1. Tests

  Onbeperkt, maar toch beperkt internet

  Al sinds 2016 biedt T-Mobile de 4G voor Thuis internetabonnementen aan. Sinds begin dit jaar heten de abonnementen ‘Unlimited’. Terecht?
  Jarco Kriek
  14 augustus 2018
  8
  comments 2
  Onbeperkt, maar toch beperkt internet

  Met Unlimited 4G voor Thuis lijkt T-Mobile een mobiel alternatief voor het vaste internetabonnement op de markt te brengen. In deze test onderzoeken we of dat in de praktijk ook echt zo is. T-Mobile Unlimited 4G voor Thuis kan in verschillende abonnementsvormen gekocht worden.

   

  Abonnementsvormen

  Als eerste hebben we het sim-only abonnement. Bij een jaarabonnement moet €37,50 per maand betaald worden. Bij een tweejarig abonnement is de prijs €35,00 per maand. Als we de door T-Mobile aanbevolen Huawei 4G LTE router/modem bij dit abonnement willen hebben, wordt de prijs negen euro per maand hoger. Als ook nog eens een buitenantenne voor koppeling aan de Huawei router erbij genomen wordt, dan wordt de abonnementsprijs niet negen maar tien euro per maand hoger. De router kan overigens ook los bij T-Mobile gekocht worden. In dat geval betalen we eenmalig €216,00 voor het apparaat. Dit is overigens veel minder dan in de retailmarkt, waar prijzen van meer dan driehonderd euro geen uitzondering zijn.

   

  Installatie

  De installatie van het abonnement is kinderspel. T-Mobile levert een de micro-simkaart en deze wordt aan de onderzijde in de Huawei router geplaatst. De simkaart is met een pincode beschermd en omdat het invoeren van een pincode in een router een vrij omslachtige handeling is, wordt aanbevolen om de pinbeveiliging van de simkaart uit te zetten. Een duidelijke handleiding hiervoor wordt door T-Mobile meegeleverd. Deze handeling is dan ook direct het meest ingewikkelde aspect van het gebruik van het T-Mobile Unlimited 4G voor Thuis abonnement. Is dit eenmaal gedaan, dan is het in het stopcontact prikken van de router de enige handeling die nog rest. De eerste keer moet de simkaart op het netwerk worden geactiveerd en duurt het beschikbaar komen van het internet iets langer. Daarna is de tijd vergelijkbaar met het aanzetten van een mobiele telefoon. T-Mobile levert bij de Unlimited 4G voor Thuis abonnementen overigens een 0907-nummer. Het is niet toegestaan de simkaart in een mobiele telefoon te gebruiken om te bellen of mobiele data te verbruiken. Maar toen we stiekem toch de simkaart in een mobiele telefoon stopten, werkte dit probleemloos. De kans is echter groot dat de simkaart op non-actief wordt gezet wanneer T-Mobile dit merkt.

   

  Router

  In deze test gebruiken we de door T-Mobile geadviseerde en meegeleverde Huawei B618s router/modem. Dit is een volwaardige router die wat mogelijkheden betreft vergelijkbaar is met de modellen die aanbieders van vast internet bij hun abonnementen leveren. Op deze router kunnen via ethernet (met een netwerkkabel) twee apparaten aangesloten worden. Draadloos zijn de aansluitmogelijkheden veel groter. In totaal kunnen draadloos 64 apparaten op de Huawei B618s worden aangesloten. Draadloos internet via Wi-Fi wordt ondersteund via de 2,4 GHz en 5 GHz frequentiebanden. Verder kunnen twee externe antennes aangesloten worden. Ook de menumogelijkheden zijn volwaardig en compleet. Met deze router wordt T-Mobile Unlimited 4G voor Thuis op dit moment inderdaad een volwaardige vervanger voor vast internet.

