieder geval het perfecte moment voor een test voordat u op vakantie gaat. Wordt NPO Luister uw vakantiemaatje in de zon?

   

  Wat is NPO Luister?

  In de NPO Luister-app worden de online audio-activiteiten van de NPO gebundeld. Hij biedt de radiozenders NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Klassiek, NPO Radio 5, NPO FunX, NPO Sterren NL, NPO Radio 2 Soul & Jazz en NPO 3FM KX. Daarnaast biedt de app toegang tot alle podcasts die zijn gemaakt en nog worden gemaakt door de individuele publieke omroepen. U kunt dus probleemloos op elk moment binnen de app overstappen van een radiozender naar een informatieve of entertainmentpodcast.

   

  Radiozenders, inclusief Radio 5

  Het radiogedeelte van de app spreekt eigenlijk voor zich. De gebruiker kan luisteren naar alle landelijke NPO-radiozenders en themakanalen die bij deze zenders horen. De overzichtelijke en eenvoudig te gebruiken app is bovendien een aanrader voor luisteraars die thuis of onderweg NPO Radio 5 willen horen. Deze goed beluisterde radiozender heeft ondanks zijn grote populariteit nog steeds geen FM-bereik in Nederland. De zender is alleen via DAB+ of online te beluisteren. Omdat slechts iets meer dan een kwart van de Nederlanders op dit moment toegang heeft tot DAB+ - en dan vaak alleen maar in de auto - is NPO Luister ideaal voor een grote groep liefhebbers.

   

  Mogelijkheden

  Bij het radioluisteren zijn diverse handige functies beschikbaar. Eenmaal afgestemd op een radiozender verschijnt in beeld informatie over het huidige programma, plus een aantal iconen. Hieronder is een reeks interessante mogelijkheden verstopt. Zo kan worden bekeken welke plaat er momenteel te horen is. Als de gebruiker met de app is slaap wil vallen, is de aanwezige slaaptimer handig. De app stopt dan automatisch na het aantal ingestelde minuten. Omdat via NPO Luister alleen online - dus met een internetverbinding - radio wordt beluisterd, kan dit bij mobiel gebruik veel (dure) data schelen. Ook kan eenvoudig door het lopende programma worden gescrold om een fragment terug te luisteren.

   

  Replay

  Hier op voortbordurend is het ook mogelijk om eerder uitgezonden programma's tot enkele dagen na uitzending terug te luisteren. Hiermee onderscheidt NPO Luister zich van andere radio-apps zoals JUKE, radioNED en TuneIn. Deze apps hebben dan wel weer als voordeel dat niet alleen de radiozenders van NPO beluisterd kunnen worden. In het geval van JUKE en radioNED gaat het om honderden radiozenders uit Nederland en België. TuneIn biedt zelfs toegang tot tienduizenden zenders uit de hele wereld.

   

  Podcasts

  Misschien nog wel het interessantste onderdeel van NPO Luister zijn de podcasts. Podcasts winnen in Nederland aan populariteit en daardoor worden er ook meer podcasts geproduceerd. De publieke omroepen zijn enorm actief met podcasts, die allemaal via NPO Luister beschikbaar zijn. Ook hierbij geldt dat alleen NPO-podcasts beschikbaar zijn en niet - zoals bij JUKE - een breder aanbod. NPO Luister laat op basis van gebruik en keuzes van eerdere podcasts op het beginscherm enkele aanbevelingen zien. Ook de laatst uitgebracht podcasts zijn hier terug te vinden, plus toegang tot de top 500 binnen het aanbod van NPO Luister.

   

  Favoriet

  Zoals gezegd: er zijn heel veel podcasts te vinden in NPO Luister. De favorietenfunctie is dan ook erg handig. Heeft u eenmaal een podcastserie gevonden die bevalt, dan is het mogelijk om deze met een klik op het hartjesicoon als favoriet te markeren. Hierdoor is de podcast makkelijk terug te vinden in een favorietenlijst. Ook krijgt de gebruiker indien gewenst een melding als er een nieuwe aflevering beschikbaar is.

   

  Zoeken

  Veel keuze maakt kiezen lastig. Om de keuze voor een podcast makkelijker te maken en nieuwe podcasts te ontdekken, is het tabblad 'ontdek' erg handig. Hier staan alle beschikbare podcasts ingedeeld in categorieën als actualiteit, cultuur, documentaire en kinderen. Een pluspunt is dat de podcasts na de keuze van een categorie niet in lijstvorm maar als tegels op het scherm worden getoond.

   

  Offline

  Het is natuurlijk altijd prettig om in een auto, vliegtuig of op een andere plek zonder internetverbinding toch naar uw favoriete podcast te kunnen luisteren. Dit is mogelijk door vóór vertrek de gewenste podcasts te downloaden. Hierna zijn deze enkele weken zonder internetverbinding toch te beluisteren. Voor offline luisteren is het wel nodig om u aan te melden of in te loggen. Hierbij wordt een NPO-account gebruikt. Heeft u al een account voor NPO Start of NPO Plus, dan kan dit ook voor NPO Luister worden gebruikt. Heel handig!

   

  Streamen

  NPO Luister kan ook worden afgespeeld in de auto of op een mobiele speaker buitenshuis. Dit is mogelijk door de smartphone of tablet via bluetooth aan het geluidssysteem te koppelen. In huis kan de app ook geluid weergeven via een soundbar, home cinema geluidssysteem, mediaspeler of Smart TV. NPO Luister ondersteunt naast bluetooth probleemloos de streamingtechnieken Chromecast en Airplay.

   

  Android en Apple

  De NPO Luister-app is gratis te downloaden voor mobiele apparaten die functioneren op Android of iOS/iPadOS van Apple. In het buitenland is een VPN niet nodig: overal in de wereld kan deze app zonder gedoe worden gebruikt.

   

  Conclusie

  NPO Luister is echt volwassen geworden. De beschikbare content is dan wel beperkt tot NPO, maar dit maakt het gebruik en het zoeken naar content eenvoudig en overzichtelijk. Ook de offline mogelijkheden zijn een grote plus. Het design is wat ons betreft aan de zakelijke kant, maar de app is een goed reismaatje tijdens de komende vakantie.

  NPO LuisterapppodcastradioNPO

  Reacties