   

  Toch beperkingen

  Maar T-Mobile Unlimited 4G voor Thuis is niet primair op de markt gebracht voor vervanging voor vast internet. Dat blijkt uit enkele belangrijke beperkingen aan het onbeperkte internet. Dit abonnement is ideaal voor huishoudens die in buitengebieden wonen waar uitsluitend langzaam internet via ADSL beschikbaar is. Of voor Nederlanders die voor langere tijd in een vakantiehuis of camping verblijven waar geen toegang tot vast internet is. In dat laatste geval is het natuurlijk zonde om de periode die niet in het vakantiehuis of op de camping wordt doorgebracht, het abonnement wel door te betalen maar niet te gebruiken. De Huawei router kan in dat geval gewoon thuis geplaatst en gebruikt worden. Voor mensen die weinig en niet intensief van internet gebruik maken is dat wellicht een passende oplossing. Maar als in het huishouden regelmatig van online videodiensten gebruik wordt gemaakt, dan loopt men al snel tegen de beperkingen op die T-Mobile oplegt bij het onbeperkt internet. Zo wordt maandelijks een vaste databundel van 100GB aan klanten geleverd. Als we deze bundel opmaken, stelt T-Mobile automatisch dagelijks een bundel van 5GB beschikbaar. Als ook deze dagbundel op is, kunnen we via een app extra bundeltjes van 2GB verkrijgen. Dit is dan wel onbeperkt mogelijk en gratis, maar het is niet prettig om steeds op de app te moeten kijken of er nog voldoende data in de bundel zit. Want T-Mobile is onverbiddelijk: staat de teller op nul, dan stopt het internet op alle apparaten die op de router zijn aangesloten.

   

  Werking

  Deze beperking die T-Mobile aan het Unlimited 4G voor Thuis oplegt, is begrijpelijk. Om de prestaties van het netwerk op niveau te houden moet misbruik van Unlimited data-abonnementen voorkomen worden. Om te zorgen dat de dienst niet op grote schaal wordt ingezet als vervanging voor vast internet, zijn de beperkingen binnen het abonnement aangebracht. Wat betekent dat in de praktijk? Als we bijvoorbeeld een uur naar Netflix op de hoogste beeldkwaliteit kijken, verbruiken we hiermee 3GB aan data. Dan lijkt 100GB veel, maar dat komt overeen met iets dan een uur per dag naar Netflix of een vergelijkbare online streamingdienst kijken. En in een tijd waarin de Smart TV internettelevisie niet meer uit de huiskamer is weg te denken, is 100GB bij normaal gebruik in een gezin met kinderen al in een dag of tien verdampt. De maximaal geleverde internetsnelheid is bij T-Mobile Unlimited 4G voor Thuis 25Mbps. Dit kan overigens minder zijn in gebieden waar de 4G-dekking van het T-Mobile netwerk te wensen overlaat. Dit zijn maar weinig gebieden in Nederland, maar T-Mobile doet wel een dekkingscheck als het abonnement wordt afgesloten.

   

  MiFi

  Mensen die het Unlimited 4G voor Thuis abonnement slechts enkele maanden per jaar gebruiken voor recreatieve doeleinden kunnen er ook de rest van het jaar gebruik van maken als ze een MiFi-router aanschaffen. We plaatsten de simkaart in een Netgear Nighthawk M1 MiFi-router en dit werkte probleemloos. Op deze manier kunnen we op momenten dat we niet in een vakantiehuisje of caravan zijn het abonnement toch benutten. Bijvoorbeeld in de auto voor het beluisteren van internetradio, of als we een dagje naar het strand of het bos gaan en de tablet willen gebruiken.

   

  Conclusie

  T-Mobile Unlimited 4G voor Thuis is een mooi product; zeker voor recreatief gebruik in Nederland of als men in een buitengebied woont waar geen snel internet via ADSL leverbaar is. Maar als een gezin met kinderen van dit abonnement gebruik gaan maken, loopt men al snel tegen de door T-Mobile opgelegde beperkingen op.

  4Gunlimitedmobiel internetT-MobileUnlimited 4G voor ThuisMiFi

  Lees ook

  Reacties

 1. TV-TIP Bon Bini Holland

  Bon Bini Holland
  RTL 4 om 20:00 uur
  Jandino is niet de eerste entertainer met veel typetjes die een film maakte, maar wel een van de weinigen die zo slim was die malle creaties niet de hoofdrol te geven. Net als in zijn shows is de ene grol beter gelukt dan de andere. Maar het komt de pret zeker ten goede dat hij ook zijn grappige medespelers de ruimte geeft.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Jason Bourne

  Jason Bourne
  Veronica om 20:30 uur
  In Jason Bourne zien we onze held Matt Damon terug in een hightech kat-en-muisspel gelukkig als vanouds cityhoppen, nadat zijn maatje Julia Stiles die enge hersenspoelprogramma’s van de CIA heeft gehackt. Damons missie, terwijl een schurkerige Tommy Lee Jones hem op de hielen zit: het oplossen van de moord op zijn vader.